ODLUKA
O PLATAMA, DODACIMA, NAKNADAMA I OSTALIM PRIMANJIMA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 27/2013 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način utvrđivanja plata, dodataka, naknada i ostalih primanja izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina.

Član 2

Pravo na platu, dodatak, naknadu i ostala primanja u skladu sa ovom odlukom imaju izabrana i postavljena lica u organima grada Zrenjanina, i to:

1. Izabrana lica:

- Gradonačelnik

- Zamenik Gradonačelnika

- Predsednik Skupštine grada

- Zamenik predsednika Skupštine grada

- Zaštitnik građana

- Zamenik zaštitnika građana

- Član Gradskog veća

2. Postavljena lica:

- Načelnik Gradske uprave

- Pomoćnik Gradonačelnika

- Pomoćnik predsednika Skupštine grada

- Javni pravobranilac

- Zamenik načelnika Gradske uprave

- Zamenik javnog pravobranioca

- Sekretar Skupštine grada

- Zamenik sekretara Skupštine grada.

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju i druga prava iz radnog odnosa u skladu za zakonom i ovom odlukom.

Član 3

Odbornici u Skupštini grada za svoj rad imaju pravo na naknadu i druga primanja.

Odbornici imaju pravo na primanja iz stava 1. ovog člana kada prisustvuju sednicama Skupštine grada i njenih radnih tela.

II NAČIN UTVRĐIVANJA PLATA

Član 4

Izabrano i postavljeno lice za svoj rad prima platu, koja se isplaćuje po isteku meseca na koji se odnosi.

Član 5

Plate izabranih i postavljenih lica iz člana 2. ove Odluke utvrđuje se na osnovu:

1. osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);

2. koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3. dodatka na platu i

4. obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 6

Osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Član 7

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 8

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica određuju se Odlukom o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Zrenjanina.

Član 9

Dodatak na platu utvrđuje se i isplaćuje u skladu sa Zakonom.

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na dodatak na platu po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu - 0,4% od osnovice.

Član 10

Izabranim i postavljenim licima u organima Grada pripada dodatak na platu, po radnom času za sledeće slučajeve:

1. za rad na dan praznika koji je neradni dan - 110% od osnovice,

2. za rad noću između 22,00 i 6,00 časova narednog dana i za rad u smenama, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne plate - 26% od osnovice

3. za prekovremeni rad - 26% od osnovice

4. dnevnu naknadu za povećane troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak).

Ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, procenat uvećane plate ne može biti niži od zbira procenata po svakom osnovu uvećanja.

Član 11

Predsednik Skupštine grada i zamenik predsednika Skupštine grada mogu biti na stalnom radu.

Izabrana lica koja nisu na stalnom radu su članovi Gradskog veća.

Izabrano i postavljeno lice koje nije na stalnom radu, a primanja ostvaruje po drugom osnovu u preduzeću, odnosno ustanovi u kojoj je zaposleno, ima pravo na naknadu plate u visini 50% od plate izabranog i postavljenog lica koje je na stalnom radu.

III NAKNADE PLATA I DRUGA PRIMANJA

Član 12

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na platu za vreme korišćenja godišnjeg odmora i za dane praznika za koje je zakonom propisano da se ne radi.

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog bolovanja, plaćenog odsustva, stručnog osposobljavanja i usavršavanja, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa.

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na druge naknade u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 13

Izabranom i postavljenom licu koje odlazi u penziju isplaćuje se otpremnina u visini jedne i po plate koju bi ostvarilo za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ona ne može biti niža od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan isplate.

Član 14

Dnevnica za službeni put u zemlji pripada izabranom i postavljenom licu kada obavlja poslove van mesta rada.

Član 15

Dnevnica za službeni put u zemlji obračunava se od časa polaska na službeni put do časa povratka sa službenog puta.

Polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova, a cela dnevnica za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putu.

Član 16

Izabranom i postavljenom licu naknađuju se troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Licu iz stava 1. ovog člana troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši službeni posao naknađuju se preko dnevnice.

Troškovi smeštaja naknađuju se prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Izabranom i postavljenom licu kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak ne naknađuju se troškovi smeštaja.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji isplaćuje se izabranom i postavljenom licu u visini 5% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan polaska na službeno putovanje.

Izabranom i postavljenom licu kome je obezbeđena besplatna ishrana, dnevnica za službeno putovanje u zemlji umanjuje se za 80%.

Član 17

Naknada troškova službenog putovanja u inostranstvo pripada izabranom i postavljenom licu u skladu sa važećim propisima.

