PRAVILNIK
O NAČINU ORGANIZOVANJA DOBROVOLJNOG RADA

("Sl. list grada Kruševca", br. 8/2012 i 6/2013)

Član 1

Pravilnikom o načinu organizovanja dobrovoljnog rada (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se uslovi i način dobrovoljnog radnog angažovanja radno sposobnih nezaposlenih lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Član 2

Pravo iz prethodnog člana ovog Pravilnika, mogu da ostvare radno sposobni, nezaposleni pojedinci ili članovi njihove porodice, koji se nađu u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i ispunjavaju uslove za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć u skladu sa Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti građana grada Kruševca.

Centar za socijalni rad uz pismenu saglasnost-izjavu korisnika prava na jednokratnu novčanu socijalnu pomoć, upućuje lica iz prethodnog stava ovog člana, na radno angažovanje u Centru za socijalni rad, JKP Kruševac, Mesnim zajednicama i drugim pravnim licima sa kojima je zaključen protokol o saradnji, a prema dostavljenim potrebama potpisnika Protokola.

Član 3

Dobrovoljno radno angažovana lica, u smislu člana 2. ovog Pravilnika, angažovaće se u lokalnoj zajednici na poslovima uređenja Grada, parkova, javnih površina, romskih naselja, održavanje groblja, sanaciju deponija i sve druge poslove od neposrednog i svakodnevnog značaja za život građana, prema njihovoj stručnosti i sposobnosti.

Lice iz člana 2. ovog Pravilnika, može se angažovati u toku jedne kalendarske godine, najviše do 500 sati godišnje.

Naknada za jedan sat za dobrovoljno radno angažovanje, iznosi 105,00 dinara.

Član 4

Centar za socijalni rad, JKP Kruševac, Mesne zajednice i druga pravna lica sa kojima je zaključen protokol o saradnji, dobrovoljno radno angažovanim licima u smislu člana 2. ovog Pravilnika, pružaće logističku podršku, teorijsku i praktičnu obuku i zaštitu na radu.

Član 5

Radno sposobno nezaposleno lice koje se nalazi u stanju socijalne potrebe Centru za socijalni rad daje izjavu radi upućivanja na dobrovoljno radno angažovanje.

Centar sprovodi postupak i donosi rešenje o upućivanju na dobrovoljno radno angažovanje i rešenje o pravu na jednokratnu novčanu pomoć, u vidu naknade za dobrovoljno radno angažovanje, na osnovu ukupnog broja sati, provedenih na dobrovoljnom radnom angažovanju.

Ukoliko lice koje je radno sposobno, odnosno član njegovog domaćinstva, odbiju ponuđeni posao iz neopravdanih razloga, gube pravo na jednokratnu novčanu socijalnu pomoć.

Član 6

Sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći po osnovu dobrovoljnog radnog angažovanja, obezbeđuju se u budžetu grada Kruševca.

O pravu na jednokratnu novčanu socijalnu pomoć, kao i o postupku upućivanja na dobrovoljno radno angažovanje korisnika novčane socijalne pomoći iz člana 2. ovog Pravilnika, odlučuje Centar za socijalni rad.

Član 7

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 8

Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".