PRAVILNIK
O FINANSIRANJU, RADU I USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA USLUGU BESPLATNOG OBROKA (NARODNE KUHINJE) NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA I ZA SPROVOĐENJE JAVNOG KONKURSA ZA IZBOR PRUŽAOCA USLUGE BESPLATNOG OBROKA

("Sl. list grada Smedereva", br. 5/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje finansiranje, rad i uslovi za ostvarivanje prava na uslugu besplatnog obroka (Narodne kuhinje) na teritoriji grada Smedereva, postupak za sprovođenje javnog konkursa za izbor pružaoca usluge besplatnog obroka (u daljem tekstu: Pravilnik), prava i obaveze pružaoca usluge, postupak rada Komisije za izradu Pravilnika o finansiranju, radu i uslovima za ostvarivanje prava na uslugu besplatnog obroka (Narodne kuhinje) na teritoriji grada Smedereva i za sprovođenje javnog konkursa za izbor pružaoca usluge besplatnog obroka (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Komisija radi u sednicama i odlučuje konsenzusom, a radom rukovodi predsednik Komisije.

O sednicama se vodi zapisnik, a na kraju rada Komisije, dokumentacija se arhivira u Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo i čuva se trajno.

Član 3

Komisija obavlja sledeće poslove:

1. donosi Pravilnik o finansiranju, radu i uslovima za ostvarivanje prava na uslugu besplatnog obroka (Narodne kuhinje) na teritoriji grada Smedereva i za sprovođenje javnog konkursa za izbor pružaoca usluge besplatnog obroka, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Smedereva,

2. objavljuje javni konkurs za izbor usluge, na zvaničnoj internet stranici grada Smedereva,

3. razmatra zahteve, sačinjava listu reda prvenstva i donosi Predlog odluke o izboru pružaoca usluge,

4. dostavlja Predlog odluke Gradskom veću grada Smedereva na saglasnost,

5. objavljuje Predlog odluke,

6. prima prigovore, postupa po istima i prosleđuje ih Gradskom veću grada Smedereva, kao drugostepenom organu, na odlučivanje,

7. donosi i objavljuje Konačnu odluku i istu dostavlja pružaocu usluge i Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo na realizaciju.

Član 4

Besplatan obrok, kao poseban oblik socijalne zaštite, predviđen Odlukom o pravima i oblicima socijalne zaštite u gradu Smederevu, ustanovljen je u cilju socijalne zaštite najugroženijih građana grada Smedereva, i podrazumeva pravo na jedan besplatan obrok dnevno, šest dana u toku sedmice i to topli obrok radnim danima i suvi obrok za subotu.

Član 5

Pravo na korišćenje usluge besplatnog obroka imaju lica, i to:

- staračka domaćinstva bez prihoda,

- lica nesposobna za rad,

- druga lica za koje Centar za socijalni rad Smederevo proceni da se nalaze ispod nivoa socijalne sigurnosti.

Član 6

Pravo iz člana 5. ovog Pravilnika imaju pojedinci, odnosno porodice, pod uslovom da:

- nemaju prihode, ili su prihodi manji od minimuma socijalne sigurnosti, saglasno Zakonu o socijalnoj zaštiti, za pojedinca, odnosno za porodicu u prethodnom mesecu, u odnosu na mesec u kom se utvrđuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na uslugu besplatnog obroka,

- ako osim stambenog prostora, koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice, nema drugih nepokretnosti,

- pojedinac ili član porodice ne poseduje pokretnu imovinu, čijim korišćenjem ili otuđenjem, može obezbediti sredstva u iznosu većem od minimuma socijalne sigurnosti i

- se nalaze na evidenciji NSZ Smederevo, kao nezaposlena lica.

Član 7

Pravo na uslugu besplatnog obroka ne može ostvariti pojedinac ili član porodice:

- koji ima srodnike sa obavezom izdržavanja, po pravnosnažnoj sudskoj presudi,

- koji je zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju sa drugim licem,

- koji je sposoban za rad, a odbio je ponuđeno zaposlenje, radno angažovanje na privremenim, povremenim i sezonskim poslovima,

- kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom, osim ako je po prestanku radnog odnosa nastupila nesposobnost za rad.

Član 8

Porodicom se, u smislu ostvarivanja prava na uslugu besplatnog obroka smatraju bračni i vanbračni drugovi, deca (bračna, vanbračna i usvojena) i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 9

Nesposobni za rad, u smislu ostvarivanja prava na uslugu besplatnog obroka su:

- žene starije od 60 i muškarci stariji od 65 godina života,

- deca do navršene 15. godine života i deca koja su na redovnom školovanju u srednjoj školi, do kraja roka propisanog za to školovanje,

- lice potpuno nesposobno za rad, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Potpuna nesposobnost za rad se dokazuje nalazom i mišljenjem Komisije za priznavanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ili Rešenjem donetim u postupku priznavanja prava iz penzijskog i socijalnog osiguranja Rešenjem NSZ kojim je kod lica utvrđen treći stepen teškoća i prepreka u radu.

Član 10

O ostvarivanju prava na uslugu besplatnog obroka, u prvostepenom postupku, odlučuje Rešenjem Centar za socijalni rad Smederevo po zahtevu stranke.

