PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2013. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 125/2012, 9/2013 - ispr., 17/2013, 43/2013, 76/2013, 92/2013, 106/2013 i 110/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2013. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond), odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga, kao i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2013. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2013. godinu.

Predračun sredstava za 2013. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2013. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2013. godinu (Prilog 3.), Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2013. godinu (Prilog 4.) i Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2013. godinu (Prilog 5.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Davaocu zdravstvenih usluga za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2013. godinu.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2013. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktom, koji donosi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, kojim je utvrđena nomenklatura zdravstvenih usluga.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 6

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvene zaštite i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 7

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar) u delu koji se odnosi na planirani kadar koji se finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara broj i strukturu radnika, a najviše do planiranog kadra iz stava 1. ovog člana.

U slučaju izmene u broju i strukturi radnika iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali, sa kojom je zaključila ugovor, dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Informacije u vezi sa promenama podataka o ugovorenim radnicima iz stava 2. ovog člana filijala ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Član 9

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova u 2013. godini, sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge sadržane aktom Vlade Republike Srbije kojim je utvrđeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

Član 10

Do donošenja opšteg akta Republičkog fonda kojim se propisuje vrsta zdravstvenih usluga za koji se utvrđuje lista čekanja, zdravstvena ustanova je obavezna da sačini listu čekanja u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, sa dopunama broj 119-01-63/2010-02 od 18. maja 2011. i 16. juna 2011. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 11

Zdravstvena ustanova je dužna da, u skladu sa Zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje finansijski plan, informator o radu, završni račun i finansijske izveštaje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 12

Kriterijum za utvrđivanje naknade za plate zdravstvenoj ustanovi je ugovoreni broj i struktura radnika, u skladu sa članom 8. stav 2. ovog pravilnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama.

Osnov za utvrđivanje naknade za plate za 2013. godinu su iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za novembar mesec 2012. godine sa projekcijom na godišnji nivo i sa predviđenom dinamikom rasta plata za 2013. godinu.

Usklađivanje u toku ugovornog perioda vrši se saglasno važećim propisima kojim se reguliše obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama i izmenama u broju i strukturi ugovorenih radnika iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika.

Izuzetno, zavodima za hitnu medicinsku pomoć, naknada utvrđena u stavu 3. ovog člana uvećava se za troškove uloženog rada za zaposlene angažovane na zameni ugovorenih radnika, koji zbog ograničene radne sposobnosti utvrđene propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i na radnim mestima sa povećanim rizikom, u skladu sa propisima kojima se uređuju bezbednost i zaštita zdravlja na radu, nisu u mogućnosti da obavljaju određenu vrstu posla iz plana rada zdravstvene ustanove.

Član 13

Kriterijum za utvrđivanje naknade za prevoz na rad i sa rada je ugovoreni broj radnika iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika, koji koriste prevoz.

Osnov za utvrđivanje naknade iz stava 1. ovog člana je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je cena prevoza uvećana u poslednjem kvartalu 2012. godine, naknada iz stava 2. ovog člana uvećava se za projektovani rast na godišnjem nivou.

Usklađivanje utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2012. godinu i obračunskih rashoda u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 14

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove zdravstvenoj ustanovi je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2012. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 15

Kriterijum za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošnji materijal je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2012. godinu i analize fakturisane vrednosti i utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 16

Kriterijum za utvrđivanje naknade za materijalne i ostale troškove je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu umanjena za iznos sredstava za otpremnine i jubilarne nagrade obuhvaćenih Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda za 2012. godinu (bez otpremnina i jubilarnih nagrada), analize obračunskih rashoda u toku 2013. godine (bez otpremnina i jubilarnih nagrada) i posebno na osnovu prenetih sredstava Republičkog fonda zdravstvenim ustanovama za otpremnine, jubilarne nagrade i druga davanja ugovorenim radnicima iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžet Republike za 2013. godinu.

Član 17

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu naplaćene participacije zdravstvene ustanove za 2012. godinu.

Član 18

Zdravstvenoj ustanovi se, pored naknade za lekove iz člana 14. ovog pravilnika, priznaju i sredstva, po osiguranom licu, za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 19

Kriterijum za utvrđivanje naknade za energente je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2012. godinu i obračunskih rashoda u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 20

Zavodima za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, energente i materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema Predračunu sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se prema utrošku ovih dobara u 2013. godini, a usklađivanje naknade za energente i materijalne i ostale troškove usklađuje se saglasno članu 16. stav 2. i članu 19. stav 2. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2012. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2013. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju tokom 2013. godine, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se najviše do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova uvodi novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom u članu 7. ovog pravilnika.

Član 22

Ako zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ishranu pacijenata i dijalizni materijal i lekove za dijalizu utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Naknada za ishranu iz stava 2. ovog člana obuhvata i ishranu osiguranih lica na dijalizi.

Usklađivanje naknade iz stava 3. ovog člana u ugovornom periodu vršiće se na način kao kod ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 23

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge za 2013. godinu su:

1) ugovoreni kadar, u skladu sa članom 8. stav 2. ovog pravilnika;

2) naknada za plate za ugovoreni kadar, u skladu sa članom 12. stav 2. ovog pravilnika;

3) naknada za prevoz utvrđena kao proizvod broja ugovorenog kadra i proseka troškova za ovu namenu po ugovorenom radniku zaposlenom u zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika;

4) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

- sredstva za lekove, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, materijalne i ostale troškove, utvrđuju se na način iz alineje prve ove tačke.

Usklađivanje naknade iz tač. 2) i 3) ovog člana vrši se u skladu sa čl. 12. i 13. ovog pravilnika.

Član 24

Zavodu za stomatologiju Kragujevac, naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 23. ovog pravilnika, a uključuje i sredstva za plate i prevoz ugovorenog nemedicinskog kadra, koji je utvrđen u skladu sa članom 8. stav 2. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2013. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra, kao i za 2012. godinu.

Sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se u skladu sa članom 23. ovog pravilnika.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, zavodu za hitnu medicinsku pomoć i specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koji su u 2012. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, okvirna sredstva za 2013. godinu utvrđuju se u visini procenjene fakturisane realizacije stomatoloških usluga pruženih osiguranim licima za 2012. godinu.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje u skladu sa članom 23. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 23. i člana 24. st. 1, 2. i 5. ovog pravilnika, naknada za materijalne i ostale troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se u skladu sa članom 16. stav 2. ovog pravilnika.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji ima organizovanu stomatološku delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, utvrđuje se naknada za plate po timu, u skladu sa propisima kojima se uređuje obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je u obavezi da obezbedi pružanje dvadesetčetvoročasovne stomatološke zdravstvene zaštite osiguranim licima angažovanjem tri tima u kontinuitetu, odnosno tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz čl. 23. i 24. ovog pravilnika, utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 25

Ugovor sa apotekom zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i određenim vrstama pomagala u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) nabavne cene leka koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 7.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Izuzetno od stava 2. tačka 3) ovog člana, za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije, Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu leka.

Pored cena za izdate lekove i pomagala priznaje se i porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apotekama na području AP Kosovo i Metohija naknada se utvrđuje u skladu sa kriterijumima iz čl. 12. i 13. ovog pravilnika, kao i naknada za materijalne i ostale troškove, na nivou Predračuna sredstava za 2012. godinu.

Član 26

Apoteka obezbeđuje potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova i određenu vrstu pomagala za osigurana lica Republičkog fonda, uz obezbeđenje zaliha u skladu sa zakonom.

Član 27

Apoteka je u obavezi da izda lek koji je propisan na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Član 28

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke i jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga od strane svih ogranaka i jedinica za izdavanje gotovih lekova u sastavu apoteke.

Član 29

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu i da ih blagovremeno implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuje se na internet stranici Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 30

Način fakturisanja i način plaćanja usluga, utvrđuju se ugovorom.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 31

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se u skladu sa članom 12. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika, u skladu sa članom 13. ovog pravilnika.

Član 32

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2012. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 33

Kriterijum za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošnji materijal je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda, po tipu zdravstvene ustanove, na osnovu:

1) fakturisane vrednosti za 2012. godinu,

2) fakturisane vrednosti u toku 2013. godine,

3) učešća fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanoj vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala,

4) fakturisane vrednosti po epizodi lečenja.

Član 34

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u skladu sa članom 16. ovog pravilnika.

Član 35

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u skladu sa članom 17. ovog pravilnika.

Član 36

Naknada za troškove energenata utvrđuje se u skladu sa članom 19. ovog pravilnika.

Član 37

Kriterijum za utvrđivanje naknade za krv i labilne produkte od krvi je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu utrošaka iskazanih u fakturama za period oktobar-decembar 2012. godine sa procenom na godišnjem nivou i analize istih utrošaka u toku 2013. godine, u skladu sa cenama i naknadama krvi i komponenti krvi koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 38

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se u visini naknade za ove namene utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Naknade iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2012. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 39

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2012. godine, prema podacima Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog fonda;

3) učešće dijaliza (po vrstama) u ukupnom broju dijaliza;

4) preparati gvožđa za parenteralnu primenu - po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 40

Kriterijum za utvrđivanje naknade za citostatike sa Liste lekova i naknada za lekove sa C liste, za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2012. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2013. godine, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije utvrđuje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura za 2012. godinu i usklađuje u toku ugovornog perioda sa cenama iz Liste lekova i vrednošću ispostavljenih faktura u toku 2013. godine.

Član 41

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini naknade za ove namene za 2012. godinu.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom iz konačnog obračuna za 2012. godinu i procenom obračunskih rashoda za 2013. godinu, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2012. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2013. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova i planiranog obima rada, odnosno do visine troškova za te namene koje ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2013. godine uvede novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom članom 7. ovog pravilnika.

Član 43

Zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 44

Za pruženu uslugu "koronarografija - kateterizacija" i uslugu "koronarografija - kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda", kod lečenja akutnog infarkta miokarda, zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, po cenama koje utvrđuje Republički fond.

Za pruženu uslugu "koronarografija - kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda" zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izbaranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički fond.

Član 45

Za pruženu uslugu u oblasti lečenja neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem i pruženu uslugu hirurške intervencije promene pola iz medicinskih razloga zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Član 46

Kod pružanja dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, u visini stvarnih troškova radiofarmaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Član 47

Za pruženu uslugu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolitičkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, po ceni koju utvrđuje Republički fond.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, u visini stvarnih troškova iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje obolelih od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) perkutanu vertebroplastiku;

6) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom);

7) sistem mehaničke stimulacije rada leve komore.

Član 49

Za pruženu uslugu eksplantacije organa radi transplatacije, zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplatacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplatacije.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuje se naknada u visini stvarnih troškova za zdravstvene usluge "pretraga registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)."

Član 50

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2013. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj Predračunom sredstava nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Sredstva za dijalizni materijal iz stava 1. i 2. ovog člana obezbeđuju se u visini nabavne cene, a najviše do visine cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, a najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Član 51

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2013. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuje se naknada za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Član 52

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u tim zdravstvenim ustanovama u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Institutu za onkologiju i kliničkom centru, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2013. godinu, obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke, a najviše do visine troškova i po strukturi koji se utvrđuju ugovorom između Republičkog fonda i zdravstvene ustanove.

Zdravstvene ustanove iz stava 2. ovog člana, koje pružaju usluge mobilne mamografije, su u obavezi da sačine detaljan plan rada mobilnog mamografa (raspored po mestima gde će vršiti preglede i broj osiguranih lica koja će biti obuhvaćena pregledom). Mišljenje na plan rada zdravstvene ustanove daje Institut "Batut".

Član 53

Za zdravstvene usluge iz čl. 44-52. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu.

