ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA NAFTOVODA OD SABIRNO OTPREMNE STANICE TURIJA SEVER DO RAFINERIJE NAFTE NOVI SAD SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 36/2013)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Cilj donošenja Prostornog plana je: utvrđivanje planskih rešenja za infrastrukturni koridor naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa neophodnim objektima na naftovodu; utvrđivanje granica zaštitnog koridora sa režima zaštite; utvrđivanje uslova za ukrštanje sa infrastrukturnim sistemima u neposrednom kontaktu; utvrđivanje uticaja na prirodu i životnu sredinu i mere zaštite.

Član 3

Utvrđuje se preliminarna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana će se definisati Konceptom, izuzetno Nacrtom plana.

Područje obuhvaćeno preliminarnom granicom obuhvata delove teritorije grada Novog Sada i opština Temerin i Srbobran i to: katastarske opštine Novi Sad 3, Kać i Čenej na teritoriji grada Novog Sada; katastarske opštine Bački Jarak i Temerin na teritoriji opštine Temerin i katastarske opštine Turija i Srbobran na teritoriji opštine Srbobran.

Površina područja obuhvaćenog preliminarnom granicom Prostornog plana iznosi 57024 ha.

Grafički prikaz preliminarne granice obuhvata Prostornog plana je sastavni deo ove Odluke.

Član 4

Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog i grafičkog dela.

Tekstualni deo Prostornog plana sadrži: polazne osnove za izradu plana - obuhvat i opis granica područja prostornog plana, sa granicama zaštitnog koridora (granice pojasa neposredne zaštite, granice šireg pojasa zaštite, granice prostora koji je u funkcionalnoj vezi sa linijskim sistemom), obaveze, uslove i smernice iz Prostornog plana Republike Srbije, Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugih razvojnih dokumenata; ekonomsku, društvenu i ekološku opravdanost izgradnje sistema; principe, ciljeve i koncepciju izgradnje sistema - principe izgradnje sistema, opšte i operativne ciljeve, koncepciju rešenja sistema, regionalni značaj sistema i funkcionalne veze; planska rešenja - uticaj na prirodu i životnu sredinu i mere zaštite, uticaj na funkcionisanje naselja (socijalni, ekonomski i tehnički aspekti), odnos prema drugim tehničkim sistemima, upotrebu zemljišta; pravila uređenja i pravila građenja; implementaciju - institucionalni okvir implementacije i učesnike u implementaciji, smernice (uputstvo) za sprovođenje plana, prioritetna planska rešenja i projekte, mere i instrumente za implementaciju.

Grafički deo Prostornog plana čine referalne karte i karte detaljne razrade.

Strateška procena uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu je sastavni deo Prostornog plana.

Član 5

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 6

Pripremu, koordinaciju i praćenje izrade Prostornog plana obavljaće Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

Član 7

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 8

Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 8 (osam) meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 9

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 10

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad, Narodnog fronta 12.

Član 11

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupštine grada Novog Sada i skupština opština Srbobran i Temerin i u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, Organizacionoj jedinici za teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

Član 12

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad na životnu sredinu, koja je doneta od strane Republičke agencije za prostorno planiranje, Organizacione jedinice za teritoriju AP Vojvodine broj 350-189/2013-02, od 29.08.2013. godine.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

* * *

Na osnovu člana 9. st. 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10) i člana 75. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12, 42/13 - US, 50/13 - US) Republička agencija za prostorno planiranje donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA NAFTOVODA OD SABIRNO OTPREMNE STANICE TURIJA SEVER DO RAFINERIJE NAFTE NOVI SAD SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE NA ŽIVOTNU SREDINU

Član 1

Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene su:

- sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu na prostoru obuhvaćenom Prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan);

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog Prostornim planom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja;

- definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela i zaštitu područja;

- očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- uticaj infrastrukturnih objekata i drugih stvorenih vrednosti sa aspekta zaštite životne sredine;

- uspostavljanje monitoring mreže za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Pored ovih pitanja, strateškom procenom biće obuhvaćena i druga pitanja koja mogu imati uticaj na životnu sredinu.

Član 4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, sadrži:

UVODNE NAPOMENE

1. POLAZNE OSNOVE

- kratak prikaz sadržaja ciljeva Prostornog plana

- relevantni planski i drugi dokumenti

- analiza i ocena postojećeg stanja životne sredine

- karakteristike životne sredine u oblastima za koje postoji mogućnost da budu izložene značajnom uticaju

- pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

- prikaz varijantnih rešenja koja se odnose na zaštitu životne sredine u planu

- rezultati konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama

2. CILJEVI I INDIKATORI STRATEŠKE PROCENE

- opšti i posebni ciljevi Strateške procene

- indikatori Strateške procene

3. PROCENA MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU

- procena uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu

- obrazloženje izbora najpovoljnijeg varijantnog rešenja

- procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu

- rešenja i mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

4. SMERNICE ZA IZRADU PROCENA UTICAJA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

- opis ciljeva plana

- indikatori za praćenje stanja životne sredine

- prava i obaveze nadležnih organa

- postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. METODOLOGIJA IZRADE STRATEŠKE PROCENE I TEŠKOĆE U IZRADI

7. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

LITERATURA

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Zavod će formirati multidisciplinarni stručni tim u sastavu: diplomirani inženjer hortikulture, diplomirani inženjer arhitekture, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, diplomirani biolog, diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer mašinstva, diplomirani inženjer saobraćaja, diplomirani ekonomista, diplomirani prostorni planer, diplomirani inženjer šumarstva, diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani inženjer melioracije i po potrebi druga stručna lica kvalifikovana za analizu elemenata strateške procene uticaja.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja izradiće se istovremeno sa Nacrtom Prostornog plana, odnosno u roku od 8 (osam) meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do Rafinerije nafte Novi Sad sa elementima detaljne regulacije.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbediće "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad, Narodnog fronta 12.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".