PRAVILNIK
O UNUTRAŠNJEM REDU I ČUVARSKOJ SLUŽBI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "SLANO KOPOVO"

("Sl. glasnik RS", br. 80/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom (u daljem tekstu: Pravilnik) se regulišu unutrašnji red, organizacija i način rada čuvarske službe u Specijalnom rezervatu prirode "Slano kopovo", (u daljem tekstu: SRP "Slano kopovo"), odnosno bliže propisuju pravila iz člana 56. stav 4. Zakona o zaštiti prirode (u daljem tekstu: Zakon) po kojima se na području SRP "Slano kopovo" sprovode određeni režimi zaštite, naročito način i uslovi za:

1. Kretanje i boravak posetilaca;

2. Zaštitu prirodnih vrednosti i životne sredine;

3. Obavljanje delatnosti i korišćenje prirodnih resursa;

4. Održavanje čistoće;

5. Obeležavanje i postavljanje oznaka, fotografisanje i snimanje filmova;

6. Istraživački i obrazovni rad;

7. Organizaciju čuvarske službe u SRP "Slano kopovo";

8. Protivpožarnu zaštitu.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika se odnose na korisnike zaštićenog područja u skladu sa članom 4. tačka 37. Zakona (u daljem tekstu: Korisnik), tj. na sva pravna i fizička lica sa sedištem ili boravištem na području SRP "Slano kopovo", na posetioce, kao i na sva druga pravna ili fizička lica koja na bilo koji način koriste vrednosti SRP "Slano kopovo" i usluge "Lovačkog udruženja Novi Bečej" (u daljem tekstu: Upravljač).

Član 3

Za korišćenje prirodnih vrednosti i usluga u SRP "Slano kopovo" Korisnici su dužni da plaćaju određenu novčanu naknadu.

Način plaćanja i visinu naknade iz stava 1. ovog člana propisuje Upravljač, uz saglasnost nadležnog Ministarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo), aktom o naknadama u SRP "Slano kopovo".

Član 4

Korisnici i posetioci su dužni da se pridržavaju odredbi ovog pravilnika, uputstva sa informativnih tabli, a takođe i uputstva i naloga čuvara prirode u SRP "Slano kopovo" kao i drugih ovlašćenih lica Upravljača.

Unutrašnji red u SRP "Slano kopovo" se obezbeđuje:

- organizovanjem čuvarske službe u skladu sa Zakonom i ovim Pravilnikom;

- saradnjom sa lokalnim stanovništvom, vlasnicima individualnih poseda, drugim korisnicima u sprovođenju propisanih režima zaštite koji imaju uticaja na sprovođenje unutrašnjeg reda u SRP "Slano kopovo";

- saradnjom sa nadležnim organima opštine Novi Bečej.

II KRETANJE I BORAVAK POSETILACA

Član 5

Posetiocem se smatra osoba koja samostalno ili organizovano preko turističke ili neke druge organizacije dolazi u SRP "Slano kopovo" radi upoznavanja prirodnih vrednosti, naučno-istraživačkog rada, razgledanja ili korišćenja drugih usluga, kraće od 15 dana.

Posetiocima se ne smatraju lica koja imaju prebivalište ili su vlasnici nepokretnosti na području SRP "Slano kopovo" i osobe koje im dolaze u posetu, zatim lica koja su zaposlena ili obavljaju službene radnje na području SRP "Slano kopovo" i poslovni partneri Upravljača. Navedena lica su oslobođena plaćanja boravišne naknade.

Član 6

Posetioci su dužni da za posetu pribave ulaznicu i da istu pokažu čuvaru na njegov zahtev.

Ulaznicu izdaje Upravljač sa uputstvom o pravilima ponašanja u Rezervatu.

O kupovini ulaznica, posetioci će biti obavešteni preko tabli na ulazu u Rezervat koje sadrže kontakt telefon i adresu Upravljača.

Posetioci su dužni da grupne posete najave Upravljaču blagovremeno, najkasnije u roku od 48 časova pre posete.

