TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN INSTALISANE TOPLOTNE SNAGE I ISPORUČENE KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 32/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim tarifnim sistemom za obračun instalisane toplotne snage i isporučene količine toplotne energije grada Zrenjanina (u daljem tekstu: tarifni sistem) utvrđuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za instalisanu toplotnu snagu i isporučenu količinu toplotne energije (u daljem tekstu: tarifni elementi i tarifni stavovi) za tarifne kupce toplotne energije (u daljem tekstu: tarifni kupci), grupe tarifnih kupaca, obračun instalisane toplotne snage i isporučene količine toplotne energije (u daljem tekstu: obračun), način plaćanja isporučene količine toplotne energije, kao i metodologija utvrđivanja cena za instalisanu toplotnu snagu i isporučenu količinu toplotne energije tarifnom kupcu i raspodela obračuna isporučene količine toplotne energije.

Član 2

Tarifni sistem se primenjuje za sve tarifne kupce koji su sa energetskim subjektom potpisali Ugovor o snabdevanju toplotnom energijom, izuzev za one sa kojima energetski subjekt sklapa posebne Ugovore.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

a) Tarifni elementi

Član 3

Tarifni elementi su:

1. tarifni element "instalisana toplotna snaga",

2. tarifni element "količina isporučene toplotne energije",

3. tarifni element "grejna površina",

4. druge nestandardne usluge (usluge koje nisu direktno vezane za obračun toplotne energije).

Član 4

Tarifni element "instalisana toplotna snaga" (u daljem tekstu: instalisana snaga) je toplotna snaga zgrade, odnosno nezavisne funkcionalne celine u zgradi, dobijena kao suma nazivnih snaga grejnih elemenata (tela) ugrađenih u sekundarnu instalaciju grejanja kupaca pri projektnom režimu temperatura vode sekundarne instalacije grejanja kupaca.

Instalisana snaga se utvrđuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Instalisana toplotna snaga se utvrđuje na osnovu glavnog mašinskog projekta sekundarne instalacije grejanja kupaca, projekta izvedenog objekta navedene instalacije, kontrole službi distributera, odnosno ugovora o isporuci toplotne energije;

Instalisana snaga se izražava u kW, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Član 5

Tarifni element "količina isporučene toplotne energije" utvrđuje se neposrednim očitavanjem mernih uređaja instaliranih na primarnom delu toplotne podstanice iz koje se toplotnom energijom snabdevaju grejni elementi (tela) tarifnog kupca.

Količina isporučene toplotne energije se izražava u kWh. Opciono se količina isporučene energije može izraziti u MWh, sa zaokruživanjem vrednosti na broj decimalnih mesta određen karakteristikom mernog uređaja instaliranog na primarnom delu toplotne podstanice.

Član 6

Tarifni element "grejna površina" (u daljem tekstu: grejna površina) je celokupna zatvorena površina poda nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca.

Grejna površina se utvrđuje iz odgovarajućeg Glavnog građevinskog projekta, projekta izvedenog objekta ili nacrta posebnih delova zgrade (etažnog elaborata), koji se odnosi na izvedenu zatvorenu površinu poda funkcionalne celine tarifnog kupca, potpisanog od strane ovlašćenog lica.

Do uspostavljanja odgovarajućih merenja na nivou toplotne podstanice, obračun se vrši paušalno po ekvivalentnom m2 zatvorene stambene površine (ekvivalentni m2 se odnosi na zatvorene prostore standardne visine od 2,6 m).

Kod prostorija čija visina prelazi 2,6 m, kao mera za obračun uzima se korigovana površina poda, koja se dobija po formuli:

Akor =

A x

h

 

2,6

gde je:

Akor - korigovana zatvorena stambena površina poda, u m2;

A - zatvorena stambena površina poda, u m2;

h - srednja visina prostorije, u m;

Grejna površina se izražava u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

b) Tarifni stavovi

Član 7

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 3. ovog Tarifnog sistema.

