>

ODLUKA

O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

("Sl. list grada Čačka", br. 17/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuje se radno vreme ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje zabavnih igara na teritoriji grada Čačka, prava i obaveze pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju delatnost u ugostiteljskom objektu, nadzor nad primenom ove odluke i propisuju prekršaji i prekršajne kazne.

Član 2

Ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno za obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Ugostiteljski objekti su:

1) ugostiteljski objekti za smeštaj;

2) ugostiteljski objekti za ishranu i piće;

3) ketering objekti.

Objekti za priređivanje zabavnih igara, u smislu ove odluke, smatraju se objekti i prostorije u kojima se priređuju zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na više besplatnih igara iste vrste.

Član 3

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u ugostiteljskom objektu i objektima za priređivanje zabavnih igara, dužni su da se pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom odlukom.

Odredbe ove odluke primenjuju se i na udruženja, političke stranke i sportske organizacije koje pružaju ugostiteljske usluge, odnosno izdaju svoje prostorije za održavanje proslava, svečanosti i sl., kao i na fizička lica koja izdaju prostorije za održavanje svečanosti.

II RADNO VREME

Član 4

Pod radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome se u objektima iz člana 3. ove odluke može obavljati registrovana delatnost.

Član 5

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen u skladu sa ovom odlukom, mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja ugostiteljska delatnost.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

1. Radno vreme ugostiteljskih objekata za smeštaj

Član 6

Ugostiteljski objekat za smeštaj jeste: hotel, motel, turističko naselje, pansion, kamp, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja, u kojima se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja.

Član 7

Radno vreme ugostiteljskih objekata za smeštaj je svakog dana od 00,00 do 24,00 časa.

Radno vreme restorana, kafana, bifea, barova i dr. u okviru ugostiteljskog objekta za smeštaj određuje se u skladu sa odredbama člana 9. ove odluke.

2. Radno vreme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće

Član 8

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće jeste: restoran, kafana, bife, bar, picerija, pivnica, kafe-poslastičarnica, pečenjara, mlečni restoran, ekspres restoran, restoran za samoposluživanje, nacionalna kuća, objekat za brzu pripremu hrane, kiosk i slični ugostiteljski objekti u kojima se prodaja jela i pića vrše preko šaltera.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće je i kafeterija, čajdžinica, gostionica, krčma i drugi objekat koji pruža usluge ishrane i pića ili samo pića nezavisno od naziva pod kojim posluje.

Član 9

Radno vreme ugostiteljskih objekata iz člana 8. ove odluke utvrđuje se u vremenu od 06,00 do 24,00 časa.

Izuzetno, petkom i subotom, uoči i na dan državnog praznika određenog zakonom, ugostiteljski objekti iz stava 1. ovog člana mogu da rade do 01,00 čas narednog dana.

Ugostiteljski objekti koji imaju bašte mogu da rade u vremenu utvrđenom u stavu 1. i 2. ovog člana.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, osim u ulicama Župana Stracimira, Gradsko šetalište i Kuželjeva, mogu da rade od 06,00 do 23,00 časa a petkom i subotom od 06,00 do 24,00 časa.

Radno vreme ugostiteljskih objekata na železničkoj i autobuskoj stanici, kao i u okviru benzinskih pumpi je svakog dana od 00,00 do 24,00 časa.

Radno vreme ugostiteljskih objekata zimsko i letnje određuje se prema godišnjem dobu /zimsko-letnje/ a utvrđuje se u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o danu i trenutku prelaska na letnje i zimsko računanje vremena.

Član 10

Na dan 31. decembra, 1, 2. i 13. januara ugostiteljski objekti mogu utvrditi duže radno vreme od radnog vremena propisanog ovom odlukom.

3. Radno vreme ketering objekata

Član 11

Ketering objekti su objekti u kojima se pripremaju hrana, piće i napici, po utvrđenim standardima radi usluživanja i potrošnje na drugom mestu.

Radno vreme ketering objekata je svakog dana od 00,00 do 24,00 časa.

Član 12

Ugostiteljski objekti mogu u okviru vremena propisanog ovom odlukom utvrditi drugačiji početak i raspored radnog vremena, s tim što tako utvrđeno radno vreme ne može biti duže od propisanog ovom odlukom.

Član 13

Pravno lice, odnosno preduzetnik koji priređuje zabavne igre kao i luna parkovi dužni su da se pridržavaju radnog vremena utvrđenog članom 9. ove odluke.

III NADZOR

Član 14

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalna inspekcija i komunalna policija.

Pored ovlašćenja propisanih zakonom, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako ne utvrdi radno vreme ugostiteljskog objekta koje je usaglašeno sa ovom odlukom ili se ne pridržava istaknutog radnog vremena,

- ako se ne pridržava radnog vremena u ugostiteljskom objektu, koje je usaglašeno sa ovom odlukom.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se, na mestu izvršenja prekršaja:

- pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 3.000 dinara,

- preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara,

- fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata ("Sl. list opštine Čačak", broj 3/05, 9/05, 15/05 i 3/06 i "Sl. list grada Čačka", broj 9/11 - dr. odluka).

Pravno lice, odnosno preduzetnik dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke u roku od 5 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".