Za naučno-istraživački rad, snimanje i fotografisanje u komercijalne svrhe, potrebno je, pored ulaznice pribaviti i saglasnost Upravljača.

Član 7

Na području SRP "Slano kopovo" je dozvoljeno kampovanje i logorovanje za mali broj lica, isključivo u naučno-istraživačke i ekoturističke svrhe, uz pratnju čuvara prirode ili ovlašćenog lica Upravljača. Dozvoljeno je loženje vatre na mestima obeleženim za te namene.

Član 8

Zabranjen je ulazak, odnosno pristup bez pratnje čuvara prirode ili ovlašćenog lica na površine koje su Uredbom o zaštiti SRP "Slano kopovo" (u daljem tekstu: Uredba) određene kao zone pod režimom zaštite I stepena, a obuhvataju baru Slano kopovo, priobalne tršćake i baru Malo kopovo.

Za vreme boravka u SRP "Slano kopovo" posetioci su dužni da se pridržavaju pravila unutrašnjeg reda, uputstva sa informativnih tabli i drugih oznaka, kao i uputstva dobijenih od čuvara prirode ili ovlašćenog lica. Kretanje posetilaca se vrši utvrđenom i obeleženom stazom za posetioce.

Član 9

Za obavljanje turističkih poseta, plaća se određena naknada Upravljaču u skladu sa posebnim aktom Upravljača.

Član 10

Vlasnici i korisnici zemljišta i drugih nepokretnosti dužni su da dopuste pristup i prolaz čuvaru i ovlašćenih licima Upravljača u vršenju službenih radnji, kao i licima koja sa odobrenjem Upravljača obavljaju naučno-istraživačke i druge aktivnosti u SRP "Slano kopovo".

Zabranjeno je sprečavanje i ometanje čuvara i drugih ovlašćenih lica Upravljača u vršenju svojih dužnosti i aktivnosti iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Kretanje vozila treba da se odvija po postojećim poljskim putevima, isključivo za potrebe obavljanja poljoprivrednih radova. Zabranjen je prolaz vozilima kroz SRP "Slano kopovo" u smislu skraćivanja dužine puta do određenog odredišta.

III ZAŠTITA PRIRODNIH VREDNOSTI I ŽIVOTNE SREDINE

Član 12

Korisnici i posetioci dužni su da primenjuju mere zaštite prirodnih i drugih vrednosti životne sredine u skladu sa Zakonom, Uredbom i ovim Pravilnikom, merodavnim zakonima i propisima donetih na osnovu tih zakona.

Član 13

Biljke i gljive koje žive na području SRP "Slano kopovo" a kojima je Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka, životinja i gljiva ("Službeni glasnik RS", br. 5/10 i 47/11), (u daljem tekstu: Pravilnik o divljim vrstama) utvrđen status strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta, nije dozvoljeno seći, kidati, lomiti, čupati, sakupljati njihovo semenje i plodove, ili na drugi način oštećivati i uništavati.

Životinje i njihove razvojne oblike, koje žive, sezonski ili povremeno borave na području SRP "Slano kopovo" a kojima je Pravilnikom o divljim vrstama utvrđen status strogo zaštićene ili zaštićene vrste nije dozvoljeno sakupljati, osim za potrebe zaštite i naučna istraživanja uz posebnu dozvolu.

Lice koje na području SRP "Slano kopovo" nađe povređenu zaštićenu divlju životinju utvrđenu Pravilnikom o divljim vrstama, svoj nalaz prijavljuje čuvaru prirode ili drugom ovlašćenom licu Upravljača.

Upravljač na sebe preuzima obavezu koja se tiče obaveštavanja najbliže veterinarske stanice i nadležnog Ministarstva shodno članu 93. Zakona i sastavlja zapisnik i vodi evidenciju.

