PRAVILNIK

O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA I ZA SPROVOĐENJE JAVNOG KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2013. GODINI

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom se utvrđuje način, merila i kriterijumi za izbor programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Program), postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor programa, prava i obaveze korisnika čiji je program izabran da bude sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Smedereva, postupak rada Komisije za izradu Pravilnika o načinu i kriterijumima za izbor programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva i za sprovođenje javnog konkursa za finansiranje programa od javnog interesa crkava i verskih zajednica na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Izbor programa koji se sufinansiraju sredstvima budžeta grada Smedereva vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs).

Član 3

Sufinansiranje programa po ovom Pravilniku odnosi se na:

- program izgradnje, obnove i održavanje verskih hramova i objekata;

- program zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja;

- program unapređivanja saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, kulturnom i socijalno-humanitarnom planu;

- program podrške bogoslužbenim i verskim obredima vezanim za značajne istorijske događaje ili ličnosti;

- program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo.

Član 4

Izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, vrši se na osnovu konkursa, a u skladu sa potrebama i mogućnostima budžeta grada Smedereva.

Sredstva iz budžeta grada Smedereva za sufinansiranje programa iz stava 1. ovog člana, prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje grad Smederevo, koga zastupa gradonačelnik, sa podnosiocem izabranog programa.

Član 5

Konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, sprovodi se jednom godišnje, a raspisuje ga Gradsko veće grada Smedereva, ukoliko su budžetom grada Smedereva obezbeđena sredstva za ovu namenu.

Pravo učešća na konkursu imaju crkve i verske zajednice čiji se objekti nalaze na teritoriji grada Smedereva.

Član 6

Konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave Smederevo, u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv programa za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike na konkursu,

- ukupan iznos sredstava budžeta grada,

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti na konkurs i

- adresu na koju se dostavlja prijava.

Član 7

Konkurs za izbor programa koji su navedeni u članu 3. ovog Pravilnika, sprovodi Komisija koju obrazuje gradonačelnik grada Smedereva.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika, zamenika predsednika i četiri člana.

Član 8

Prijava na konkurs iz člana 6. ovog Pravilnika podnosi se Komisiji na obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom Komisija neće razmatrati.

Član 9

Kriterijume za izbor programa utvrđuje Komisija, na osnovu Pravilnika, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Smedereva.

Član 10

Učesnici na konkursu iz člana 5. stav 2. ovog Pravilnika koji podnose prijavu za:

- program izgradnje, obnove i održavanje verskih hramova i objekata,

- program zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja, uz prijavu na konkurs podnose i projekat koji sadrži:

- odluku organa crkve ili verske zajednice o izvođenju radova,

- potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih organa predviđene zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast planiranja i izgradnje,

- detaljan opis radova na izgradnji, održavanju i obnovi verskog objekta,

- finansijski plan programa (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, ukupan iznos sredstava iz budžeta grada i drugih izvora),

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava.

Član 11

Merila i kriterijumi za izbor projekata za izgradnju verskih objekata su:

- broj vernika prema poslednjem popisu stanovništva na teritoriji Grada,

- stepen zadovoljavanja javnog interesa,

- unapređenje stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje.

Merila i kriterijumi za izbor projekata za održavanje i obnovu verskih objekata su:

- stepen ugroženosti verskog objekta.

- kategorizacija verskog objekta kao kulturnog dobra (izuzetan značaj, veliki značaj, spomenik kulture),

- značaj verskog objekta za kulturu, umetnost, istoriju i sl. ukoliko verski objekat nije utvrđen za spomenik kulture, ako je u postupku pripreme za prethodnu zaštitu.

Član 12

Učesnici na konkursu iz člana 5. stav 2. ovog Pravilnika koji podnose prijavu za:

- program unapređivanja saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, kulturnom i socijalno-humanitarnom planu,

- program podrške bogoslužbenim i verskim obredima vezanim za značajne istorijske događaje ili ličnosti,

- program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo,

uz prijavu na konkurs podnose i

- odluku organa crkve ili verske zajednice o učestvovanju na konkursu,

- detaljan opis programa i vreme realizacije programa.

Član 13

Komisija radi u sednicama i odlučuje konsenzusom, a radom rukovodi predsednik Komisije.

O sednicama se vodi zapisnik, a na kraju rada Komisije, dokumentacija se arhivira i čuva trajno.

