PRAVILNIK
O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PRUŽAOCA USLUGA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA KOJI SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA SMEDEREVA I ZA SPROVOĐENJE JAVNOG KONKURSA ZA IZBOR PRUŽAOCA USLUGA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA KOJI SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 11/2012 i 5/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način, kriterijumi i merila za izbor pružaoca usluga iz oblasti javnog informisanja koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva (u daljem tekstu: budžet grada).

Član 2

Sredstva iz budžeta grada iz člana 1. ovog Pravilnika obezbeđuju se za praćenje rada organa lokalne samouprave i Gradske uprave grada Smedereva.

Član 3

Sredstva u oblasti javnog informisanja dodeljuju se na osnovu sprovedenog javnog konkursa koji raspisuje Komisija koja je formirana Rešenjem gradonačelnika grada Smedereva.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju štampani i elektronski mediji koji pokrivaju teritoriju grada Smedereva, Podunavskog i Braničevskog okruga, kao i elektronski i štampani mediji koji pokrivaju teritoriju Podunavskog i Braničevskog okruga.

Član 5

Konkurs iz člana 3. ovog Pravilnika, objavljuje se na sajtu grada Smedereva i u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- kriterijume i merila za dodelu sredstava i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 6

Uz prijavu i dokumentaciju iz člana 5. ovog Pravilnika, podnose se i:

- osnovni podaci o javnom glasilu (naziv, sedište, matični broj i rešenje o poreskoj identifikacionom broju, izvod iz Agencije za privredne registre);

- cenovnik usluga;

- dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije;

- pregled pojedinačnih programskih aktivnosti, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i po izvorima (budžet i sopstveni prihodi);

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju programske aktivnosti;

- podatke u pogledu prostorne i tehničke opremljenosti;

- kratak opis dosadašnje saradnje sa gradom Smederevom, kao i izveštaj o utrošenim finansijskim sredstvima dobijenim od grada;

- Finansijski iznos ponude za: 12 strana u štampanim medijima na mesečnom nivou (vesti, izveštaji, intrevjui), odnosno 5 sati nedeljno u elektronskim medijima (vesti, izveštaji, intrevjui) za praćenja oblasti iz člana 2. ovog Pravilnika.

Za elektronske medije dostaviti još:

- satnicu sopstvenog programa (informativne emisije);

- dokaz o gledanosti-slušanosti;

- dokaz o teritorijalnoj pokrivenosti;

- programsku šemu.

Za štampane medije dostaviti dokaz o distribuiranom tiražu.

Član 7

Konkurs za svaku narednu budžetsku godinu sprovodi Komisija koju obrazuje i imenuje gradonačelnik grada Smedereva.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čini predsednik Komisije i članovi koji se imenuju iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću dala značajan doprinos, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Član 8

Kriterijumi za dodelu sredstava su:

1. Učešće finansijskih sredstava iz budžeta grada Smedereva u planiranom ukupnom budžetu učesnika konkursa u tekućoj godini,

2. kvalitet informativnog programa,

3. tradicija u poslovanju,

4. dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom.

Član 9

Prijavu na konkurs podnosi odgovorno lice javnog glasila Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva (u daljem tekstu: Odeljenje) na posebnom obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa.

Rok za prijavu na konkurs iznosi 15 dana od dana objavljivanja.

Komisija za dodelu sredstava zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije, odnosno da za dodelu sredstava odredi ispunjenje dodatnih uslova, kao i da po potrebi obiđe radne prostorije medija i izvrši uvid u tehničku opremljenost istih.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave onih učesnika na konkursu, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na sredstva iz budžeta grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji Ugovorom preuzetih obaveza, Komisija neće razmatrati.

Član 10

Komisija je dužna da u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, dostavi Gradskom veću izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa koji se odnosi na pružaoce usluga u oblasti javnog informisanja.

Gradsko veće grada Smedereva, na osnovu izveštaja Komisije daje saglasnost na predlog Komisije o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja.

