PRAVILNIK

O PORESKOJ PRIJAVI ZA POREZ PO ODBITKU

("Sl. glasnik RS", br. 74/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se:

1) način i postupak podnošenja i evidentiranja, sadržina poreske prijave za porez i doprinose koji se plaćaju po odbitku za isplate prihoda fizičkim licima (u daljem tekstu: porez po odbitku), kao i način plaćanja poreza po odbitku na jedinstveni uplatni račun, koja se podnosi na Obrascu PPP-PD - Pojedinačna poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) način i postupak podnošenja i evidentiranja, sadržina poreske prijave za poreze po odbitku koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine i za koje su podnete propisane poreske prijave Poreskoj upravi, kao i način plaćanja poreza po odbitku na propisane uplatne račune javnih prihoda, koja se podnosi na Obrascu PP-PD S - Poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

3) sadržina potvrde o plaćenom porezu po odbitku koja se izdaje na Obrascu PPP-PO - Potvrda o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku za 20___ godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Pojedinačna poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima kao izveštaj koji se podnosi Poreskoj upravi (u daljem tekstu: pojedinačna poreska prijava) sadrži:

1) zbirne podatke o obračunatom porezu po odbitku od strane jednog poreskog placa za sve primaoce prihoda;

2) pojedinačne podatke o obračunatom porezu po odbitku od strane jednog poreskog placa za svakog primaoca prihoda.

Član 3

Pojedinačna poreska prijava podnosi se pre svake isplate prihoda na koji se obračunava i plaća porez po odbitku, kao i pre svakog plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje kada se ti doprinosi plaćaju bez isplate zarade u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Pojedinačna poreska prijava podnosi se i za poreze po odbitku koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine za koje nisu podnete propisane poreske prijave.

Pojedinačna poreska prijava, kao i izmenjena pojedinačna poreska prijava podnose se isključivo u elektronskom obliku:

1) kao jedinstveni zapis iskazan XML jezikom, elektronskim putem preko portala Poreske uprave;

2) popunjavanjem pojedinačne poreske prijave u okviru korisničke aplikacije na portalu Poreske uprave;

3) upotrebom računarskog servisa - direktnom vezom između Poreske uprave i poreskog obveznika, uz pomoć aplikacije sertifikovane (odobrene) od strane Poreske uprave.

Podnošenje pojedinačne poreske prijave u okviru korisničke aplikacije na portalu Poreske uprave ograničeno je na 50 primalaca prihoda u Obrascu PPP-PD, deo 3. Podaci o primaocima/fizičkim licima i vrstama prihoda.

Za broj primalaca prihoda veći od 50, podnosilac poreske prijave podnosi odgovarajući broj pojedinačnih poreskih prijava.

Član 4

Pojedinačnu poresku prijavu može da podnese poreski obveznik, poreski platac, poreski punomoćnik ili drugo lice koje je poreski obveznik, odnosno poreski platac ovlastio za podnošenje poreske prijave, zakonski zastupnik i zastupnik po službenoj dužnosti (u daljem tekstu: podnosilac poreske prijave).

Podnosilac poreske prijave dužan je da elektronski potpiše pojedinačnu poresku prijavu u skladu za zakonom kojim se uređuje elektronski potpis.

Član 5

Ako pojedinačna poreska prijava sadrži nedostatke u pogledu formalne ispravnosti i matematičke tačnosti, Poreska uprava u elektronskom obliku obaveštava podnosioca poreske prijave o tim nedostacima.

Pojedinačna poreska prijava iz stava 1. ovog člana ne smatra se podnetom.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana sadrži informaciju o formalnim nedostacima i matematičkim netačnostima i uputstva za njihovu ispravku.

Po dobijanju obaveštenja iz stava 1. ovog člana, podnosilac poreske prijave je dužan da otkloni identifikovane nedostatke i podnese tako ispravljenu pojedinačnu poresku prijavu.

Ispravljena pojedinačna poreska prijava iz stava 4. ovog člana ne smatra se izmenjenom poreskom prijavom.

Član 6

Pojedinačna poreska prijava smatra se podnetom kada Poreska uprava potvrdi formalnu ispravnost i matematičku tačnost iskazanih podataka, dodeli broj prijave, broj odobrenja za plaćanje ukupnog iznosa obaveze po tom osnovu i u elektronskom obliku dostavi te informacije podnosiocu poreske prijave.

Nakon dobijanja informacije iz stava 1. ovog člana podnosilac poreske prijave u nalog za prenos sredstava upisuje jedinstveni uplatni račun za poreze po odbitku, broj odobrenja za plaćanje i ukupan iznos obaveze po tom osnovu.

Obaveza se može izmiriti plaćanjem jednim nalogom ili plaćanjem sa više naloga sa istim pozivom na broj odobrenja za plaćanje iz stava 1. ovog člana.

Poreska uprava na osnovu podataka iz pojedinačne poreske prijave i broja odobrenja za plaćanje iz stava 1. ovog člana po plaćanju obaveze po svakoj pojedinačnoj poreskoj prijavi raspoređuje sredstva po teritorijama i uplatnim računima javnih prihoda i sastavlja rekapitulaciju, kao osnov za prenos sredstava sa jedinstvenog uplatnog računa na uplatne račune javnih prihoda.

Pojedinačni raspored sredstava po broju odobrenja za plaćanje, teritoriji, računu i iznosu, koji je sastavni deo rekapitulacije, predstavlja osnov za knjiženje u poreskom računovodstvu na dan prenosa sredstva na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda.

Podaci sadržani u rekapitulaciji iz stava 4. ovog člana nisu od značaja za poslovne i poreske knjige podnosioca poreske prijave.

Član 7

Obaveštenje iz člana 5. ovog pravilnika, koje sadrži informaciju o formalnim nedostacima i matematičkim netačnostima i uputstva za njihovu ispravku, kao i informacija iz člana 6. ovog pravilnika, koja sadrži potvrdu o formalnoj ispravnosti i matematičkoj tačnosti iskazanih podataka, broj prijave, broj odobrenja za plaćanje ukupnog iznosa obaveze po tom osnovu, dostupni su na portalu Poreske uprave u okviru korisničke aplikacije.

Poreska uprava na adresu elektronske pošte, koja je od strane podnosioca poreske prijave određena za prijem elektronske pošte, obaveštava podnosioca poreske prijave o dostupnosti obaveštenja i informacije iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Pojedinačnu poresku prijavu po službenoj dužnosti podnosi Poreska uprava umesto poreskog obveznika, odnosno poreskog placa, u slučaju kada poreski obveznik, odnosno poreski platac propusti da je podnese u roku propisanom zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Na zahtev Poreske uprave Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja u elektronskom obliku dostavlja Poreskoj upravi podatke potrebne za podnošenje pojedinačne poreske prijave po službenoj dužnosti, u roku od tri dana od dana dostavljanja zahteva.

Iznos obaveze za poreze po odbitku iskazan pojedinačnom poreskom prijavom iz stava 1. ovog člana određuje se za najnižu mesečnu osnovicu doprinosa u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Član 9

Poreska uprava poštom obaveštava poreskog obveznika, odnosno poreskog placa umesto koga je podnela pojedinačnu poresku prijavu po službenoj dužnosti.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana, obavezno sadrži:

1) naziv/ime i prezime, sedište/prebivalište, PIB/JMBG poreskog obveznika, odnosno poreskog placa;

2) identifikacioni broj prijave;

3) pravni osnov za podnošenje pojedinačne poreske prijave po službenoj dužnosti;

4) da je po osnovu te prijave poreski obveznik, odnosno poreski platac zadužen za iznos obaveze za poreze po odbitku određene za najnižu mesečnu osnovicu doprinosa, a za broj primalaca prema evidenciji Poreske uprave;

5) da kamata za neplaćene poreske obaveze počinje da teče od dana nastanka poreske obaveze u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje;

6) da je nepodnošenjem pojedinačne poreske prijave načinjen prekršaj po odredbama člana 177. stav 1. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02 - ispravka, 23/03 - ispravka, 70/03, 55/04, 61/05, 85/05 - dr. zakon, 62/06 - dr. zakon, 61/07, 20/09, 72/09 - dr. zakon, 53/10, 101/11, 2/12 - ispravka, 93/12 i 47/13 - u daljem tekstu: ZPPPA);

7) da je pojedinačna poreska prijava podneta po službenoj dužnosti dostupna na portalu Poreske uprave u okviru korisničke aplikacije.

