ODLUKA
O OBRAZOVANJU PREGOVARAČKOG TIMA ZA VOĐENJE PREGOVORA O PRISTUPANJU REPUBLIKE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

("Sl. glasnik RS", br. 78/2013)

1. Obrazuje se Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (u daljem tekstu: Pregovarački tim), na vreme do potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

2. Pregovarački tim učestvuje u izradi pregovaračkih pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u skladu sa posebnim aktom Vlade, i zadužen je za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji po svim poglavljima i u svim fazama pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Pregovarački tim vrši poslove iz stava 1. ove tačke u skladu sa Osnovom za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji koju utvrđuje Vlada.

U cilju izvršavanja zadataka, Pregovarački tim obavlja komunikaciju sa institucijama Evropske unije, državama članicama Evropske unije, kao i državama koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

3. Pregovarački tim čine:

1) šef Pregovaračkog tima;

2) državni sekretar u ministarstvu nadležnom za poslove finansija;

3) državni sekretar u ministarstvu nadležnom za spoljne poslove;

4) šef Stalne diplomatske misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji - ambasador;

5) drugi članovi Pregovaračkog tima.

Šefa Pregovaračkog tima i članove Pregovaračkog tima Vlada imenuje posebnim rešenjem.

Pregovarački tim je za svoj rad odgovoran Vladi.

4. Pregovarački tim učestvuje u radu pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, u analitičkom pregledu i oceni usklađenosti propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije i njihove implementacije i razmatra sve akte koji su od značaja za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Pregovarački tim podnosi Vladi izveštaje o stanju pregovora nakon svakog sastanka međuvladine konferencije između Republike Srbije i Evropske unije, kao i posebne izveštaje ukoliko to Vlada zatraži.

5. Stručne organizacije i stručnjaci u određenim oblastima mogu biti angažovani radi rešavanja određenih složenih pitanja koja se odnose na zadatke Pregovaračkog tima.

6. Kancelarija za evropske integracije pruža stručnu i administrativno-tehničku potporu Pregovaračkom timu i obezbeđuje materijalne i druge uslove za njegov rad.

7. Pregovarački tim obaveštava diplomatske misije Republike Srbije u zemljama članicama Evropske unije i pri Evropskoj uniji o stavovima Vlade u vezi sa pitanjima koja se odnose na pregovore o pristupanju.

Sekretar i zamenik sekretara međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji imenuju se uz konsultaciju sa šefom Pregovaračkog tima.

8. Ministarstvo spoljnih poslova neposredno informiše Pregovarački tim o svim relevantnim informacijama iz Evropske unije, država članica i država koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

9. Šef Pregovaračkog tima i članovi Pregovaračkog tima imaju pravo na naknadu za rad u Pregovaračkom timu, čija se visina utvrđuje posebnim aktom Vlade.

10. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".