PRAVILNIK

O PRENOSU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA SOMBORA MESNIM ZAJEDNICAMA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 6/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom o prenosu sredstava iz budžeta grada Sombora mesnim zajednicama na teritoriji grada Sombora (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se visina, način i uslovi korišćenja sredstava za plaćanje troškova u mesnim zajednicama na teritoriji grada Sombora, kao indirektnih korisnika budžeta grada, koji se redovno javljaju u vezi sa radom zaposlenih u mesnoj zajednici, a nemaju karakter plate i dodataka i koji se finansiraju iz budžeta grada Sombora.

Član 2

Zaposlena lica u mesnim zajednicama koja imaju prebivalište i stanuju van mesta zaposlenja, imaju pravo na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju radi odlaska na rad i povratka sa rada u visini cene mesečne autobuske pretplatne karte. Naknada se isplaćuje istekom meseca, a na osnovu evidencije o prisutnosti zaposlenih na radu.

Način utvrđivanja naknade iz stava 1. ovog člana vršiće se istom metodologijom koja se primenjuje kod zaposlenih u Gradskoj upravi grada Sombora.

Član 3

Zaposlena lica u mesnim zajednicama imaju pravo na naknadu troškova prevoza u gradskom saobraćaju radi odlaska na rad i povratka sa rada u visini neoporezovanog iznosa. Naknada se isplaćuje istekom meseca, a na osnovu evidencije o prisutnosti zaposlenih na radu.

Član 4

Sekretarima mesnih zajednica se odobrava korišćenje mobilnog telefona na teret budžetskih sredstava najviše do ukupno 2.000,00 dinara mesečno, i to putem postpejd kartice.

Član 5

Mesne zajednice nemaju pravo da sklapaju ugovore za upotrebu mobilnih telefona sa mobilnim operaterima na teritoriji Republike Srbije.

Kod postojećih ugovora za upotrebu mobilnih telefona, zaključenih od strane mesnih zajednica do usvajanja ovog Pravilnika, primenjivaće se sledeća pravila:

- sekretari mesnih zajednica imaju pravo na upotrebu mobilnog telefona u službene svrhe isključivo u slučajevima kada je to neophodno, a razgovor se ne može obaviti sa redovnog službenog (fiksnog) telefona,

- sekretarima mesnih zajednica se odobrava korišćenje mobilnog telefona u službene svrhe, a na teret budžetskih sredstava najviše do 2.000,00 dinara u bruto iznosu mesečno,

- ako zaduženje na računima korisnika mobilnih telefona prelazi iznos iz prethodnog stava, korisnici su dužni da ih samostalno izmire u roku označenom na računu, a ukoliko ovaj iznos ne uplate po dospeću računa, mesnoj zajednici za sledeći mesec će odobrena sredstva za korišćenje mobilnog telefona biti umanjena srazmerno prekoračenom iznosu iz prethodnog meseca.

Član 6

Za obaveze mesnih zajednica za upotrebu mobilnih telefona, nastale do usvajanja ovog Pravilnika, a protivno tada važećem Pravilniku o prenosu sredstava iz budžeta opštine Sombor mesnim zajednicama opštine Sombor, neće se odobriti novčana sredstva iz budžeta grada Sombora.

Član 7

Mesnim zajednicama se odobrava korišćenje redovnog službenog (fiksnog) telefona na teret budžetskih sredstava najviše do ukupno 4.000,00 dinara mesečno, bez obzira na broj telefonskih priključaka.

Mesnim zajednicama se odobrava korišćenje internet usluga u službene svrhe, na teret budžetskih sredstava najviše do 50 % iznosa odobrenog za korišćenje redovnog službenog (fiksnog) telefona.