Pojedinačna poreska prijava iz člana 8. stav 1. ovog pravilnika smatra se prvobitnom pojedinačnom poreskom prijavom.

Član 10

Obrazac PPP-PD sastoji se iz tri dela, i to:

1) 1. Podaci o prijavi;

2) 2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda;

3) 3. Podaci o primaocima/fizičkim licima i vrstama prihoda.

Član 11

U Obrazac PPP-PD, deo 1. Podaci o prijavi, unosi se:

1) Pod rednim brojem 1.1 Vrsta prijave - oznaka jedne od navedenih vrsta prijava, i to:

- opšta prijava (oznaka 1);

- prijava po službenoj dužnosti (oznaka 2);

- prijava po članu 182b ZPPPA (oznaka 3);

- prijava po nalazu kontrole (oznaka 4);

- prijava po odluci suda (oznaka 5).

Opšta prijava se podnosi pre svake isplate prihoda za koje se plaća porez po odbitku. Ako se zarada isplaćuje u delovima, opšta prijava se podnosi onoliko puta u koliko delova se zarada isplaćuje. Za svaki deo zarade u opštoj prijavi podaci se iskazuju u skladu sa iznosom koji se isplaćuje i doprinosa koji se plaćaju, odnosno podaci se ne iskazuju kumulativno.

Prijavu po službenoj dužnosti podnosi Poreska uprava umesto poreskog obveznika, odnosno poreskog placa, u slučaju kada poreski obveznik, odnosno poreski platac propusti da podnese opštu prijavu u roku propisanom zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Poresku prijavu u skladu sa članom 182b ZPPPA podnosi poreski obveznik, odnosno poreski platac koji samoinicijativno prijavljuje dugovani iznos poreza uvećan za obračunatu kamatu, za koji nije podneo poresku prijavu. Poreska prijava u skladu sa članom 182b ZPPPA podnosi se za svaki datum nastanka poreske obaveze, odnosno za svaki obračunski period za koji je nastala obaveza za poreze po odbitku.

Prijava po nalazu kontrole podnosi se na osnovu rešenja donetog nakon sprovedene poreske kontrole. Ako se rešenjem Poreske uprave nakon sprovedene poreske kontrole naloži podnošenje pojedinačne poreske prijave, poreski obveznik podnosi pojedinačnu poresku prijavu koja u polju pod rednim brojem 1.1 Vrste prijave sadrži oznaku 4 - Prijava po nalazu kontrole, a u polju pod rednim brojem 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda sadrži broj rešenja Poreske uprave, dok u polju pod rednim brojem 1.6a Osnov - upisuje odgovarajuću oznaku propisanu ovim pravilnikom.

Poreska prijava po nalazu kontrole podnosi se za svaki datum nastanka poreske obaveze, odnosno za svaki obračunski period obuhvaćen kontrolom.

Prijava po odluci suda podnosi se na osnovu pravnosnažne sudske odluke. Ako se odlukom suda naloži plaćanje novih vrsta prihoda, poreski obveznik podnosi pojedinačnu poresku prijavu koja u polju pod rednim brojem 1.1 Vrste prijave sadrži oznaku 5 - Prijava po odluci suda, a u polje pod rednim brojem 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda upisuje broj sudske odluke, dok polje 1.6a ostaje nepopunjeno.

Poreska prijava po odluci suda podnosi se za svaki datum nastanka poreske obaveze, odnosno za svaki obračunski period obuhvaćen odlukom suda.

2) Pod rednim brojem 1.2 Obračunski period - mesec i godina za koji se vrši isplata zarade, odnosno doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ako nije bilo isplate zarada, nezavisno od toga da li se prijavljuje isplata prihoda koji nemaju karakter zarade.

3) Pod rednim brojem 1.3 Datum nastanka poreske obaveze - datum nastanka oporezivog događaja u skladu sa zakonom.

Ovo polje popunjava se kod prijave po službenoj dužnosti, kod prijave po članu 182b ZPPPA i kod prijave po nalazu kontrole. U ostalim slučajevima ovo polje se ne popunjava.

4) Pod rednim brojem 1.4 Datum plaćanja - datum kada je planirana isplata prihoda u slučaju podnošenja opšte prijave, odnosno izmirenje nastale obaveze u slučajevima podnošenja prijave po članu 182b ZPPPA, prijave po nalazu kontrole i prijave po odluci suda. Kod podnošenja prijave po službenoj dužnosti ovo polje se ne popunjava.

5) Pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave - oznaka jedne od navedenih izmena, i to:

(1) Izmenjena pojedinačna poreska prijava u skladu sa članom 40. ZPPPA (oznaka 1);

Izmenjena poreska prijava sadrži promenjene podatke i podatke koji ostaju isti.

Prilikom predaje izmenjene poreske prijave poreski obveznik u polje pod rednim brojem 1.1 Vrsta prijave upisuje vrstu prijave koju ovom prijavom menja, i to: opštu, prijavu u skladu sa članom 182b ZPPPA i prijavu po službenoj dužnosti.

U polje pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave upisuje oznaku 1, a u polje pod rednim brojem 1.5a Identifikacioni broj prijave upisuje identifikacioni broj prijave koju menja. Polja pod rednim br. 1.6 i 1.6a se ne popunjavaju. U polju pod rednim brojem 2.2 Poreski identifikacioni broj (PIB ili JMBG) unosi se poreski identifikacioni broj ili jedinstveni matični broj građana iz prvobitno podnete prijave. Svi ostali podaci koje sadrži prvobitno podneta prijava mogu biti promenjeni, ali samo tako što se prvobitni sadržaj polja zamenjuje novim sadržajem.

Obaveze nastale po osnovu izmenjene poreske prijave se plaćaju po istom broju odobrenja za plaćanje koji je dodeljen prvobitno podnetoj prijavi.

(2) Izmena pojedinačne poreske prijave po nalazu kontrole (oznaka 2);

Izmena pojedinačne poreske prijave po nalazu kontrole podnosi se na osnovu rešenja donetog nakon sprovedene poreske kontrole i ne smatra se izmenjenom poreskom prijavom u smislu člana 40. ZPPPA.

U poreskoj prijavi koja se menja po nalazu kontrole poreski obveznik u polje pod rednim brojem 1.1 Vrste prijave upisuje vrstu prijave koju mu je tim rešenjem naloženo da menja. U polje pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave upisuje oznaku 2, a u polje pod rednim brojem 1.5a Identifikacioni broj prijave upisuje identifikacioni broj prijave koju menja ovom prijavom, u polja pod rednim br. 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda upisuje broj rešenja Poreske uprave, dok u polje 1.6a Osnov upisuje odgovarajuću oznaku propisanu ovim pravilnikom.

Podaci koji se unose u ostala polja prijave koja se menja po nalazu kontrole, kao i način njihovog popunjavanja vrši se kao kod izmenjene pojedinačne poreske prijave (oznaka 1).

(3) Izmena pojedinačne poreske prijave po odluci suda (oznaka 3).

Izmena pojedinačne poreske prijave po odluci suda podnosi se na osnovu pravnosnažne sudske odluke i ne smatra se izmenjenom poreskom prijavom u smislu člana 40. ZPPPA.

Prilikom predaje poreske prijave izmenjene po odluci suda poreski obveznik u polje pod rednim brojem 1.1 Vrste prijave upisuje vrstu prijave koju mu je tom odlukom naloženo da menja.

U polje pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave upisuje oznaku 3, a u polje pod rednim brojem 1.5a Identifikacioni broj prijave upisuje identifikacioni broj prijave koju menja ovom prijavom, a u polje pod rednim brojem 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda upisuje broj sudske odluke, dok polje 1.6a ostaje nepopunjeno.

Podaci koji se unose u ostala polja prijave koja se menja po odluci suda, kao i način njihovog popunjavanja vrši se kao kod izmenjene pojedinačne poreske prijave (oznaka 1).

6) Pod rednim brojem 1.5a Identifikacioni broj prijave - broj prijave koja se menja.

7) Pod rednim brojem 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda:

- broj rešenja poreske kontrole, kada je u polju pod rednim brojem 1.1 Vrsta prijave navedena oznaka 4 i/ili u rednom broju 1.5 navedena oznaka 2;

- broj odluke suda, kada je u polju pod rednim brojem 1.1 Vrsta prijave navedena oznaka 5 i/ili u rednom broju 1.5 navedena oznaka 3;

U ostalim slučajevima ovo polje se ne popunjava.