Član 8

Tarifni stavovi su:

1. tarifni stav za instalisanu snagu - cena po jedinici instalisane snage i izražava se u din/kW mesečno;

2. tarifni stav za količinu isporučene toplotne energije - cena po jedinici količine isporučene toplotne energije i izražava se u din/kWh u grejnoj sezoni;

3. tarifni stav za grejnu površinu - cena po jedinici grejne površine i izražava se u din/m2 mesečno.

4. tarifni stav za druge nestandardne usluge - cena drugih nestandardnih usluga po cenovniku JKP "Gradska toplana".

III GRUPE TARIFNIH KUPACA

Član 9

Tarifni kupac se, prema nameni korišćenja nezavisne funkcionalne celine (prostora), razvrstava u sledeće grupe:

I tarifna grupa - tarifni kupac koji je na vrelovodnu distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u cilju stanovanja. U I tarifnu grupu ne spada tarifni kupac koji je izvršio priključenje stambenog prostora u kojem se obavlja poslovna delatnost.

II tarifna grupa - tarifni kupac koji je na vrelovodnu distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u cilju obavljanja delatnosti u oblasti obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, visokoškolske ustanove), kulture, sporta, zdravstvene zaštite, dečje zaštite, socijalne zaštite, verskih i humanitarnih delatnosti, neprofitna udruženja građana, đački i studentski domovi, obdaništa i predškolske ustanove, javni sanitarni objekti i domovi starih, kao i tarifni kupac koji je na distributivnu mrežu izvršio priključenje svog prostora u kome se obavlja administrativna ili komercijalna delatnost, objekti u probnom radu i svi ostali tarifni kupci koji ne pripadaju I tarifnoj grupi.

III tarifna grupa - po posebnim ugovorima.

Član 10

Kvalifikovani kupac, koji pripada tarifnoj grupi III, je kupac čija ukupna isporučena količina toplotne energije prelazi 20.000 GJ/god, odnosno poseduje instalisanu snagu minimum 5 MW, nije predmet ovog tarifnog sistema, i može kod energetskog subjekta zahtevati sklapanje posebnog ugovora, a u skladu sa tačkom članom 9 tačka III ovog tarifnog sistema.

Graničnom vrednošću godišnje isporučene količine toplotne energije, odnosno instalisane snage, stiče se status kvalifikovanog kupca, koji može slobodno ugovarati kupovinu toplotne energije na tržištu.

IV OBRAČUN

Član 11

Obračun količine isporučene toplotne energije se vrši na osnovu:

- razvrstanosti kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

- obračuna naknade za instalisanu snagu,

- obračuna naknade za količinu isporučene toplotne energije,

- obračuna naknade za grejnu površinu i

- koeficijenta grupe tarifnog kupca.

Član 12

Obračun naknade za instalisanu snagu izračunava se prema sumi nazivnih snaga grejnih elemenata (tela) nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca priključenih na vrelovodni distributivni sistem.

Obračun naknade iz prethodnog stava čini fiksni deo ukupnog obračuna naknade za tarifnog kupca, a obračunava se po pravilu svakog meseca i to je 1/12 vrednosti godišnjeg iznosa.

Obračun naknade iz ovog člana izračunava se množenjem cene po jedinici instalisane snage (izražene u din/kW) instalisanom snagom grejnih elemenata (tela) tarifnog kupca (izraženom u kW), izražava se u din i zaokružuje na 2 (dva) decimalna mesta.

Ukoliko vrednost instalisane snage nije utvrđena na način iz člana 4., obračun naknade za instalisanu snagu izračunava se množenjem cene po jedinici grejne površine (izražene u din/m2) grejnom površinom nezavisne funkcionalne sredine tarifnog kupca (izražene u m2), izražava se u din i zaokružuje na 2 (dva) decimalna mesta.

