ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005, 51/2008, 4/2010 i 52/2013)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad) radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti Grada u oblasti zaštite životne sredine.

Član 2

Naknadu iz člana 1. ove odluke plaćaju:

1. vlasnici, odnosno korisnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, u visini od 1 din/m2 stambenog prostora;

2. vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostorija, u visini od 3 din/m2 poslovnog prostora.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se mesečno, a utvrđivanje, naplatu i kontrolu naplate naknade, vrši Gradska poreska uprava.

Član 3

Sredstva ostvarena od naknade iz člana 2. ove odluke prihod su Budžeta Grada Novog Sada i koriste se za finansiranje Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se namenski za zaštitu i unapređenje životne sredine na osnovu utvrđenog Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Program) odnosno u skladu sa akcionim i sanacionim planovima.

Član 4

Program iz člana 3. ove odluke donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) za svaku kalendarsku godinu.

Program obuhvata: podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte, programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring), programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu, naučnoistraživačke programe i projekte, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije Programa.

Član 5

Sredstva prikupljena od naknade koristiće se za finansiranje odnosno sufinansiranje programa iz člana 4. stav 2. ove odluke.

Član 6

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte, programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) i programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa pozitivnim propisima.

Za realizaciju programa i projekata iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

- sadržaj programa odnosno projekta

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana

- iznos sredstava i način plaćanja

- rokove za izvršenje ugovornih obaveza

- nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza.

Član 7

Naučno-istraživački programi i projekti i obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine sufinansiraće se u skladu sa pravilnikom ili na osnovu posebnog akta.

Pravilnik odnosno poseban akt donosi Gradonačelnik.

Član 8

Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava).

Uprava najmanje jedanput godišnje podnosi Gradonačelniku i Skupštini Grada Novog Sada izveštaj o realizaciji Programa i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 9

Za finansiranje Programa u 2005. godini koristiće se i sredstva od naplaćene komunalne takse za držanje pasa i 10% od naplaćene komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 12/2001 - prečišćen tekst, 5/2002 i 22/2003).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2008)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2010)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. februara 2010. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 52/2013)

Član 2

Gradska poreska uprava će poslove utvrđivanja, naplate i kontrole naplate naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada vršiti počev od 1. januara 2014. godine.

Do 31. decembra 2013. godine naplata naknade će se vršiti preko jedinstvene uplatnice za objedinjenu naplatu Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" Novi Sad.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".