ODLUKA
O NAKNADAMA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 29/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o naknadama odbornika Skupštine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se pravo odbornika Skupštine grada Kragujevca na naknadu za obavljanje odborničke dužnosti.

Člana 2

Pod naknadom u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se novčana naknada za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, pravo na naknadu putnih troškova, kao i druga prava koja omogućavaju vršenje odborničke dužnosti.

Član 3

Pravo na naknadu iz člana 2. ove Odluke, odbornik ima počev od dana potvrđivanja pa do dana prestanka odborničkog mandata.

Član 4

Sredstva za isplatu naknade iz člana 2. ove Odluke, obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Član 5

Predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada, nemaju pravo na novčanu naknadu za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, ukoliko su na stalnom radu.

II NOVČANA NAKNADA

Član 6

Pravo na novčanu naknadu imaju odbornici za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika i to:

- odbornik, u visini 20% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, za mesec za koji mu pripada naknada,

- predsednik - zamenik predsednika odborničke grupe, u visini 25% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, za mesec za koji mu pripada naknada.

Član 7

Pravo na novčanu naknadu odborniku, predsedniku, zameniku predsednika odborničke grupe (u daljem tekstu: odbornik) utvrđuje se na mesečnom nivou i to za svaki mesec u godini, obzirom da vršenje poslova iz nadležnosti odbornika, pored prisustva sednicama Skupštine, podrazumeva i rad u radnim telima, kao i rad odbornika na terenu na čitavoj teritoriji grada Kragujevca, odnosno rad sa: građanima u mesnim zajednicama, različitim vladinim, nevladinim organizacijama, drugim vidovima udruženja i sl.

Ukoliko je u toku meseca održana jedna ili više sednica, pravo na naknadu ima odbornik koji je prisustvovao sednicama.

Prisustvo sednici Skupštine grada utvrđuje se na osnovu evidencije prisutnosti koju svojeručno potpisuje odbornik.

Predsednik Skupštine u saradnji sa stručnom službom za poslove Skupštine grada Kragujevca, organizuje postupak evidentiranja odbornika.

Evidencija iz stava 3. ovog člana dostavlja se sekretaru Skupštine grada.

Član 8

Pravo na naknadu iz člana 7. ove Odluke ima i odbornik koji svoje odsustvo sa sednice opravda.

Opravdanost razloga ceni predsednik Skupštine grada.

Odbornik je obavezan da predsedniku Skupštine grada dostavi dokaze koji opravdavaju razloge odsustva.

Član 9

Pravo na novčanu naknadu i visina naknade odbornika utvrđuje se posebnim aktom administrativnog odbora za svaki mesec i to nakon objavljivanja podataka o visini prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, u Službenom glasniku Republike Srbije.

Obavezuje se sekretar Skupštine grada da u saradnji sa stručnom službom dostavi Administrativnom odboru, evidenciju prisutnosti, kao i sve neophodne podatke, na osnovu kojih se utvrđuje pravo i visina naknade odbornika.

III NAKNADA PUTNIH I DRUGIH TROŠKOVA

Član 10

Odbornik ima pravo na naknadu putnih troškova nastalih obavljanjem odborničke dužnosti.

Putni troškovi iz stava 1. ovog člana, pripadaju odborniku do visine karte u autobuskom prevozu za određenu relaciju, odnosno davanjem godišnje karte za javni gradski prevoz.

Pravo iz stava 2. ovog člana ostvaruje se podnošenjem zahteva za refundiranje troškova, odnosno zahteva za korišćenje godišnje karte za javni gradski prevoz.

Zahtev iz stava 3. ovog člana podnosi se Administrativnom odboru.

Pravo iz stava 2. ovog člana odbornik ne može preneti na drugo lice.

Član 11

Odbornik za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, ima pravo na besplatno parkiranje na svim opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca.

Pravo iz stava 1. ovog člana, ostvaruje se podnošenjem zahteva Administrativnom odboru.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana, dostavljaju se i podaci o vozilu, odnosno osnovu korišćenja vozila (kopija saobraćajne dozvole, kopija ovlašćenja i sl).

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Danom početka primene ove Odluke, prestaje da važi Odluka o naknadama za rad odbornika ("Službeni list grada Kragujevca", broj 3/06).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. januara 2014. godine.