Za određene zdravstvene usluge, za koje se naknada priznaje pored sredstava utvrđenih predračunom, koje se pruže angažovanjem zdravstvenih radnika u dopunskom radu, visina naknade za izvršene usluge uvećava se za vrednost rada stručnog tima koji je angažovan u dopunskom radu, a na osnovu posebnog ugovora koji se zaključuje između Republičkog fonda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 55

Kriterijum za utvrđivanje naknade za stacionarnu rehabilitaciju, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu fakturisane vrednosti za 2012. godinu i fakturisane vrednosti tokom 2013. godine, za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade za ove namene za 2012. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Usklađivanje naknade iz stava 4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti u 2013. godini, najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja pruža zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2013. godinu, troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 6. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu naplaćene participacije zdravstvene ustanove za 2012. godinu.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 56

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja utvrđuje se naknada za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana je Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je u 2012. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu se utvrđuje na nivou predračunskih sredstava za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje u skladu sa kriterijumima iz čl. 12. i 13. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2012. godinu i usklađivaće se u toku 2013. godine.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Naknade iz ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2013. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove, za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 58

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 57. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini fakturisane vrednosti usluga pruženih osiguranim licima u 2012. godini, a za zdravstvene ustanove za transfuziju krvi i u visini utroška medicinskih sredstava (setova i filtera) i krvi za ambulantnu transfuziju.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi utvrđuje se naknada za obradu krvi i komponenti krvi u visini fakturisane vrednosti za utrošenu krv za lečenje osiguranih lica u drugim zdravstvenim ustanovama, a po cenama koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2013. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 59

Filijala na čijem području se nalazi sedište Pasterovog zavoda, zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite, za područje južno-bačkog okruga.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 60

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem je području sedište ustanove socijalne zaštite, radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u toj ustanovi.

Član 61

Naknada za plate ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se u skladu sa članom 12. st. 1, 2. i 4. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2012. godinu.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 62

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i /ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se pod istim uslovima pod kojim se zaključuju ugovori sa apotekama iz Plana mreže, u skladu sa odredbama čl. 25-31. ovog pravilnika.

Član 63

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou.

Član 64

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao i drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada za prevoz na rad i sa rada utvrđuje se za ugovoreni broj radnika.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR se zaključuje primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe čl. 25-30. ovog pravilnika.

Član 65

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 66

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije, Republički fond obezbeđuje sredstva za finansiranje i sprovođenje centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, na osnovu ugovora koji Republički fond zaključuje sa Institutom "Batut".

Član 67

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 68

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 8.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 9.).

VIII ZAKLJUČIVANJE POSEBNIH UGOVORA

Član 69

Republički fond može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja i Republičkom fondu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

IX KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 70

Republički fond, odnosno filijala, u skladu sa Zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu pravilnosti izvršavanja zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

X FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 71

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima pored sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog fonda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama koje utvrđuje Republički fond i na drugi način utvrđen ugovorom, po dinamici utvrđenoj ugovorom.

Član 72

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički fond, za pružene zdravstvene usluge, na način i po dinamici utvrđene ugovorom.

Član 73

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni Zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 74

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 75

U toku godine Republički fond, odnosno filijala može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

2. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 76

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine i po isteku godine kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvene ustanove koju daje filijala iz stava 1. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje zdravstvene ustanove nadležne za poslove javnog zdravlja;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) Izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 77

Naknada utvrđena ugovorom zdravstvenoj ustanovi umanjuje se za iznos naplaćene participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Ugovorena naknada za 2013. godinu zdravstvenoj ustanovi umanjuje se za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga od strane zdravstvene ustanove ili neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, a što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge drugoj zdravstvenoj ustanovi od strane osiguranog lica.

Ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuje se na osnovu izvršene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza u skladu sa Zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora.

Član 78

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi je naknada na osnovu zaključenog ugovora, koja obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2013. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika, osim za stomatološku delatnost, utvrđuje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini kontrolisanih obračunatih sredstava za ovu namenu ugovorenim radnicima u skladu sa članom 12. ovog pravilnika (sa pripadajućim porezima i doprinosima), do visine sredstava utvrđenih ugovorom.

Za zaposlene angažovane na zameni ugovorenih radnika u smislu člana 12. stav 5. ovog pravilnika, priznaje se naknada iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika;

2) prevoz zaposlenih na posao i sa posla - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj radnika, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, do visine sredstava utvrđenih ugovorom;

3) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

4) ishranu bolesnika - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu;

5) naknadu za materijalne i ostale troškove i to:

- u visini obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2013. godinu (bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih davanja) umanjenih za materijalne i ostale troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu (Prilog 5.), najviše do visine ugovorenih sredstava, bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih davanja,

- pored priznate naknade iz alineje prve ove tačke priznaju se i sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i druga davanja;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i komponente krvi - u visini vrednosti utrošaka u fakturama zdravstvene ustanove, najviše do ugovorenih sredstava;

7) krvi i komponente krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

8) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pace makere i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) materijal za dijalizu i lekove za dijalizu (osim epoetina) priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

11) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2012. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Konačnim obračunom apoteci se utvrđuje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti po namenama.

Vojnomedicinskom centru Novi Sad i Vojnoj bolnici Niš naknada se priznaje na osnovu ocene izvršenja plana rada za 2013. godinu i analize ispostavljenih faktura za 2013. godinu.

Član 79

Domu zdravlja se konačnim obračunom priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2013. godinu i to:

1) plate i naknade plata - u skladu sa članom 78. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika,

2) prevoz - u skladu sa članom 78. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika,

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalni i ostali troškovi), koji ne sadrže sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i druga davanja.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2013. godini, manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2013. godini, veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktne i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se za sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i druga davanja ugovorenim radnicima.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2013. godinu naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2013. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 4. ovog pravilnika, okvirna sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2013. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 7. ovog pravilnika, naknada po konačnom obračunu ne zavisi od izvršenog obima rada stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 57. ovog pravilnika, ugovorena naknada za 2013. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju i naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, a najviše do ugovorenih sredstava za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, a najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 78. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja kod koje je iznos fakturisane vrednosti za mikrobiologiju iznad ugovorene naknade za ovu namenu priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za ovu namenu koji je utvrđen predračunom sredstava najviše do sredstava utvrđenih Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2013. godinu.