Član 14

Korišćenje lekovitog bilja i drugo, se može vršiti pod sledećim uslovima:

- da su to vrste biljaka i životinja čije korišćenje nije zakonom ili drugim propisima zabranjeno;

- branje i sakupljanje lekovitog bilja i gljiva se može vršiti samo uz prethodno odobrenje Upravljača u smislu određivanja područja, načina i vremena branja i korišćenja;

- da se vrste flore i faune koje su zaštićene posebnim aktom o kontroli korišćenja i prometu divljih vrsta biljaka i životinja koriste samo na način i pod uslovima koji su predviđeni tim aktom.

Član 15

Na području SRP "Slano kopovo" nije dozvoljeno unošenje, odnosno sadnja, zasejavanje i naseljavanje alohtonih divljih vrsta biljaka, kao i pošumljavanje.

Na području SRP "Slano kopovo" je obavezna kontrola i suzbijanje vrsta biljaka i životinja koje je nadležno Ministarstvo proglasilo za invazivne.

Član 16

Upravljač će na pogodan način javno prikazati i učiniti dostupnim korisnicima i posetiocima spiskove vrsta divlje flore i faune iz člana 12. ovog pravilnika sa informacijama od značaja za njihovo prepoznavanje, zaštitu i režim korišćenja.

Član 17

Zabranjeno je obavljati radnje i druge aktivnosti kojima se mogu izazvati nepovoljne promene životne sredine, odnosno zagaditi tlo, voda i vazduh, stvarati prekomerna buka i indukovati štetno zračenje po ljude i živi svet, a shodno propisima koji regulišu oblast zaštite životne sredine.

U skladu sa članom 57. Zakona, za radove i aktivnosti, odnosno projekte sa mogućim značajnim uticajem na životnu sredinu, sprovodi se postupak procene uticaja na životnu sredinu ili se postupa po aktu o uslovima i merama zaštite prirode koji izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (u daljem tekstu: Zavod).

Nosilac projekta je dužan da planirane radove i aktivnosti iz stava 2. ovog člana prijavi Upravljaču.

IV OBAVLJANJE DELATNOSTI I KORIŠĆENJE PRIRODNIH RESURSA

Član 18

Poljoprivredna delatnost, odnosno obrada zemljišta, gajenje ratarskih i voćarskih kultura, krmnog i industrijskog bilja, gajenje stoke, živine i pčela i primarna prerada poljoprivrednih proizvoda vrši se u skladu sa propisima koji regulišu oblast poljoprivrede, veterine, zaštite bilja i fito-sanitarne zaštite, Uredbom i ovim pravilnikom.

Na području SRP "Slano kopovo" zabranjeno je preoravanje livada i pašnjaka radi osnivanja oranica, a košenje livada na području pod režimom zaštite II stepena je dozvoljeno posle 15. jula. Na celom prostoru SRP "Slano kopovo" je zabranjena ispaša svinja dok je na području režima zaštite II stepena u pojasu od 100 m oko jezera zabranjena ispaša ovaca i kretanje stoke u periodu gnežđenja i izvođenja mladih od 1. aprila do 1. jula.

Na površinama pod režimom zaštite III stepena dopuštena je poljoprivredna delatnost ukoliko ispunjava uslove zaštite prirode i životne sredine. Upotreba veštačkih đubriva i hemijskih sredstava je ograničena i selektivna. Na području režima zaštite III stepena se obezbeđuje postepeno vraćanje poljoprivrednih površina koje se nalaze na području Između kopova u prvobitno stanje (livade i pašnjaci).

Član 19

Na području režima zaštite II stepena se obezbeđuje lov prema lovnoj osnovi. Zabranjuje se lov u pojasu od 100 do 200 m oko jezera i pucanje u pravcu režima zaštite I stepena. Takođe, na području režima zaštite II stepena se obezbeđuje redukovanje brojnosti lisica.

