PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA VRANJA ZA REALIZOVANJE PROGRAMA I PROJEKATA UDRUŽENJA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 22/2012 i 33/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuju kriterijumi, uslovi, obim, način, i postupak dodele sredstava za programe i projekte u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji su od javnog interesa i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Vranja, kao i način i postupak vraćanja sredstava ukoliko se utvrdi da udruženje dobijena sredstva ne koristi za realizovanje odobrenih programa.

Član 2

Pod programima i projektima u oblasti društvenog i humanitarnog rada iz člana 1. smatraju se programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se svake godine Odlukom o budžetu Grada Vranja.

Član 4

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika dodeljuju se pa osnovu javnog konkursa.

Za programe i projekte u oblasti kulture sredstva iz budžeta Grada se dodeljuju na osnovu posebnog Pravilnika, u skladu sa Zakonom o kulturi.

II KORISNICI SREDSTAVA

Član 5

Pravo na podnošenje prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Vranja imaju udruženja koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su osnovana u skladu sa važećim propisima kojima je uređeno osnivanje udruženja, i da su registrovana za obavljanje delatnosti društvenog i humanitarnog karaktera;

- da je sedište udruženja na teritoriji grada Vranja i da se programi i projekti od javnog interesa realizuju na teritoriji grada Vranja;

- da udruženja imaju usvojen godišnji plan rada koji obuhvata programe i projekte koji su od javnog interesa iz člana 2. ovog Pravilnika;

- da delovanje udruženja nije političke prirode;

III MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA

Član 6

Merila i kriterijumi za izbor programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada su:

- postojanje Zakonske obaveze finansiranja odnosno sufinansiranja programa i projekata udruženja koje obavlja delatnost društvenog i humanitarnog karaktera - Crveni krst,

- usklađenost sa usvojenim strateškim dokumentima na lokalnom i nacionalnom nivou,

- broj učesnika u projektu,

- usmerenost ka što većem broju korisnika,

- promovisanje i zaštita ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava i položaja dece na teritoriji grada Vranja,

- podsticanje i promovisanje nauke i obrazovanja,

- podsticanje solidarnosti, zaštite, samopomoći i pomoći licima u specifičnim situacijama,

- učešće sredstava iz sopstvenih izvora u ukupno potrebnim za realizaciju programa i projekata, i

- posedovanje kapaciteta za realizaciju programa i projekata i stepen uspešnosti u realizovanju prethodnih programa i projekata.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 7

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz oblasti društvenog i humanitarnog rada raspisuje Gradsko Veće najmanje jednom godišnje.

Javni konkurs se objavljuje u Službenom glasniku grada Vranja, najmanje jednom mediju - štampani lokalni medij ili regionalna televizija, i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada.

Član 8

Postupak sprovođenja javnog konkursa za dodelu sredstava udruženjima, sprovodi Komisija za dodelu sredstava u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima devet članova, uključujući i predsednika i zamenika predsednika Komisije.

Predsednik komisije je resorni član Gradskog veća.

Zamenik predsednika Komisije je rukovodilac nadležnog direktnog budžetskog korisnika - organizacione jedinice Gradske uprave.

Najmanje dva člana Komisije imenuju se iz redova odbornika Skupštine Grada Vranja.

Predsednika, zamenika predsednika i ostale članove komisije imenuje Gradsko Veće na mandatni period od 4 godine.

Nadležnosti Komisije su sledeće:

- razmatra prijave na konkurs,

- vrši rangiranje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se predlažu za finansiranje ili sufinansiranje,

- priprema predlog Odluke o raspodeli sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Odluka o raspodeli sredstava) koju donosi Gradsko veće.

Komisija može, u skladu sa svojim nadležnostima i uz saglasnost Gradskog veća, doneti poseban pravilnik kojim se bliže uređuju merila i kriterijumi za izbor programa i projekata iz člana 6. Ovog Pravilnika.

Gradsko veće odlučuje o izboru programa i projekata koji se finansiraju odnosno sufinansiraju. U slučaju velikog broja podnetih predloga Gradsko veće može doneti odluku o finansiranju ili sufinansiranju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima programa odnosno projekata, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve programe odnosno projekte.

Član 9

Akt o raspisivanju javnog konkursa sadrži:

- predmet javnog konkursa;

- moguće učesnike konkursa;

- merila i kriterijume za izbor programa i projekata;

- rok za podnošenje prijave;

- potrebnu dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu;

- adresu na koju se prijave upućuju odnosno predaju;

- obrazac prijave na konkurs;

- rok i način objavljivanja odluke o izboru programa i projekata;

- napomenu da se nepotpune, neblagovremene i prijave koje nisu predate na propisanom obrascu se neće uzeti u razmatranje;

- ostale potrebne elemente konkursa.

