PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I USLOVIMA ZA ODOBRENJE FINANSIRANJA KAMATNIH STOPA ZA DODELU BESKAMATNIH POLJOPRIVREDNIH I PRIVREDNIH KREDITA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 38/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi i uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i privredi putem finansiranja kamatnih stopa kod domaćih banaka za dodelu beskamatnih poljoprivrednih i privrednih kredita.

Član 2

Pravo na podsticaje putem finansiranja kamatnih stopa imaju fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Vranje i pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: korisnici kredita).

II USLOVI KREDITIRANJA - FINANSIRANJA KAMATNIH STOPA

1. Opšti uslovi

Član 3

Korisnici kredita - finansiranja kamatnih stopa moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Vranje što se dokazuje potvrdom o aktivnom statusu iz Uprave za trezor filijala Vranje, odnosno moraju imati registrovano sedište na teritoriji Grada Vranja što se dokazuje rešenjem Agencije za privredne registre.

Krediti - finansiranje kamatnih stopa, se ne mogu koristiti za refinansiranje obaveza po postojećim kreditima, kao i za organizovanje igara na sreću, lutrija, proizvodnju i promet duvana, proizvodnju i promet oružja i municije, proizvodnju i promet roba i usluga koje se prema domaćim propisima i međunarodnim konvencijama i sporazumima smatraju zabranjenim.

Krediti - finansiranje kamatnih stopa se mogu odobriti samo korisnicima kredita koji imaju uverenje o izmirenim lokalnim dažbinama koje izdaje Sekretarijat za finansije i privredu.

Krediti - finansiranje kamatnih stopa se ne mogu odobriti korisnicima kredita čiji su tekući računi u blokadi u momentu odobravanja kredita.

2. Kratkoročni krediti za fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva

Član 4

Krediti se odobravaju u EUR - u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita.

Iznos kredita je do 2.000 EUR, za finansiranje poljoprivredne proizvodnje.

Kamatna stopa je promenljiva, 6MEURIBOR+11,5% godišnje.

Rok otplate je 12 meseci, sa grejs periodom do 6 meseci.

3. Dugoročni krediti za pravna lica i preduzetnike

Član 5

Krediti se odobravaju u EUR - u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita.

Iznos kredita je do 15.000 EUR, za finansiranje ulaganja u kupovinu poslovnog prostora, opreme, mašina, namenskih vozila (isključivo za obavljanje poslovnih aktivnosti) i izgradnje poslovnog prostora.

Kamatna stopa je promenljiva, 6MEURIBOR+11,5% godišnje.

Rok otplate je 60 meseci, sa grejs periodom do 12 meseci.

III NAČIN KREDITIRANJA - FINANSIRANJA KAMATNIH STOPA

Član 6

Zainteresovana fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva i pravna lica i preduzetnici (potencijalni korisnici kredita) zahtev dostavljaju banci Intesa sa kojom grad Vranje ima sklopljen sporazum o poslovnoj saradnji za 2013. godinu. Rok za podnošenje zahteva je 31.12.2013. godine.

Banka pisanim putem obaveštava grad Vranje o potencijalnim korisnicima kredita sa navođenjem tražene namene kredita.

Grad Vranje, odnosno Komisija, koju će posebnim aktom imenovati gradonačelnik, proverava ispunjenost uslova propisanih ovim pravilnikom i banci dostavlja pisanu saglasnost o potencijalnim korisnicima kredita koja ispunjavaju uslove.

Po dobijanju pisane saglasnosti od strane grada Vranje, potencijalni korisnici kredita pristupaju podnošenju kreditnog zahteva koji obrađuje banka u skladu sa svojom poslovnom politikom i važećim odlukama o odobravanju kredita.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".