Član 18

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovi uže porodice imaju pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti izabranog i postavljenog lica.

Iznos naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu poslednjeg podatka o prosečnim troškovima pogrebnih usluga javnog preduzeća čiji je osnivač grad Zrenjanin.

Članovima uže porodice smatraju se bračni drug i deca izabranog i postavljenog lica.

Član 19

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti roditelja u visini polovine iznosa naknade utvrđene u članu 18. stav 2. ove Odluke.

Član 20

Izabranom i postavljenom licu naknađuju se troškovi prevoza za dolazak na rad i za odlazak s rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

Za upotrebu sopstvenog motornog vozila za službene potrebe naknada troškova pripada u visini 10% od cene litra pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 21

Za vreme korišćenja godišnjeg odmora i za dane praznika za koje je zakonom propisano da se ne radi izabrano i postavljeno lice prima platu kao da radi.

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na naknadu plate u visini prosečne plate u prethodna tri meseca za vreme plaćenog odsustva, odsustvovanja sa rada zbog stručnog osposobljavanja i usavršavanja, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa.

Član 22

Izabrano i postavljeno lice ima pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana i to:

- u visini 65% prosečne plate u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, ako zakonom nije drukčije određeno;

- u visini 100% prosečne plate u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 23

Lice iz člana 2. ove odluke imaju pravo na godišnji odmor u skladu sa Zakonom i kolektivnim ugovorom, odnosno u skladu sa aktom koji reguliše godišnji odmor zaposlenih i postavljenih lica u Gradskoj upravi.

Član 24

Izabrano i postavljeno lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imalo u vreme prestanka funkcije.

Pravo na platu iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do 6 meseci, ukoliko u tom vremenu izabrano i postavljeno lice stiče pravo na penziju.

Pravo iz stava 1. i 2. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

IV NAKNADE I DRUGA PRIMANJA ODBORNIKA

Član 25

Odbornici Skupštine grada i članovi radnih tela koji učestvuju u radu Skupštine i radnih tela, imaju pravo na naknadu za rad i druga primanja.

Član 26

Odbornici Skupštine grada po osnovu učešća u radu Skupštine imaju pravo na mesečnu naknadu u visini 50% od prosečne zarade na teritoriji grada Zrenjanina, bez poreza i doprinosa, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

Predsednici odborničkih grupa Skupštine grada po osnovu učešća u radu Skupštine imaju pravo na mesečnu naknadu u visini 60% od prosečne zarade na teritoriji grada Zrenjanina, bez poreza i doprinosa, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

Sekretari odborničkih grupa Skupštine grada po osnovu rada u odborničkoj grupi Skupštine imaju pravo na mesečnu naknadu u visini 50% od prosečne zarade na teritoriji grada Zrenjanina, bez poreza i doprinosa, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

Članovi radnih tela Skupštine grada koji nisu odbornici po osnovu učešća u radu ovih tela imaju pravo na naknadu u visini iznosa dnevnice na koji se ne plaća porez prema Zakonu o porezu na dohodak građana.

Predsednik Skupštine grada i zamenik Predsednika Skupštine grada nemaju pravo na naknadu iz stava 1, 2. i 4. ovog člana.

Član 27

Odbornici Skupštine i članovi radnih tela koji zbog učešća u njihovom radu dolaze iz naseljenih mesta, imaju pravo na naknadu troškova prevoza u visini cene vozne, odnosno autobuske karte sa staničnom uslugom.

Član 28

Sredstva za plate, naknade i druga primanja izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina obezbeđuju se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Komisija za personalna pitanja Skupštine grada Zrenjanina donosi rešenje o visini primanja izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanin.

Prigovor na rešenje Komisije iz stava 1. ovog člana podnosi se u roku od 8 dana Skupštini grada.

Član 30

Ovaj prečišćen tekst Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina objavljuje se u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina, obuhvata:
1. Odluku o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 19/04) iz koje je izostavljen član 30. kojim je utvrđeno kada prestaje da važi Odluka o primanjima lica koja bira odnosno postavlja Skupština opštine Zrenjanin i odbornika u Skupštini opštine i član 31. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu i početak njene primene;
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 8/05) iz koje je izostavljen član 9. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
3. Odluku o izmeni Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 11/05) iz koje je izostavljen član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 17/05) iz koje je izostavljen član 6. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 14/07) iz koje je izostavljen član 7. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
6. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima opštine Zrenjanin ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 23/12) iz koje je izostavljen član 13. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
7. Odluku o dopuni Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 32/12) iz koje je izostavljen član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
8. Odluku o izmeni Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 21/13) iz koje je izostavljen član 2. kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.