MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNE I UNUTRAŠNJE TRGOVINE I TELEKOMUNIKACIJA (MTT) REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA INDUSTRIJE I INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA (MIIT) NARODNE REPUBLIKE KINE O SARADNJI U OBLASTI TELEKOMUNIKACIJA I INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA (IKT)

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2013)

U skladu sa Deklaracijom o uspostavljanju strateškog partnerstva između Narodne Republike Kine i Republike Srbije objavljene od strane šefova država, 20. avgusta 2009. godine u Pekingu i Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, potpisanog 20. avgusta 2009. godine, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine (MTT) Republike Srbije i Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) Narodne Republike Kine (u daljem tekstu: Strane), u cilju učvršćivanja i razvoja obostrano korisne saradnje na polju IKT i promocije društvenog i ekonomskog razvoja dve zemlje, postigli su razumevanje u sledećem:

Član 1

Strane žele da sarađuju na polju IKT na osnovu uzajamne koristi i u skladu sa ovim Memorandumom o razumevanju (u daljem tekstu: MOR).

Član 2

Strane će se posvetiti obostrano korisnoj saradnji na polju IKT, koja uključuje ali se ne ograničava na:

- Razmenu naučnih, tehničkih, organizacionih i komercijalnih iskustava u vezi sa razvojem IKT;

- Ohrabrivanje dve države da uspostave zajednička ulaganja na polju IKT, zasnovana na reciprocitetu;

- Razmenu iskustva u razvoju nacionalnih širokopojasnih mreža dve države;

- Ohrabrivanje kineskih preduzeća da investiraju u oblast IKT u Republici Srbiji;

- Organizovanje zajedničkih seminara, simpozijuma, foruma i sajamskih izložbi;

- Saradnju delegacija dve države na međunarodnim skupovima, sajmovima i kongresima;

- Saradnju u drugim oblastima IKT o kojima Strane zajednički odluče.

Član 3

Strane mogu sprovoditi sledeće oblike saradnje, u skladu sa MOR:

- Razmenu informacija između predstavnika strana, u oblastima od zajedničkog interesa;

- Podsticanje eksperata iz privatnog sektora i akademskih institucija da ojačaju saradnju i kontakte u oblastima od zajedničkog interesa, kroz održavanje sastanaka i na druge načine;

- Ohrabrivanje investicionih, poslovnih aktivnosti i razmene pogleda, između dve zemlje, na polju IKT;

- Organizovanje redovnih sastanaka stručnjaka i zajednički izbor i razvoj projekata od obostranog interesa;

- Rad na zajedničkim istraživačkim projektima i razmeni istih, između institucija koje se bave istraživanjem i razvojem u oblasti IKT;

- Ostale oblasti saradnje o kojima Strane odluče.

Član 4

Radi realizacije ovog MOR, Strane će odrediti kontakt osobe odgovorne za komunikaciju i saradnju.

Član 5

Ovaj MOR ne utiče na prava ili obaveze Strana, koje proističu iz domaćih zakona ili drugih međunarodnih ugovora. Saradnja u okviru ovog Memoranduma zavisi od raspoloživih finansijskih sredstava.

Član 6

Svi oblici saradnje definisani u čl. 2. i 3. ovog MOR realizovaće se u skladu sa važećim domaćim zakonima država Strana potpisnica.

Član 7

Ovlašćeni organi, odgovorni za sprovođenje ovog MOR i koordinaciju aktivnosti su: Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija (MTT) Republike Srbije i Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) Narodne Republike Kine.

Strane će saradnju sprovoditi na osnovu MOR i koristiće engleski kao radni jezik.

U zavisnosti od raznih oblika saradnje, Strane mogu uključiti i druge institucije za koordinaciju i sprovođenje aktivnosti MOR, o čemu će se međusobno obaveštavati kroz diplomatske kanale.

Član 8

Svaki nesporazum u vezi sa tumačenjem ili sprovođenjem odredaba ovog MOR rešiće se putem prijateljskih konsultacija između Strana.

Član 9

Strane će započeti saradnju nakon potpisivanja MOR i trajanje saradnje na osnovu MOR neće biti vremenski ograničeno, osim u slučaju da se strane obostrano slože da izmene MOR, u pisanoj formi.

Svaka Strana će obavestiti drugu Stranu o svojoj nameri da prekine saradnju iniciranu ovim MOR, u pisanoj formi, najmanje šest meseci unapred. Takvo obaveštenje neće uticati na realizaciju aktivnosti, koje nisu završene do isteka perioda na koji se obaveštenje odnosi.

Ovaj MOR može biti izmenjen uz obostranu saglasnost Strana u pisanoj formi. Izmene postaju sastavni deo ovog MOR.

Sačinjeno 26. avgusta 2013. u Pekingu u tri originalna primerka od kojih je svaki na kineskom, srpskom i engleskom jeziku, sa tri podjednako autentična teksta.

 

REPUBLIKA SRBIJA
Predstavnik MTT

 

NARODNA REPUBLIKA KINA
Predstavnik MIIT