Za usluge socijalne medicine i epidemiologije priznaje se naknada do visine ugovorene naknade.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene:

1) sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi u korist sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal;

2) sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi;

Sredstva za lekove u zdravstvenoj ustanovi i sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana ne sadrže sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koji sprovodi Republički fond.

Zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene sredstava pod uslovom da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava, na način iz stava 1. ovog člana, uz pisanu saglasnost filijale sa kojom je zaključila ugovor, a najviše do iznosa prenetih sredstava.

Član 85

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor u roku koji je utvrdila u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, a u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačni obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava dva ovog člana odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom obračunu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Po okončanju postupka konačnog obračuna, filijala i zdravstvena ustanova zaključuju aneks ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite za 2013. godinu.

Član 86

(Brisan)

Član 87

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 88

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 63. i 64. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u skladu sa članom 78. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

XI IZMENE UGOVORA

Član 89

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 90

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2013. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 91

Rok za zaključivanje ugovora je 60 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 92

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2013. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 43/2013)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2013. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 106/2013)

Član 2

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2013. GODINU

iznosi u 000 dinara

R. B.

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i
labilni produkti
od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina)

Ishrana
bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

Ukupna naknada umanjena za participaciju

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Dom zdravlja Bačka Topola

200.856

5.313

43.860

5.565

 

7.993

6.009

354

 

3.554

266.396

2.

Dom zdravlja Mali Iđoš

48.941

1.705

12.910

1.744

 

2.245

 

 

 

1.196

66.349

3.

Dom zdravlja Subotica

455.728

14.736

98.956

16.005

 

15.400

 

 

 

10.419

590.406

4.

Opšta bolnica Subotica

1.090.948

50.387

226.210

192.165

19.189

193.715

52.237

33.283

 

8.515

1.849.619

5.

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

Subotica

1.796.473

72.141

381.936

215.479

19.189

219.353

58.246

33.637

 

23.684

2.772.770

6.

Dom zdravlja Žitište

78.458

5.167

16.108

2.736

 

3.081

 

 

 

1.698

103.852

7.

Dom zdravlja Novi Bečej

109.536

3.273

23.736

2.565

 

4.103

 

 

 

2.561

140.652

8.

Dom zdravlja Sečanj

67.298

2.949

19.062

2.137

 

2.051

 

 

 

1.682

91.815

9.

Dom zdravlja Nova Crnja

49.365

2.087

12.852

2.396

 

2.224

 

 

 

1.611

67.313

10.

Dom zdravlja Zrenjanin

448.011

16.581

93.196

8.131

 

25.637

 

 

 

12.868

578.688

11.

Opšta bolnica Zrenjanin

970.865

39.589

236.772

149.332

13.985

130.969

79.202

25.598

 

6.423

1.639.889

12.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

108.799

5.090

23.386

16.013

 

5.992

 

5.991

 

376

164.895

13.

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II

Zrenjanin

1.832.332

74.736

425.112

183.310

13.985

174.057

79.202

31.589

 

27.219

2.787.104

14.

Dom zdravlja Ada

90.647

2.947

17.090

2.193

 

3.672

 

 

 

1.994

114.555

15.

Dom zdravlja Kanjiža

127.896

5.056

31.232

2.404

 

5.544

 

 

 

2.512

169.620

16.

Dom zdravlja Novi Kneževac

76.208

2.158

16.896

2.113

 

3.011

 

3.212

 

802

102.796

17.

Dom zdravlja Čoka

45.850

1.035

11.137

1.323

 

2.251

 

 

 

887

60.709

18.

Dom zdravlja Senta

84.023

815

24.783

3.724

 

5.344

 

 

 

1.736

116.953

19.

Apoteka Senta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.

Opšta bolnica Senta

342.889

9.518

80.435

47.191

4.677

47.143

5.308

14.074

 

2.256

548.979

21.

Opšta bolnica Kikinda

478.424

16.399

97.190

54.036

8.199

60.448

59.464

14.685

 

2.127

786.718

22.

Dom zdravlja Kikinda

193.020

3.565

35.947

7.758

 

7.339

 

 

 

4.026

243.603

23.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

165.258

3.714

32.102

20.885

 

2.143

 

21.906

 

 

246.008

24.

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III

Kikinda

1.604.215

45.207

346.812

141.627

12.876

136.895

64.772

53.877

 

16.340

2.389.941

25.

Dom zdravlja Alibunar

104.298

3.764

21.058

3.420

 

4.523

 

 

 

2.650

134.413

26.

Dom zdravlja Bela Crkva

81.118

3.877

18.422

2.871

 

3.934

 

 

 

1.515

108.707

27.

Dom zdravlja Kovačica

108.927

4.212

22.721

4.610

 

5.520

 

 

 

3.603

142.387

28.

Dom zdravlja Kovin

149.539

7.714

28.370

4.502

 

6.649

 

 

 

3.977

192.797

29.

Dom zdravlja Opovo

53.007

2.796

14.925

1.371

 

2.202

 

 

 

865

73.436

30.

Dom zdravlja Plandište

51.390

1.984

16.102

1.810

 

1.642

 

 

 

1.720

71.208

31.

Opšta bolnica Vršac

449.141

17.794

73.716

69.130

5.559

58.951

39.505

15.799

 

2.538

727.057

32.

Dom zdravlja Vršac

171.137

5.697

33.727

5.607

 

5.449

 

 

 

4.118

217.499

33.

Dom zdravlja Pančevo

441.424

13.305

87.662

19.623

 

26.509

 

 

 

11.764

576.759

34.

Opšta bolnica Pančevo

1.009.521

35.366

149.263

147.317

13.870

160.040

93.102

32.458

 

4.695

1.636.242

35.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

107.129

5.160

24.903

9.659

 

3.192

 

14.433

 

340

164.136

36.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

367.210

13.962

94.192

30.493

 

5.385

 

56.400

 

209

567.433

37.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

378.018

12.286

96.137

32.624

 

8.989

 

75.930

 

58

603.926

38.

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39.

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV

Pančevo

3.471.859

127.917

681.198

333.037

19.429

292.985

132.607

195.020

 

38.052

5.216.000

40.