Član 14

Komisija obavlja sledeće poslove:

1. donosi Pravilnik o načinu i kriterijumima za izbor programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva i za sprovođenje javnog konkursa za finansiranje programa od javnog interesa crkava i verskih zajednica na teritoriji grada Smedereva u 2013. godini, na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Smedereva;

2. objavljuje javni konkurs za sufinansiranje programa na zvaničnoj internet strani grada Smedereva i u jednom od lokalnih sredstava javnog informisanja;

3. razmatra zahteve i donosi Predlog odluke o izboru programa;

4. dostavlja Predlog odluke Gradskom veću grada Smedereva, na saglasnost;

5. prima prigovore, postupa po istima i prosleđuje ih Gradskom veću grada Smedereva, kao drugostepenom organu, na odlučivanje;

6. dostavlja konačnu Odluku izabranim korisnicima i Odeljenju za finansije i lokalnu poresku administraciju na realizaciju i

7. objavljuje konačnu odluku na zvaničnoj internet strani grada Smedereva i u jednom od lokalnih sredstava javnog informisanja.

Član 15

Visina sredstava za sufinansiranje programa iz člana 3. ovog Pravilnika utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2013. godinu.

Član 16

Sredstva iz člana 5. ovog Pravilnika se dodeljuju na osnovu javnog konkursa. Javni konkurs raspisuje Gradsko veće, jednom godišnje.

Konkursni postupak sprovodi Komisija koju obrazuje Gradonačelnik.

Član 17

Prijava na konkurs za izbor programa crkava i verskih zajednica koja se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva se podnosi Komisiji za sprovođenje javnog konkursa.

Obrazac prijave na konkurs je sastavni deo ovog Pravilnika i preuzima se u nadležnoj službi.

Član 18

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u zatvorenoj koverti na čijoj poleđini se navode osnovni podaci o konkursu.

Prijave se predaju na pisarnici Gradske uprave grada Smedereva ili poštom na adresu: Gradska uprava grada Smedereva - Komisiji za sprovođenje javnog konkursa za izbor programa crkava i verskih zajednica, koja se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva, ul. Omladinska broj 1, Smederevo.

Prilikom otvaranja prijava Komisija vodi zapisnik o otvaranju prijava, nakon čega se pristupa razmatranju prijava.

Nepotpune, neblagovremene, nedopuštene i nerazumljive prijave neće biti razmatrane.

Član 19

Komisija razmatra prijave i u skladu sa uslovima Konkursa, sačinjava predlog odluke o izboru programa koji će se finansirati sa navedenim iznosima novčanih sredstava.

Predlog odluke o izboru programa upućuje se Gradskom veću grada Smedereva na saglasnost.

O sprovedenom postupku Komisija vodi zapisnik i sačinjava izveštaj koji dostavlja Gradonačelniku ili Gradskom veću u roku od 15 dana od zaključenja Konkursa.

Na osnovu izveštaja i predloga odluke Komisije Gradsko veće donosi konačnu odluku o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice.

Član 20

Odluka o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave Smederevo i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Rok za podnošenje prigovora na navedenu Odluku je 8 dana od dana objavljivanja Odluke.

Po isteku roka za prigovore Komisija proverava da li su prigovori blagovremeni, dopušteni i izjavljeni od strane ovlašćenog lica i ako su prigovori blagovremeni, dopušteni i izjavljeni od strane ovlašćenog lica prosleđuje prigovore Gradskom veću grada Smedereva kao drugostepenom organu, na odlučivanje.

Član 21

Kad odluka postane konačna objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave Smederevo, u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Član 22

Na osnovu Odluke iz člana 20. ovog Pravilnika, grad Smederevo, koga zastupa gradonačelnik zaključuje pojedinačne Ugovore o finansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva, po dobijanju saglasnosti Gradskog javnog pravobranilaštva na tekst Ugovora.

Ugovorima iz prethodnog stava ovog Pravilnika uređuju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekata, obaveza podnošenja izveštaja, način rešavanja sporova, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 23

Crkve i verske zajednice dužne su da sredstva koriste isključivo za namene za koje su im sredstva dodeljena.

Crkve i verske zajednice kojima su dodeljena sredstva dužna su da do kraja budžetske godine podnesu izveštaj gradonačelniku grada Smedereva, kao i da dostave dokaze o namenskom trošenju sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorima.

Član 24

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".