UPUTSTVO
O SLUŽBENOJ PRATNJI VANREDNOG PREVOZA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 68/2013 i 96/2013)

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje organizacija i način postupanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) prilikom obavljanja službene pratnje vanrednog prevoza u drumskom saobraćaju na području Republike Srbije (u daljem tekstu: pratnja).

Službenom pratnjom vanrednog prevoza, u smislu ovog uputstva, smatra se skup bezbednosnih mera i radnji koje Ministarstvo planira i preduzima pri pratnji vanrednog prevoza, u cilju bezbednog transporta od početne do krajnje destinacije.

2. Pratnju vanrednog prevoza vrše policijski službenici Ministarstva - područne policijske uprave (svaka na svom području), na osnovu pisanog zahteva podnosioca, dobijene dozvole nadležnog organa - upravljača puta u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11 i 32/13 - US), Zakonom o javnim putevima ("Službeni glasnik RS", br. 101/05, 123/07, 101/11 i 93/12), Pravilnikom o vanrednom prevozu ("Službeni glasnik RS", broj 60/13) i saglasnosti Ministarstva, Uprave saobraćajne policije (u daljem tekstu: saglasnost).

3. Zahtev treba da sadrži vreme i mesto polaska, krajnju destinaciju, trasu kretanja, podatke o licima i vozilima koji učestvuju u prevozu i podatke o organizaciji, ustanovi, odnosno pravnom licu koje zahteva prevoz. Prilikom podnošenja zahteva, podnosilac je dužan da dostavi originalnu dozvolu i saglasnost iz tačke 2. ovog uputstva.

4. Podnosilac zahteva, najkasnije 24 sata pre otpočinja prevoza, pismenim putem obaveštava policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja uz pratnju vozila Ministarstva.

5. Po prijemu zahteva, dozvole i saglasnosti o pratnji vanrednog prevoza komandir policijske ispostave odnosno, saobraćajne policijske ispostave sa čije teritorije počinje transport, u skladu sa saglasnošću određuje broj službenih vozila i policijskih službenika koji će biti u pratnji po naloženom.

6. Po primljenoj dozvoli i saglasnosti o pratnji vanrednog prevoza komandir policijske ispostave, odnosno saobraćajne policijske ispostave, odmah putem telefona stupa u kontakt sa komandirima policijske ispostave odnosno saobraćajne policijske ispostave u drugim područnim policijskim upravama na trasi kretanja prevoza, i obaveštava ih o pratnji i dogovara se o vremenu i mestu preuzimanja pratnje.

7. Policijski službenici saobraćajne policijske ispostave, odnosno policijske ispostave sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz, određeni da vrše pratnju vanrednog prevoza, obavezni su da na osnovu dozvole o pratnji vanrednog prevoza i saglasnosti, izvrše provere dimenzija transporta u dozvoli, bezbednost i pravilnost smeštaja tereta, proveru dokumentacije vozila i vozača, kao i da li vozači ispunjavaju psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a ukoliko je to moguće, u saradnji sa ovlašćenim privrednim subjektima, i proveru ukupne mase i osovinskog opterećenja.

8. Policijski službenici koji vrše pratnju dužni su da se pridržavaju odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i saglasnosti o pratnji, posebno trasi kretanja, dozvoljenom vremenu obavljanja pratnje i određenoj brzini kretanja.

9. Ako je dozvolom, odnosno saglasnošću određeno da se vanredni prevoz obavlja uz pratnju jednog vozila Ministarstva i jednog vozila podnosioca zahteva potrebno je da se:

- na državnim putevima I reda - autoputu, vozilo Ministarstva kreće iza vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, a vozilo podnosioca zahteva ispred vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz,

- na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, vozilo Ministarstva kreće ispred vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, a vozilo podnosioca zahteva iza vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

10. Ako je dozvolom, odnosno saglasnošću određeno da se vanredni prevoz obavlja uz pratnju dva vozila Ministarstva i jednog vozila podnosioca zahteva, uz obustavu saobraćaja za ostale učesnike u saobraćaju, potrebno je da se:

- na državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, dva vozila Ministarstva kreću ispred vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, uz sukcesivnu obustavu saobraćaja, a vozilo podnosioca zahteva kreće iza vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

11. Policijski službenici koji vrše pratnju za vreme pratnje dužni su da upozoravaju učesnike u saobraćaju o nailasku vozila sa prvenstvom prolaza i vozila koja prate, kao i da privremeno zaustave ili po potrebi uklone vozila sa kolovoza, da bi se obezbedio prolaz vozilima u pratnji.