Dom zdravlja Apatin

128.538

2.395

38.037

4.961

 

7.443

 

 

 

2.557

178.817

41.

Dom zdravlja Kula

198.776

3.948

40.486

7.933

 

9.484

 

 

 

4.672

255.955

42.

Dom zdravlja Odžaci

169.267

6.683

42.073

5.907

 

9.229

 

1.976

 

3.126

232.009

43.

Dom zdravlja Sombor

316.106

15.765

55.619

7.344

 

16.307

 

 

 

7.953

403.188

44.

Opšta bolnica Sombor

1.049.602

65.716

226.788

202.919

13.637

145.048

64.857

46.669

 

6.065

1.809.171

45.

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V

Sombor

1.862.289

94.507

403.003

229.064

13.637

187.511

64.857

48.645

 

24.373

2.879.140

46.

Dom zdravlja Bač

57.913

2.291

17.915

1.666

 

3.029

 

 

 

2.116

80.698

47.

Dom zdravlja Bačka Palanka

253.057

7.248

47.892

13.650

 

14.251

44.463

628

 

9.928

371.261

48.

Dom zdravlja Bački Petrovac

52.224

2.973

11.080

1.320

 

2.906

 

 

 

2.007

68.496

49.

Dom zdravlja Beočin

66.419

2.627

14.514

1.672

 

3.154

 

 

 

2.829

85.557

50.

Dom zdravlja Bečej

175.251

5.939

37.154

5.406

 

8.320

 

 

 

6.183

225.887

51.

Dom zdravlja Žabalj

102.058

3.390

18.972

3.237

 

4.515

 

 

 

1.738

130.434

52.

Dom zdravlja Srbobran

63.992

2.700

13.909

1.658

 

3.515

 

 

 

1.857

83.917

53.

Dom zdravlja Temerin

94.177

2.494

17.557

3.353

 

5.182

 

 

 

4.805

117.958

54.

Dom zdravlja Titel

58.072

2.602

13.778

1.607

 

2.929

 

 

 

1.186

77.802

55.

Dom zdravlja Novi Sad

1.125.078

38.253

169.497

20.819

 

60.017

 

 

 

46.633

1.367.031

56.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

265.674

9.197

50.896

1.927

 

2.390

 

 

 

 

330.084

57.

Dom zdravlja Vrbas

189.085

6.887

33.938

5.891

 

8.818

 

 

 

3.681

240.938

58.

Opšta bolnica Vrbas

482.064

18.036

89.881

70.580

10.338

88.888

44.550

20.838

 

2.343

822.832

59.

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

88.143

3.691

15.038

55.508

 

3.410

 

7.538

 

2.467

170.861

60.

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

504.719

23.172

240.746

687.392

 

136.368

 

32.658

 

2.491

1.622.564

61.

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

527.974

24.079

219.371

159.774

 

155.196

 

39.030

 

612

1.124.812

62.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

601.395

22.247

324.463

89.660

 

636.200

 

36.453

 

12.154

1.698.264

63.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

721.056

37.154

148.500

209.401

 

143.399

3.158

27.079

 

 

1.289.747

64.

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

74.382

1.319

11.633

232

 

3.256

 

 

 

405

90.417

65.

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.763.401

103.255

846.994

947.567

434

927.144

101.788

124.642

 

14.022

5.801.203

66.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

32.041

1.286

5.202

 

 

1.873

 

 

 

364

40.038

67.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

58.038

1.531

7.292

528

 

2.117

 

 

 

 

69.506

68.

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69.

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70.

Vojnomedicinski centar Novi Sad (II-XII)

6.038

2.116

20.422

5.769

 

11.577

796

5.649

 

380

51.987

VI

Novi Sad

8.362.251

324.487

2.376.644

2.288.617

10.772

2.228.454

194.755

294.515

 

118.201

15.962.294

71.

Dom zdravlja Inđija

225.119

8.057

44.477

6.223

 

13.908

 

 

 

6.775

291.009

72.

Dom zdravlja Pećinci

93.912

5.521

22.726

2.517

 

3.703

 

 

 

3.486

124.893

73.

Dom zdravlja Ruma

255.221

10.211

55.156

8.388

 

12.672

 

411

 

8.364

333.695

74.

Dom zdravlja Irig

46.753

1.643

11.432

1.357

 

2.515

 

 

 

1.006

62.694

75.

Dom zdravlja Stara Pazova

277.380

9.006

57.852

12.368

 

13.922

25.798

245

 

7.300

389.271

76.

Dom zdravlja Šid

168.036

5.066

33.636

5.129

 

7.622

 

 

 

4.249

215.240

77.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

320.122

12.943

56.254

11.210

 

9.636

 

 

 

5.087

405.078

78.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

844.677

33.528

139.089

118.179

10.096

140.994

102.871

25.802

 

5.950

1.409.286

79.

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII

Sr. Mitrovica

2.231.220

85.975

420.622

165.371

10.096

204.972

128.669

26.458

 

42.217

3.231.166

80.

Dom zdravlja Bogatić

141.335

3.145

22.529

4.896

 

5.878

 

 

 

2.073

175.710

81.

Dom zdravlja Ljubovija

91.457

1.226

17.345

3.805

 

3.233

 

3.133

 

2.005

118.194

82.

Dom zdravlja Loznica

275.306

7.271

43.340

17.220

 

12.534

 

 

 

6.687

348.984

83.

Dom zdravlja Krupanj

69.627

1.053

9.059

3.733

 

2.736

 

 

 

822

85.386

84.

Dom zdravlja Mali Zvornik

57.813

1.595

9.605

2.670

 

2.137

 

 

 

736

73.084

85.

Opšta bolnica Loznica

709.132

19.592

116.948

104.681

12.896

81.912

61.565

22.219

 

5.058

1.123.887

86.

Dom zdravlja Vladimirci

69.889

4.807

11.958

3.562

 

2.674

 

 

 

1.326

91.564

87.

Dom zdravlja Koceljeva

57.914

2.142

11.782

2.336

 

1.863

 

 

 

874

75.163

88.

Dom zdravlja Šabac

409.892

9.464

61.653

16.637

 

12.168

 

 

 

8.979

500.835

89.

