TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE I USLUGA ZA TARIFNE KUPCE

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 17/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za isporuku toplotne energije i usluga (u daljem tekstu: "Tarifni sistem") određuju se:

• tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za priključnu snagu i isporučenu toplotnu energiju (u daljem tekstu: "tarifni elementi" i "tarifni stavovi"), koju energetski subjekt isporučuje tarifnim kupcima toplotne energije (u daljem tekstu: "tarifni kupci"),

• grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata,

• obračun priključne snage i isporučene toplotne energije,

• način plaćanja toplotne energije,

• metodologija utvrđivanja cena za priključnu snagu i isporučenu toplotnu energiju tarifnom kupcu,

• kriterijum za određivanje visine naknade za priključak na distributivnu mrežu,

• raspodela obračuna utrošene toplotne energije.

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

a) Tarifni elementi

Član 2

Tarifni elementi su:

1. priključna snaga,

2. grejna površina,

3. isporučena količina toplotne energije,

4. naknada za očitavanje delitelja troškova, raspodelu troškova, obračun i naplatu,

5. priključak na distributivnu mrežu.

Član 3

Tarifni element "priključna snaga" utvrđuje se na osnovu projekta termotehničkih instalacija ili snimanjem instalisane toplotne snage u objektu, odnosno delovima objekta, a iskazuje se u kW. Vrednost priključne snage zaokružuje se na jedno decimalno mesto.

Član 4

Tarifni element "grejna površina" utvrđuje se na osnovu glavnog građevinskog projekta, projekta izvedenih radova ili snimanjem grejne površine u objektu, odnosno delovima objekta, a iskazuje se u m2. Grejna površina se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Član 5

Korektivni koeficijent visine grejnog prostora koristi se pri obračunu fiksnog dela naknade za grejanje kao i kod raspodele isporučene količine toplotne energije u cilju ujednačavanja uslova za obračun naknade za grejanje, za grejne prostore sa nestandardnom visinom u odnosu na grejne prostore standardne visine.

Korektivni koeficijent visine grejnog prostora standardne visine ima vrednost 1, dok se za grejne prostore koji nisu standardne visine ovaj koeficijent utvrđuje u skladu sa tehnološkim (građevinskim) standardima kao i trenutno važećim odnosom cena za pojedine kategorije tarifnih kupaca.

Definisanje standardne visine, kao i način utvrđivanja korektivnog koeficijenta visine grejnog prostora dati su u Metodologiji za formiranje cena toplotne energije (Prilog 1), koja je sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Član 6

Tarifni element "isporučena količina toplotne energije" utvrđuje se neposredno na osnovu očitavanja sa mernog uređaja u toplotnoj podstanici i izražava se u kWh.

Pri obračunu vrednosti merene u kWh zaokružuju se na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog merača toplotne energije, način obračuna je definisan članom 50. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 7

Tarifni element "priključak na distributivnu mrežu" podrazumeva uslugu obezbeđivanja proizvodnih i distributivnih kapaciteta za priključenje i nesmetan rad toplotne opreme kupca.

b) Tarifni stavovi

Član 8

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 3. ovog tarifnog sistema.

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

1. cena za jedinicu priključne snage u din/kW za mesec,

2. cena po jedinici grejne površine u din/m2 za mesec,

3. cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije u din/kWh,

4. cene raspodele troškova, očitavanja delitelja troškova, obračuna i naplate u dinarima po mernom mestu, odnosno u dinarima po obračunskom mestu,

5. cena za priključak na distributivnu mrežu u din/kW.

III RAZVRSTAVANJE KUPACA PREMA NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 9

Tarifni kupci toplotne energije se razvrstavaju u četiri grupe (prema nameni korišćenja objekta):

I Tarifna grupa - tarifni kupac koji je na distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u cilju stanovanja. U ovu tarifnu grupu ne spadaju tarifni kupci u čijem stambenom prostoru se obavlja poslovna delatnost.