8) Pod rednim brojem 1.6a Osnov - oznaka rešenja:

- u postupku po žalbi u prvom stepenu (oznaka 1);

- u postupku po žalbi u drugom stepenu (oznaka 2);

- na osnovu odluke Upravnog suda (oznaka 3).

Ovo polje popunjava se samo u slučajevima kada su doneta rešenja u postupku po žalbi.

9) Pod rednim brojem 1.7 Najniža osnovica - unosi se broj primalaca zarade sa prijave za koje je poslodavac obračunao doprinose za obavezno socijalno osiguranje na najnižu zakonom propisanu osnovicu.

U Obrazac PPP-PD, deo 2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda, unosi se:

1) Pod rednim brojem 2.1 Tip isplatioca - oznaka jednog od navedenih tipova, i to:

- za pravno lice koje se ne finansira iz budžeta (oznaka 1);

- za pravno lice koje se finansira iz budžeta (oznaka 2);

- za predstavništvo, odnosno ogranak stranog lica (oznaka 3);

- za preduzetnika (oznaka 4);

- za fizičko lice (oznaka 5);

- za Vojsku Republike Srbije (oznaka 6);

- za poljoprivredno gazdinstvo (oznaka 7).

Pravnim licem koje se finansira iz budžeta smatra se lice sa spiska korisnika javnih sredstava koji se donosi u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

2) Pod rednim brojem 2.2 Poreski identifikacioni broj (PIB ili JMBG) - u zavisnosti od tipa isplatioca unosi se poreski identifikacioni broj ili jedinstveni matični broj građana.

3) Pod rednim brojem 2.3 Radno vreme - oznaka jedne od navedenih mogućnosti, i to:

- pet radnih dana u nedelji (od ponedeljka do petka) po osam sati uz neradne dane u subotu i nedelju (oznaka 1);

- pet radnih dana u nedelji (od ponedeljka do petka) po sedam sati i jedan dan u nedelji (subota) po pet sati (oznaka 2);

- šest radnih dana u nedelji (od ponedeljka do subote) po šest sati i 40 minuta (oznaka 3).

Ako isplatilac prihoda ima u svojim organizacionim jedinicama različit raspored radnog vremena, dužan je da za isplatu zarada podnese posebnu pojedinačnu poresku prijavu za svaki raspored radnog vremena prema primaocima prihoda.

Ovo polje je obavezno samo ako pojedinačna poreska prijava sadrži isplatu zarada ili prihoda koji imaju karakter zarade.

4) Pod rednim brojem 2.4 JMBG podnosioca pojedinačne poreske prijave - jedinstveni matični broj građana podnosioca pojedinačne poreske prijave.

5) Pod rednim brojem 2.5 Matični broj - matični broj dobijen od strane Agencije za privredne registre.

6) Pod rednim brojem 2.6 Naziv/Prezime i ime - naziv ili prezime i ime isplatioca prihoda.

7) Pod rednim brojem 2.7 Sedište/Prebivalište - podatak o šifri opštine sedišta ili prebivališta isplatioca prihoda.

Šifra se upisuje iz pravilnika kojim se propisuju uslovi i način vođenja računa za uplatu javnih prihoda.

8) Pod rednim brojem 2.8 Telefon kontakt osobe - podatak o telefonu kontakt osobe isplatioca prihoda.

9) Pod rednim brojem 2.9 Ulica i broj - podatak o adresi isplatioca prihoda.

10) Pod rednim brojem 2.10 E-mail - podatak o elektronskoj adresi podnosioca pojedinačne poreske prijave na koju se dostavlja obaveštenje iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika.

U Obrazac PPP-PD, deo 3. Podaci o primaocima/fizičkim licima i vrstama prihoda, unosi se:

1) Pod rednim brojem 3.1 R.B. - podatak o rednom broju primaoca prihoda.

2) Pod rednim brojem 3.2 V.I. (vrsta identifikacije primaoca prihoda) - oznaka jednog od identifikatora primaoca prihoda, i to:

- jedinstveni matični broj građana (oznaka 1);

- izbeglička legitimacija (oznaka 2);

- pasoš (oznaka 3);

- posebna oznaka (oznaka 4);

- ostalo (oznaka 9).

3) Pod rednim brojem 3.3 Podatak za identifikaciju lica - podatak u zavisnosti od unete oznake u polju pod rednim brojem 3.2 V.I. (vrsta identifikacije primaoca prihoda), unosi se:

- jedinstveni matični broj građana;

- broj izbegličke legitimacije;

- broj pasoša;

- posebna oznaka za slučajeve odobrene od strane Poreske uprave;

- ostalo.

4) Pod rednim brojem 3.4 Prezime - prezime primaoca prihoda.

5) Pod rednim brojem 3.4a Ime - ime primaoca prihoda.

6) Pod rednim brojem 3.5 Prebivalište - podatak o šifri opštine prebivališta, odnosno boravišta primaoca prihoda.

Šifra se upisuje iz pravilnika kojim se propisuju uslovi i način vođenja računa za uplatu javnih prihoda.

Ako je u polju 3.2 V.I. (vrsta identifikacije primaoca prihoda) upisana oznaka 1 - jedinstveni matični broj građana, ovaj podatak se ne upisuje.

7) Pod rednim brojem 3.6 Šifra vrste prihoda - šifra koja na jedinstven način određuje vrstu prihoda.

Sastoji se od deset cifara, i to: VPPOOOoobB

Značenje pojedinih cifara šifre:

- V - verzija kataloga vrste prihoda;

- PP - vrsta primaoca prihoda;

- OOO - oznaka vrste prihoda;

- oo - olakšice;

- b - dodatni doprinos za PIO - uvećani staž;

- B - broj obračuna.

Šifra vrste prihoda se automatski formira određivanjem vrste primaoca prihoda i izborom vrste prihoda iz Kataloga vrste prihoda, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Određivanje vrste primaoca prihoda vrši se izborom jedne od sledećih ponuđenih oznaka vrsta primaoca:

- zaposleni (oznaka 01);

- osnivač i članovi privrednog društva zaposleni u svom privrednom društvu (oznaka 02);

- lice osigurano po osnovu samostalne delatnosti uključujući samostalne umetnike (oznaka 03);

- lice osigurano po osnovu poljoprivredne delatnosti (oznaka 04);

- lice koje nije osigurano po drugom osnovu (oznaka 05);

- nerezident (oznaka 06);

- invalidno lice (oznaka 07);

- vojni osiguranik (oznaka 08);

- lice penzioner po osnovu zaposlenosti (oznaka 09);

- lice penzioner po osnovu samostalne delatnosti (oznaka 10).

Ako podnosilac popunjava pojedinačnu poresku prijavu u okviru korisničke aplikacije na portalu Poreske uprave, po izboru odgovarajuće vrste primaoca bira vrstu prihoda za konkretnog primaoca iz Kataloga vrste prihoda. Izborom vrste primaoca i vrste prihoda, podnosilac pojedinačne poreske prijave istovremeno je izabrao i vrstu olakšica, dodatni doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem i broj obračuna, čime je automatski formirana i kompletna šifra vrste prihoda.

8) Pod rednim brojem 3.7 Broj dana - broj kalendarskih dana koje je primalac prihoda proveo na radu, odnosno bolovanju i slično. Ovo polje se popunjava samo za konačan obračun zarade, odnosno naknade zarade za obračunski period.

9) Pod rednim brojem 3.8 Broj sati - broj efektivnih sati u obračunskom periodu. Ovo polje se popunjava samo za konačan obračun zarade, odnosno naknade zarade za obračunski period.

10) Pod rednim brojem 3.9 Bruto prihod - iznos bruto prihoda utvrđenog u skladu sa zakonom koji uređuje porez na dohodak građana i zakonom koji uređuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

11) Pod rednim brojem 3.10 Osnovica za porez - iznos razlike između bruto prihoda iz polja pod rednim brojem 3.9 Bruto prihod i propisanog neoporezivog iznosa.

12) Pod rednim brojem 3.11 Porez - iznos poreza umanjen za propisane poreske olakšice.

13) Pod rednim brojem 3.12 Osnovica za doprinose - iznos propisan zakonom koji uređuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

14) Pod rednim brojem 3.13 PIO - ukupan iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (na teret zaposlenog/primaoca prihoda i/ili na teret poslodavca/isplatioca prihoda) za uplatu, umanjen za propisane olakšice.

15) Pod rednim brojem 3.14 Zdravstvo - ukupan iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje (na teret zaposlenog/primaoca prihoda i/ili na teret poslodavca/isplatioca prihoda) za uplatu, umanjen za propisane olakšice.