V ODRŽAVANJE ČISTOĆE

Član 20

Održavanje čistoće na području SRP "Slano kopovo" je obaveza svih Korisnika. Svako je dužan da sakupi i odloži otpatke koje stavlja na mesta za tu namenu. Upravljač će postaviti odgovarajuću opremu, kante, korpe ili kese za privremeno odlaganje čvrstih otpadaka na mestima koja su predmet posete i organizovati njihovo pražnjenje i prevoženje van granica SRP "Slano kopovo". Korisnici su dužni da se pridržavaju opštih pravila:

- otvaranje deponija i deponovanje smeća je zabranjeno na području celog SRP "Slano kopovo";

- paljenje korova, lišća, granja i slično se ne može vršiti osim izuzetno, po odobrenju i u skladu sa programom zaštite od požara Upravljača i na mestima koja se posebno određuju za tu namenu;

- ne mogu se deponovati komunalni, industrijski i radioaktivni otpad kao i druge materije;

- zabranjeno je bacanje otpada.

VI OBELEŽAVANJE I POSTAVLJANJE OZNAKA, FOTOGRAFISANJE I SNIMANJE FILMOVA

Član 21

Upravljač u roku utvrđenim Uredbom i na način propisan odgovarajućim podzakonskim aktom, obeležava SRP "Slano kopovo" kao zaštićeno područje tablama propisanog izgleda i sadržaja, koje postavlja na mestima prilaza. Granice SRP "Slano kopovo" obeležava posebnim oznakama.

Pored propisanih oznaka, postavljaju se informativne table i druge oznake radi prezentacije i afirmacije prirodnih vrednosti SRP "Slano kopovo" i pružanja informacija posetiocima o uslovima kretanja, pravilima o unutrašnjem redu, mogućnostima korišćenja i slično.

Zabranjeno je oštećivanje i uništavanje kao i uklanjanje tabli i natpisa, drugih oznaka ovog iz ovog člana, njihovo zaklanjanje, odnosno maskiranje drugim objektima.

Član 22

Korisnici SRP "Slano kopovo" mogu u reklamne svrhe koristiti ime i zaštitni znak zaštićenog prirodnog dobra, uz prethodnu saglasnost Upravljača.

Fotografisanje i snimanje u komercijalne svrhe se može izvoditi samo uz saglasnost Upravljača i za njih se plaća određena naknada regulisana Pravilnikom o naknadama SRP "Slano kopovo".

Radi pribavljanja saglasnosti Upravljača iz st. 1. i 2. ovog člana, zainteresovano lice, odnosno organizator snimanja prijavljuje planirane aktivnosti snimanja Upravljaču koji je dužan da saglasnost izda u periodu ne dužem od 15 dana.

Za aktivnost fotografisanja i snimanja zainteresovano lice će prema potrebi i obaveštenju Upravljača pribaviti akt o uslovima zaštite prirode koje izdaje Zavod.

Upravljač može privremeno ili trajno uskratiti saglasnost ukoliko je indikovan značajan nepovoljan uticaj na prirodne vrednosti.

Fizičko ili pravno lice koje obavlja ili za čiji račun se obavlja snimanje fotografija, tonskih i videozapisa i filmova koji se publikuju javnosti, osim igranih filmova, dužno je da jedan primerak dostavi Upravljaču.

VII ISTRAŽIVAČKI I OBRAZOVNI RAD

Član 23

Na području SRP "Slano kopovo" mogu se vršiti naučna istraživanja, izvoditi istraživački radovi i obrazovne aktivnosti u prirodi u skladu sa zakonima i propisima koji uređuju oblast naučnih i primenjenih istraživanja i obrazovanja i ovim Pravilnikom.

Istraživanje, kao i izvođenje radova koji menjaju osnovne karakteristike staništa je zabranjeno.

Član 24

Za istraživanja koja mogu imati uticaj na vrednosti i obeležja SRP "Slano kopovo" i za koja je u smislu člana 57. st. 3. i 4. Zakona neophodno pribaviti akt o uslovima i merama zaštite prirode, nosilac istraživanja pribavlja saglasnost Upravljača. Kako bi pribavio saglasnost, nosilac istraživanja prijavljuje Upravljaču planirane istraživačke aktivnosti i radove.