II Tarifna grupa - tarifni kupac koji je na distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u cilju obavljanja delatnosti u oblasti predškolskog obrazovanja i čuvanja dece (predškolske ustanove).

III Tarifna grupa - tarifni kupac koji je na distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u cilju obavljanja delatnosti u oblasti: obrazovanja, kulture, sporta, zdravstvene zaštite, dečije zaštite, socijalne zaštite, verskih i humanitarnih delatnosti, kao i neprofitna udruženja građana, javni sanitarni objekti, domovi starih i objekti čije troškove grejanja finansira lokalna samouprava.

IV Tarifna grupa - tarifni kupci koji ne pripadaju I, II ili III tarifnoj grupi.

Član 10

Odnos između cena po tarifnim grupama za naknadu za grejanje određuje se na osnovu koeficijenta tarifne grupe, kojoj pripada tarifni kupac, i to:

- za I tarifnu grupu - koeficijent 1,0,

- za II tarifnu grupu - koeficijent 1,0,

- za III tarifnu grupu - koeficijent 1,3,

- za IV tarifnu grupu - koeficijent 1,5.

IV OBRAČUN NAKNADE ZA GREJANJE

Član 11

Obračun naknade za grejanje za tarifne kupce vrši se na osnovu:

1. razvrstanosti kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

2. obračuna fiksnog dela naknade, i to:

a. obračuna naknade za grejnu površinu ili

b. obračuna naknade za priključnu snagu,

3. obračuna varijabilnog dela naknade - za isporučenu količinu toplotne energije.

Obračun naknade za grejanje za mesece kada se vrši isporuka toplotne energije sadržaće fiksni i varijabilni deo, a za ostale mesece kada nema isporuke sadržaće samo fiksni deo.

Član 12

Fiksni deo određuje se mesečno, nezavistan je od količine isporučene toplotne energije i po pravilu pokriva sledeće troškove:

1. troškove amortizacije,

2. troškove materijala,

3. troškove usluga,

4. troškove rada,

5. troškove investicionog održavanja,

6. troškove tekućeg održavanja,

7. ispravke vrednosti potraživanja,

8. druge indirektne troškove poslovanja,

Član 13

Fiksni deo naknade određuje se tako što se:

1. grejna površina množi sa odgovarajućom cenom za jedinicu grejne površine (din/m2) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada, a dobijeni rezultat množi korektivnim koeficijentom visine grejnog prostora.

2. priključna snaga množi sa odgovarajućom cenom za jedinicu priključne snage (din/kW) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Član 14

Naknada za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja, izračunava se za period za koji je izvršeno očitavanje potrošnje i, po pravilu, služi za pokriće sledećih troškova:

1. troškovi energenata,

2. troškovi vode i hemijske pripreme vode,

3. troškovi električne energije,

4. drugi varijabilni troškovi.

Varijabilni deo naknade određuje se tako što se broj isporučenih kWh očitanih na mernom uređaju, množi sa odgovarajućom cenom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Očitavanje potrošnje uobičajeno se vrši poslednjeg dana u mesecu u kome je bilo isporuke toplotne energije. U slučajevima kada to nije moguće iz razloga na koje energetski subjekat ne može da utiče, merenje se vrši u prvom narednom mogućem terminu.

Član 15

U slučaju da na jednom predajnom mestu toplotnu energiju preuzima više kupaca, količina energije isporučene svakom pojedinačnom tarifnom kupcu izračunava se na način dat u Uputstvu za raspodelu obračuna (Prilog 3), koje je sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Član 16

U slučaju da tarifni kupci odluče da se raspodela isporučene energije vrši na osnovu podataka sa delitelja troškova (sopstvenih kalorimetara ili delitelja toplote), tada ti uređaji moraju biti kompatibilni sa grejnim sistemom i moraju biti ugrađeni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

Član 17

Iznos za priključak na distributivnu mrežu se izračunava tako što se priključna snaga množi sa odgovarajućom cenom za jedinicu priključka na distributivnu mrežu (din/k W) i bliže se definiše u Kriterijumima za određivanje naknade za priključak (Prilog 2), koji su sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Član 18

Kupac mora plaćati isporučenu toplotnu energiju i usluge koje se uračunavaju zajedno sa toplotnom energijom, u roku navedenom na ispostavljenom računu, nalogu ili drugom važećem dokumentu, i to najkasnije u roku od 30 dana za I tarifnu grupu, odnosno najkasnije u roku od 20 dana za ostale tarifne grupe, računajući od dana fakturisanja.