Ako zaduženje na računu korisnika redovnog službenog (fiksnog) telefona prelazi iznos iz prethodnog stava, zaposleni koji je odgovoran za prekoračenje iznosa na računu, dužan je da samostalno izmiri razliku u dugovanju u roku naznačenom na računu, a ukoliko ovaj iznos ne uplati po dospeću računa, mesnoj zajednici za sledeći mesec će odobrena sredstva za korišćenje redovnog službenog (fiksnog) telefona biti umanjena srazmerno prekoračenom iznosu iz prethodnog meseca.

Ukoliko se ne može utvrditi ko je u mesnoj zajednici odgovoran za prekoračenje iznosa iz stava 1. ovog člana, svi zaposleni u mesnoj zajednici su dužni su da solidarno izmire razliku u dugovanju na način opisan u stavu 2. ovog člana.

Član 8

Zaposlenim licima u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu grada Sombora, može se isplati pomoć u sledećim slučajevima:

1. duže ili teže bolesti lica ili člana njegove uže porodice (bračni drug i deca),

2. nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju lica ili člana njegove uže porodice (bračni drug i deca),

3. zdravstvene rehabilitacije lica,

4. nastanka teže invalidnosti lica,

5. nabavke lekova za zaposlena lica ili člana njihove uže porodice (bračni drug i deca),

6. smrti zaposlenog lica ili člana njihove uže porodice (bračni drug i deca), najviše do neoporezivog iznosa, uz priloženi račun,

7. smrti roditelja zaposlenog lica, najviše do 10.000,00 dinara, uz priloženi račun.

Pomoć u slučajevima utvrđenim u tačkama 1. - 5. prethodnog stava, priznaje se u onim slučajevima kada se određeni lek ne nalazi na pozitivnoj listi, odnosno medicinski tretman ne može obaviti u državnim zdravstvenim ustanovama. Pomoć se priznaje na osnovu računa ili predračuna, kao i medicinske dokumentacije iz koje je vidljivo da je određeni lek odnosno određeni medicinski tretman propisan od strane lekara, licima iz prethodnog stava.

Dokumentacija iz stava 2. ovog člana ne sme da bude starija od 30 dana.

Visina pomoći u toku godine u slučajevima utvrđenim u stavu 1. tačke 1. - 5. ovog člana može po zaposlenom da iznosi najviše do visine tri prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 9

Mesne zajednice imaju pravo da svoja zaposlena lica dodatno osiguraju od nesrećnog slučaja pod najpovoljnijim uslovima za mesnu zajednicu, koje osiguravajuća kuća nudi.

Član 10

Mesne zajednice imaju pravo da osiguraju svoje poslovne prostorije, u slučaju da iste nisu osigurane od strane Gradske uprave grada Sombora.

Osiguranje se vrši pod najpovoljnijim uslovima za mesnu zajednicu, koje osiguravajuća kuća nudi.

Član 11

Mesnim zajednicama se odobrava nabavka kancelarijskog materijala, potrebnog za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti, najviše do 50.000,00 dinara na godišnjem nivou.

Član 12

Mesnim zajednicama se odobrava nabavka materijala za održavanje higijene u službenim prostorijama, najviše do 40.000,00 dinara na godišnjem nivou.

Član 13

Mesnim zajednicama se odobrava nabavka goriva za potrebe radnih mašina i službenih vozila koje se koriste u mesnim zajednicama.

Prilikom podnošenja zahteva za nabavku goriva, mesna zajednica je dužna da istovremeno podnosi i izveštaj o angažovanju radnih mašina za prethodni mesec uz priložene odgovarajuće radne naloge.

Član 14

Mesna zajednica ima pravo na prenos sredstava iz budžeta grada na ime naknade troškova reprezentacije, do iznosa od 1,5 % od ukupnog iznosa sredstava odobrenog iz budžeta grada Sombora.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o prenosu sredstava iz budžeta opštine Sombor mesnim zajednicama opštine Sombor (akt br. 400-32/2007-IV od 29.05.2007. godine).

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i ima se objaviti u "Službenom listu grada Sombora".