ODLUKA
O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA FINANSIRANJE STAMBENIH POTREBA PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE I ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU ODBRANE

("Sl. glasnik RS", br. 106/2013)

1. Obrazuje se Budžetski fond za finansiranje stambenih potreba profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane (u daljem tekstu: Budžetski fond) i otvara kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava, funkcija 250.

2. Budžetski fond se obrazuje u cilju obezbeđivanja finansijskih sredstava iz prihoda Ministarstva odbrane za finansiranje stambenih potreba profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane, u skladu sa važećim propisima o rešavanju stambenih potreba u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

3. Sredstva za finansiranje Budžetskog fonda, obezbeđuju se iz:

1) primanja ostvarenih od otkupa stanova i garaža;

2) dela primanja ostvarenih iz Master plana;

3) donacija;

4) budžeta i drugih izvora u skladu sa zakonom.

4. Obim sredstava iz tačke 3. podtačke 2) ove odluke utvrdiće ministar odbrane.

5. Sredstva Budžetskog fonda koriste se za:

1) pribavljanje stanova;

2) održavanje stambenih zgrada (stanova, garaža i poslovnog prostora u stambenim zgradama) koje, u skladu sa zakonom, koristi Ministarstvo odbrane;

3) druge namene u skladu sa zakonom i godišnjim programom korišćenja sredstava, koji, na predlog Ministarstva odbrane, donosi Vlada.

6. Sredstva Budžetskog fonda se odvojeno evidentiraju u okviru glavne knjige trezora.

7. Budžetski fond se obrazuje na neodređeno vreme.

8. Budžetskim fondom upravlja Ministarstvo odbrane.

9. Stručne i administrativno-tehničke poslove u cilju funkcionisanja Budžetskog fonda obavljaju unutrašnje jedinice Ministarstva odbrane u skladu sa svojim nadležnostima i aktima koje donosi ministar odbrane.

10. Plaćanje na teret Budžetskog fonda, vrši se do nivoa sredstava raspoloživih u Budžetskom fondu, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih prihoda Budžetskog fonda.

11. Neiskorišćena sredstva opredeljena Budžetskom fondu Zakonom o budžetu Republike Srbije za tekuću godinu na izvoru 01 - Prihodi iz budžeta ne prenose se u narednu godinu.

12. O realizaciji ove odluke staraće se Ministarstvo odbrane.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".