Fiksni deo troškova grejanja plaća se tokom cele godine (u 12 mesečnih rata) a varijabilni deo troškova u periodu korišćenja toplotne energije (u mesečnim ratama) ukoliko odlukom energetskog subjekta nije drugačije predviđeno.

Član 19

Ako kupac ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, energetski subjekt zaračunava zakonsku zateznu kamatu od datuma plaćanja iz računa do dana plaćanja.

Član 20

Energetski subjekt zaračunava troškove koji nastaju kao posledica sudske ili druge naplate potraživanja Energetski subjekt zaračunava i troškove obustave isporuke toplotne energije, po važećem cenovniku.

Član 21

Kupac mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije, nezavisno od potrošnje, za vreme u kojem mu je bila obustavljena isporuka toplotne energije po članovima 72, 73. i 74. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 22

Račun za isporučenu toplotnu energiju po pravilu glasi na vlasnika grejnog prostora.

Vlasnik grejnog prostora može obavezu plaćanja preneti na drugo pravno ili fizičko lice na način utvrđen članom 9. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 23

U periodu probnog rada račune za isporučenu toplotnu energiju plaća investitor.

V OSNOVE ZA FORMIRANJE CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 24

Cene toplotne energije određuju se u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije (Prilog 1) koja je sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Cena za pružene usluge utvrđuje se u zavisnosti od obima i kvaliteta pružene usluge, vrednosti sredstava angažovanih u pružanju usluge, obima i kvaliteta uloženog rada, visine materijalnih troškova i dr.

Član 25

Izvorne cene za grejnu površinu i priključnu snagu i isporučenu količinu toplotne energije određuje Gradsko veće grada Leskovca, na obrazloženi predlog energetskog subjekta. Dan određivanja izvorne cene smatra se izvornim datumom.

Cene toplotne energije za tarifne grupe određuju se množenjem izvorne cene koeficijentima koje za svaku tarifnu grupu određuje energetski subjekt, uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca.

Član 26

Akt o cenama toplotne energije donosi energetski subjekt u skladu sa ovim Tarifnim sistemom, uz saglasnost Gradskog veća grada Leskovca.

Član 27

Cene toplotne energije se mogu povećati odnosno smanjiti u slučaju povećanja odnosno smanjenja elemenata za obračun u skladu sa Tarifnim sistemom.

Saglasnost na akt o povećanju, odnosno smanjenju cene toplotne energije daje Gradsko veće grada Leskovca.

VI RASPODELA OBRAČUNA

Član 28

Energetski subjekt, prema očitanom stanju na mernom uređaju, izrađuje obračun za utrošenu toplotnu energiju za predmetno predajno mesto (u daljem tekstu: "obračun za predajno mesto").

Raspodelu obračuna za svakog tarifnog kupca (u slučajevima kada na jednom predajnom mestu toplotu preuzima više kupaca) izrađuje energetski subjekt ili neko drugo ovlašćeno pravno lice.

U slučaju da raspodelu obračuna izrađuje neko drugo pravno lice, tarifni kupci su dužni da o tome, u pisanoj formi, obaveste energetski subjekt.

Raspodela obračuna bliže se definiše u Uputstvu za raspodelu obračuna (Prilog 3) koje je sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Energetski subjekt je dužan da, na osnovu izvršenih merenja, nakon svake grejne sezone obavesti kupce o prosečnoj potrošnji toplotne energije u toku grejne sezone.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Energetski subjekt dužan je da u roku od 120 dana od dana donošenja ovog Tarifnog sistema ili najkasnije 60 dana pre početka njegove primene, predloži, u skladu sa ovim Tarifnim sistemom, izvorne cene, koeficijente i cene grejanja za svaku tarifnu grupu i iste dostavi Gradskom veću grada Leskovca.

