ODLUKA

O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA U ORGANIMA LOKALNE SAMOUPRAVE I ORGANIMA UPRAVLJANJA JAVNIH PREDUZEĆA, USTANOVA I ORGANIZACIJA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD SOMBOR

("Sl. list Grada Sombora", br. 8/2013)

Član 1

Ova Odluka reguliše princip ravnopravnosti polova u organima lokalne samouprave i Organima upravljanja javnih preduzeća, ustanova i organizacija, čiji je osnivač grad Sombor (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Princip ravnopravnosti polova u gradu Somboru, primenjuje se prilikom izbora, postavljenja, imenovanja i konstituisanja naročito u:

- Gradskom veću

- Radnim telima i komisijama koje formira Gradonačelnik grada Sombora po svojim ovlašćenjima

- Pomoćnicima Gradonačelnika

- Gradskoj upravi

- Organima upravljanja javnih preduzeća, ustanova i organizacija, čiji je osnivač grad Sombor

Prilikom izbora članova organa i radnih tela i prilikom postavljanja rukovodilaca navedenih u stavu 1. ovoga člana, dužnost je organa lokalne samouprave, organa javnih preduzeća, ustanova i organizacija da obezbede ravnopravnu zastupljenost oba pola u skladu sa zakonom

Član 3

Princip ravnopravnosti polova primenjuje se u slučajevima formiranja zvaničnih delegacija grada Sombora, a što se naročito odnosi na delegacije koje učestvuju u radu na predstavljanju Grada u okviru ostvarivanja nadležnosti.

Žene i muškarci imaju pravo da ravnomerno i bez diskriminacije predstavljaju Grad u međunarodnoj i međuopštinskoj saradnji koja se ostvaruje u okviru nadležnosti Grada, da budu predstavljeni i učestvuju u radu međunarodnih i međuopštinskih institucija, čiji je Grad član.

Prilikom određivanja sastava, izbora i imenovanja delegacija koje predstavljaju Grad u međunarodnoj i međuopštinskoj saradnji, sajamskim manifestacijama, kao i projektima prekogranične saradnje, žene i muškarci biće ravnopravno zastupljeni.

Član 4

Princip ravnopravnosti polova integriše se u svim oblastima društvenog života propisan Zakonom o ravnopravnosti polova u kojima se realizuje nadležnost grada Sombora.

Princip ravnopravnosti polova integriše se u sve strateške dokumente grada Sombora, a naročito u Strategiju održivog razvoja i u Budžet Grada.

Član 5

Komisija za ravnopravnost polova prati ostvarivanje ravnopravnosti polova, daje mišljenje o predlozima propisa i odluka koje donosi Skupština, predlaže aktivnosti i preduzimanje mera, posebno onih kojima se ostvaruje politika jednakih mogućnosti na nivou Grada.

Komisija u saradnji sa Načelnikom gradske uprave grada Sombora i drugim organima, ustanovama i organizacijama podnosi Skupštini grada na razmatranje Nacrte odluka i druge odgovarajuće predloge za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca, kao i gradski plan akcija za ostvarivanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Član 6

Svi organi, javna preduzeća, i ustanove, a na koje se odnosi ova Odluka dužni su da usklade svoja akta u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".