PRAVILNIK
O PARTICIPACIJI PUTNIH TROŠKOVA UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA

("Sl. list grada Subotice", br. 30/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i postupak participacije putnih troškova za međugradske i međumesne linije učenicima koji pohađaju nastavu u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice i susednih gradova i opština.

Član 2

Sredstva za participaciju putnih troškova učenicima srednjih škola obezbeđuju se u budžetu Grada Subotice - Funkcija srednjeg obrazovanja.

Član 3

Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice, putni troškovi se ne participiraju.

Izuzetno od stava l. ovog člana putni troškovi se participiraju ako u školskoj godini nije otvoreno odeljenje verifikovanog obrazovnog profila na nastavnom jeziku na kojem učenik pohađa nastavu.

Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji nisu bili verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice u školskoj godini kada su upisali I razred, a verifikovani su u toku njihovog školovanja, nastavlja se participacija putnih troškova.

Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, putni troškovi se ne participiraju.

Učenici srednjih škola koji žive u socijalno ugroženim porodicama ostvaruju pravo na besplatne karte shodno odredbama ovog pravilnika.

Član 4

Participacija putnih troškova učenicima srednjih škola vrši se tokom školske godine, osim za vreme letnjeg i zimskog raspusta.

II USLOVI I POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PARTICIPACIJU PUTNIH TROŠKOVA

Član 5

Učenici srednjih škola stiču pravo na participaciju putnih troškova ako ispunjavaju sledeće uslove:

- da su stalno naseljeni na teritoriji Grada Subotice, što dokazuju fotokopijom lične karte, odnosno, fotokopijom lične karte roditelja;

- da imaju pozitivan uspeh na kraju školske godine, što dokazuju svedočanstvom, odnosno, đačkom knjižicom.

Participacija putnih troškova se obustavlja do kraja školske godine učenicima koji na kraju polugodišta imaju tri ili više negativnih ocena.

Član 6

Participacija putnih troškova vrši se na sledeći način:

1. učenici srednjih škola plaćaju 1.800,00 dinara od pune cene mesečne karte,

2. deo cene mesečne karte participira prevoznik, shodno propisima prevoznika,

3. razliku do pune cene mesečne karte obezbeđuje Grad Subotica.

Član 7

Učenici koji pohađaju srednje škole na teritoriji Grada Subotice molbe i dokumenta predaju upravi škole koja rešava o pravu učenika na participaciju shodno odredbama ovog pravilnika.

Za sve učenike koji ispunjavaju uslove za participaciju, uprava škole sačinjava spiskove učenika putnika u tri primerka.

U spiskovima se naznačuje: prezime i ime učenika, odeljenje i razred koje pohađa, relacija na kojoj putuje, adresa stanovanja i JMBG.

Spiskove potpisuje i overava direktor škole.

Uprava škole dostavlja spiskove učenika Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice (u daljem tekstu Sekretarijat za društvene delatnosti) na odobrenje i overu u periodu od 20. do 25-og u tekućem mesecu za naredni mesec.

Dva overena spiska dobija škola, od kojih jedan spisak škola dostavlja prevozniku a drugi ostaje školi za njenu arhivu. Treći primerak spiska zadržava Sekretarijat za društvene delatnosti za svoje potrebe.

Član 8

Isplatu participacije obavlja Sekretarijat za finansije Gradske uprave Grada Subotice na osnovu naloga Sekretarijata za društvene delatnosti do kraja tekućeg meseca.

Član 9

Učenici koji putuju u srednje škole u susedne gradove i opštine, molbe i dokumenta predaju u Gradski uslužni centar Grada Subotice, Trg slobode 1.

Član 10

Početkom avgusta tekuće školske godine Sekretarijat za društvene delatnosti objavljuje obaveštenje učenicima putnicima srednjih škola o podnošenju molbi i dokumentacije iz člana 11. ovog pravilnika.

Obaveštenje se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 11

Učenici koji putuju u srednje škole u susedne gradove i opštine uz molbu, dostavljaju potvrdu o upisu koji sadrži obrazovni profil kao i dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 5. ovog pravilnika.

Dokazi iz člana 5. ovog pravilnika dostavljaju se u overenoj fotokopiji.

Član 12

Na osnovu podnetih dokumenata iz člana 11. ovog pravilnika, Sekretarijat za društvene delatnosti izdaje potvrdu na osnovu koje učenici preuzimaju kartu kod prevoznika.

Sekretarijat za društvene delatnosti dostavlja prevoznicima spisak svih učenika koji su stekli pravo na participirani prevoz.

Član 13

Učenicima koji nisu ostvarili pravo na participaciju putnih troškova odnosno besplatni prevoz po odredbama ovog pravilnika, Sekretarijat za društvene delatnosti izdaje rešenje kojim se molba odbija.

Član 14

Sekretarijat za društvene delatnosti pribavlja od srednjih škola podatke o postignutom uspehu učenika na polugodištu školske godine.

Na osnovu dostavljenih podataka nastavlja se ili se do kraja školske godine obustavlja participacija.

Član 15

Центaр за социјални рад Града Суботице, Суботица - Centar za socijalni rad Grada Subotice, Subotica - Szabadka Város Szociális Központja, Szabadka (u daljem tekstu: Centar za socijalni rad) daje predlog za ostvarivanje prava na besplatno putovanje učenika koji žive u socijalno ugroženim porodicama u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti koji propisuje iznos i način utvrđivanja visine novčane socijalne pomoći prema sledećoj skali:

1. za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici - u visini dvostruke osnovice 1;

2. za svaku narednu osobu u porodici - od visine osnovice 0,5;

3. za dete do 18 godina - od visine osnovice 0,3.

Osnovicu i nominalni iznos novčane socijalne pomoći utvrđuje ministar nadležan za poslove socijalne zaštite i isti se usklađuju sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci dva puta godišnje - 1. aprila i 1. oktobra.

Na osnovu predloga Centra za socijalni rad, Sekretarijat za društvene delatnosti sastavlja spisak učenika koji stiču pravo na besplatno putovanje u toku jedne školske godine.

Spisak iz stava 3. ovog člana dostavlja se prevozniku.

Član 16

Sprovođenje odredaba ovog pravilnika vrši Sekretarijat za društvene delatnosti, a isplatu svih računa dobijenih od srednjih škola za putovanje učenika, obavlja na osnovu pismenih naloga Sekretarijat za društvene delatnosti i Sekretarijat za finansije Gradske uprave Grada Subotice.

Član 17

Žalbe učenika rešava Gradsko veće Grada Subotice kao drugostepeni organ.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o participiranju putnih troškova učenika srednjih škola ("Službeni list Opštine Subotica", broj 1/06, 3/06 i 25/07).

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".