16) Pod rednim brojem 3.15 Nezaposlenost - ukupan iznos doprinosa za slučaj nezaposlenosti (na teret zaposlenog/primaoca prihoda i/ili na teret poslodavca/isplatioca prihoda), umanjen za propisane olakšice.

17) Pod rednim brojem 3.16 Beneficirani PIO - iznos dodatnog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem.

18) Pod rednim brojem 3.17 MFP (multifunkcionalno polje) za obračun - unose se podaci koji za određene vrste prihoda omogućavaju proveru obračuna obaveze, bez kojih se zbog vrste prihoda ili vrste primaoca obračun ne može jednoznačno odrediti opštim pravilima:

- kod zarade ili naknade zarade ukupan neoporezivi iznos koji je iskorišćen prilikom ranijih isplata za isti obračunski period;

- kod zarade ili naknade zarade ukupan iznos osnovice doprinosa na koju su plaćeni doprinosi prilikom ranijih isplata za isti obračunski period;

- procenat radnog angažovanja kod isplatioca prihoda u slučaju kada zaposleni radi kod više poslodavaca;

- iznos uplate kod igara na sreću;

- iznos stvarnih troškovi kod autorskih ugovora, ugovora o delu i slično;

- iznos stvarnih troškovi kod izdavanja u zakup nepokretnosti ili pokretnih stvari;

- iznos uplate premije osiguranja;

- ukupan iznos plaćenog dobrovoljnog penzijskog ili zdravstvenog osiguranja, ako se ono plaća;

- stopa poreza koja je primenjena na dividendu, autorsku naknadu ili kamatu ako je primalac prihoda nerezidentno lice koje je rezident zemlje sa kojem Republika Srbija ima zaključen ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja;

- ostalo.

19) Polja Ukupno za redne br. 3.9-3.16 ne popunjava podnosilac poreske prijave, nego ih obračunava Poreska uprava.

20) Polja Kamata za redne br. 3.11, 3.13-3.16 - ukupan iznos kamate obračunate shodno ZPPPA po kolonama, u sledećim slučajevima:

- kod pojedinačne poreske prijave iz člana 182b ZPPPA;

- kod pojedinačne poreske prijave po službenoj dužnosti;

- kod izmenjene pojedinačne poreske prijave;

- kod pojedinačne poreske prijave koja se podnosi, odnosno menja po nalazu kontrole;

- kod pojedinačne poreske prijave koja se podnosi, odnosno menja po odluci suda.

U Obrazac PPP-PD iznosi se upisuju u dinarima, dok je prag tolerancije za zaokruživanje koji se primenjuje pri proveri obračuna 2 dinara po iznosu svake obračunate obaveze.

Član 12

Poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine podnosi se za poreze po odbitku za koje je podneta poreska prijava u skladu sa propisima u sledećim slučajevima, i to:

1) kada poreski obveznik najkasnije do isteka roka zastarelosti ustanovi da poreske prijave koje je podneo sadrže grešku ili propust, u kom slučaju predstavlja izmenjenu poresku prijavu u skladu sa članom 40. ZPPPA;

2) kada Poreska uprava nakon izvršene kontrole rešenjem naloži izmenu podnete poreske prijave, u kom slučaju se ne smatra izmenjenom poreskom prijavom u skladu sa članom 40. ZPPPA;

3) kada se podneta poreska prijava menja na osnovu pravnosnažne sudske odluke, u kom slučaju se ne smatra izmenjenom poreskom prijavom u skladu sa članom 40. ZPPPA.

Član 13

Poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine, sadrži zbirne podatke za sve primaoce prihoda o obračunatom porezu po odbitku po uplatnim računima javnih prihoda i šiframa opština na koje se prema propisima koji su bili na snazi u vreme nastanka poreske obaveze usmeravaju sredstva po tim osnovama.

Uplata poreza po odbitku iskazanih u Poreskoj prijavi o obračunatim porezima i doprinosima koji su dospeli za plaćanje do 31. decembra 2013. godine, vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda, a ne na jedinstven uplatni račun za poreze po odbitku.

Član 14

Obrazac PP-PD S sastoji se iz tri dela, i to:

1) 1. Podaci o prijavi;

2) 2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda;

3) 3. Podaci o URJP.

Član 15

U Obrazac PP-PD S, deo 1. Podaci o prijavi, unosi se:

1) Pod rednim brojem 1.1 Obračunski period - mesec i godina za koji se vrši obračun i isplata zarada, odnosno isplata zarada i drugih vrsta prihoda. U ostalim slučajevima ovo polje se ne popunjava.

2) Pod rednim brojem 1.2 Datum nastanka poreske obaveze - datum nastanka oporezivog događaja u skladu sa zakonom.

3) Pod rednim brojem 1.3 Datum plaćanja - datum kada je planirano plaćanje, ako postoji obaveza za plaćanje.

4) Pod rednim brojem 1.4 Obrazac - skraćeni naziv obrazaca poreske prijave (npr. PP OPJ, PP OPJ-1, PP OD, PP OD-1 i dr.).

5) Pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave - oznaka jedne od navedenih izmena, i to:

- izmena poreske prijave u skladu sa članom 40. ZPPPA (oznaka 1);

- izmena poreske prijave po nalazu kontrole (oznaka 2);

- izmena poreske prijave po odluci suda (oznaka 3).

6) Pod rednim brojem 1.5a Identifikacioni broj prijave - broj podnete prijave koja se menja (bar kod).

7) Pod rednim brojem 1.6 Po nalazu kontrole/odluci suda - broj rešenja poreske kontrole, odnosno odluke suda, u slučaju kada je u polju pod rednim brojem 1.5 Izmena prijave navedena oznaka 2, odnosno oznaka 3.

8) Pod rednim brojem 1.6a Osnov - upisuje se:

- rešenje doneto po žalbenom postupku u prvom stepenu (oznaka 1);

- rešenje doneto po žalbenom postupku u drugom stepenu (oznaka 2);

- rešenje doneto po odluci Upravnog suda (oznaka 3).

Ovo polje popunjava se samo u slučajevima kada su doneta rešenja u postupku po žalbi.

U Obrazac PP-PD S, deo 2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda, unosi se:

1) Pod rednim brojem 2.1 Tip isplatioca - jedan od navedenih tipova, i to:

- za pravno lice koje se ne finansira iz budžeta (oznaka 1);

- za pravno lice koje se finansira iz budžeta (oznaka 2);

- za predstavništvo stranog lica (oznaka 3);

- za preduzetnika (oznaka 4);

- za fizičko lice (oznaka 5);

- za Vojsku Republike Srbije (oznaka 6);

- za poljoprivredno gazdinstvo (oznaka 7).

2) Pod rednim brojem 2.2 Poreski identifikacioni broj (PIB ili JMBG) - u zavisnosti od tipa isplatioca unosi se poreski identifikacioni broj ili jedinstveni matični broj građana.

3) Pod rednim brojem 2.3 JMBG podnosioca prijave - jedinstveni matični broj građana podnosioca poreske prijave.

4) Pod rednim brojem 2.4 Matični broj - matični broj dobijen od strane Agencije za privredne registre, odnosno drugog propisanog registra.

5) Pod rednim brojem 2.5 Naziv/Prezime i ime - naziv ili prezime i ime isplatioca prihoda.

6) Pod rednim brojem 2.6 Sedište/Prebivalište - podatak o šifri opštine sedišta ili prebivališta isplatioca prihoda.

Šifra se upisuje iz pravilnika kojim se propisuju uslovi i način vođenja računa za uplatu javnih prihoda.

7) Pod rednim brojem 2.7 Telefon kontakt osobe - podatak o telefonu kontakt osobe isplatioca prihoda.

8) Pod rednim brojem 2.8 Ulica i broj - podatak o adresi isplatioca prihoda.

9) Pod rednim brojem 2.9 E-mail - podatak o elektronskoj adresi podnosioca poreske prijave na koju se dostavlja obaveštenje iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika.

U Obrazac PP-PD S, deo 3. Podaci o URJP, unosi se:

1) Pod rednim brojem 3.1 R.B. - podatak o rednom broju uplatnog računa.

2) Pod rednim brojem 3.2 Uplatni račun javnih prihoda - broj uplatnog računa javnih prihoda.

3) Pod rednim brojem 3.3 Opština/Filijala RZZO - šifra opštine na kojoj se nalazi sedište filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ako za doprinos za zdravstveno osiguranje, odnosno šifra opštine na kojoj se nalazi prebivalište primaoca prihoda u svim ostalim slučajevima.