Opšta bolnica Šabac

981.358

21.369

185.769

177.380

6.973

159.483

85.695

42.974

 

8.640

1.652.361

90.

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

91.

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIII

Šabac

2.863.723

71.664

489.988

336.920

19.869

284.618

147.260

68.326

 

37.200

4.245.168

92.

Dom zdravlja Ub

102.230

3.299

19.743

4.026

 

4.361

 

 

 

2.080

131.579

93.

Dom zdravlja Valjevo

290.133

8.627

53.698

11.097

 

9.809

 

 

 

4.667

368.697

94.

Dom zdravlja Osečina

47.662

759

12.534

1.861

 

1.923

 

 

 

549

64.190

95.

Dom zdravlja Ljig

48.843

813

11.959

2.135

 

2.243

 

 

 

1.243

64.750

96.

Dom zdravlja Mionica

48.787

1.075

11.661

1.900

 

2.170

 

 

 

554

65.039

97.

Zdravstveni centar Valjevo

1.175.421

30.209

229.817

138.923

14.821

196.552

83.994

34.130

 

10.124

1.893.743

98.

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

99.

Dom zdravlja Lajkovac

69.881

4.374

11.773

2.874

 

2.900

 

 

 

1.687

90.115

IX

Valjevo

1.782.957

49.156

351.185

162.816

14.821

219.958

83.994

34.130

 

20.904

2.678.113

100.

Zdravstveni centar Smederevo

365.800

11.594

61.662

16.578

 

10.437

 

 

 

12.290

453.781

101.

Opšta bolnica Smederevo

743.019

22.232

111.522

106.031

3.538

104.914

61.912

12.107

 

7.538

1.157.737

102.

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

533.675

17.876

86.754

95.185

7.107

61.063

43.549

11.190

 

2.298

854.101

103.

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

104.

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

105.

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

106.

Dom zdravlja Velika Plana

173.994

3.967

30.132

5.499

 

7.378

 

 

 

2.614

218.356

107.

Dom zdravlja Smederevska Palanka

226.848

7.111

34.435

7.692

 

8.542

 

 

 

3.023

281.605

X

Smederevo

2.043.336

62.780

324.505

230.985

10.645

192.334

105.461

23.297

 

27.763

2.965.580

108.

Dom zdravlja Veliko Gradište

90.757

3.114

15.380

3.434

 

3.784

 

 

 

2.438

114.031

109.

Dom zdravlja Žagubica

88.614

2.831

12.803

2.787

 

2.804

4.178

91

 

1.369

112.739

110.

Dom zdravlja Golubac

60.896

2.868

11.054

1.538

 

1.611

 

 

 

1.353

76.614

111.

Dom zdravlja Kučevo

78.903

3.385

12.003

3.594

 

2.988

 

 

 

1.801

99.072

112.

Dom zdravlja Malo Crniće

43.272

3.349

9.581

1.913

 

1.895

 

 

 

1.675

58.335

113.

Dom zdravlja Požarevac

404.642

11.761

67.725

13.093

 

15.660

 

 

 

7.829

505.052

114.

Opšta bolnica Požarevac

855.913

18.227

120.021

121.150

14.301

128.611

76.603

46.534

 

7.226

1.374.134

115.

Dom zdravlja Žabari

61.742

3.466

12.572

1.550

 

1.892

 

 

 

1.304

79.918

116.

Zdravstveni centar Petrovac

334.948

11.138

55.003

25.175

2.107

19.215

12.309

5.117

 

6.648

458.364

117.

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XI

Požarevac

2.019.687

60.139

316.142

174.234

16.408

178.460

93.090

51.742

 

31.643

2.878.259

118.

Dom zdravlja Kragujevac

592.055

17.229

77.505

27.634

 

31.805

 

 

 

14.384

731.844

119.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

166.349

2.856

29.098

1.446

 

1.256

 

 

 

421

200.584

120.

Dom zdravlja Batočina

69.494

2.247

10.681

2.846

 

2.494

 

 

 

1.166

86.596

121.

Dom zdravlja Knić

64.573

3.132

11.677

2.672

 

3.635

 

 

 

1.527

84.162

122.

Dom zdravlja Lapovo

43.922

1.022

7.946

1.559

 

1.626

 

 

 

541

55.534

123.

Dom zdravlja Rača

58.371

1.920

9.790

1.751

 

2.160

 

 

 

1.117

72.875

124.

Dom zdravlja Topola

99.043

4.116

20.108

2.708

 

3.970

 

 

 

2.607

127.338

125.

Zdravstveni centar Aranđelovac

447.292

14.221

66.424

32.561

1.667

61.059

12.963

13.095

 

9.456

639.826

126.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

181.400

4.659

31.586

5.514

 

7.896

 

 

 

6.579

224.476

127.

Klinički centar Kragujevac

2.092.362

52.876

533.369

900.147

38.087

620.560

123.382

73.235

 

11.474

4.422.544

128.

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

129.

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XII

Kragujevac

3.814.861

104.278

798.184

978.838

39.754

736.461

136.345

86.330

 

49.272

6.645.779

130.

Dom zdravlja Despotovac

163.387

4.202

30.716

3.910

 

5.613

 

1.815

 

4.170

205.473

131.

Dom zdravlja Svilajnac

148.768

3.607

34.769

6.409

 

5.932

9.833

1.056

 

4.289

206.085

132.

Dom zdravlja Ćuprija

141.568

3.240

28.620

4.794

 

5.574

 

 

 

2.476

181.320

133.

Opšta bolnica Ćuprija

820.486

15.484

127.886

105.184

6.517

131.827

141.286

28.788

 

6.138

1.371.320

134.

Dom zdravlja Rekovac

64.515

1.635

13.971

1.975

 

2.881

 

 

 

696

84.281

135.

Dom zdravlja Jagodina

273.130

4.195

71.092

15.639

 

9.631

 

 

 

6.606

367.081

136.

Opšta bolnica Jagodina

565.545

7.415

95.573

74.770

5.425

94.231

 

20.765

 

3.494

860.230

137.

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

138.