12. Službena vozila određena za pratnju moraju biti ispravna, a posebno moraju imati ispravne uređaje za davanje svetlosnih i zvučnih znakova.

13. Lica angažovana od strane podnosioca zahteva za izvršenje vanrednog prevoza dužna su da se pridržavaju znakova i naređenja koja daju policijski službenici koji vrše pratnju.

14. Lica angažovana od strane podnosioca zahteva za izvršenje vanrednog prevoza policijskim službenicima svake područne policijske uprave, koja vrši pratnju, svojim potpisom i brojem lične karte, potvrđuju na licu mesta da je usluga pratnje, uz angažovanje ljudskih i materijalnih sredstava na navedenoj relaciji izvršena.

Obrazac potvrde o pruženim uslugama službene pratnje odštampan je uz ovo uputstvo i čini njegov sastavni deo.

15. Policijski službenici odmah po izvršenom zadatku pratnje dostavljaju komandiru policijske ispostave odnosno saobraćajne policijske ispostave dozvolu o pratnji vanrednog prevoza, saglasnost i izveštaj o broju angažovanih policijskih službenika, broju i vrsti službenih vozila, provedenim radnim časovima u pratnji, pređenoj kilometraži i relaciji na kojoj je izvršena pratnja. Izveštaj potpisuju svi učesnici u pratnji vanrednog prevoza.

Komandir policijske ispostave odnosno saobraćajne policijske ispostave koja vrši usluge pratnje transporta vanrednog prevoza dužan je da vodi evidenciju o primljenim i realizovanim zahtevima u pregledu asistencija na obrascu broj 20 Uputstva za vođenje evidencija u stanicama i drugim jedinicama milicije.

16. Komandir policijske ispostave odnosno saobraćajne policijske ispostave zbirni izveštaj o izvršenim pratnjama dostavlja sutradan za prethodni dan, Upravi saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd odnosno odeljenju saobraćajne policije u sedištu područne policijske uprave, koji te izveštaje objedinjavaju i dostavljaju narednog dana Upravi za logistiku Policijske uprave za grad Beograd, odnosno odeljenju za logistiku područne policijske uprave radi fakturisanja naknada za pružene usluge u skladu sa Uredbom o visini naknada za usluge koje Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža u cilju sticanja sopstvenih prihoda ("Službeni glasnik RS", br. 3/09, 102/10, 22/12 i 31/13).

17. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

Republika Srbija
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Direkcija policije
Policijska uprava u _______________________
Broj: _________________/13
Datum: _______________godine

POTVRDA
O PRUŽENIM USLUGAMA SLUŽBENE PRATNJE

 

Pružena usluga

 

 

(vrsta usluge i organizacija - preduzeće kojoj se pruža usluga)

Relacija na kojoj je izvršena pratnja vanrednog tereta

Početna lokacija ___________________ završna lokacija _______________________

Angažovano policijskih službenika ______________

Broj provedenih radnih sati na angažovanju ______________

Broj angažovanih službenih vozila i pređena kilometraža

- Terensko vozilo

 

pređeno __________ km

 

(broj angaž. vozila)

 

 

- Putničko vozilo

 

pređeno __________ km

 

(broj angaž. vozila)

 

 

- Motocikl

 

pređeno __________ km

 

(broj angaž. vozila)

 

 

- Vatrogasno vozilo

 

pređeno __________ km

 

(broj angaž. vozila)

 

 

Primio uslugu:

 

Policijski službenik:

 

 

 

Ime i prezime

 

Ime i prezime

 

 

 

Br. lične karte

 

Br. službene značke

 

 

 

 

 

PI/SPI

Ustanova, organizacija, pravno lice