REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA 2013. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 31/2013)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava iz prihoda od privatizacije za 2013. godinu, za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja.

II

Program iz tačke I čini sastavni deo ovog rešenja.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE ZA 2013. GODINU, ZA PODRŠKU MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

I

Cilj Programa

Cilj Programa rasporeda i korišćenja sredstava iz prihoda od privatizacije za 2013. godinu, za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: Program), je plansko korišćenje finansijskih sredstava iz prihoda od privatizacije za realizaciju projekata, kojima se poboljšava stanje u oblasti privrede, preduzetništva, malih i srednjih preduzeća u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), za 2013. godinu.

Osnovni razlog za donošenje Programa je konkretizacija strateškog opredeljenja Vlade AP Vojvodine za unapređenje i podsticaj razvoja privrede u AP Vojvodini, podizanje nivoa tehničko-tehnološke opremljenosti privrednih subjekata, porasta proizvodnih kapaciteta, poboljšanja kvaliteta proizvoda, podsticaja uvođenja novih tehnologija, kao i razvoja oblasti i grana od značaja za ostvarenje razvoja AP Vojvodine, tj. oblasti i grana koje imaju uticaja na izmenu privredne strukture, odnosno optimalno korišćenje komparativnih prednosti AP Vojvodine, podizanje kvaliteta ponude, intenzivnija privredna saradnja i konkurentnost AP Vojvodine, podizanje kvaliteta i kvantiteta sveobuhvatnog privrednog razvoja AP Vojvodine.

Finansiranje subjekata sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine sprovodi se sa namenom:

1. podsticanja i unapređenja privrede,

2. nabavke opreme i repromaterijala radi obnove, pokretanja i unapređenja proizvodnje,

3. smanjenja uticaja ekonomske krize na postojeće poslove,

4. uvođenja novih tehnologija,

5. očuvanja i unapređenja životne sredine,

6. podsticanja privrednog razvoja nedovoljno razvijenih oblasti i opština,

7. podsticanja izvoza i

8. ostvarivanja sveobuhvatnog razvoja privrede AP Vojvodine.

II

Finansijska sredstva

Sredstva za realizaciju Programa planirana su u članu 8. Pokrajinske skupštinske Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2013. godinu ("Sl. list AP Vojvodine", br. 39/2012 i 26/2013 - rebalans), Aktivnost 05, Podrška programima razvoja privrede, preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, funkcionalna klasifikacija 474 Višenamenski razvojni projekti, broj pozicije 612, Ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima:

4541 Tekuće subvencije privatnim preduzećima

Izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi iz privatizacije - 7.000.000,00 dinara.

4542 Kapitalne subvencije privatnim preduzećima

Izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi iz privatizacije - 10.549.900,00 dinara.

Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova definisano je da su sredstva iz izvora 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi iz privatizacije, planirana u ukupnom iznosu od 17.549.900,00 dinara i da su namenjena za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima, u cilju podsticaja razvoja privrede u AP Vojvodini.

III

Opšti uslovi

1. Sredstva se dodeljuju preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima na teritoriji AP Vojvodine,

2. Dodela sredstava će se izvršiti na osnovu primljenih zahteva po raspisanom javnom pozivu, a u skladu sa kriterijumima iz glave IV Programa,

3. Uslovi korišćenja sredstava, kao i prava i obaveze definisaće se ugovorom.

IV

Kriterijumi za dodelu sredstava

1. Ulaganje u proizvodne delatnosti,

2. Priložena projektna dokumentacija, uključujući i mišljenje referentne naučne ustanove,

3. Udeo sopstvenih sredstava za sufinansiranje projekta,

4. Razvijenost oblasti,

5. Povećanje zaposlenosti,

6. Značaj projekta za unapređenje privrede u AP Vojvodini.