Opšta bolnica Paraćin

359.551

6.966

48.442

33.979

4.572

45.996

 

9.336

 

4.242

504.600

139.

Dom zdravlja Paraćin

172.879

4.144

29.042

9.846

 

5.846

 

 

 

4.815

216.942

140.

Apoteka Paraćin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XIII

Jagodina

2.709.829

50.888

480.111

256.506

16.514

307.531

151.119

61.760

 

36.926

3.997.332

141.

Zdravstveni centar Bor

813.406

9.956

123.764

71.407

4.039

78.175

22.710

16.038

 

11.331

1.128.164

142.

Dom zdravlja Majdanpek

120.724

4.561

22.158

3.717

 

5.377

 

 

 

2.924

153.613

143.

Opšta bolnica Majdanpek

92.991

3.760

19.491

11.046

760

4.432

9.462

2.229

 

557

143.614

144.

Zdravstveni centar Negotin

509.278

5.433

98.188

50.933

2.589

37.613

18.547

9.372

 

7.929

724.024

145.

Zdravstveni centar Kladovo

359.798

4.740

89.087

41.846

2.002

25.608

10.007

8.764

 

2.764

539.088

146.

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XIV

Bor

1.896.197

28.450

352.688

178.949

9.390

151.205

60.726

36.403

 

25.505

2.688.503

147.

Dom zdravlja Boljevac

81.947

1.551

14.769

2.907

 

2.645

 

 

 

1.614

102.205

148.

Zdravstveni centar Knjaževac

386.668

8.703

73.018

21.442

2.586

33.965

 

6.365

 

4.709

528.038

149.

Zdravstveni centar Zaječar

861.691

22.925

152.665

106.287

6.922

133.755

54.002

15.074

 

8.019

1.345.302

150.

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XV

Zaječar

1.330.306

33.179

240.452

130.636

9.508

170.365

54.002

21.439

 

14.342

1.975.545

151.

Zdravstveni centar Užice

3.245.670

80.237

617.156

293.831

26.877

385.008

98.556

69.426

 

30.978

4.785.783

152.

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVI

Užice

3.245.670

80.237

617.156

293.831

26.877

385.008

98.556

69.426

 

30.978

4.785.783

153.

Zdravstveni centar Čačak

1.546.856

48.724

271.573

161.006

12.570

170.823

63.453

26.976

 

21.597

2.280.384

154.

Dom zdravlja Gornji Milanovac

189.871

5.391

38.378

8.440

 

5.642

 

 

 

4.087

243.635

155.

Opšta bolnica Gornji Milanovac

333.301

9.863

52.959

39.107

2.091

40.819

 

9.134

 

3.814

483.460

156.

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

157.

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVII

Čačak

2.070.028

63.978

362.910

208.553

14.661

217.284

63.453

36.110

 

29.498

3.007.479

158.

Dom zdravlja Raška

137.620

2.874

31.798

8.045

 

6.041

 

1.035

 

2.458

184.955

159.

Zdravstveni centar Kraljevo

1.363.292

32.363

241.197

151.501

11.916

175.302

56.657

25.407

 

16.465

2.041.170

160.

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

126.032

4.015

30.405

6.947

 

6.563

 

 

 

3.261

170.701

161.

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

68.194

3.114

14.243

5.249

 

1.542

5.180

2.868

 

345

100.045

162.

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVIII

Kraljevo

1.695.138

42.366

317.643

171.742

11.916

189.448

61.837

29.310

 

22.529

2.496.871

163.

Dom zdravlja Trstenik

195.391

5.480

42.943

7.903

 

9.806

 

 

 

6.046

255.477

164.

Zdravstveni centar Kruševac

1.478.090

44.763

254.439

167.032

8.608

168.769

90.143

20.689

 

19.652

2.212.881

165.

Dom zdravlja Aleksandrovac

107.875

1.987

27.359

7.031

 

6.002

 

1.006

 

2.459

148.801

166.

Dom zdravlja Varvarin

71.285

1.263

15.638

4.411

 

3.800

 

 

 

1.637

94.760

167.

Dom zdravlja Ćićevac

43.512

688

13.246

2.209

 

2.039

 

 

 

963

60.731

168.

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

169.

Dom zdravlja Brus

89.840

1.885

23.475

4.112

 

3.683

 

660

 

1.253

122.402

XIX

Kruševac

1.985.993

56.066

377.100

192.698

8.608

194.099

90.143

22.355

 

32.010

2.895.052

170.

Dom zdravlja Gadžin Han

54.291

3.784

10.037

1.629

 

1.899

 

 

 

568

71.072

171.

Dom zdravlja Doljevac

73.059

3.517

11.552

3.649

 

3.235

 

 

 

1.226

93.786

172.

Dom zdravlja Svrljig

78.189

2.005

13.831

2.158

 

3.060

 

 

 

959

98.284

173.

Dom zdravlja Sokobanja

88.214

2.121

18.804

2.740

 

3.378

 

 

 

1.236

114.021

174.

Dom zdravlja Niš

948.785

28.118

114.574

29.165

 

49.961

 

 

 

16.010

1.154.593

175.

Dom zdravlja Merošina

66.155

4.499

12.378

3.364

 

2.577

 

 

 

1.176

87.797

176.

Dom zdravlja Ražanj

50.948

3.843

9.989

2.086

 

1.881

 

 

 

774

67.973

177.

Zdravstveni centar Aleksinac

413.047

17.554

67.316

29.646

3.943

30.614

 

6.452

 

5.065

563.507

178.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

474.507

20.619

131.126

21.447

73

7.393

 

64.914

 

9

720.070

179.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

321.761

7.000

74.546

15.218

 

11.470

 

 

 

486

429.509

180.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

207.775

6.570

30.601

8.566

 

10.851

 

 

 

7.146

257.217

181.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

35.190

725

2.905

892

 

1.239

 

 

 

 

40.951

182.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

48.245

1.549

6.310

1.120

 

2.601

 

 

 

896

58.929

183.

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

130.920

4.318

30.909

13.396

 

10.054

 

11.641

 

391

200.847

184.