Rezultati Konkursa, nakon saglasnosti Gradskog veća, biće objavljeni na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Prigovori na rezultate Konkursa se izjavljuju Gradskom veću grada Smedereva preko Komisije u roku od 5 (pet) dana od dana objavljivanja rezultata na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

O prigovorima na rezultate Konkursa odlučuje Gradsko veće grada Smedereva, a nakon razmatranja predloga Komisije.

Nakon odlučivanja o prigovorima, Gradsko veće donosi odluku o dodeli sredstava u oblasti javnog informisanja i objavljuje je na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 11

Na osnovu odluke Gradskog veća grada Smedereva Odeljenje za javne službe Gradske uprave grada Smedereva priprema tekst ugovora sa pružaocem usluga u oblasti javnog informisanja kojim se bliže i preciznije uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana na koji prethodno mišljenje daje Gradsko javno pravobranilaštvo.

Po dobijanju mišljenja Gradskog javnog pravobraonica na tekst Ugovora, Ugovor zaključuju gradonačelnik grada Smedereva i ovlašćeno lice u oblasti javnog informisanja.

Član 12

Za praćenje realizacije ugovorenih usluga, odnosno naručenih i izvršenih usluga i faktura za izvršene usluge iz člana 2. ovog Pravilnika zadužuje se šef Kabineta gradonačelnika grad Smedereva, odnosno lice u Kabinetu gradonačelnika grada Smedereva.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva i biće objavljen u "Službenom listu grada Smedereva".

 

PRIJAVA ZA DODELU SREDSTAVA NA KONKURS ZA OBLAST JAVNOG INFORMISANJA

 

Naziv učesnika konkursa

 

Sedište, adresa i broj

 

Broj telefona

 

Broj faksa

 

E-mail adresa

 

Broj žiro-računa i naziv banke

 

PIB učesnika konkursa

 

Matični broj

 

Ime i prezime odgovorne osobe

 

JMBG odgovorne osobe

 

Adresa i mesto prebivališta odgovorne osobe

 

Funkcija odgovorne osobe

 

Telefon odgovorne osobe

 

E-mail odgovorne osobe

 

Ime i prezime osobe zadužene za kontakt

 

Telefon osobe zadužene za kontakt

 

E-mail adresa osobe zadužene za kontakt

 

Oblast za koju se konkuriše:
(zaokružiti odgovarajuće)

a) štampani mediji
b) radio programi
v) televizijski programi

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa ili članaka

 

Iznos sredstava koji se potražuju iz budžeta Grada

 

Iznos sopstvenih prihoda uloženih u realizaciju programa ili članaka

 

Iznos sredstava koja su ostvarena iz drugih izvora za realizaciju programa ili članaka

 

 

U __________________________,

 

________________________

______________2012. godine

M.P.

Odgovorno lice

OBAVEZNO priložiti i:

1. izvod iz Agencije za privredne registre;

2. cenovnik usluga;

3. dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije;

4. dokaz o broju stalno zaposlenih radnika i honorarnih saradnika (sa prikazanom obrazovnom strukturom) - obrasci M2, M3A;

5. dokaz o redovnom izmirivanju obaveza prema zaposlenim radnicima i honorarnim saradnicima (za mesec koji prethodi podnošenju prijave) - obrasci PPOD i PPOPJ overeni od strane Poreske uprave;

6. kratak opis dosadašnje saradnje sa gradom Smederevom, kao i izveštaj o utrošenim sredstvima dobijenim od Grada;

7. finansijski plan pružaoca usluga u oblasti javnog informisanja (pregled pojedinačnih programskih aktivnosti, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i po izvorima (budžet i sopstveni prihodi);

8. podatke u pogledu prostorne i tehničke opremljenosti, uključujući kvadraturu poslovnog prostora;

9. procenu cene planiranog informativnog programa na mesečnom i godišnjem nivou na osnovu dostavljene specifikacije usluga sopstvenih sredstava i sredstava koja potražuju od budžeta grada, koje sadrže sledeće podatke:

* vrstu usluge informisanja

* cenu pojedinačne usluge

* vreme emitovanja

* eventualne popuste i pogodnosti.

Za elektronske medije dostaviti još:

* satnicu sopstvenog programa (informativne emisije), kao i podatke vezane za broj angažovanih radnika prilikom realizacije istih;

* programsku šemu.