ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU DOBROVOLJNOG ODLASKA U PENZIJU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 16/2013)

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se dobrovoljni odlazak zainteresovanih lica zaposlenih kod poslodavaca koji su direktni ili indirektni korisnici sredstava budžeta grada Jagodine, a čiji je osnivač grad Jagodina i ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju (staž osiguranja ili godine starosti).

Uslovi za dobrovoljni odlazak u penziju, koje podnosilac zahteva mora da ispunjava su:

- za žene 53 godine i 4 meseca starosti ili više i najmanji staž osiguranja 35 godina i 4 meseca ili najmanje 60 godina starosti i najmanji staž osiguranja 15 godina,

- za muškarce najmanje 54 godine starosti i 40 godina staža osiguranja.

Član 2

Zaposleni koji ispunjavaju uslove iz člana 1. Odluke kod dobrovoljnog odlaska u penziju imaju pravo na novčanu naknadu u visini od 1/3 svoje neto zarade, isplaćene za mesec pre meseca odlaska u penziju, pomnožene sa brojem meseci do navršenih 65 godina starosti za žene i muškarce.

Član 3

U novčanoj naknadi iz člana 2. Odluke sadržana je i otpremnina za odlazak u penziju propisana odredbama Zakona o radu i Zakona o radnim odnosima u državnim organima.

Član 4

Zahtev za dobrovoljni odlazak u penziju podnosi se poslodavcu koji je u obavezi da u roku od 8 dana zaključi Sporazum o dobrovoljnom odlasku u penziju i po ispunjenju uslova donese rešenje o prestanku radnog odnosa zbog odlaska u penziju.

Iznos novčane naknade utvrđene članom 2. i 3. ove Odluke poslodavac je dužan da isplati u dva jednaka dela, od kojih prvi deo odmah po prijemu rešenja o prestanku radnog odnosa, a drugi u roku od 30 dana od dana isplate prvog dela.

Član 5

Sredstva za realizaciju ove Odluke obezbeđena su u budžetu grada, a isplata se obezbeđuje preko poslodavaca.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a primenjuje se do 31.10.2013. godine.