PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA ZA PRVI IZBOR KORISNIKA SOCIJALNOG STANOVANJA U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2012 i 39/2013)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje prava za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, postupak izrade predloga i konačne liste reda prvenstva, organi za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i druga pitanja od značaja za ostvarivanje navedenog prava.

Član 2

Korisnici su socijalno ugrožene izbeglice i interno raseljena lica iz kolektivnih centara na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad) koji su zainteresovani za ovaj vid stambenog rešenja, ako ispunjavaju i jedan od sledećih uslova:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Korisnici su i domaćin/ca socijalnog stanovanja i članovi njegove/njene porodice.

Član 3

Porodično domaćinstvo u smislu ovog pravilnika čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu. Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

ORGANI ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 4

Postupak za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja po ovom Pravilniku vrši komisija koju obrazuje Gradonačelnik grada Beograda. Komisija ima sedam članova od kojih su dva predstavnika grada Beograda, i po jedan predstavnik Komesarijata za izbeglice, UNHCR-a, Gradskog centra za socijalni rad, Fondacije "Ana i Vlade Divac" i Međunarodne organizacije za migracije.

Komisija radi u sednicama i odlučuje većinom.

Mandat komisije traje do završetka postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Na sednici vodi se zapisnik koji potpisuju prisutni članovi komisije.

Zapisnici se dostavljaju stranama čiji su predstavnici članovi komisije.

Nakon okončanja postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, komisija zapisnički predaje dokumentaciju o svom radu i materijal o izboru korisnika Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 5

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1. Socio-ekonomska ugroženost

20 bodova

- prihodi po članu porodice ne prelaze iznos nivoa socijalne sigurnosti za jednočlanu porodicu po propisima iz socijalne zaštite uvećan za 20 procenata.

Dokaz o prihodima i primanjima:

- uverenje o nezaposlenosti izdato od Nacionalne službe za zapošljavanje ili izjava data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas, da je nezaposlen i da nema primanja;

- uverenje o isplaćenoj naknadi za slučaj nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ne starije od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas;

- potvrda poslodavca o visini primanja prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev na Oglas za zaposlene članove ili izjava da podnosilac odnosno član porodice ostvaruje neke povremene prihode data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas;

- ček od penzije, odnosno potvrda PIO o visini prihoda na ime penzije za tri meseca koja prethode mesecu u kom je podnet zahtev na oglas, odnosno uverenje nadležnog organa PIO da nisu korisnici penzije, osim u slučaju izbeglica koje dostavljaju i dokaz za pribavljanje potvrde nadležnog organa u prethodnom prebivalištu da ne ostvaruju prihode na ime penzije i overenu izjavu da lice ne ostvaruje navedene prihode.

2. Samohrani roditelj

20 bodova

Samohrani roditelj, jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a očigledno je napustio dete i kada drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina odnosno starosti do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Dokazuje se: izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, rešenjem ili drugim aktom nadležnog organa, izvodom iz matične knjige rođenih deteta, pravosnažnom presudom o vršenju roditeljskog prava. U drugim slučajevima roditelj daje izjavu, overenu u opštinskom organu uprave ili sudu, da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta, da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu, da drugi roditelj nedovoljno učestvuje, odnosno učestvuje iznosom manjim od 50% od nadoknade koja je predviđena za izdržavanje deteta na porodičnom smeštaju.

3. Stara lica

10 bodova

- za jednočlano i višečlano porodično domaćinstvo koje čine stara lica.

Starim licima smatraju se lica koja su navršila 60 godina života za žene i 65 godina života za muškarce. Godine starosti dokazuju se fotokopijom važeće lične karte ili izbegličke legitimacije.

4. Porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju

- po detetu sa smetnjama u razvoju

40 bodova

Stepen ometenosti u razvoju dokazuje se rešenjem nadležnog organa koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs ili odlukom suda o lišenju poslovne sposobnosti ili produženju roditeljskog prava.

5. Porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana

- po bolesnom članu

20 bodova

Porodično domaćinstvo sa teško bolesnim članom (maligne bolesti i intrakranijalni tumori; hemofilija, teške bolesti krvi koje imaju progresivan tok; insulin zavisni dijabetes melitus (sa sekundarnim komplikacijama retinopatija, nefropatija, neuropatija); multirezistentna tuberkuloza; sistemske autoimune bolesti u odmakloj fazi i/ili sa multisistemskom disfunkcijom; genetske bolesti koje imaju progresivni tok i/ili uzrokuju težak poremećaj metabolizma; hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti; epilepsija sa teškim psihičkim promenama; terminalna bubrežna insuficijencija, na dijalizi i posle transplatacije; progresivna neuromišićna oboljenja; teško trajno oštećenje plućne ventilacije sa hroničnom respiratornom insuficijencijom koja ispunjava kriterijume za dugotrajnu oksigeno-terapiju; teške urođene i stečene srčane mane sa teškim oštećenjem srčane funkcije (ehokardiografski ili drugim metodama utvrđena EF manje od 30% (ili 40%), druge bolesti srca sa teškim oštećenjem srčane funkcije (EF manje od 30%); bolesti koje dovode do trajnog oštećenja funkcije jetre teškog stepena (portalna hipertenzija, ascites, variksni ezofagusa) i stanja posle transplatacije jetre; težak oblik bronhijalne astme, nekontrolisana, perzistentna i pored redovne terapije; drugi teški oblici bolesti koje dovode do trajno narušenog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje dokazuje se mišljenjem odnosno izveštajem zdravstvene ustanove u kojoj je postavljena dijagnoza ili u kojoj se leči sa potpisom tri lekara odgovarajuće specijalnosti, koji je izdat samo za svrhu konkurisanja za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i nije stariji od šest meseci do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs i medicinskom dokumentacijom potrebnom za verifikaciju određene bolesti - otpusne liste, specijalistički nalazi, dijagnostički testovi, laboratorijski nalazi i dr.

6. Porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem

- po članu sa potpunim gubitkom radne sposobnosti

 

30 bodova

- po članu sa telesnim oštećenjem i to:

100 %

20 bodova

 

90 %

18 bodova

 

80 %

16 bodova

Invalidnost i telesno oštećenje se dokazuju rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs, a boduje se po povoljnijem osnovu za člana porodičnog domaćinstva.

7. Žrtve porodičnog nasilja

- po zlostavljanom članu

20 bodova

Dokazuje se sudskom presudom.

8. Porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju

- po učeniku i studentu

10 bodova

Dokazuje se potvrdom nadležne obrazovne institucije o redovnom školovanju.

POSTUPAK ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 6

Komisija objavljuje konkurs za izbor korisnika u štampanim medijima, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Zainteresovana lica podnose prijave na konkurs sa potrebnim dokazima Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u roku od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Po isteku roka za podnošenje prijava na konkurs, Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu, prijave dostavlja komisiji.

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 7

Komisija razmatra prijave na konkurs, vrši bodovanje u skladu sa ovim pravilnikom i na osnovu utvrđenog broja bodova sačinjava listu reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica i porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost ima lice ili porodično domaćinstvo koji ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenom ovim pravilnikom i to:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv komisije, pravni osnov za pripremu predloga, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave na konkurs, broj bodova po svakom kriterijumu, ukupan zbir bodova, datum utvrđivanja predloga, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u štampanim medijima u kojima je objavljen Konkurs, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i Odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Član 8

Na predlog liste reda prvenstva podnosilac prijave može uložiti prigovor gradonačelniku grada Beograda, preko Komisije, u roku od osam dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Komisija, nakon sprovedenog postupka po prigovoru, utvrđuje konačnu listu reda prvenstva u roku od 30 dana i objavljuje je u štampanim medijima u kojima je objavljen Konkurs, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i Odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Na osnovu konačne liste reda prvenstva direktor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu donosi rešenje o priznavanju prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima gradonačelnik grada Beograda ili lice koje on ovlasti zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Protiv konačne liste reda prvenstva ne može se ostvarivati pravna zaštita.

DOMAĆIN/CA SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 9

Domaćin/ca socijalnog stanovanja je radno sposobno lice, član socijalno ugroženog porodičnog domaćinstva izbeglica ili interno raseljenih lica smeštenih u kolektivnom centru na teritoriji grada.

Nakon usvajanja liste reda prvenstva, a na predlog komisije, domaćina/icu socijalnog stanovanja određuje Gradski centar za socijalni rad po prethodnoj pisanoj saglasnosti domaćina.

Član 10

Rad domaćina/ce nadzire i koordinira Gradski centar za socijalni rad u Beogradu.

Međusobna prava i obaveze domaćina/ce i Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu bliže se utvrđuju ugovorom o saradnji na realizaciji projekta.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima i merilima za utvrđivanje liste reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima ("Službeni list grada Beograda", broj 42/11).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".