Prijava istraživanja treba da sadrži podatke o vrsti, cilju, sadržaju, lokaciji, vremenu trajanja, metodama, sredstvima, opremi i alatima, rukovodiocima i učesnicima istraživanja. U prijavi se mogu navesti usluge tj. pomoć koja se traži od Upravljača. Prilaže se akt o uslovima i merama zaštite prirode.

Uz prijavu istraživanja, za čije izvođenje je propisana obaveza pribavljanja dozvole, prilaže se i dozvola nadležnog Ministarstva u skladu sa Zakonom.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana Upravljač izdaje u roku ne dužem od sedam dana nakon podnošenja prijave istraživanja. Saglasnost sadrži uputstvo o primeni uslova i mera zaštite prirode i pravila unutrašnjeg reda, posebne uslove, ukoliko ih ima, u smislu mesta, vremena i načina izvođenja radova, obezbeđenja pratnje čuvara ili ovlašćenog lica, kao i mogućnost i uslove pružanja traženih usluga.

Istraživanja je zabranjeno započeti ili izvoditi bez saglasnosti Upravljača. Nakon završetka, verifikacije ili objavljivanja rezultata naučnih istraživanja i istražnih radova, podaci, odnosno primerak publikovanih rezultata se dostavlja Upravljaču radi evidentiranja i korišćenja u svrhu monitoringa, programiranja aktivnosti na zaštiti i razvoju SRP "Slano kopovo".

Član 25

Istraživanja iz oblasti pedologije, klimatologije i meteorologije, hidrologije, poljoprivrede, turizma, životne sredine, prostornog i urbanističkog planiranja i drugih oblasti za koja nije potrebno pribaviti saglasnost Upravljača, potrebno je da nosilac istraživanja blagovremeno pismeno obavesti Upravljača.

Obaveštenje sadrži istu vrstu podataka kao i prijava istraživanja iz člana 24. stav 2. ovog pravilnika.

Upravljač odmah ili najkasnije u roku od dva dana pruža pismeni odgovor podnosiocu obaveštenja.

Istraživanja je zabranjeno započeti ili izvoditi bez obaveštavanja Upravljača.

Član 26

Obrazovne aktivnosti kao što su terenska nastava, škola u prirodi, seminari i stručne ekskurzije, potrebno je blagovremeno pismeno prijaviti Upravljaču. Prijava je istog sadržaja kao i prijava iz člana 24. stav 2. ovog pravilnika.

Upravljač odmah ili najkasnije u roku od dva dana pismeno potvrđuje prijem prijave obrazovnih aktivnosti i daje obaveštenje o posebnim uslovima zaštite prirode, ako ih ima.

Član 27

U roku od 15 dana po završetku terenskih istraživačkih radova i obrazovnih aktivnosti, nosilac istraživanja, odnosno organizator obrazovnih aktivnosti, dužan je da Upravljaču dostavi kratak izveštaj o toku i glavnim rezultatima sprovedenog istraživanja ili obrazovnih aktivnosti.

O završetku elaborata, odnosno publikovanju rezultata o izvršenim istraživanjima, nosilac istraživanja dužan je da obavesti upravljača u roku od 15 dana kao i da taj elaborat ili publikovani rad dostavi Upravljaču.

VIII ORGANIZACIJA ČUVARSKE SLUŽBE U SRP "SLANO KOPOVO"

Član 28

Neposredni nadzor u SRP "Slano kopovo" vrši čuvarska služba koju obezbeđuje Upravljač, preko čuvara zaštićenog područja (u daljem tekstu: Čuvar).

Čuvar vrši nadzor nad celom teritorijom SRP "Slano kopovo", kontroliše sprovođenje pravila unutrašnjeg reda i obavlja druge poslove u skladu sa Zakonom i aktom Upravljača.