Centar za socijalni rad Smederevo može da pokrene postupak i po službenoj dužnosti, ukoliko u nekom drugom postupku, koji se vodi kod Centra, utvrdi da je ovaj oblik zaštite neophodan i da su za to ispunjeni uslovi.

Pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se najduže za period od šest meseci.

Do donošenja Rešenja iz stava 1. ovog člana, važiće postojeći dokaz o pravu na korišćenje besplatnog obroka, a najduže 30 dana.

Član 11

Centar za socijalni rad Smederevo će, rešavajući u prvom stepenu, primenjivati odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o socijalnoj zaštiti, Odluke o pravima i oblicima socijalne zaštite u gradu Smederevu i ovog Pravilnika, koristeći metode prikupljanja dokumentacije, procene u postupku opservacije, intervjua, koordinacije sa nadležnim službama i terenskom kontrolom i drugim metodama koje se koriste u utvrđivanju socio-ekonomske anamneze porodice.

Član 12

Na Rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge besplatnog obroka može se izjaviti žalba Gradskoj upravi Smederevo - Odeljenju za javne službe, preko Centra za socijalni rad Smederevo, kao drugostepenom organu u roku od 15 dana od dana prijema Rešenja.

Član 13

Centar za socijalni rad Smederevo će korisnicima, kojima je Rešenjem priznato pravo, izdavati i potvrdu o stečenom pravu, na osnovu koje će se korisnik identifikovati kod pružaoca usluge besplatnog obroka.

Pružalac usluge, tokom trajanja prava, prati realizaciju i ukazuje Centru za socijalni rad Smederevo na promene činjeničnog stanja, ukoliko ih bude.

Član 14

Pojedinac ili porodica kojima se Rešenjem prizna pravo, dužni su da:

- se obavezno legitimišu prilikom preuzimanja obroka,

- poštuju kućni red Pružaoca usluge,

- u slučaju promene mesta boravka, imovnog stanja ili druge činjenice, relevantne za ostvarivanje prava, obaveste Centar za socijalni rad Smederevo u roku od 15 dana od nastupanja promene.

Član 15

U slučaju da korisnik prava na uslugu besplatnog obroka prekrši pravila ponašanja, ili zloupotrebi svoje pravo (prodaje obroke, ustupa pravo drugom licu, neredovno preuzima obroke i dr.) Centar za socijalni rad Smederevo, može Rešenjem ukinuti priznato pravo.

Član 16

Pripremu, distribuciju i raspodelu besplatnog obroka vršiće pružalac usluge, koji bude izabran na javnom konkursu, raspisanom po ovom Pravilniku.

Član 17

Besplatan obrok mora da zadovoljava normative kvaliteta koje je propisala Evropska unija.

Član 18

Komisija raspisuje javni konkurs za izbor pružaoca usluge besplatnog obroka i objavljuje ga na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 19

Javni konkurs sadrži sledeće elemente:

1. rok za podnošenje prijava,

2. opis, obim i period vršenja usluga,

3. način i rok prijavljivanja,

4. obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji i

5. rok donošenja Odluke.

Član 20

Pravo učešća na javnom konkursu imaju Pružaoci usluga i to: ustanove, privredna društva, preduzetnici, nevladine organizacije i drugi ovlašćeni pružaoci usluga, koji imaju sedište na teritoriji Republike Srbije.

Član 21

Pružaoci usluga, koji se prijave na javni konkurs, dužni su da prilože sledeću dokumentaciju:

1. dokaz o registraciji, odnosno ovlašćenje za vršenje usluga,

2. dokaz o kadrovskim kapacitetima i tehničkim uslovima kojima raspolažu,

3. program pružanja usluga sa jasno opredeljenom visinom naknade, dinamikom vršenja usluge, načinom vršenja usluge i preciziranim brojem korisnika koje može da opsluži,

4. dokaz o posedovanju prostora u kome će vršiti raspodelu obroka (jedan punkt na gradskom i jedan na seoskom području),

5. referencu, odnosno izjavu ili preporuku prethodnih korisnika iz poslednje 3 godine.

Član 22

Komisija zadržava pravo da sve činjenice i priloženu dokumentaciju proveri službeno.

Član 23

Komisija donosi listu reda prvenstva i Predlog odluke, na koju saglasnost daje Gradsko veće grada Smedereva i koji se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 24

Rok za podnošenje prigovora je 5 dana, od dana objavljivanja Predloga odluke.

Član 25

Po isteku roka za prigovore, Komisija prima prigovore, postupa po istim i prosleđuje ih u roku od 5 dana Gradskom veću grada Smedereva, kao drugostepenom organu, na odlučivanje.

Član 26

Komisija donosi Konačnu odluku i istu objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 27

Sredstva za finansiranje prava na besplatan obrok obezbeđuju se Odlukom o budžetu grada Smedereva, a mogu se obezbediti i iz drugih izvora sredstava (iz donacija, poklona, putem konkursa kod nadležnog ministarstva i dr.).

Član 28

Odnosi između Pužaoca usluga i Grada Smedereva u pogledu međusobnih prava i obaveza regulisaće se posebnim Ugovorom, po dobijenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva na tekst Ugovora.

Pružalac usluge je dužan da do 31.12. tekuće godine dostavi Odeljenju za javne službe izveštaj o namenskom trošenju sredstava, sa dokazima o sprovedenom postupku javne nabavke za realizaciju ugovorene usluge.

Član 29

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".