Član 30

Energetski subjekt je, u skladu sa članom 36. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotne energije u obavezi da kupcima sa zajedničkim predajnim mestom predloži moguće kriterijume za raspodelu isporučene toplotne energije ("delovnik troškova") koji će biti u skladu sa tehnološkim mogućnostima energetskog subjekta, to jest one kriterijume koji omogućavaju nesmetanu, nedvosmislenu i preciznu raspodelu u svakom trenutku.

Član 31

Obračun toplotne energije po ovom Tarifnom sistemu vršiće se u delovima sistema gde je uveden sistem merenja potrošnje toplotne energije.

Za delove sistema daljinskog grejanja gde nije uveden sistem merenja potrošnje toplotne energije, do uvođenja sistema merenja, obračun se vrši paušalno po t2 grejane površine. Metodologija obračuna cene za paušalnu naplatu naknade za grejanje (Prilog 4) sastavni je deo ovog Tarifnog sistema.

Član 32

Tarifni sistem za obračun toplotne energije i usluga stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

 

Prilog 1

METODOLOGIJA ZA FORMIRANJE CENA TOPLOTNE ENERGIJE

I - Cene

Cena za isporučenu toplotnu energiju je sastavljena iz sledećih delova:

1. cena za isporučenu količinu toplotne energije u din/kWh, (u daljem tekstu: "varijabilni deo cene") koja pokriva varijabilne troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije i

2. cena za deo naknade koji pokriva fiksne troškove održavanja i funkcionisanja sistema (u daljem tekstu: "fiksni deo cene"), koja se primenjuje na:

a. grejnu površinu u din/m2 za mesec, ili

b. priključnu snagu u din/kWh za mesec.

II - Varijabilni deo naknade za grejanje

Varijabilni deo cene po pravilu obuhvata:

1. troškove energenata (mazut, ugalj, prirodni gas, lož ulje, drvo),

2. troškove vode i hemijske pripreme vode,

3. troškove električne energije

4. druge varijabilne troškove.

Promena varijabilnog dela cene se izračunava po sledećoj formuli:

sa sledećim značenjem:

Vc - nova cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh (bez PDV-a),

Vco- izvorna cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/kWh (bez PDV-a),

ai - ponder pojedinačnih elemenata varijabilnih troškova u strukturi varijabilnih troškova za proizvodnju toplotne energije,

Ei - nova cena energenata u strukturi potrošnih energenata za proizvodnju toplotne energije,

Eoi - izvorna cena energenata u strukturi potrošenih energenata za proizvodnju toplotne energije.

Nova cena za isporučenu toplotnu energiju (Vc) je cena koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena za isporučenu toplotnu energiju (Vco) je cena toplotne energije, formirana u skladu sa ovim Tarifnim sistemom, koja je važila na dan izvornog datuma.

Ponderi (ai) predstavljaju udeo pojedinačnog energenta u strukturi energenata za proizvodnju toplotne energije. Zbir svih pondera odnosno udela mora biti jednak 100% to jest 1.

Izvorna cena elemenata varijabilnih troškova (Eoi) je prosečna cena pojedinačnih elemenata varijabilnih troškova, koju je proizvođač toplotne energije plaćao na dan izvornog datuma. U cenu energenta moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu Fco proizvođač toplotne energije i sva davanja. PDV nije uključen. Nova cena elemenata varijabilnih troškova (Ei) je prosečna cena pojedinačnog elemenata varijabilnih troškova, koju je proizvođač toplotne energije plaćao na dan podnošenja zahteva za odobrenje nove cene. U cenu energenata moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu Fco proizvođač toplotne energije i sva davanja. PDV nije uračunat.

Cene za isporučenu količinu toplotne energije (Vc) usklađuju se kada se ukupna cena inputa promeni za više od 5%.

