ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU ODLASKA U PENZIJU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 18/2013)

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi za odlazak u penziju lica zaposlenih kod poslodavaca koji su direktni ili indirektni korisnici sredstava budžeta grada Jagodine, čiji je osnivač grad Jagodina i koji do 30.11.2013. godine ispunjavaju uslove za odlazak u starosnu penziju (godine života i staž osiguranja).

Uslovi za odlazak u penziju su:

- za žene: - 35 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 53 godine i četiri meseca života;

- ili najmanje 60 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja;

- za muškarce: - 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine života.

Član 2

Zaposleni koji ispunjavaju uslove iz člana 1. ove Odluke za odlazak u penziju imaju pravo na otpremninu u visini od 1/3 svoje neto zarade, isplaćene za mesec septembar 2013. godine, pomnožene sa brojem meseci do navršenih 65 godina života za žene i muškarce.

Član 3

U otpremnini iz člana 2. Odluke sadržana je i otpremnina za odlazak u penziju propisana članom 119. stav 1. tačka 1. Zakona o radu i opštim aktom poslodavca.

Član 4

Zahtev za odlazak u penziju i isplatu otpremnine podnosi se poslodavcu koji je u obavezi da donese rešenje o prestanku radnog odnosa zbog odlaska u starosnu penziju.

Iznos otpremnine utvrđen članom 2. i 3. ove Odluke poslodavac je dužan da isplati u dva jednaka dela - prvi deo po prijemu rešenja, a drugi u roku od 30 dana od dana isplate prvog dela.

Član 5

Sredstva za realizaciju ove Odluke obezbeđena su u budžetu grada Jagodina, a isplata se realizuje preko poslodavaca.

Član 6

Ovom Odlukom stavlja se van snage Odluka o uslovima i načinu dobrovoljnog odlaska u penziju ("Službeni glasnik grada Jagodine", broj 16/13).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a primenjuje se do 30.11.2013. godine.