Član 13

Obračun naknade za količinu isporučene toplotne energije izračunava se prema količini isporučene toplotne energije izmerene na mestu isporuke na primarnom delu toplotne podstanice, u kojoj je izvršeno priključenje nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca.

Obračun naknade iz prethodnog stava čini varijabilni deo ukupnog obračuna naknade za tarifnog kupca.

Obračun naknade iz ovog člana izračunava se množenjem cene po jedinici količine isporučene toplotne energije (izražene u din/kWh) količinom isporučene toplotne energije za nezavisnu funkcionalnu celinu tarifnog kupca (izraženo u kWh), izražava se u din, a vrednost se zaokružuje na 2 (dva) decimalna mesta.

Član 14

Obračun naknade za grejnu površinu izračunava se prema celokupnoj zatvorenoj površini poda, odnosno korigovanoj površini poda, nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca.

Obračun naknade iz prethodnog stava čini fiksni deo ukupnog obračuna naknade za tarifnog kupca, a obračunava se po pravilu svakog meseca i to je 1/12 vrednosti godišnjeg iznosa.

Obračun naknade iz ovog člana izračunava se množenjem cene po jedinici grejne površine (izražene u din/m2) grejnom površinom nezavisne funkcionalne celine tarifnog kupca (izraženom u m2), izražava se u din i zaokružuje na 2 (dva) decimalna mesta.

Član 15

Koeficijent tarifne grupe, kojoj pripada tarifni kupac, je korektivni koeficijent za ukupan obračun naknade za tarifnog kupca i to:

- za I tarifnu grupu - koeficijent je 1,0

- za II tarifnu grupu - koeficijent je 1,0

- za III tarifnu grupu - koeficijent se ugovara posebnim ugovorom

V NAČIN PLAĆANJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 16

Očitana vrednost isporučene količine (potrošnje) toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merači toplotne energije na primarnom delu toplotnih podstanica) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se po delovniku troškova na pojedinačne kupce. U kolektivnim stambenim i stambeno-poslovnim zgradama raspodela se vrši prema m2 zatvorene, odnosno korigovane, površine poda, izuzetno prema instalisanoj snazi u zgradama individualnog stanovanja, dok se kod poslovnih zgrada i zgrada druge namene raspodela vrši prema instalisanoj snazi.

Način obračuna troškova se vrši prema odgovarajućem modelu iz uputstva za raspodelu troškova, koje se nalazi u Prilogu 2 ovog tarifnog sistema.

Ukoliko su opremaju alokatorima troškova - deliteljima toplote, sve nezavisne funkcionalne celine priključene na jednu toplotnu podstanicu moraju biti opremljene alokatorima troškova - deliteljima toplote istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina vlasnika.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti postavljeni u skladu sa uputstvom proizvođača, odnosno isporučioca.

Tarifni kupac je obavezan da izmiri svoje obaveze plaćanja prema energetskom subjektu u valutnom roku navedenom u mesečnoj fakturi. Obaveze plaćanja podrazumevaju:

- obaveze plaćanja fiksnog dela obračuna tokom cele godine (svih 12 meseci) i

- obaveze plaćanja varijabilnog dela obračuna u periodu korišćenja toplotne energije.

Energetski subjekt je obavezan da tarifnom kupcu, na kraju obračunskog perioda, dostavi konačni obračun za tarifnog kupca.

Član 17

U periodu privremene obustave isporuke toplotne energije tarifni kupac ima obavezu plaćanja 100% od fiksnog dela ukupnog obračuna usled troškova indirektnih dobitaka toplotne energije od susednih nezavisnih funkcionalnih celina i cevi sekundarne instalacije grejanja. Izuzetno, ukoliko tarifni kupac poseduje individualnu zgradu, koja u termičkom pogledu, nema uticaja na preostale zgrade i nezavisne funkcionalne celine priključene na zajedničku toplotnu podstanicu, u toku privremene obustave isporuke toplotne energije nema obavezu plaćanja fiksnog dela obračuna.