III - Fiksni deo naknade za grejanje

Fiksni deo cene po pravilu obuhvata sve ostale operativne troškove sistema:

1. troškove amortizacije, koji se po pravilu obračunavaju po amortizacionim stopama, koje predlaže sam energetski subjekt,

2. troškove materijala, koji uključuju pomoćni materijal, otpis sitnog inventara, kancelarijski materijal, stručnu literaturu, HTZ opremu, sredstva za higijenu i dr.,

3. troškove usluga, koji uključuju transportne troškove, putne troškove, troškove platnog prometa i bankarskih usluga, PTT troškove, intelektualne usluge, osiguranje, servisne troškove i dr.,

4. troškove rada, koji obuhvataju bruto zarade, lična primanja (regresi, topli obrok) doprinose i poreze, isplate po sklopljenim individualnim ugovorima,

5. troškove investicionog održavanja, koji omogućavaju normalan rad sistema i njegovo korišćenje do kraja radnog veka (rezervni delovi, remont, popravka, održavanje),

6. troškove tekućeg održavanja,

7. ispravku vrednosti potraživanja, koja uključuje i otpise potraživanja do visine koja ne prelazi 3% nivoa godišnje finansijske realizacije,

8. izdatke finansiranja, koji obuhvataju sve izdatke, povezane sa finansiranjem osnovne delatnosti preduzeća,

9. druge troškove poslovanja.

Promene fiksnog dela cene izračunava se po sledećoj formuli i to najmanje jednom godišnje:

sa sledećim značenjem:

Fc - nova cena za priključnu snagu u din/kWh za mesec ili grejnu površinu u din/m2 za mesec (bez PDV-a),

Fco - izvorna cena za priključnu snagu din/kWh za mesec ili grejnu površinu u din/m2 za mesecu (bez PDV-a),

P - prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji,

Po - izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji,

I - indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u praćenom periodu,

Io - izvorni indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji,

Vc - varijabilni deo cene grejanja,

Vo - izvorni varijabilni deo cene grejanja,

a - ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji,

b - ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji,

c - ponder dela varijabilnih troškova u osnovici za obračun fiksne cene

Nova fiksna cena (Fc) je cena, koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena (Fco) je fiksna cena bez PDV-a, formirana u skladu sa ovim Tarifnim sistemom, i važila je na dan izvornog datuma.

Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji (P) je prosek za mesec koji prethodi mesecu u kome je podnet zahteva za promenu cene. Izvor podataka o visini mesečnih bruto zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji (Po) je izračunata kao prosek mesečnih bruto zarada u poslednjih 12 meseci pre izvornog datuma za koji se određuje izvorna cena. Izvor podataka o visini mesečnih bruto zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u posmatranom periodu (I) je indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi mesecu u kome se traži promena cene. Izvor podataka o indeksu potrošačkih cena je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorni indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji (Io) je indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji u decembru mesecu prethodne kalendarske kodine. Izvor podataka o izvornom indeksu potrošačkih cena je Statistički zavod Republike Srbije. Varijabilni deo cene grejanja (Vc) je ona cena (bez PDV-a) koja je rezultat poslednje korekcije izvršene na način opisan u delu II ovog Priloga.

Izvorni varijabilni deo cene grejanja (Vo) je varijabilni deo cene (bez PDV-a) iz prethodnog usklađenja fiksnog dela cene.

Ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji (a) predstavlja udeo bruto zarada u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta. Izvor: bilans uspeha energetskog subjekta u prethodnoj godini.

Ponder indeksa potrošačkih cena u Republici Srbiji (b) predstavlja udeo fiksnih troškova (bez bruto plata) u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta. Zbir pondera indeksa, pondera mesečnih bruto zarada i pondera varijabinog dela cene mora biti jednak 1.

Nova fiksna cena za priključnu snagu (Fc) se izračunava i usklađuje najmanje jedanput godišnje.