Član 10

Prijava na javni konkurs se podnosi na obrascu "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 1.) koji je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Za svaki program odnosno projekat podnosilac prijave je u obavezi da dostavi i:

- dokaz o podnosiocu prijave: izvod iz registra u kojem je subjekt registrovan,

- pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, ciljna grupa, dosadašnji projekti),

- kopiju finansijskog izveštaja - završnog računa za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre,

- program rada udruženja za tekuću godinu i odluka nadležnog organa udruženja o usvajanju istog,

- detaljan opis programa ili projekta, sa navedenim aktivnostima, fazi u kojoj se nalazi ako je započet, ciljevima i očekivanim rezultatima za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava,

- izjava o usaglašenosti sa ciljevima iz Strategije razvoja grada Vranja za navedenu oblast, i

- potpisane i overene protokole o saradnji sa svim navedenim partnerima na projektu ako se projekat tako realizuje.

Prijava mora biti potpisana i overena.

Nepotpisana ili neoverena prijava se neće razmatrati.

Detaljan opis programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada treba da sadrži podatke o korisnicima programa odnosno projekta, značaju, mestu i vremenu realizovanja, kao i detaljan finansijski plan.

Sastavni deo prijave je izjava o prihvatanju obaveze podnosioca prijave prema kojoj, ukoliko program odnosno projekat bude odobren, odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljuje:

- da su svi podaci navedeni u prijavi istiniti i tačni,

- da će dobijena sredstva biti namenski utrošena,

- da će u zakonskom roku, a najkasnije do 31. decembra godine u kojoj je projekat odobren za realizaciju, biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom,

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao grad Vranje.

Služba informisanja je obavezna da Obrazac "Prijava na konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada" učini dostupnim svim zainteresovanim subjektima na zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 11

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zatvorenoj koverti.

Prijave se podnose u štampanom obliku predajom na šalteru Pisarnice Gradske uprave grada Vranja u Uslužnom centru.

Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog roka za predaju konkursne dokumentacije (pečat pošte), bez obzira na datum prispeća.

Član 12

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od dana zaključenja konkursa razmotri sve prispele prijave i sačini predlog za dodelu sredstava podnosiocima prijava prema konkursu.

Na osnovu predloga Komisije Gradsko veće donosi Odluku o raspodeli sredstava.

Odluka se objavljuje u Službenom glasniku grada Vranja i zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 13

Na osnovu Odluke o raspodeli sredstava, sa izabranim podnosiocima prijave zaključuju se ugovori o finansiranju ili sufinansiranju programa odnosno projekta.

Dodeljena sredstva se prenose udruženju čiji je program odnosno projekat odobren na osnovu zaključenih ugovora o realizovanju odobrenog programa/projekta između udruženja i grada Vranja i verodostojne računovodstvene dokumentacije.

Ugovor u ime grada potpisuje Gradonačelnik.

Ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornost ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekta, način izveštavanja o realizaciji programa/projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 14

Izabrani podnosioci prijave, kojima su dodeljena sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada, dužni su da u roku od 15 dana po završetku programa odnosno projekta za koji su dodeljena budžetska sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnesu izveštaj o realizaciji tih programa odnosno projekata i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansijskih sredstava Gradskom veću.

Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada podnosi se Gradskom veću na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 2.) koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Pre odlučivanja o podnetim izveštajima Gradsko veće je obavezno da pribavi mišljenje u pisanom obliku od resornog člana Veća i nadležnog direktnog budžetskog korisnika - Sekretarijata Gradske uprave.

Izveštaji se podnose u štampanom obliku, predajom na šalteru Pisarnice Grada Vranja ili poštom.

Udruženja koja ne dostave izveštaj iz stava 2. ovog člana, nemaju pravo učešća na narednim konkursima.

Služba informisanja je obavezna da Obrazac "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" učini dostupnim svim zainteresovanim subjektima na zvaničnoj internet stranici Grada.

V POSTUPAK VRAĆANJA NENAMENSKI UTROŠENIH SREDSTAVA

Član 15

Ukoliko se prilikom prenosa sredstava za realizaciju programa i projekata utvrdi da izabrani podnosioci prijava dobijena sredstva ne koriste za realizaciju odobrenih programa dužni su vratiti dobijena sredstva.

Uslovi i način vraćanja nenamenskih utrošenih sredstava utvrdiće se ugovorom koji se zaključuje u skladu sa članom 13. stav 1. ovog pravilnika.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasnik grada Vranja".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata
udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 33/2013)

Član 2

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i isti objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Obrazac broj 1

 

Grad Vranje
Peti Kongres br. 1
KOMISIJI ZA DODELU SREDSTAVA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA
Grada Vranja

PRIJAVA
NA KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROGRAMA ODNOSNO PROJEKTA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

I. OSNOVNI PODACI

1. Podaci o podnosiocu prijave

Naziv/ime i prezime podnosioca prijave

 

Sedište/prebivalište podnosioca prijave (naseljeno mesto, ulica i kućni broj)

 

Broj telefona i telefaksa

 

E-mail adresa

 

Internet adresa (ukoliko postoji)

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave, naziv banke (za ustanove navesti budžetski račun)

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje
(ime i prezime, adresa, telefon, broj mobilnog telefona, e-mail)

 

Najznačajniji programi/projekti realizovani u prethodnoj godini

2. Podaci o programu/projektu

Naziv programa/projekta

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon/fax i е-mail)

 

 