Šifra opštine se upisuje iz pravilnika kojim se propisuju uslovi i način vođenja računa za uplatu javnih prihoda.

4) Pod rednim brojem 3.4 Prethodno stanje - iznos obaveze po jednom uplatnom računu i teritoriji.

5) Pod rednim brojem 3.5 Novo stanje - novi iznos obaveze.

6) Pod rednim brojem 3.6 Razlika - iznos razlike između obaveze iskazane u polju pod rednim brojem 3.5 Novo stanje i polju pod rednim brojem 3.4 Prethodno stanje.

Ako je razlika pozitivna uplaćuje se na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda, a ako je negativna predstavlja više ili pogrešno naplaćen porez.

7) Pod rednim brojem 3.7 Kamata - iznos pripadajuće kamate ako postoji.

Polja Ukupno za redne br. 3.4 - 3.7 ne popunjava podnosilac poreske prijave, nego ih obračunava Poreska uprava.

U Obrazac PP-PD S iznosi se upisuju u dinarima, bez decimala, pri čemu se primenjuje prag tolerancije kod zaokruživanja propisan u članu 11. ovog pravilnika.

Član 16

Isplatilac prihoda koji Poreskoj upravi podnosi pojedinačnu poresku prijavu u obavezi je da licu za koje je platio porez po odbitku izda Potvrdu o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku za 20__ godinu, koja sadrži podatke o plaćenom porezu po odbitku najkasnije do 31. januara godine koja sledi godini u kojoj je plaćen porez po odbitku.

Član 17

Obrazac PPP-PO sastoji se iz tri dela, i to:

1) 1. Podaci o isplatiocu prihoda;

2) 2. Podaci o primaocu prihoda;

3) 3. Podaci o oporezivim prihodima iz kojih je isplatilac obustavio i platio poreze i doprinose po odbitku.

Član 18

U Obrazac PPP-PO, deo 1. Podaci o isplatiocu prihoda, unosi se:

1) Pod rednim brojem 1.1 Naziv/Ime i prezime isplatioca - naziv pravnog lica, odnosno ime i prezime isplatioca prihoda.

2) Pod rednim brojem 1.2 Sedište/Prebivalište isplatioca - sedište, odnosno prebivalište isplatioca prihoda.

3) Pod rednim brojem 1.3 PIB/JMBG isplatioca - poreski identifikacioni broj, odnosno jedinstveni matični broj građana isplatioca prihoda.

4) Pod rednim brojem 1.4 Broj - broj pod kojim je potvrdu zaveo isplatilac prihoda.

5) Pod rednim brojem 1.5 Datum izdavanja - datum izdavanja potvrde od strane isplatioca prihoda.

U Obrazac PPP-PO, deo 2. Podaci o primaocu prihoda, unosi se:

1) Pod rednim brojem 2.1 Ime i prezime primaoca - ime i prezime primaoca prihoda.

2) Pod rednim brojem 2.2 Adresa - ulica i broj, prebivalište, odnosno boravište primaoca prihoda.

3) Pod rednim brojem 2.3 Podatak o identifikaciji primaoca - jedinstveni matični broj građana primaoca prihoda, a ako primalac prihoda nema jedinstveni matični broj građana, broj pasoša ili broj izbegličke legitimacije.

U Obrazac PPP-PO, deo 3. Podaci o oporezivim prihodima iz kojih je isplatilac obustavio i platio poreze i doprinose po odbitku, unosi se:

1) Pod rednim brojem 3.1 R.B. - redni broj vrste prihoda.

2) Pod rednim brojem 3.2 Isplaćeni prihodi fizičkom licu - u okviru tačke 1 Prihodi iz radnog odnosa - vrste prihoda iz radnog odnosa, a u okviru tačke 2 Prihodi van radnog odnosa - vrste prihoda van radnog odnosa.

Podaci se unose po šiframa vrsta prihoda iz Kataloga vrste prihoda.

3) Pod rednim brojem 3.3 Bruto prihod - iznos bruto prihoda.

4) Pod rednim brojem 3.4 Normirani troškovi, poreske olakšice, i druga umanjenja - iznos normiranih troškova, odnosno poreskih olakšica.

5) Pod rednim brojem 3.5 Poreska osnovica - iznos poreske osnovice.

6) Pod rednim brojem 3.6 Porez - iznos plaćenog poreza.

7) Pod rednim brojem 3.7 Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje - iznos plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Na kraju Obrasca PPP-PO, u polje pod rednim brojem 4.1 Potpis odgovornog lica - upisuje se prezime i ime odgovornog lica kod isplatioca prihoda.

U Obrazac PPP-PO iznosi se upisuju u dinarima, bez decimala.

Član 19

Međusobna pravila razmene podataka između Poreske uprave i organa, odnosno organizacije određuju se tehničkim protokolom.

Član 20

Zbirna i pojedinačna poreska prijava za porez po odbitku koji dospeva za plaćanje zaključno sa 31. decembrom 2013. godine podnose se u skladu sa članom 41. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02 - ispravka, 23/03 - ispravka, 70/03, 55/04, 61/05, 85/05 - dr. zakon, 62/06 - dr. zakon, 61/07, 20/09, 72/09 - dr. zakon, 53/10, 101/11, 2/12 - ispravka i 93/12).

U svrhu testiranja sistema podnošenja pojedinačne poreske prijave, poreski obveznik koji obezbedi tehničke uslove, može istovremeno sa podnošenjem zbirnih i pojedinačnih poreskih prijava iz stava 1. ovog člana, podnositi Poreskoj upravi i pojedinačnu poresku prijavu za poreze po odbitku u elektronskom obliku, u skladu sa odredbama ovog pravilnika, kada Poreska uprava obaveštenjem na svojoj internet strani potvrdi ispunjenost uslova za podnošenje pojedinačne poreske prijave.

Član 21

Poreska uprava će na svojoj internet strani objaviti:

1) korisničko uputstvo za primenu ovog pravilnika, sa primerima popunjenih obrazaca sa obrazloženjem;

2) XML šemu obrasca PPP-PD;

3) XML šemu obrasca PP-PD S.

Član 22

Danom početka primene ovog pravilnika, obrasci propisani ovim pravilnikom zamenjuju sledeće obrasce:

1) Obrazac PP OPJ, Obrazac PP OPJ-1, Obrazac PP OPJ-2, Obrazac PP OPJ-3, Obrazac PP OPJ-4, Obrazac PP OPJ-5, Obrazac PP OPJ-6, Obrazac PP OPJ-7 i Obrazac PP OPJ-8 iz Pravilnika o načinu utvrđivanja, plaćanja i evidentiranja poreza po odbitku i o sadržini zbirne poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku ("Službeni glasnik RS", br. 137/04, 82/06 i 61/13);

2) Obrazac PP OD, Obrazac PP OD-1, Obrazac PP OD-P, Obrazac PP OD-O, Obrazac OS, Obrazac OS-1, iz Pravilnika o obrascu zbirne poreske prijave o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku ("Službeni glasnik RS", br. 96/04, 105/04, 65/05, 82/06, 15/12, 123/12 i 61/13);

3) Obrazac ZSD iz Pravilnika o obrascima zahteva za subvencionisanje poreza na zarade i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 36/11);

4) Obrazac INSZ iz Pravilnika o načinu i postupku obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za novozaposlene starije od 45, odnosno 50 godina ("Službeni glasnik RS", br. 99/04, 33/05 i 72/06);

5) Obrazac INSZ-I iz Pravilnika o načinu i postupku obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za lica sa invaliditetom ("Službeni glasnik RS", broj 72/06);

6) Obrazac INSZ-M i Obrazac INSZ-P iz Pravilnika o načinu i postupku obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za pripravnike i novozaposlena lica mlađa od 30 godina ("Službeni glasnik RS", broj 72/06).

Ako je odredbama drugih pravilnika podnošenje izveštaja sa podacima o porezu po odbitku uređeno na drukčiji način, te odredbe uskladiće se sa odredbama ovog pravilnika najkasnije do dana početka primene ovog pravilnika.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.