IV - Korektivni koeficijent visine grejnog prostora

Korektivni koeficijent visine grejnog prostora služi za ujednačavanje uslova za obračun naknade za grejanje za grejne prostore sa nestandardnom visinom u odnosu na grejne prostore standardne visine. Grejni prostor koji ima standardnu visinu ima korektivni koeficijent visine grejnog prostora = 1,00.

Energetski subjekat svojim aktima definiše standardnu visinu i utvrđuje način formiranja koeficijenta za tarifne kupce čija prosečna visina grejnog prostora odstupa od standardne.

Pod standardnom visinom podrazumeva se visina od 2,5 m do 3 m.

Korektivni koeficijent visine grejnog prostora se određuje po formuli:

k = H/Hst

gde je:

k - korektivni koeficijent visine grejnog prostora,

H - stvarna visina,

Hst - standardna visina.

Za obračun korektivnog koeficijenta za visine ispod 2,5 m za standardnu visinu (Hst) uzima se vrednost 2,5, a za visine iznad 3 m uzima se vrednost 3.

Ovako utvrđeni koeficijenti primenjuju se u sledećim slučajevima i fazama obračuna naknade za grejanje:

1. Kod obračuna fiksnog dela naknade za grejanje u kojima je osnovni kriterijum obračuna grejna površina, na način opisan u članu 13, stav 1, tačka 2. dokumenta "Tarifni sistem za obračun isporučene toplotne energije i usluga".

2. Kod raspodele isporučene energije radi utvrđivanja visine varijabilnog dela naknade za grejanje kada se ta podela u potpunosti ili delimično bazira na grejnoj površini.

Prilog 2

KRITERIJUMI ZA ODREĐIVANJE VISINE NADOKNADE ZA PRIKLJUČAK NA DISTRIBUTIVNU MREŽU

I

Ovim kriterijumima određuje se visina nadoknade za priključak na distributivnu mrežu u vidu jednokratne nadoknade za priključivanje novih kupaca na distributivnu mrežu kao i nadoknade za povećanje priključne snage postojećih kupaca.

Nadoknadu za priključak je dužan da plati investitor objekta koji se prvi put priključuje na mesto preuzimanja, odnosno svaki put kad poveća postojeću priključnu snagu na distributivnu mrežu.

U nadoknadu za priključak nisu uključeni investicioni troškovi izgradnje samog priključnog toplovoda i toplotne podstanice kao i ugradnja mernog uređaja u toplotnoj podstanici. Ove troškove u celosti finansira investitor objekta koji se priključuje na sistem daljinskog grejanja.

II

Investitori/kupci koji prvi put priključuju objekte, odnosno povećavaju ukupnu priključnu snagu objekta, plaćaju nadoknadu za priključak na osnovu priključne snage određene u projektu za dobijanje građevinske dozvole, odnosno projektu izvedenih radova.

Nadoknada iznosi 5% prosečne mesečne bruto zarade u Republici Srbiji (za mesec koji prethodi mesecu kada je podnet zahtev za priključenje), po 1kW priključene snage za stambeni prostor, a 7,5% za ostale tarifne grupe.

Ako su toplotni uređaji (instalacije) nekog korisnika isključeni sa distributivnog sistema više od 6 meseci ili ako korisnik u roku od 6 meseci od dana sklapanja ugovora o priključenju i plaćanju nadoknade ne priključi svoje toplotne uređaje na sistem, mora za ponovno priključenje platiti nadoknadu iz prethodnog stava, umanjenu za visinu već plaćene revalorizovane nadoknade.

III

Investitor/kupac plaća nadoknadu za priključak na toplovodnu mrežu najkasnije 15 dana pre priključenja na mrežu.

Energetski subjekt i investitor/kupac mogu se sporazumeti da se nadoknada za priključak plati u najviše 3 mesečne rate, pri čemu poslednja rata mora biti plaćena najkasnije 15 dana pre priključenja.

