ODLUKA
O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE I KONSTITUISANJE PRAVA SLUŽBENOSTI NA NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 17/2013)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje se način postupanja i uvodi se naknada za korišćenje izgrađenih objekata, linijskih infrastrukturnih objekata, objekata komunalne infrastrukture, odnosno infrastrukturnih sistema, kao i konstituisanje prava službenosti prolaza na nepokretnostima (nekategorisani putevi, ulice, izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište) koje je u javnoj svojini grada Užica ili čiji je korisnik grad Užice, radi postavljanja instalacija linijskih infrastrukturnih objekata.

Naknada, u smislu ove Odluke, predstavlja javni neporeski prihod grada Užica, nastao davanjem na korišćenje nepokretnosti u svojini Grada Užica.

Član 2

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovoj Odluci, imaju sledeće značenje:

1. Objekat: jeste građevina spojena sa tlom, koja predstavlja fizičku, funkcionalnu, tehničko-tehnološku ili biotehničku celinu (zgrade svih vrsta, saobraćajni, vodoprivredni i energetski objekti, objekti infrastrukture elektronskih komunikacija-kablovska kanalizacija, objekti komunalne infrastrukture, industrijski, poljoprivredni i drugi objekti, objekti sporta i rekreacije, groblja, skloništa i slično);

2. Linijski infrastrukturni objekat: jeste javni put, gasovod, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija i slično, koji može biti nadzemni ili podzemni, čija izgradnja je predviđena odgovarajućim planskim dokumentom;

3. Komunalna infrastruktura: jesu svi objekti infrastrukture;

4. Ifrastrukturni sistemi: obuhvataju transportne (cevovodne sisteme i sl.) i druge sisteme (snabdevanje vodom, kanalizacija, daljinsko grejanje, snabdevanje gasom, i sl);

5. Neporeski prihodi: su vrsta javnih prihoda koji se naplaćuju pravnim ili fizičkim licima za korišćenje javnih dobara (naknada), pružanje određene javne usluge (takse), zbog kršenja ugovornih ili zakonskih odredbi (penali i kazne), kao i prihodi koji se ostvare upotrebom javnih sredstava.

6. Javna sredstva: su sredstva na raspolaganju i pod kontrolom jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Izgrađeni objekti mogu se dati na korišćenje ili se može konstituisati pravo službenosti po zahtevima pravnih lica, u cilju postavljanja objekata infrastrukture elektronskih komunikacija - kablovske kanalizacije.

Za korišćenje objekata i za konstituisanje prava službenosti iz stava 1. ovog člana, pravna lica (u daljem tekstu: korisnici) su dužna da plaćaju naknadu.

Naknada je prihod budžeta grada Užica.

Član 4

Naknada se određuje isključivo u novčanom iznosu, a može se obračunavati na mesečnom ili godišnjem nivou.

Gradsko veće u svakom konkretnom slučaju odlučuje o eventualnim olakšicama za umanjenje naknade iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Visina naknade se određuje i to:

A) za korišćenje izgrađenih objekata, linijskih infrastrukturnih objekata, objekata komunalne infrastrukture, odnosno infrastrukturnih sistema u iznosu od 0.5 eura po dužnom metru godišnje, u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate, po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

B) za konstituisanje prava službenosti prolaza na nepokretnostima (nekategorisani putevi, ulice, izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište) u iznosu od 2 eura po dužnom metru u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate, po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Naknada iz stava 1. tačka b) ove Odluke ne oslobađa investitora od obaveze plaćanja naknade za dovođenje u pređašnje stanje raskopanih javnih površina, u skladu sa Odlukom o komunalnom uređenju grada Užica.

Član 6

Gradsko veće donosi rešenje kojim se korisniku ustanovljava pravo korišćenja na izgrađenim objektima, odnosno konstituiše pravo službenosti, a po prethodno pribavljenom mišljenju:

- javnog preduzeća čiji se izgrađeni infrastrukturni objekti daju na korišćenje,

- Gradske uprave uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove grada Užica.

Član 7

Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove grada Užica:

- provodi postupak i priprema predlog rešenja o pravu korišćenja i konstituisanju službenosti prolaza na nepokretnostima,

- ustrojava i vodi registar korisnika.

Član 8

Rešenje kojim se ustanovljavaju prava iz člana 6. ove Odluke, posebno sadrži:

- naznačenje korisnika,

- naznačenje nepokretnosti odnosno izgrađenih objekata na kojima se ustanovljava pravo korišćenja, odnosno pravo službenosti,

- naznačenje sopstvenika nepokretnosti odnosno izgrađenih objekata na kojima se ustanovljava pravo korišćenja, pravo službenosti,

- naznačenje svrhe uspostavljanja prava korišćenja, odnosno pravo službenosti.

Član 9

Po pravosnažnosti rešenja, korisnik je dužan u roku od 8 dana od dana dobijanja rešenja sa gradom Užicem zaključi ugovor kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

Ugovor iz stava 1. ovog člana u ime grada Užica, zaključuje gradonačelnik.

Član 10

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza ne plaća se u slučajevima kada se radi o linijskim infrastrukturnim objektima - vodovima koji su javna svojina Republike Srbije i u slučajevima kada se radi o izgradnji linijskih infrastrukturnih objekata - vodova za potrebe javnih preduzeća i društava kapitala čiji je osnivač ili suosnivač grad Užice, kao i za potrebe mesnih zajednica.

Član 11

Ugovor o konstituisanju službenosti prolaza je jedan od uslova za izdavanje građevinske dozvole i njime se predviđaju obaveze investitora da pribavi saobraćajno tehničke uslove od upravljača puta u slučaju da linijski vod ide opštinskim ili nekategorisanim putevima.

Član 12

Obavezuju se korisnici koji već koriste izgrađene objekte, linijske infrastrukturne objekte, objekte komunalne infrastrukture, odnosno infrastrukturne sisteme u javnoj svojini grada Užica da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke podnesu zahtev za regulisanje međusobnih prava i obaveza, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".