PRAVILNIK
O RADU KOMISIJE ZA DODELU SREDSTAVA UDRUŽENJIMA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 33/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje delokrug, način rada i odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad Komisije za dodelu sredstava udruženjima u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Komisiju obrazuje Gradsko veće posebnim aktom.

Komisija je nezavisna u svom radu.

Komisija za svoj rad odgovara Gradskom veću Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Komisija je dužna da na zahtev Gradskog veća, a najmanje jednom godišnje, podnese izveštaj o svom radu.

Član 3

Rad Komisije je javan.

Član 4

Komisija predlaže visinu i način korišćenja sredstava iz stava 1. ovog člana.

II SASTAV KOMISIJE

Član 5

Komisija ima sedam članova, uključujući i predsednika i zamenika predsednika Komisije.

Predsednik Komisije predstavlja Komisiju, zakazuje i predsedava sednicama, potpisuje akta Komisije i obavlja druge poslove u skladu sa ovim pravilnikom i drugim propisima.

Predsednik Komisije ima zamenika, koji ga zamenjuje u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti da obavlja svoju dužnost.

Član 6

U skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 22/2012), predsednik Komisije je član Gradskog veća za resor socijalna politika, nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije.

Zamenik predsednika Komisije je rukovodilac nadležnog direktnog budžetskog korisnika - organizacione jedinice Gradske uprave.

Najmanje dva člana Komisije imenuju se iz redova odbornika Skupštine grada.

Član 7

Članovima Komisije prestaje mandat pre isteka vremena na koje su imenovani, podnošenjem ostavke ili razrešenjem.

Gradsko veće može razrešiti pojedine članove Komisije na obrazložen pisani predlog najmanje jedne trećine članova Komisije.

Član Komisije se razrešava u slučajevima kada najmanje tri puta neopravdano odsustvuje sa sednica Komisije, kada nesavesnim radom onemogućava rad Komisije, kao i kada svojom neaktivnošću ne doprinosi radu Komisije.

Član 8

U slučaju prestanka mandata člana Komisije pre isteka vremena na koje je imenovan, do imenovanja novog člana, preostali broj članova Komisije čini njegov puni sastav za postojanje kvoruma za odlučivanje, s tim što ne može biti manji od četiri člana.

Član 9

Komisija ima sekretara.

Sekretar Komisije obavlja stručne i administartivno-tehničke poslove za potrebe Komisije.

III DELOKRUG KOMISIJE

Član 10

Komisija sprovodi postupak po raspisanom konkursu Gradskog veća za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada od javnog interesa.

Komisija vrši vrednovanje programa i projekata iz stava 1. ovog člana, u skladu sa ovim pravilnikom i Pravilnikom o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 22/2012).

Član 11

Komisija može, po potrebi, pre ocenjivanja, odnosno vrednovanja programa i projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada da traži informacije i mišljenja od organa Grada, drugih organa i organizacija, kao i nosioca projekata.

Dužnost je organa i organizacija, kao i odgovornih subjekata iz stava 1. ovog člana, da tražene podatke dostave u određenom roku.

IV NAČIN RADA I ODLUČIVANJA

Član 12

Sednice Komisije saziva predsednik Komisije, po potrebi.

Predsednik Komisije je dužan da sazove sednicu na pisani predlog najmanje jedne trećine članova Komisije.

U smislu stava 1. i 2. ovog člana, sazivaju se, po potrebi, konsultativne sednice Komisije.

Član 13

Sednicama Komisije predsedava predsednik Komisije, koga u njegovom odsustvu menja zamenik predsednika Komisije.

U slučaju odsustva i predsednika i zamenika predsednika Komisije, članovi Komisije, pod uslovom da je obezbeđen kvorum za rad i punovažno odlučivanje, biraju predsedavajućeg za tu sednicu Komisije.

Član 14

Komisija može da radi i punovažno odlučuje, ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova Komisije.

Komisija odluke donosi većinom glasova prisutnih članova.

Konsultativna sednice Komisije može da se održi ako sednici prisustvuje najmanje tri člana Komisije.

Na konsultativnim sednicama, stavovi i predlozi zauzimaju se konsenzusom.

Član 15

Vrednovanje predloga programa i projekata vrši se popunjavanjem formulara, koji priprema Komisija i koji sadrži tri opcije:

1) "Snažno podržavam pružanje finansijske podrške ovom projektu";

2) "Podržavam pružanje finansijske podrške ovom projektu"; ili

3) "Izričito sam protiv pružanja finansijske podrške ovom projektu".

Pozitivnim glasanjem za finansiranje predloga programa ili projekta smatra se popunjeni formular sa zaokruženim opcijama: "Snažno podržavam pružanje finansijske podrške ovom projektu" ili "Podržavam pružanje finansijske podrške ovom projektu", ukoliko je takve formulare popunila većina od ukupnog broja članova Komisije.

U izuzetnim okolnostima, u slučaju neophodnosti odlučivanja o projektnom finansiranju, pozitivnim glasanjem smatraju se i pribavljeni potpisani formulari od strane članova koji nisu prisustvovali sednici, ukoliko su popunjeni u smislu stava 2. ovog člana.

O neophodnosti odlučivanja u smislu stava 3. ovog člana, prisutni članovi Komisije na sednici odlučuju konsenzusom.

Član 16

U slučaju konflikta interesa, odnosno kada je podnosilac predloga programa ili projekta institucija u kojoj je član Komisije zaposlen, ili je na bilo koji drugi način uključen u aktivnosti vezane za taj projekat, takav član Komisije je dužan da o tome obavesti ostale članove Komisije i izuzima se iz glasanja o tom predlogu projekta.

Član 17

Komisija je dužna da najkasnije u roku od 10 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava po raspisanom konkursu, razmotri prispele prijave i u skladu sa propisanim kriterijumima sačini predlog za dodelu sredstava podnosiocima prijava.

Prilikom utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, prednost imaju programi, odnosno projekti koji predviđaju sufinansiranje iz sredstava budžeta Grada, kao i koji su vrednovani većim brojem glasova za opciju: "Snažno podržavam pružanje finansijske podrške ovom projektu".

Utvrđeni predlog iz stava 1. i 2. ovog člana, Komisija dostavlja Gradskom veću, radi donošenja Odluke o izboru programa ili projekta iz oblasti društvenog i humanitarnog rada i raspodeli sredstava. Ova Odluka objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja" i zvaničnoj internet stranici Grada.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".