 

Obrazac PPP-PD

POJEDINAČNA PORESKA PRIJAVA O OBRAČUNATIM POREZIMA I DOPRINOSIMA

 

POJEDINAČNA PORESKA PRIJAVA O OBRAČUNATIM POREZIMA I DOPRINOSIMA

Obrazac PPP-PD

1. Podaci o prijavi

1.1 VRSTA PRIJAVE

1.2 OBRAČUNSKI PERIOD

1.3 DATUM NASTANKA
PORESKE OBAVEZE

1.4 DATUM PLAĆANJA

I_I
1-5

I_I_I I_I_I_I_I
 mm   gggg

I_I_I I_I_I I_I_I_I_I
 dd   mm   gggg

I_I_I I_I_I I_I_I_I_I
 dd   mm   gggg

 

1.5 IZMENA PRIJAVE

I_I
vrsta

1.6 PO NALAZU KONTROLE / ODLUCI SUDA

I___________________I
1.5a Identifikacioni broj prijave

I_____________________I
Broj rešenja / odluke suda

1.6a  I_I
        osnov

2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda
    (obavezni podaci)

2.1 TIP ISPLATIOCA

I_I
1-7

2.2 PORESKI IDENTIFIKACIONI BROJ
(PIB ili JMBG)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

2.3 RADNO VREME

I_I
1-3

2.4 JMBG PODNOSIOCA POJEDINAČNE
PORESKE PRIJAVE

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

(informativni podaci)

2.5 MATIČNI BROJ

2.6 NAZIV/PREZIME I IME

2.7 SEDIŠTE / PREBIVALIŠTE

 

2.8 TELEFON KONTAKT OSOBE

2.9 ULICA I BROJ

2.10 E-MAIL

 

 

3. Podaci o primaocima / fizičkim licima i vrstama prihoda

Z A  U P L A T U

 

R. B.

V. I.

PODATAK ZA IDENTIFIKACIJU LICA

PREZIME

IME

PREBIVALIŠTE

ŠIFRA VRSTE PRIHODA

BROJ
DANA

BROJ
SATI

BRUTO
PRIHOD

OSNOVICA ZA POREZ

POREZ

OSNOVICA ZA DOPRINOSE

PIO

ZDRAVSTVO

NEZAPOSLENOST

BENEFICIRANI PIO

MFP ZA OBRAČUN

3.1

3.2

3.3

3.4

3.4a

3.5

3.6

3.7

3.8

3.9

3.10

3.11

3.12

3.13

3.14.

3.15

3.16

3.17

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I_I

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

 

 

I_I I_I_I I_I_I_I I_I_I I_I_I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAMATA

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac PP-PD S

PORESKA PRIJAVA O OBRAČUNATIM POREZIMA I DOPRINOSIMA KOJI SU DOSPELI ZA PLAĆANJE DO 31. DECEMBRA 2013. GODINE

 

PORESKA PRIJAVA O OBRAČUNATIM POREZIMA I DOPRINOSIMA KOJI SU DOSPELI ZA PLAĆANJE DO 31. DECEMBRA 2013. GODINE

Obrazac PP-PD S

1. Podaci o prijavi

1.1 OBRAČUNSKI PERIOD

1.2 DATUM NASTANKA PORESKE OBAVEZE

1.3 DATUM PLAĆANJA

I_I_I I_I_I_I_I
 mm   gggg

I_I_I I_I_I I_I_I_I_I
 dd   mm   gggg

I_I_I I_I_I I_I_I_I_I
 dd   mm   gggg

 

1.4 OBRAZAC

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I
(PP OD/OD-1, PP OPJ 1-8)

 

1.5 IZMENA PRIJAVE

I_I
1-3

1.6 PO NALAZU KONTROLE / ODLUCI SUDA

I_______________I
1.5a Identifikacioni broj prijave

I_______________I
Broj rešenja / odluke suda

1.6a I_I
   osnov

 

2. Podaci o poslodavcu/isplatiocu prihoda

2.1 TIP ISPLATIOCA

I_I
1-7

2.2 PORESKI IDENTIFIKACIONI BROJ (PIB ili JMBG)

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

 

2.3 JMBG PODNOSIOCA PRIJAVE

I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I

(informativni podaci)

2.4 MATIČNI BROJ

 

2.5 NAZIV/ PREZIME I IME

 

2.6 SEDIŠTE/ PREBIVALIŠTE

 

2.7 TELEFON KONTAKT OSOBE

 

2.8 ULICA I BROJ

 

2.9 E-MAIL

 

3. Podaci o URJP

R. B.

UPLATNI RAČUN JAVNIH PRIHODA

OPŠTINA/
FILIJALA RZZO

PRETHODNO
STANJE

NOVO STANJE

RAZLIKA

KAMATA

3.1

3.2

3.3

3.4

3.5

3.6

3.7

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

I_I_I_I-I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I-I_I_I

I_I_I_I

 

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

 

 

Obrazac PPP-PO

POTVRDA O PLAĆENIM POREZIMA I DOPRINOSIMA PO ODBITKU ZA 20____. godinu

 

POTVRDA O PLAĆENIM POREZIMA I DOPRINOSIMA PO ODBITKU ZA 20____. godinu

Obrazac PPP-PO

 

1. Podaci o isplatiocu prihoda

1.1 Naziv/ime i prezime isplatioca

 

1.2 Sedište/prebivalište isplatioca

 

1.3 PIB/JMBG isplatioca

 

1.4 Broj:

 

1.5 Datum izdavanja:

 

2. Podaci o primaocu prihoda

2.1 Ime i prezime primaoca

 

2.2 Adresa

 

2.3 Podatak o identifikaciji primaoca

 

 

 

3. Podaci o oporezivim prihodima iz kojih je isplatilac obustavio i platio poreze i doprinose po odbitku

R. b.

Isplaćeni prihodi fizičkom licu

Bruto prihod

Normirani troškovi, poreske olakšice, i druga umanjenja

Poreska osnovica

Porez

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje

3.1

3.2

3.3

3.4

3.5

3.6

3.7

1

Prihodi iz radnog odnosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Prihodi van radnog odnosa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1 POTPIS ODGOVORNOG LICA

 

 

 

KATALOG VRSTE PRIHODA

1. PRIHODI IZ RADNOG ODNOSA

Šifra prihoda

Vrsta prihoda

101

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona o porezu na dohodak građana ("Službeni glasnik RS", br. 24/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 135/04, 62/06, 65/06-ispravka, 31/09, 44/09, 18/10, 50/11, 91/11 - US, 93/12, 114/12 - US i 47/13 - u daljem tekstu: Zakon), osim lične zarade preduzetnika, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

Zarada sa uvećanim trajanjem

102

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

103

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

104

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

105

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

Poreska olakšica za zapošljavanje - Pripravnik

106

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog pripravnika, mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

107

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog pripravnika, mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

108

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog pripravnika, mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

109

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog pripravnika, mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

110

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog pripravnika, mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

Poreska olakšica za zapošljavanje - Mlađi od 30 godina

111

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

112

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na staž sa uvećanim trajanjem 12/14.

113

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na staž sa uvećanim trajanjem 12/15.

114

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na staž sa uvećanim trajanjem 12/16.

115

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog mlađeg od 30 godina sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na staž sa uvećanim trajanjem 12/18.

Poreska olakšica za zapošljavanje - Invalidi

116

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog invalida sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

Poreska olakšica za zapošljavanje - Zaposleni stariji od 45 godina, mlađi od 50 godina

117

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 45 a mlađeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

118

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 45 a mlađeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na uvećani staž osiguranja 12/14.

119

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 45 a mlađeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na uvećani staž osiguranja 12/15.

120

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 45 a mlađeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na uvećani staž osiguranja 12/16.

121

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 45 a mlađeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, sa pravom na uvećani staž osiguranja 12/18.

Poreska olakšica za zapošljavanje - Zaposleni stariji od 50 godina

122

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

123

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

124

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

125

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

126

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenog starijeg od 50 godina, sa pravom na poresku olakšicu za zapošljavanje po Zakonu, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

Olakšice po Uredbi o podsticanju zapošljavanja

Poreska olakšica - Lica mlađa od 30 godina i starija od 45 godina

127

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica mlađeg od 30, odnosno starijeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi o podsticanju zapošljavanja ("Službeni glasnik RS", br. 32/11 i 34/11 - u daljem tekstu: Uredba), uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

128

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica mlađeg od 30, odnosno starijeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

129

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica mlađeg od 30, odnosno starijeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

130

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica mlađeg od 30, odnosno starijeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

131

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica mlađeg od 30, odnosno starijeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

Poreska olakšica - Novozaposlena lica starija od 30 godina, odnosno mlađa od 45 godina

132

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica starijeg od 30, odnosno mlađeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva.