Čuvarsku službu čine:

- Čuvar u skladu sa sistematizacijom poslova i radnih mesta, sa ovlašćenjima i dužnostima utvrđenim Zakonom;

- Čuvari volonteri sa dužnostima i pravima utvrđenim ovim pravilnikom, a koji se angažuju rad efikasnijeg sprovođenja pravila unutrašnjeg reda, unapređenja svesti i saznanja o vrednostima i značaju SRP "Slano kopovo".

Član 29

Za vreme službe, čuvar nosi službenu odeću na kojoj je znak SRP "Slano kopovo" i znak zaštite prirode sve dok nadležni Ministar ne propiše jedinstvenu uniformu čuvara prirode, odnosno čuvara prirode nacionalnih parkova i zaštićenih područja proglašenih aktom Vlade. Za vreme službe, Čuvar može nositi i oružje.

Član 30

Čuvar u SRP "Slano kopovo" mora imati odgovarajuću stručnu spremu u skladu sa Zakonom i položen stručni ispit. Čuvar mora posedovati službenu legitimaciju u skladu sa Pravilnikom o obrascu službene legitimacije čuvara zaštićenog područja ("Službeni glasnik RS", broj 84/09). Čuvar je dužan da za vreme vršenja službenih radnji pokaže službenu legitimaciju. Ukoliko se desi da čuvar izgubi službenu legitimaciju, ona se objavljuje u Službenom glasniku i nakon čega Čuvar dobija novu. Ukoliko Čuvaru prestane radni odnos, on mora da vrati službenu legitimaciju u roku od pet radnih dana, nakon čega se ona poništava.

Član 31

U vršenju čuvarske službe, dužnost Čuvara je da:

1. Prati, odnosno nadgleda kretanje posetilaca i drugih Korisnika, posebno:

- gradnju, rekonstrukciju i dogradnju objekata, transport građevinskog materijala i druge radove koji se u skladu sa Zakonom smatraju izgradnjom objekata;

- korišćenje mineralnih sirovina, odnosno blata koje se smatra lekovitim, peska, zemlje;

- korišćenje flore i faune, odnosno sakupljanje i branje biljaka, gljiva i životinja i njihovih razvojnih oblika;

- lov suprotan lovnim osnovama;

- upotrebu motornih vozila;

- ulazak u zonu i mesta na kojima je poseta zabranjena ili ograničena;

- loženje vatre na otvorenom;

- odlaganje otpada;

- kampovanje i logorovanje;

- upotrebu veštačkog đubriva.

2. Pruža pomoć i sarađuje sa lokalnim stanovništvom;

3. Pruža pomoć, podatke i usluge posetiocima i drugim licima pri obilasku i razgledanju zaštićenog područja, naučnim i obrazovnim aktivnostima;

4. Sarađuje sa Korisnicima prirodnih resursa u zaštićenom području;

5. Sarađuje sa nosiocima stvarnih prava na nepokretnostima u zaštićenom području u cilju zaštite prirode;

6. Sarađuje sa nadležnom inspekcijskom službom i organima unutrašnjih poslova.

Član 32

Kad Čuvar utvrdi ili osnovano pretpostavi da je posetilac odnosno Korisnik zaštićenog područja učinio radnju suprotno pravilima unutrašnjeg reda ili merama zaštite prirode u skladu sa Zakonom, ima ovlašćenje da:

1. Legitimiše lice zatečeno u vršenju nedozvoljenih radnji, a lice zatečeno bez isprava privede nadležnom organu unutrašnjih poslova;

2. Zatraži da mu lice predoči dozvolu, saglasnost, ulaznicu ili drugi dokument kojim dokazuje status Korisnika ili posetioca;

3. Izvrši pregled svih vrsta vozila i tovara;

4. Privremeno oduzme predmete i sredstva kojima je izvršen prekršaj ili krivično delo kao i da ove predmete bez odlaganja preda Upravljaču;

5. Zatraži uspostavljanje prethodnog stanja, odnosno naredi mere za sprečavanje i uklanjanje štetnih posledica a posebno:

- privremeno zabrani radove i aktivnosti koje se obavljaju bez propisanih saglasnosti ili odobrenja;

- zabrani na licu mesta radove i aktivnosti koje se obavljaju protivno odredbama ovog pravilnika i pravilima protivpožarne zaštite;

- naredi puštanje na slobodu, odnosno vraćanje u prirodu zdravih i nepovređenih primeraka životinja ukoliko je za njih to bezbedno.

