ODLUKA

O OBRAZOVANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2013)

Član 1

Za izvršavanje zadataka civilne zaštite, kao operativne snage, obrazuju se, opremaju i osposobljavaju jedinice civilne zaštite opšte namene, kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva odnosno zaposlenih (komunalna policija, komunalna inspekcija), u daljem tekstu: jedinice opšte namene.

Član 2

Jedinice civilne zaštite opšte namene osposobljavaju se za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka, a naročito lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoć u asanaciji terena i obavljanje drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 3

Jedinice opšte namene obrazuju se kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog nezaposlenog stanovništva, a u izuzetnim slučajevima i zaposlenog stanovništva za izvršavanje jednostavnijih i manje složenih zadataka i aktivnosti zaštite i spasavanja.

Član 4

U jedinice opšte namene civilne zaštite mogu se rasporediti zdravstveno sposobni vojni obveznici i zdravstveno sposobni muškarci i žene koji nisu vojni obveznici, a starosti su od 16 do 60 (muškarci), odnosno od 16 do 55 godina (žene).

Član 5

Na teritoriji grada Kruševca formira se 7 (sedam) jedinica civilne zaštite opšte namene do jačine voda, podeljenih na odeljenja, sa ukupno 217 obveznika civilne zaštite, koje pokrivaju sve Mesne zajednice i naseljena mesta na teritoriji grada Kruševca i grad Kruševac i to:

R.
br.

JEDINICA / SEDIŠTE

NASELJENA MESTA KOJA JEDINICA POKRIVA

Vod/ Odeljenje broj

Broj obveznika civilne zaštite po vodovima

1

2

3

4

5

1

Kruševac-grad/MZ Bagdala

Lazarica, Pakašnica, Gari, Lipovac, Kruševac (potes koji obuhvata levu stranu od Jasikog puta do Zapadne Morave, Gazimestanski trg, ulica Cara Lazara do naseljenog mesta Čitluk, leva strana ulice Strahinjićeve, leva strana Kosovske, celo naselje Bagdala, Slobodište, Šumice do Lipovca).

I/1

31

2

Čitluk /MZ Čitluk

Čitluk, Begovo Brdo, Koševi

I/2

3

Jasika /MZ Jasika

Jasika, Srnje, Velika Kruševica, Šanac, Gavez

I/3

4

Kruševac-grad/Prva MZ

Kobilje, Bovan, Pasjak, Veliko Golovode, Mudrakovac, Malo Golovode, Parunovac, Kapidžija, Dobromir, Tekije, Dedina, Makrešane

II/1

31

5

Kruševac-grad/MZ Centar

Bivolje, Kruševac (desna strana Jasičkog puta, desna strana Kosovske, do Bruskog puta ulicom leva strana Kneza Miloša do Rasine, do n.m. Bivolje)