133

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica starijeg od 30, odnosno mlađeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

134

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica starijeg od 30, odnosno mlađeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

135

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica starijeg od 30, odnosno mlađeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

136

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, novozaposlenog lica starijeg od 30, odnosno mlađeg od 45 godina, sa pravom na olakšicu za zapošljavanje po Uredbi, uključujući zaposlene u privrednom društvu čiji su osnivači, odnosno članovi društva, kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

137

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo - ako nisu obavezno osigurana po propisima te zemlje.

138

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo - ako nisu obavezno osigurana po propisima te zemlje, kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

139

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo - ako nisu obavezno osigurana po propisima te zemlje, kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

140

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo - ako nisu obavezno osigurana po propisima te zemlje, kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

141

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz čl. 13, 14, 14a i 14b Zakona, osim lične zarade preduzetnika, zaposlenih upućenih na rad u inostranstvo - ako nisu obavezno osigurana po propisima te zemlje, kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

142

Zarada domaćih državljana koji su na teritoriji Republike zaposleni kod stranih ili međunarodnih organizacija i ustanova, stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava ili kod stranih pravnih ili fizičkih lica, kao i stranih lica i lica bez državljanstva koji su na teritoriji Republike zaposleni kod stranih pravnih ili fizičkih lica, odnosno kod međunarodnih organizacija i ustanova i stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, ako je takvo osiguranje predviđeno međunarodnim ugovorom, u slučaju kada isplatilac obračunava i plaća javne prihode.

143

Zarada osoba sa invaliditetom zaposlenih u preduzeću za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

144

Zarada i druga primanja koja imaju karakter zarade iz člana 13. stav 1, člana 14, člana 14a i člana 14b Zakona, za invalida rada (rade četiri sata dnevno).

Isplaćena lična zarada preduzetnika

145

Isplaćena lična zarada preduzetnika iz člana 13. stav 3. Zakona.

146

Isplaćena lična zarada preduzetnika iz člana 13. stav 3. Zakona kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/14.

147

Isplaćena lična zarada preduzetnika iz člana 13. stav 3. Zakona kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/15.

148

Isplaćena lična zarada preduzetnika iz člana 13. stav 3. Zakona kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/16.

149

Isplaćena lična zarada preduzetnika iz člana 13. stav 3. Zakona kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem 12/18.

Isplaćena zarada poljoprivrednika

150

Isplaćena lična zarada obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti - nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisanog u registar poljoprivrednih gazdinstava, shodno člana 32. Zakona.

151

Razlika zarade, odnosno plate izabranih, imenovanih i postavljenih lica za vreme obavljanja javne funkcije.

152

Obračun doprinosa u slučaju kada poslodavac ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesečna na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa.

Primanja zaposlenih iz člana 18. Zakona, preko neoporezivog iznosa

153

Naknada troškova prevoza u javnom saobraćaju (za dolazak na posao i povratak sa posla) preko neoporezivog iznosa.

154

Dnevnice za službena putovanja u zemlji iznad neoporezivog iznosa.

155

Naknada troškova smeštaja na službenom putovanju preko iznosa na priloženim računima.

156

Naknada troškova prevoza na službenom putovanju kada je saglasno zakonu i drugim propisima odobreno korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe iznad neoporezivog iznosa.

157

Naknada troškova prevoza na službenom putovanju preko iznosa na priloženim računima prevoznika u javnom saobraćaju.

158

Solidarna pomoć za slučaj bolesti, zdravstvene rehabilitacije ili invalidnosti zaposlenog ili člana njegove porodice preko neoporezivog iznosa.

159

Poklon deci zaposlenih, starosti do 15 godina, povodom Nove godine i Božića iznad neoporezivog iznosa.

160

Jubilarna nagrada zaposlenom, u skladu sa zakonom koji uređuje rad, preko neoporezivog iznosa.

161

Ugovorena naknada i druga primanja koja se ostvaruju obavljanjem privremenih i povremenih poslova na osnovu ugovora zaključenog neposredno sa poslodavcem, kao i na osnovu ugovora zaključenog preko omladinske ili studentske zadruge, osim sa licem do 26 godina na školovanju u ustanovama srednjeg, višeg ili visokog obrazovanja.

Naknade zarada na teret sredstava poslodavca

162

Naknada zarade zbog privremene sprečenosti za rada zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, koja od prvog dana pa sve vreme trajanja sprečenosti naknada tereti sredstva poslodavca.

163

Naknada zarada za slučaj privremene sprečenosti za rad do 30 dana usled bolesti ili povrede van rada, zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, zbog propisane mere obavezne izolacije, zbog nege bolesnog člana uže porodice, izuzev deteta mlađeg od tri godine, zbog određivanja za pratioca bolesnog lica - čl. 74. i 102. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 109/05 - ispravka, 57/11, 110/12 - US i 119/12 - u daljem tekstu: ZZO).

164

Naknada zarade za vreme plaćenog odsustva za vreme prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog po članu 116. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09 i 32/13 - u daljem tekstu: ZOR).

Naknade zarade

165

Naknada zarade za slučaj privremene sprečenosti za rad preko 30 dana privremene sprečenosti za rada zbog bolest ili povreda van rada, bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, propisane mere obavezne izolacije, nege bolesnog člana uže porodice, izuzev deteta mlađeg od tri godine, određivanja za pratioca bolesnog lica.

166

Naknada zarade za slučaj privremene sprečenosti za rad zbog davanja tkiva i organa i zbog nege bolesnog deteta do tri godine.

167

Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

168

Naknada zarade invalida na teret Fonda PIO.

169

Naknada zarade za vreme neplaćenog odsustva dok dete ne napuni tri godine života.

170

Naknada zarade za osiguranike iz člana 17. stav 1. tačka 15) ZZO - lica koja po prestanku radnog odnosa ostvaruju pravo na naknadu zarade zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, koja se isplaćuje iz sredstava RFZO.

2. PRIHODI VAN RADNOG ODNOSA

Šifra prihoda

Vrsta prihoda

Prihodi od autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava
industrijske svojine

301

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

302

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

303

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

304

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

305

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

306

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

307

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

308

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

309

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

310

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

311

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

312

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

313

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje stvarnih troškova, uključujući i naknadu plaćenu za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

314

Prihod autora, odnosno nosioca srodnog prava uz priznavanje stvarnih troškova, uključujući i naknadu plaćenu za prodaju i naplatu prihoda od autorskih dela, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

315

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda.

316

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda.

317

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda.

318

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje stvarnih troškova.

319

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskog dela.

320

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 43% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskog dela.

321

Prihod autora, nosioca srodnog prava koji ima status samostalnog umetnika, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na najvišu procenjenu godišnju osnovicu doprinosa za tekuću godinu, uz priznavanje normiranih troškova - 34% od bruto prihoda, kao i naknade plaćene za prodaju i naplatu prihoda od autorskog dela.

322

Prihod vlasnika prava industrijske svojine uz priznavanje stvarnih troškova, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

323

Prihod vlasnika prava industrijske svojine uz priznavanje stvarnih troškova, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

324

Prihod naslednika imovinskog autorskog i srodnog prava i prava industrijske svojine, kao i svakog drugog fizičkog lica koje nije autor, odnosno nosilac srodnog prava, vlasnik prava industrijske svojine, ni naslednik tih prava, a koje ostvaruje naknadu po tim osnovama (fizičko lice koje je došlo u posed prava kupovinom, poklonom i sl.) uz priznavanje troškova na ime plaćene naknade za zaštitu tog prava.

Prihodi od kapitala

401

Kamate po osnovu zajma, štednih i drugih depozita (oročenih ili po viđenju) i po osnovu dužničkih i sličnih hartija od vrednosti.

402

Dividende i učešće u dobiti.

403

Dividende i učešće u dobiti kod kupovine društvenog kapitala.

404

Prinos od investicione jedinice otvorenog investicionog fonda.

405

Prihod od izdavanja sopstvenih nepokretnosti uz priznavanje normiranih troškova od 25%.

406

Prihod od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa uz priznavanje 50% normiranih troškova.

407

Prihod od izdavanja sopstvenih nepokretnosti uz priznavanje stvarnih troškova.

408

Prihod od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa uz priznavanje stvarnih troškova.

Porez na ostale prihode

501

Prihodi od davanja u zakup pokretnih stvari (opreme, transportnih sredstava i drugih pokretnih stvari) uz priznavanje normiranih troškova od 20%.

502

Prihodi od davanja u zakup pokretnih stvari (opreme, transportnih sredstava i drugih pokretnih stvari) uz priznavanje stvarnih troškova.

