PRAVILNIK
O IZGLEDU ZNAKA ZAŠTITE PRIRODE, POSTUPKU I USLOVIMA ZA NJEGOVO KORIŠĆENJE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled znaka zaštite prirode, postupak i uslovi za njegovo korišćenje.

Član 2

Znak zaštite prirode čine:

1) stilizovani grafički prikaz stabla drveta u tamno zelenoj boji, predstavljen deblom, stubovima, granama i listovima;

2) petobojna lepeza izvijena u obliku talasa, sastavljena iz spektra u kome su boje poređane odozgo naniže po sledećem redosledu: crvena, plava, bela, tamno zelena i žutozelena;

3) tekst: "U susret prirodi!", ispisan ćiriličkim pismom u fontu Miriad Pro, slovima tamno zelene boje, u kome je reč "prirodi!" ispisana krupnijim slovima od ostalog teksta.

Stablo drveta je u levom delu znaka, na vratu lepeze i izrasta neposredno iz brega talasa, dok je tekst: "U susret prirodi!" sa desne strane, iznad dolje talasa.

Elementi znaka iz stava 1. ovog člana simbolizuju i ističu dinamiku i snagu prirodnih procesa, raznovrsnost, bogatstvo i lepotu činioca, pojava i oblika žive i nežive prirode, usmerenost čoveka ka prirodi i posvećenost njenom očuvanju, a prve tri gornje boje lepeze predstavljaju elemente zastave Republike Srbije.

Član 3

Grafički crno-beli (Grayscale) prikaz znaka zaštite prirode odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Originalno grafičko rešenje znaka sa standardom i pratećom dokumentacijom za štampu čuva se u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Višebojni (Color CMYK Standard) grafički prikaz znaka predstavljen je na internet stranici Ministarstva.

Član 4

Znak zaštite prirode mogu da koriste organizacije za zaštitu prirode i upravljači zaštićenih područja na dokumentima službene prepiske, stručnim dokumentima i aktima (studije, publikacije, programi, izveštaji, pravilnici i dr), informativnim, promotivnim i reklamnim brošurama i materijalima, pločama, tablama, panoima, zastavama i drugim obeležjima službenih prostorija, mesta i događaja, svojim internet stranicama i u videozapisima koji se odnose na zaštitu prirode, kao i na službenim vozilima i plovilima, kao i u obliku amblema i bedževa.

Član 5

Upravljači zaštićenih područja znak zaštite prirode koriste na službenoj legitimaciji i uniformi čuvara i na statusnim tablama za obeležavanje zaštićenih područja u skladu sa odgovarajućim propisima, kao i na informativnim i drugim tablama koje su funkciji upravljanja zaštićenim područjima.

Član 6

Znak zaštite prirode može se koristiti na dokumentima službene prepiske Ministarstva i drugih organa Republike Srbije, organa autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave nadležnih za poslove zaštite prirode, na njihovim internet stranicama i u videozapisima koji se odnose na zaštitu prirode, kao i na službenim vozilima i plovilima.

Zaposleni kod subjekata iz stava 1. ovog člana, znak zaštite prirode mogu koristiti na prezentacijama, a inspektori za zaštitu prirodnih bogatstava i na uniformi i u obliku značke u skladu sa odgovarajućim propisima.

Član 7

Dimenzije i tehnika primene znaka zaštite prirode određuju se tako da znak bude uočljiv, prepoznatljiv i estetski usklađen sa predmetom na kome se koristi.

Znak zaštite prirode može se koristiti na elipsastoj, kružnoj ili pravougaonoj podlozi bele ili svetlo sive boje ograničenoj linijom tamno zelene boje.

Kada se znak zaštite prirode koristi na predmetima sa tekstom u latiničnom pismu, za tekst: "U susret prirodi!", može se koristiti latinični font Adobe Caslon Pro.

Član 8

Znak zaštite prirode ne može se koristiti u komercijalne svrhe, osim upravljača zaštićenih područja u skladu sa posebnim propisom.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izgledu znaka zaštite prirode, postupku i uslovima za njegovo korišćenje ("Službeni glasnik RS", broj 84/09).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički crno-beli (grayscale)
prikaz znaka zaštite prirode