ZAKLJUČAK
O DONOŠENJU PROGRAMA PRUŽANJA FINANSIJSKE POMOĆI SOCIJALNO NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA GRADA PANČEVA ZA PLAĆANJE USLUGE GREJANJA I NABAVKU ENERGENATA ZA GREJANJE U 2013. GODINI

("Sl. list grada Pančeva", br. 16/2013)

I

Skupština grada Pančeva donosi Program pružanja finansijske pomoći socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva za plaćanje usluge grejanja i nabavku energenata za grejanje u 2013. godini.

II

Program iz tačke I ovog Zaključka čini njegov sastavni deo.

III

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u Službenom listu grada Pančeva.

 

PROGRAM
PRUŽANJA FINANSIJSKE POMOĆI SOCIJALNO NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA GRADA PANČEVA ZA PLAĆANJE USLUGE GREJANJA I NABAVKU ENERGENATA ZA GREJANJE U 2013. GODINI

I

Programom pružanja finansijske pomoći socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva za plaćanje usluge grejanja i nabavku energenata za grejanje u 2013. godini regulišu se uslovi i kriterijumi za pružanje pomoći građanima u plaćanju usluge JKP "Grejanje" Pančevo, kao i uslovi i kriterijumi za pružanje pomoći za kupovinu energenata za grejanje socijalno najugroženijim građanima grada Pančeva koji ne koriste usluge ŽP "Grejanje" Pančevo.

Sredstva na ime realizacije ovog Programa planirana su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2013. godinu.

II

Pravo na finansijsku pomoć imaju sledeće kategorije građana:

1. korisnici novčane socijalne pomoći po Zakonu o socijalnoj zaštiti

2. ostale kategorije socijalno ugroženih građana, odnosno porodica, nezaposlena lica, zaposleni i penzioneri sa minimalnim primanjima i druge kategorije ugroženih lica

Korisnici prava iz tačke II podtačka 1. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć na osnovu rešenja Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo (u daljem tekstu Centar) o priznavanju prava na novčanu socijalnu pomoć.

Ostale kategorije građana iz tačke II podtačka 2. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć pod uslovom da prihod njihovog domaćinstva (uključujući i katastarski prihod) ne prelazi nominalni iznos novčane socijalne pomoći, utvrđene Rešenjem Ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike RS, uvećan za 35%.

Lica iz tačke II podtačka 2. ovog Programa ostvaruju pravo na finansijsku pomoć na osnovu sledećih dokaza:

1. Fotokopije lične karte (za sve punoletne članove porodičnog domaćinstva)

2. Potvrde o ukupnim neto primanjima u periodu mart-avgust 2013. godine (za svakog zaposlenog člana porodičnog domaćinstva)

3. Uverenja o imovnom stanju iz Republičkog geodetskog zavoda - Služba za katastar nepokretnosti

4. Uverenja o prihodima iz Poreske uprave Pančevo (samo za privatne preduzetnike)

5. Potvrde škole, odnosno fakulteta o školovanju za učenike, odnosno studente

6. Izjave o broju članova porodičnog domaćinstva

7. Potvrde sa evidencije nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Pančevo (za nezaposlene) ili fotokopije overene zdravstvene ili radne knjižice

8. Potvrde Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje - Filijala Pančevo o isplaćenim penzijama u periodu mart-avgust 2013. godine (za penzionere).

Poslove utvrđivanja prava na finansijsku pomoć za plaćanje komunalnih usluga obavlja Centar.

Pravo na finansijsku pomoć za korisnike novčane socijalne pomoći utvrđuje se na osnovu odgovarajuće evidencije Centra o korisnicima novčane socijalne pomoći.

Licima iz tačke II podtačka 2. ovog Programa koja ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, Centar izdaje odgovarajuću potvrdu o tome, a na osnovu zahteva koji se podnosi u Centru, s tim što nadležno JKP to treba da potvrdi.

Formu i sadržaj potvrde iz stava 3. ove tačke utvrdiće Centar.

Zahtevi za ostvarivanje prava podnose se Centru za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo, ulica Filipa Višnjića broj 16, počev od 01.10.2013. godine, zaključno sa 21.10.2013. godine, svakog radnog dana od 15-19 časova.

IV

Evidenciju, odnosno spisak korisnika finansijske pomoći za grejanje Centar dostavlja ŽP "Grejanje" Pančevo.

JKP "Grejanje" Pančevo dužno je da izvrši proveru evidencije, odnosno spiska korisnika u roku od 7 dana, i da ih odmah vrati Centru.

Konačan spisak korisnika finansijske pomoći za grejanje Centar dostavlja Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva.

V

Pojedinačni iznos finansijske pomoći za grejanje, ukupan iznos, strukturu i način prenosa sredstava utvrdiće Gradonačelnik grada Pančeva posebnim rešenjem.