503

Dobici od igara na sreću.

504

Prihodi od osiguranja lica.

505

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

506

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu, od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

507

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade na ime zaključenja ugovora (transfer i dr.) uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

508

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade na ime zaključenja ugovora (transfer i dr.) uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

509

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade za korišćenje lika sportiste uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

510

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade za korišćenje lika sportiste uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

511

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - novčane pomoći vrhunskim sportistima sa posebnim zaslugama uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda.

512

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - stipendije vrhunskim sportistima za sportsko usavršavanje uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda.

513

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - novčane i druge nagrade sportistima i sportskim stručnjacima uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

514

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - novčane i druge nagrade sportistima i sportskim stručnjacima uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

515

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - nacionalno priznanje i nagrade sportistima i sportskim stručnjacima za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda.

516

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade i nagrade za rad sportskim stručnjacima, odnosno stručnjacima u sportu (treneri, sudije, delegati i dr.) uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

517

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi - naknade i nagrade za rad sportskim stručnjacima, odnosno stručnjacima u sportu (treneri, sudije, delegati i dr.) uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

518

Prihodi profesionalnih sportista, sportista amatera, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu od sportske organizacije, odnosno organizacije za obavljanje sportske delatnosti, sportskih društava i saveza, koji nemaju karakter zarade u smislu propisa kojima se uređuje sport, odnosno radni odnosi, naknade na ime transfera, naknade za korišćenje lika sportiste, novčane i druge nagrade, naknade i nagrade za rad sportskim stručnjacima, odnosno stručnjacima u sportu kojima je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer su u toku godine platili doprinose na iznos procenjene najviše godišnje osnovice doprinosa, uz priznavanje normiranih troškova - 50% od bruto prihoda.

Drugi prihodi

601

Prihodi po osnovu ugovora o delu kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

602

Prihodi po osnovu ugovora o delu kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

603

Prihodi po osnovu ugovora o delu fizičkog lica koje ima status samostalnog umetnika i doprinose plaća po rešenju Poreske uprave, uključujući i lice kojem je rešenjem Fonda PIO utvrđeno pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je uplatilo doprinose na iznos procenjene najviše godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

604

Prihodi po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova zaključenih preko omladinske ili studentske zadruge sa licem do navršenih 26 godina života ako je na školovanju u ustanovama srednjeg, višeg ili visokog obrazovanja, koje nije osigurano po drugom osnovu.

605

Prihodi po osnovu dopunskog rada kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

606

Prihodi po osnovu dopunskog rada lica kome je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa jer je platilo doprinose na iznos procenjene najviše godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

607

Prihodi po osnovu trgovinskog zastupanju kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

608

Prihodi po osnovu trgovinskog zastupanja kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

609

Prihodi po osnovu trgovinskog zastupanja lica kome je u tekućoj godini rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer je iste uplatio na iznos procenjene najviše godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

610

Primanja članova organa uprave pravnog lica, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

611

Primanja članova organa uprave pravnog lica, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

612

Primanja članova organa uprave pravnog lica kojima je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer su platili doprinose na iznos najviše procenjene godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

613

Naknada poslanicima i odbornicima, kada su fizička lica osigurana po drugom osnovu.

614

Naknada poslanicima i odbornicima, kada fizička lica nisu osigurana po drugom osnovu.

615

Naknada poslanicima i odbornicima kojima je rešenjem Fonda PIO utvrđeno pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer su u tekućoj godini platili doprinose na iznos najviše procenjene godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

616

Naknada u vezi sa izvršavanjem poslova odbrane, civilne zaštite i zaštite od elementarnih nepogoda, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

617

Naknada u vezi sa izvršavanjem poslova odbrane, civilne zaštite i zaštite od elementarnih nepogoda kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

618

Naknada u vezi sa izvršavanjem poslova odbrane, civilne zaštite i zaštite od elementarnih nepogoda, lica kojima je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa, jer su u tekućoj godini platila doprinose na iznos najviše procenjene godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

619

Primanja stečajnih upravnika, sudskih veštaka, sudija porotnika i sudskih tumača, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

620

Primanja stečajnih upravnika, sudskih veštaka, sudija porotnika i sudskih tumača, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

621

Primanja stečajnih upravnika, sudskih veštaka, sudija porotnika i sudskih tumača kojima je rešenjem Fonda PIO priznato pravo na prestanak plaćanja doprinosa jer su platili doprinose na iznos najviše procenjene godišnje osnovice doprinosa za tu godinu.

622

Prihodi po osnovu prikupljanja i prodaje sekundarnih sirovina kod isplate u gotovini.

623

Prihodi po osnovu prikupljanja i prodaje šumskih plodova i lekovitog bilja, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

624

Prihodi po osnovu prikupljanja i prodaje šumskih plodova i lekovitog bilja, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

625

Prihodi po osnovu uzgajanja i prodaje pečuraka, uzgoja i prodaje pčelinjeg roja (pčela), uzgoja i prodaje puževa, odnosno po osnovu prodaje drugih dobara ostvarenih obavljanjem privremenih ili povremenih poslova, ako nisu oporezovani kao prihodi od samostalne delatnosti.

626

Prihodi po osnovu uzgajanja i prodaje pečuraka, uzgoja i prodaje pčelinjeg roja (pčela), uzgoja i prodaje puževa, odnosno po osnovu prodaje drugih dobara ostvarenih obavljanjem privremenih ili povremenih poslova, ako nisu oporezovani kao prihodi od samostalne delatnosti, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

627

Nagrade, novčane pomoći i druga davanja fizičkim licima koja nisu zaposlena kod isplatioca.

628

Pomoć u slučaju smrti zaposlenog, člana njegove porodice ili penzionisanog radnika iznad propisanog neoporezivog iznosa.

629

Stipendije i krediti učenika i studenata iznad propisanog neoporezivog iznosa.

630

Naknade za ishranu - hranarine koju sportistima amaterima isplaćuju amaterski sportski klubovi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sport iznad propisanog neoporezivog iznosa.

631

Otpremnine kod odlaska u penziju - iznad iznosa koji je kao najniži utvrđen ZOR.

632

Otpremnine, odnosno novčane naknade koje poslodavac isplaćuje zaposlenom za čijim je radom prestala potreba, u skladu sa ZOR - iznad iznosa koji je utvrđen tim zakonom.

633

Novčane naknade koja se isplaćuje licu kome prestaje radni odnos u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju u skladu sa aktom Vlade kojim se utvrđuje program za rešavanje viška zaposlenih do 50 godina života iznad iznosa utvrđenog tim programom.

634

PDV nadoknada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, kao i naknada za prikupljanje i prodaju sekundarnih sirovina i otpada kada nisu plaćene preko tekućeg računa.

635

Naknade troškova i drugi rashodi licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 1. tačka 12) Zakona, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

636

Naknade troškova i drugi rashodi licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 1. tačka 12) Zakona, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

637

Naknade dnevnica za službena putovanja u zemlji iznad neoporezivog iznosa licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 5. Zakona, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

638

Naknade prevoza na službenom putovanju preko neoporezivog iznosa licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 5. Zakona, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

639

Naknade dnevnica za službena putovanja u zemlji preko neoporezivog iznosa licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 5. Zakona, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

640

Naknade prevoza na službenom putovanju preko neoporezivog iznosa licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, shodno članu 85. stav 5. Zakona, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

641

Uzimanje iz imovine i korišćenje usluga privrednog društva od strane vlasnika društva za njihove privatne potrebe.

642

Primanja koja, saglasno ZOR, ostvari zaposleni po osnovu učešća u dobiti ostvarenoj u poslovnoj godini.

643

Prihodi koje ostvari fizičko lice izdavanjem nepokretnosti u podzakup.

644

Svi drugi prihodi, osim prihoda od poljoprivrede i šumarstva fizičkog lica koje doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaća po rešenju u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu, kada je fizičko lice osigurano po drugom osnovu.

645

Svi drugi prihodi, osim prihoda od poljoprivrede i šumarstva fizičkog lica koje doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaća po rešenju u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu, kada fizičko lice nije osigurano po drugom osnovu.

646

Obaveze po ugovoru o volontiranju u skladu sa zakonom kojim se uređuje volontiranje.

647

Obaveze po ugovoru o stručnom osposobljavanju i usavršavanju (član 201. ZOR) ukoliko nije ugovorena naknada.

648

Obaveze po ugovoru o stručnom osposobljavanju i usavršavanju (član 201. ZOR) ukoliko je ugovorena naknada.