ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU REGISTRA ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 5/2013)

Član 1

Uspostavlja se Registar administrativnih postupaka koji se sprovode u gradskim upravama grada Novog Pazara (u daljem tekstu: Registar).

Član 2

Registar predstavlja elektronsku bazu podataka koji se odnose na administrativne postupke koji se sprovode u gradskim upravama grada Novog Pazara.

Administrativni postupci koje sprovode gradske uprave moraju biti registrovani u Registru, a administrativni postupci koji nisu registrovani u Registru neće se primenjivati do njihovog uvođenja u registar.

Član 3

Administrativni postupak, u smislu ove odluke, predstavlja postupak rešavanja predmeta od podnošenja podneska stranke, do davanja odnosno dostavljanja odgovora, odlučivanja od strane nadležnog organa ili drugog načina postupanja po podnesku stranke.

Član 4

U cilju upravljanja Registrom i obavljanja stručnih poslova u vezi sa radom Registra, obrazuje se Radno telo za regulatornu reformu (u daljem tekstu: Regulatorno telo) koje čine načelnici uprava i odeljenja.

Predsednik Regulatornog tela je gradonačelnik.

Regulatorno telo je odgovorno za funkcionisanje i održavanje Registra, analizu efekata propisa, kao i za pravovremenost i tačnost podataka u Registru.

Član 5

Regulatorno telo upravlja Registrom rukovodeći se sledećim načelima:

1. Pravna sigurnost - Primena samo onih administrativnih postupaka koje se nalaze u Registru, u obliku u kome se nalaze u Registru

2. Legalnost - Primena samo onih administrativnih postupaka koji su zasnovani na pozitivnim propisima

3. Javnost i transparentnost - Dostupnost administrativnih postupaka javnosti

4. Nadzor i evaluacija - Nadzor se vrši prilikom izrade gradskih propisa davanjem mišljenja na analizu uticaja nacrta / predloga gradskog propisa, pre utvrđivanja predloga propisa i njihovog usvajanja. Nadzor i evaluacija se nastavljaju i u toku sprovođenja republičkih i gradskih propisa kroz administrativne postupke. Za administrativne postupke uređene republičkim propisima nadzor se obavlja kroz bliže definisanje elemenata administrativnih postupaka radi primene republičkih propisa na nivou lokalne samouprave.

5. Odgovornost - Obaveza uprava i službi da blagovremeno dostavljaju zahteve za registraciju administrativnih postupaka Regulatornom telu.

6. Kontinuitet i blagovremenost - Obaveza Regulatornog tela da blagovremeno sprovodi svoje odluke o registraciji i kontroli, analizu efekata gradskih propisa.

7. Ekonomičnost za privredne subjekte i građane - Obaveza Regulatornog tela da se, prilikom utvrđivanja predloga akata i donošenja svojih akata, odnosno prilikom sprovođenja propisa, stara o zaštiti interesa privrednih subjekata i građana

8. Održivost - Grad Novi Pazar će se starati o obezbeđivanju ljudskih i materijalnih resursa potrebnih za funkcionisanje Registra.

Član 6

Ovlašćuje se Gradonačelnik, da u roku od 15 dana od dana donošenja ove odluke, donese Pravilnik o radu Registra, kojim će se bliže urediti pravila i način rada, registracija upisa, izmena ili brisanja administrativnog postupka iz Registra, analiza efekata gradskih propisa ili pojednostavljivanje administrativnih postupaka, nadležnost Regulatornog tela, kao i druga pitanja od značaja za rad Registra.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".