II/2

6

Gornji Stepoš/MZ Gornji Stepoš

Gornji Stepoš, Donji Stepoš, Naupare, Šavrane

II/3

7

Pepeljevac/MZ Pepeljevac

Pepeljevac, Vučak, Lukavac, Cerova

III/1

31

8

Žabare/MZ Žabare

Žabare, Mala Vrbnica, Trebotin, Doljane, Meševo

III/2

9

Globoder/MZ Globoder

Globoder, Mačkovac

III/3

10

Veliki Šiljegovac/MZ Veliki Šiljegovac

Veliki Šiljegovac, Bojince

IV/1

31

11

Ribare/MZ Ribare

Ribare, Zubovac, Grevci, Rosica, Boljevac, Malo Krušince, Ribarska Banja

IV/2

12

Kaonik/MZ Kaonik

Kaonik, Jošje, Đunis, Crkvina, Sušica, Pozlata

IV/3

13

Zdravinje/MZ Zdravinje

Zdravinje, Dvorane, Petina, Poljaci, Lovci

V/1

31

14

Mala Reka/MZ Mala Reka

Mala Reka, Zebica, Rlica, Veliko Krušince, Srndalje, Belasica

V/2

15

Trmčare/MZ Trmčare

Trmčare, Modrica, Slatina, Sezemče

V/3

16

Veliki Kupci/MZ Veliki Kupci

Veliki Kupci, Mali Kupci, Grkljane, Štitare, Sebečevac, Suvaja, Majdevo, Ćelije

VI/1

31

17

Jablanica/MZ Jablanica

Jablanica, Vitanovac, Šogolj

VI/2

18

Velika Lomnica/MZ Velika Lomnica

Velika Lomnica, Buci, Bukovica

VI/3

19

Bela Voda/MZ Bela Voda

Bela Voda, Kukljin

VII/1

31

20

Konjuh/MZ Konjuh

Konjuh, Ljubava, Brajkovac, Kamenare, Komorane, Lazarevac

VII/2

21

Padež/MZ Padež

Padež, Globare, Šašilovac, Krvavica, Vratare

VII/3

UKUPNO 21

101

21

217

Član 6

Jačina, sastav, struktura, vrsta i zadaci vodova i odeljenja određuje se posebno za svako naseljeno mesto i naselje u kojima se obrazuju jedinice opšte namene vodeći računa u odnosu na njihove specifičnosti u pogledu demografskih, privrednih, infrastrukturnih i drugih karakteristika, a na osnovu procene nastale situacije i po naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 7

Vod po pravilu čini 3 odeljenja sa 31 pripadnikom jedinice, a samostalno odeljenje čini 10 pripadnika.

Član 8

Poverenici i zamenici poverenika u Mesnim zajednicama preduzimaju neposredne mere za učešće građana u sprovođenju mera i zadataka civilne zaštite i lične, uzajamne i kolektivne zaštite i rukovode i koordiniraju jedinicama civilne zaštite opšte namene.

Vodom i samostalnim odeljenjem rukovode komandiri koje rešenjem određuje komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Kruševca.

Za izvršenje zadataka komandiri su odgovorni Gradskom štabu za vanredne situacije i poverenicima i zamenicima poverenika u naseljenim mestima.

Član 9

Obrazovanje (formiranje) jedinice opšte namene (popuna ljudstvom, opremom i sredstvima) izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Rešenje o angažovanju pripadnika u jedinicama civilne zaštite opšte namene donosi komandant ili zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

Popunu, opremanje i obuku, stručne i druge administrativne poslove vrši Odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove - Služba za vanredne situacije i lice raspoređeno na poslovima zaštite na radu u Gradskoj upravi, na taj način što vodi evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica opšte namene, planira, organizuje i sprovodi mobilizaciju jedinica opšte namene, organizuje i sprovodi obuku i osposobljavanja pripadnika jedinica u skladu sa Zakonom, Odlukom o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Kruševca, Planom i programom obuke, vrši i druge poslove u skladu sa nadležnostima i naredbama Štaba za vanredne situacije.

Koordinaciju poslova i rešavanje u drugostepenom postupku o pravima i obavezama pripadnika jedinica opšte namene vrši Gradsko veće grada Kruševca.

Član 10

Jedinice civilne zaštite opšte namene grada Kruševca, u otklanjanju posledica vanrednih situacija iz člana 2. ove odluke, učestvuju u sadejstvu sa specijalizovanim jedinicama za zaštitu i spasavanje sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i jedinicama civilne zaštite opšte namene susednih opština.

Član 11

Pripadnik jedinice civilne zaštite opšte namene ima pravo na primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu u skladu sa Zakonom.

Član 12

Pripadnik civilne zaštite koji je angažovan, nakon izvršenog zadatka, ima pravo na naknadu koja se isplaćuje iz sredstava koja su predviđena u budžetu Grada Kruševca za ovu namenu, u visini 3% od osnovice koju čini prosečna mesečna neto zarada u Republici Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvarena u mesecu koji prethodi mesecu u kome je angažovan, za svaki dan proveden na izvršenju zadataka civilne zaštite.

Član 13

Grad Kruševac za vreme izvršenja zadatka snosi troškove prevoza, smeštaja i ishrane pripadnika civilne zaštite opšte namene.

Član 14

Naknada iz ovog člana Odluke isplaćuje se na osnovu evidencije koju vodi Odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove - Služba za vanredne situacije.

Iznos naknade utvrđuje i isplaćuje Odeljenje za finansije Gradske uprave Kruševac.

Član 15

Za realizaciju ove Odluke odgovoran je načelnik Gradske uprave grada Kruševca.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".