Sažet opis programa/projekta (detaljan opis programa/projekta dostavlja se u prilogu)

 

Mesto održavanja/realizacije programa/projekta (na teritoriji grada Vranja)

 

Vreme realizacije programa/projekta (vreme početka i završetka programa/projekta)

 

Cilj i ciljna grupa kojoj je program/projekat namenjen

 

Da li je realizacija programa/projekta započeta? (zaokružiti)

DA                                                        NE

Ukoliko je odgovor DA, obeležiti fazu u kojoj se program/projekat nalazi:
a) početna faza
b) nastavak aktivnosti
c) završna faza

Ukoliko je odgovor DA, navesti dosadašnje finansiranje programa/projekta (za prethodne dve godine)

godina

izvor finansiranja

iznos sredstava

Namena

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Finansijski plan programa/projekta
(odnosi se na budžetsku godinu)

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Iznos sredstava koji se traži od Grada za realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Iznos sopstvenih sredstava za realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Struktura troškova programa/projekta
(navesti detaljne troškove: putni troškovi, smeštaj, usluge po ugovoru, troškovi štampanja, materijal i slično)

Vrsta troškova

Iznos ukupno potrebnih sredstava

Iznos sredstava koji se traži od Grada

Iznos sopstvenih sredstava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

II. PRILOZI

(zaokružiti odnosno upisati)

1) Dokaz o podnosiocu prijave:
- izvod iz registra u kojem je podnosilac prijave registrovan

2) Pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, ciljna grupa, dosadašnji projekti i sl.) sačinjen od strane podnosioca prijave.

3) Kopija Finansijskog izveštaja - završnog računa za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre.

4) Program rada udruženja za tekuću godinu i odluka nadležnog organa udruženja o usvajanju istog.

5) Opis programa/projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava

6) Izjava o usaglašenosti programa/projekta sa ciljevima iz Strategije razvoja Grada Vranja.

7) Drugi dokazi:
1. ______________________________________________________
2. ______________________________________________________
3. ______________________________________________________

III. IZJAVA
o prihvatanju obaveze podnosioca prijave u slučaju da Grad finansira ili sufinansira prijavljeni program odnosno projekat u oblasti društvenog i humanitarnog rada

Kao odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljujem:

- da su svi podaci navedeni u Prijavi istiniti i tačni;

- da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena;

- da će u zakonskom roku, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društveno-humanitarnog rada na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom;

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao Grad.

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

 

 

Napomena: Pre popunjavanja prijave upoznati se s Pravilnikom o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada. Prijava koja ne sadrži sve gore navedene podatke i dokumentaciju koja se traži u prilogu, će biti smatrana nepotpunom i neće biti razmatrana.

 

Obrazac broj 2

 

Grad Vranje
Peti Kongres br. 1
GRADSKOM VEĆU
Grada Vranja

IZVEŠTAJ
O REALIZACIJI PROGRAMA ODNOSNO PROJEKTA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

I. OSNOVNI PODACI

1. Podaci o korisniku sredstava

Naziv/ime i prezime korisnika sredstava

 

Sedište/prebivalište korisnika sredstava (naseljeno mesto, ulica i kućni broj)

 

Broj telefona i telefaksa

 

E-mail podnosioca

 

Internet adresa

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave, naziv banke (za ustanove navesti budžetski račun)

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje
(ime i prezime, adresa, telefon, broj mobilnog telefona, e-mail)

 

2. Podaci o realizovanom programu/projektu

Broj i datum Odluke Gradskog veća kojim su dodeljena sredstva za finansiranje odnosno sufinansiranje programa/projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada

 

Broj i datum Ugovora o finansiranju odnosno sufinansiranju programa/projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada

 

Naziv programa/projekta

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon/fax i е-mail)

 

 

Sažet opis realizacije programa/projekta (detaljan opis programa/projekta se prilaže)

 

3. Finansijski izveštaj o namenskom korišćenju sredstava

Iznos sredstava odobren od strane Grada

 

Ostali učesnici u sufinansiranju (navesti naziv ostalih učesnika i odobreni iznos)

 

Struktura troškova programa/projekta
(troškove navesti taksativno)

Broj i datum računa (naloga, ugovora i sl.) i naziv izdavaoca

Iznos računa

Broj i datum izvoda na kome se vidi promena stanja po priloženom računu
(nalogu i sl.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

II. PRILOZI

(zaokružiti odnosno upisati)

1) Opis realizacije programa/projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada za čije finansiranje odnosno sufinansiranje su dodeljena sredstva

2) Prezentovani materijal o realizovanom projektu (CD, DVD zapisi, plakati, publikacije, časopisi, knjige i drugo), i to:

1. _____________________________________________________________________
2. _____________________________________________________________________
3. _____________________________________________________________________

3) Fotokopija originalne finansijske dokumentacije (računa, naloga, ugovora i dr.), i to:

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

 

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

 

Napomena: Pre popunjavanja izveštaja upoznati se s Pravilnikom o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada. Izveštaj koji ne sadrži sve gore navedene podatke i dokumentaciju koja se traži u prilogu, će biti smatran nepotpunim i neće biti prihvaćen.