ODLUKA
O NAČINU OBRAZOVANJA KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE I UTVRĐIVANJE REZULTATA TAJNOG GLASANJA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 31/2013)

Član 1

Odlukom o načinu obrazovanja komisija za sprovođenje i utvrđivanje rezultata tajnog glasanja (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se način obrazovanja komisija za sprovođenje i utvrđivanje rezultata tajnog glasanja u postupcima izbora i razrešenja funkcionera koje bira i razrešava Skupština grada Kragujevca.

Član 2

Pod funkcionerima iz člana 1. ove Odluke, podrazumevaju se funkcioneri koji se u skladu sa zakonom biraju i razrešavaju tajnim glasanjem i to:

- predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada,

- Gradonačelnik (predsednik Gradskog veća), zamenik Gradonačelnika i članovi Gradskog veća.

Član 3

Komisija za sprovođenje i utvrđivanje rezultata tajnog glasanja u postupku izbora, odnosno razrešenja predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada i Komisija za izbor, odnosno razrešenje izvršnih organa Grada (u daljem tekst: Komisija) obrazuju se sa zadatkom da sprovode i utvrde rezultate tajnog glasanja u postupku izbora i razrešenja predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, kao i izvršnih organa Grada (Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika i članovi Gradskog veća).

Član 4

Komisija se obrazuje od tri člana i to: po jedan najmlađi odbornik iz političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka ili grupe građana koje su dobile najveći broj odborničkih mesta.

Ukoliko najmlađi odbornik - ci iz stava 1. ovog člana, ne želi-e ili ne može da učestvuje u radu Komisije, u sastav Komisije imenuje se sledeći najmlađi prisutni odbornik koji to želi, iz političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka ili grupe građana, koje su po broju odborničkih mesta sledeće po redu.

Ukoliko nijedan od najmlađih odbornika iz stava 1. i 2. ovog člana ne želi ili ne može da uzme učešće u radu Komisije, Komisija se obrazuje od tri predstavnika političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka ili grupe građana koja je dobila najveći broj odborničkih mesta.

U slučaju da politička stranka, odnosno koalicija registrovanih političkih stranaka ili grupa građana koja je dobila najveći broj odborničkih mesta, ne želi da da svoje predstavnike, Komisija će se obrazovati od tri predstavnika političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka ili grupe građana, koja je-su po broju odborničkih mesta sledeća-e, po redu, a ukoliko ni na ovaj način ne može da dođe do obrazovanja Komisije, Komisija će se obrazovati iz reda zaposlenih u stručnoj službi za poslove Skupštine grada Kragujevca, na predlog sekretara koji rukovodi stručnom službom.

Popuna Komisije članovima do punog sastava, odnosno do sastava neophodnog za rad i odlučivanje, vrši se u skladu sa odredbama stava 3. i 4. ovog člana.

Član 5

Komisija se obrazuje na sednici Skupštine grada, pre pristupanja postupku tajnog glasanja i akt o obrazovanju Komisije ne dostavlja se u pisanom obliku u materijalu za sednicu Skupštine grada, nego predsedavajući sednicom, nakon određivanja načina obrazovanja Komisije, pre glasanja, obaveštava odbornike o njenom sastavu.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".