Prilog 3

UPUTSTVO ZA RASPODELU OBRAČUNA

I

Raspodela obračuna za jednog tarifnog kupca

Ako se na jednom predajnom mestu toplotnom energijom snabdeva jedan tarifni kupac raspodela obračuna za tarifnog kupca u obračunu za predajno mesto je 100%. Obračun za tarifnog kupca se vrši prema potrošenoj količini toplotne energije, očitane na mernom uređaju.

II

Raspodela obračuna za više tarifnih kupaca koji preuzimaju toplotu na zajedničkom predajnom mestu sa zajedničkim mernim uređajem

a) Ako ni jedan od tarifnih kupaca nema ugrađen delitelj troškova (kalorimetar ili delitelj toplote), raspodela obračuna za svakog tarifnog kupca vrši se prema delovniku troškova koji je sačinjen u skladu sa članom 36. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

U slučaju da energetskom subjektu nije dostavljen ovako sačinjen delovnik troškova onda će energetski subjekt izvršiti raspodelu obračuna za svakog tarifnog kupca prema procentualnom učešću grejane površine priključenog objekta, korigovanog pripadajućim korektivnim koeficijentom visine grejnog prostora tarifnog kupca, u zbiru površina svih priključenih objekata.

b) Ako svi tarifni kupci imaju ugrađene delitelje troškova (kalorimetar ili delitelj toplote), raspodela obračuna za svakog tarifnog kupca zasniva se na procentualnom učešću odnosa očitane vrednosti potrošnje toplotne energije na delitelju troškova svakog pojedinačnog tarifnog kupca i zbira očitanih vrednosti potrošnje toplotne energije na deliteljima troškova svih tarifnih kupaca.

v) Ako većina tarifnih kupaca (pod većinom se smatra 65 i više procenata tarifnih kupaca priključenih na predmetno predajno mesto) ima ugrađene delitelje troškova (kalorimetar ili delitelj toplote), a drugi deo tarifnih kupaca nema, raspodela se tada vrši u dve faze:

• Prvo se obračunava deo energije isporučene tarifnim kupcima koji nemaju ugrađene delitelje troškova i to primenom procenta učešća takvog korisnika u ukupnoj izmerenoj isporuci toplotne energije. Procenat učešća dobija se iz odnosa grejne površine kod konkretnog kupca, korigovane pripadajućim korektivnim koeficijentom visine grejnog prostora i uvećane dodatnim koeficijentom 1,2 i ukupne grejne površine kod svih tarifnih kupaca priključenih na mernom mestu za koje se vrši raspodela, korigovanih pripadajućim korektivnim koeficijentima visina grejnog prostora.

• Ostatak isporučene energije (ukupna izmerena isporučena energija na mernom mestu, umanjena za energiju po obračunu za kupce koji nemaju delitelje troškova) deli se srazmerno procentualnom učešću odnosa očitane vrednosti potrošnje toplotne energije na deliteljima troškova tarifnih kupca koji imaju delitelje troškova.

Tarifni kupci čiji su delitelji troškova neispravni ili nisu baždareni, pri raspodeli obračuna se tretiraju kao da nemaju ugrađene delitelje troškova.

Prilog 4

METODOLOGIJA OBRAČUNA CENE ZA PAUŠALNU NAPLATU NAKNADE ZA GREJANJE

Za delove sistema daljinskog grejanja gde nije uveden sistem merenja potrošnje toplotne energije, do uvođenja sistema merenja, obračun naknade za grejanje vrši se paušalno.

Elementi za utvrđivanje visine paušalne naknade su:

1. Površina grejnog prostora,

2. Razvrstanost kupca po kategorijama,

3. Osnovna ekonomska cena po jedinici površine.

Visina naknade obračunava se kao proizvod površina grejnog prostora, koeficijenta kategorije i osnovne ekonomske cena po jedinici površine.

Ekonomska cena po m2 izračunava se tako što se ukupni očekivani troškovi (fiksni i varijabilni) podele sa grejnom površinom, pa se tako dobijena cena podeli na 12 meseci.

Osnovna ekonomska cena usklađuje se kada se ukupna cena inputa promeni za više od 5%.