ODLUKA

O ZAKUPU GARAŽA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 10/2013)

Član 1

Ovom odlukom se uređuju uslovi, način i postupak davanja u zakup garaža koje koristi Javno preduzeće Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

U smislu korišćenja garaža Direkcija obavlja sledeće poslove:

- dodela u zakup garaža,

- naplata zakupnine,

- investiciono održavanje,

- vođenje evidencije,

- uknjižba u zemljišne knjige.

Član 3

Nadzorni odbor Direkcije donosi odluku o dodeli u zakup garaža.

Član 4

Garaže sa daju u zakup putem licitacije i neposrednom pogodbom fizičkim i pravnim licima.

Izuzetno u posebnim slučajevima garaže se mogu dati neposrednom pogodbom bez sprovedenog licitacionog postupka fizičkim i pravnim licima.

Član 5

Garaže se po pravilu daju u zakup pa neodređeno vreme.

Član 6

Zakupac garaže može biti lice koje ispunjava sledeće opšte i posebne uslove:

Opšti uslovi:

1. da je vlasnik putničkog automobila,

2. da ima prebivalište, odnosno za pravna lica da su registrovana na teritoriji Grada Sremska Mitrovica,

3. da nije zakupac garaže čiji je korisnik Direkcija, a ukoliko jeste uz prijavu na oglas podnosi predlog za otkaz ugovora o zakupu garaže pod uslovom da je od dana zaključenja ugovora proteklo najmanje šest meseci,

4. da nije dužnik Direkciji.

Posebni uslovi:

5. prioritet kod davanja u zakup garaže u sastavu stambene zgrade ima vlasnik stana, odnosno član porodičnog domaćinstva (bračni drug, dete ili roditelj vlasnika stana odnosno bračnog druga) koji u stanu stanuje.

Ako u toj zgradi nema zainteresovanih lica za zakup garaže, takva garaža se može dati u zakup vlasniku stana, odnosno članu porodičnog domaćinstva, koji u stanu stanuju, a čiji stan je u stambenoj zgradi u sastavu stambenog bloka ili naselja.

Garaža u posebnom objektu u sastavu stambenog bloka ili stambenog naselja može se dati u zakup licu koje stanuje u zgradi koja pripada tom stambenom bloku odnosno stambenom naselju.

Garaže se neće dodeliti u zakup licu čiji je ugovor o zakupu prestao usled neizvršenja ugovornih obaveza u roku od pet godina od dana prestanka ugovora, odnosno licu protiv koga je u toku ili okončan postupak iseljenjem i to u roku od pet godina od dana pokretanja izvršnog postupka.

Član 7

Zakupac ima obavezu da koristi garažu namenski, isključivo za garažiranje sopstvenog automobila.

Podzakup nije dozvoljen.

Član 8

Garaže se izdaju u zakup licitacijom (prikupljanjem pismenih ponuda) i neposrednom pogodbom.

Član 9

Oglas o licitaciji se objavljuje:

- na oglasnoj tabli Direkcije,

- putem lokalnog nedeljnog lista.

Oglas sadrži:

- podaci o licitaciji, kategoriji i druge podatke o garaži,

- početni iznos zakupnine,

- vreme i mesto javnog otvaranja ponude,

- rok za podnošenje ponude na oglas ne može biti kraći od 8 dana niti duži od 15 dana,

- uslove koje podnosioc ponude mora da ispunjava sadržane u članu 6. Odluke.

Član 10

Početni iznos zakupnine se određuje primenom važećeg cenovnika.

Član 11

Izlicitirana mesečna zakupnina se usklađuje sa Indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji.

Član 12

Garaža će se izdati u zakup licu koje ponudi najviši iznos zakupnine. Ako licitacija ne uspe raspisaće se ponovo i to u roku od 30 dana. Ako ni druga licitacija ne uspe, garaže će se izdati u zakup neposrednom pogodbom, koja će biti oglašena putem oglasne table Direkcije u roku od 30 dana.

Rok za podnošenje prijava u postupku neposredne pogodbe ističe sedmog dana od dana dostavljanja prve ponude.

Ukoliko više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, sa istim se postupak licitacije nastavlja putem usmenog nadmetanja.

Najkraći licitacioni korak iznosi 10,00 din/m2.

U ovom slučaju se ponuđači čije su ponude identične ukoliko nisu prisutni otvaranju ponude obaveštavaju pismenim putem o terminu usmenog nadmetanja.

Član 13

Garaža se izdaje u zakup neposrednom pogodbom nakon neuspelog licitacionog postupka, kao i u sledećim slučajevima (član 4. stav 2.) bez prethodno sprovedenog licitacionog postupka;

- u slučaju smrti zakupca, njegovom zakonskom nasledniku, koji je živeo u zajedničkom domaćinstvu, ukoliko ispunjava i ostale uslove iz člana 6. ove odluke, sa pravima i obavezama prethodnog zakupca,

- u slučaju nemogućnosti korišćenja - zakupljene garaže usled investicionog održavanja iste, i to na određeno vreme dok traju investicioni radovi,

- U slučaju promene vlasnika stana vlasniku putničkog vozila u okviru zajedničkog domaćinstva, ukoliko ispunjava ostale uslove iz člana 6. Odluke, sa pravima i obavezama prethodnog zakupca,

- U slučaju promene vlasnika putničkog vozila, novom vlasniku vozila pod uslovom da je sin ili kći prethodnog vlasnika i ukoliko ispunjava i ostale uslove iz člana 6. Odluke, sa pravima i obavezama prethodnog zakupca.

- Kad zaključenje ugovora o zakupu garaže traži vlasnik stana gde je garaža sastavni deo stana i sa stanom čini jednu celinu, odnosno ima vertikalnu komunikaciju sa stanom (u sklopu stambene zgrade),

- Ustanovama iz oblasti kulture, sporta, obrazovno-vaspitne delatnosti i drugih delatnosti od javnog interesa, čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica,

- Pravnim licima iz oblasti Zdravstva, obrazovanja, privrede, ptt usluga i drugih delatnosti od javnog interesa koji obavljaju delatnost na teritoriji Grada Sremska Mitrovica,

- Republičkim i pokrajinskim organima, kao i organima Grada Sremska Mitrovica.

U slučaju iz stava 1. alineja 6, 7. i 8. ovog člana, Nadzorni odbor Direkcije može dati u zakup garažu bez naknade.

Član 14

Nadzorni odbor može iz razloga celishodnosti korišćenja garaža, na zahtev zakupaca dozvoliti zamenu zakupaca na garažama, s tim što zakupac nastavlja da plaća zakupninu u visini koju je plaćao prethodni zakupac.

Zamena se može dozvoliti, pod uslovom da je od zaključenja oba ugovora o zakupu, prošlo najmanje šest meseci, što se dokazuje potvrdom Direkcije.

Član 15

Postupak licitacije i neposredne pogodbe sprovodi Komisija, komisiju od tri člana imenuje direktor, nakon provedenog postupka, komisija sačinjava predlog odluke i upućuje ga Nadzornom odboru.

Član 16

Odluku o dodeli garaže donosi Nadzorni odbor.

Nezadovoljna stranka ima pravo zahteva za preispitivanje odluke Nadzornog odbora, i to u roku od osam dana, od dana dostavljanja.

Član 17

Odluka Nadzornog odbora, po zahtevu za preispitivanje je konačna.

Nakon donošenja odluke zaključuje se Ugovor o zakupu garaže u roku od sedam dana.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o zakupu garaže JP Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica, broj: 1627 od 08.07.2003. godine a koja je objavljena u "Službenom listu opština Srema", broj 14/2003.

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".