Član 33

Kad utvrdi radnju protivnu pravilima unutrašnjeg reda ili merama zaštite prirode propisanim u skladu sa Zakonom, Čuvar sastavlja zapisnik.

Sadržaj zapisnika ili opis koji se unosi u zapisnik je saopštavanje onog što je zatečeno, nađeno, utvrđeno ili na drugi način pribavljeno ili konstatovano.

U sadržaj se obavezno unose:

- podaci o izvršiocima nedozvoljene radnje, a ukoliko je izvršioc nepoznat, to se konstatuje uz osnovanu pretpostavku o mogućem izvršiocu;

- način i izvršenje radnje, sredstva i alati kojima je radnja izvršena;

- podaci o svedocima i drugim raspoloživim dokazima ako postoje;

- nastala šteta dokumentovana fotografijom i što preciznije opisana;

- podaci o oduzetim predmetima i sredstvima iz člana 32. tačka 4. ovog pravilnika.

Zapisnik se sastavlja u onoliko primeraka koliko nalaže data situacija, a ukoliko je kontroli prisutna neka druga zainteresovana strana, jedan primerak zapisnika se uručuje i njoj.

Upravljač će propisati obrazac zapisnika iz ovog člana.

Član 34

O privremeno oduzetim predmetima, Čuvar izdaje potvrdu sa tačnim podacima o vrsti i količini predmeta.

Upravljač obezbeđuje uslove za održavanje i čuvanje privremeno oduzetih predmeta i preuzima radnje za dalje postupanje i zbrinjavanje.

O privremeno oduzetim predmetima Upravljač vodi evidenciju sa podacima o vrsti, količini, razlogu privremenog oduzimanja, licu kome su predmeti privremeno oduzeti i Čuvaru koji je te predmete preuzeo.

Član 35

Čuvar u vršenju službe postupa stručno, autoritativno i odgovorno, u skladu sa ovlašćenjima koja ima, posebno vodeći računa o ugledu Upravljača.

Čuvar vodi dnevnik, odnosno evidenciju dnevnih aktivnosti, čiji sadržaj propisuje Upravljač.

Član 36

Na osnovu zapisnika i obaveštenja Čuvara o učinjenoj zabranjenoj odnosno protivpravnoj radnji, Upravljač shodno stečenim okolnostima, vrsti dela i statusu počinioca podnosi odgovarajuću prijavu ili zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 37

Upravljač sam organizuje ili na drugi način obezbeđuje obuku, stručno usavršavanje, proveru znanja i veština čuvara.

IX PROTIVPOŽARNA ZAŠTITA

Član 38

Na području SRP "Slano kopovo" u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara ("Službeni glasnik RS", broj 111/09) i Zakonom o šumama ("Službeni glasnik RS", broj 30/10) i propisima donetim na osnovu navedenih zakona, planiraju se i sprovode mere zaštite od požara.

Planom upravljanja su predviđene preventivne mere i utvrđeni prioritetni operativni zadaci protivpožarne zaštite koji se ogledaju u:

- stalnom praćenju klimatskih uslova i stanja gorućeg materijala u cilju tekuće procene opasnosti od požara;

- organizovanju osmatranja i obaveštavanja o pojavi požara tokom požarnih sezona;

- svakodnevnom monitoringu na izuzetno ugroženom lokalitetu Poštaš kopovo;

- saradnji sa vatrogasnom službom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Upravljač postavlja table sa obaveštenjima na posebnim mestima gde je strogo zabranjeno paljenje vatre.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Nadzor nad primenom ovog pravilnika vrši nadležno Ministarstvo.

Član 40

Upravljač će najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika doneti akta predviđena Pravilnikom.

Član 41

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog Ministarstva.