U slučaju otkaza Ugovora o snabdevanju toplotnom energijom, tarifni kupac ima obavezu plaćanja 100% od fiksnog dela ukupnog obračuna usled troškova indirektnih dobitaka toplotne energije od susednih nezavisnih funkcionalnih celina i cevi sekundarne instalacije grejanja. Izuzetno, ukoliko tarifni kupac poseduje individualnu zgradu, koja u termičkom pogledu, nema uticaja na preostale zgrade i nezavisne funkcionalne celine priključene na zajedničku toplotnu podstanicu, isti nakon otkaza Ugovora o snabdevanju toplotnom energijom nema obavezu plaćanja fiksnog dela obračuna.

VI METODOLOGIJA UTVRĐIVANJA CENA ZA INSTALISANU SNAGU I ISPORUČENU KOLIČINU TOPLOTNE ENERGIJE TARIFNOM KUPCU

Član 18

Metodologijom se utvrđuju elementi i kriterijumi za obračun grejne površine, instalisane snage i isporučene količine toplotne energije tarifnim kupcima.

Metodologiju iz stava 1. ovog člana utvrdiće Gradsko veće grada Zrenjanina u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema.

Član 19

Bazna (izvorna) cena je cena koštanja za grejnu površinu, instalisanu snagu i isporučenu količinu toplotne energije, koja sadrži opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta.

Baznu (izvornu) cenu utvrđuje Energetski subjekt uz saglasnost Gradsko veće grada Zrenjanina.

Član 20

Cene moraju biti utvrđene u skladu sa Metodologijom iz člana 18.

Cene utvrđuje Energetski subjekt uz saglasnost Gradskog veća grada Zrenjanina.

Član 21

Cena za tarifnog kupca sastoji se iz fiksnog i varijabilnog dela.

Fiksni deo cene usklađuje se najmanje jedanput godišnje za projektovani nivo inflacije, nakon usvajanja programa poslovanja energetskog subjekta, po potrebi i češće ukoliko stvarni nivo inflacije pređe projektovani za više od 5%.

Varijabilni deo cene usklađuje se u slučaju kada varijabilni troškovi prouzrokuju njegovu promenu.

Energetski subjekt može povećati ili smanjiti cene u slučaju povećanja ili smanjenja elemenata obračuna za tarifnog kupca, a u skladu sa Metodologijom.

VII RASPODELA OBRAČUNA ISPORUČENE KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 22

Energetski subjekt, prema očitanom stanju na meraču toplotne energije instaliranom na primarnom delu toplotne podstanice, izrađuje obračun isporučene količine toplotne energije za sekundarnu instalaciju grejanja tarifnih kupaca priključenu na predmetnu podstanicu (u daljem tekstu: obračun za podstanicu).

Raspodelu obračuna za isporučenu količinu toplotne energiju u toplotnoj podstanici za svakog tarifnog kupca (u daljem tekstu: raspodela obračuna) izrađuje energetski subjekt ili neko drugo ovlašćeno pravno lice.

U slučaju da raspodelu obračuna izrađuje neko drugo ovlašćeno pravno lice, tarifni kupac je obavezan da o tome, u pisanoj formi, obavesti energetski subjekt.

Raspodela obračuna bliže se definiše uputstvom za raspodelu obračuna, koje čini sastavni deo Metodologije iz člana 18. ovog Tarifnog sistema.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Stupanjem na snagu ovog tarifnog sistema prestaje da važi Tarifni sistem za obračun toplotne energije i usluga ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 1/08 i "Službeni list grada Zrenjanina", br. 14/09 i 14/10).

Član 24

Ovaj Tarifni sistem objavljuje se u "Službenom listu grada Zrenjanina" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se najkasnije od grejne sezone 2014/2015. godine.