Klinički centar Niš

3.046.086

93.233

680.831

1.296.481

115

865.167

153.480

88.532

 

18.586

6.205.339

185.

Klinika za stomatologiju Niš

173.318

3.631

14.090

5.522

 

7.424

 

171

 

252

203.904

186.

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

187.

Vojna bolnica Niš

19.452

3.629

24.720

15.245

 

38.880

3.437

6.000

 

1.152

110.211

XX

Niš

6.229.942

206.715

1.254.519

1.452.324

4.131

1.051.684

156.917

177.710

 

55.932

10.478.010

188.

Dom zdravlja Kuršumlija

121.479

1.538

26.888

8.122

 

5.405

7.877

1.229

 

1.607

170.931

189.

Dom zdravlja Blace

84.227

1.248

13.814

3.516

 

2.814

 

 

 

1.357

104.262

190.

Dom zdravlja Žitorađa

75.646

3.854

13.194

3.986

 

2.365

 

 

 

1.248

97.797

191.

Dom zdravlja Prokuplje

207.378

7.841

44.547

10.710

 

9.216

 

 

 

4.313

275.379

192.

Opšta bolnica Prokuplje

581.431

15.600

100.126

63.155

3.969

82.405

36.591

12.625

 

3.008

892.894

193.

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXI

Prokuplje

1.070.161

30.081

198.569

89.489

3.969

102.205

44.468

13.854

 

11.533

1.541.263

194.

Dom zdravlja Bela Palanka

90.756

1.924

20.788

3.237

 

3.096

 

 

 

848

118.953

195.

Dom zdravlja Pirot

224.367

6.081

44.853

5.995

 

5.714

 

 

 

4.852

282.158

196.

Opšta bolnica Pirot

619.136

16.246

110.740

82.645

5.220

98.440

46.229

14.203

 

3.620

989.239

197.

Dom zdravlja Babušnica

72.916

2.170

18.268

1.888

 

2.980

 

 

 

811

97.411

198.

Dom zdravlja Dimitrovgrad

88.411

1.972

17.062

2.616

 

2.780

 

618

 

1.042

112.417

199.

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXII

Pirot

1.095.586

28.393

211.711

96.381

5.220

113.010

46.229

14.821

 

11.173

1.600.178

200.

Dom zdravlja Bojnik

63.035

2.042

12.034

2.363

 

1.887

 

 

 

391

80.970

201.

Dom zdravlja Leskovac

619.759

15.018

124.616

25.256

 

26.760

 

 

 

10.902

800.507

202.

Dom zdravlja Vlasotince

151.532

1.802

35.026

5.202

 

7.348

 

 

 

1.770

199.140

203.

Dom zdravlja Medveđa

86.718

2.494

15.473

1.812

 

1.762

 

 

 

970

107.289

204.

Opšta bolnica Leskovac

1.191.777

20.277

166.271

170.887

9.888

186.406

74.038

35.057

 

4.834

1.849.767

205.

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

206.

Dom zdravlja Lebane

119.949

1.394

18.449

3.974

 

3.937

 

 

 

1.795

145.908

XXIII

Leskovac

2.232.770

43.027

371.869

209.494

9.888

228.100

74.038

35.057

 

20.662

3.183.581

207.

Zdravstveni centar Vranje

1.279.123

23.067

214.093

161.726

7.656

145.324

85.428

26.582

 

9.883

1.933.116

208.

Dom zdravlja Bosilegrad

59.924

55

12.621

1.959

 

1.758

 

442

 

471

76.288

209.

Dom zdravlja Bujanovac

279.972

5.956

37.570

7.933

 

5.992

 

 

 

2.170

335.253

210.

Dom zdravlja Preševo

232.276

4.896

29.215

7.444

 

4.476

 

 

 

1.078

277.229

211.

Dom zdravlja Vladičin Han

107.483

1.199

27.036

4.402

 

3.917

 

 

 

1.127

142.910

212.

Zdravstveni centar Surdulica

283.582

2.469

45.032

18.786

1.220

22.639

 

5.043

 

1.487

377.284

213.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

79.683

1.039

23.856

6.857

 

3.458

 

5.109

 

171

119.831

214.

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

215.

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXIV

Vranje

2.322.043

38.681

389.423

209.107

8.876

187.564

85.428

37.176

 

16.387

3.261.911

216.

Dom zdravlja Zvečan

157.577

2.056

21.553

2.149

 

4.385

 

 

 

 

187.720

217.

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.559.773

15.151

206.104

52.527

6.277

62.365

22.832

15.622

 

 

1.940.651

218.

Apoteka Kosovska Mitrovica

77.305

692

3.833

 

 

 

 

 

183.128

21.510

243.448

XXV

Kos. Mitrovica

1.794.655

17.899

231.490

54.676

6.277

66.750

22.832

15.622

183.128

21.510

2.371.819

219.

Dom zdravlja Barajevo

119.136

6.828

26.738

6.690

 

4.177

23.297

410

 

1.474

185.802

220.

Dom zdravlja Voždovac

494.122

21.631

81.879

10.828

 

28.359

 

 

 

18.144

618.675

221.

Dom zdravlja Vračar

247.477

9.483

56.711

4.679

 

12.925

 

 

 

10.208

321.067

222.

Dom zdravlja Grocka

336.581

16.242

55.872

8.751

 

12.923

 

 

 

8.116

422.253

223.

Dom zdravlja Zvezdara

483.668

19.520

83.598

10.802

 

22.612

 

 

 

11.644

608.556

224.

Dom zdravlja Zemun

628.199

28.140

110.695

19.113

 

35.221

 

 

 

26.181

795.187

225.

Dom zdravlja Lazarevac

313.058

18.229

62.599

18.860

 

15.386

 

1.508

 

6.597

423.043

226.

Dom zdravlja Mladenovac

215.569

11.326

42.386

6.033

 

10.548

 

 

 

5.722

280.140

227.

Dom zdravlja Novi Beograd

645.073

27.948

111.456

14.872

 

37.932

 

 

 

29.198

808.083

228.

Dom zdravlja Obrenovac

290.297

11.643

50.001

14.325

 

13.130

44.397

555

 

9.393

414.955

229.

Dom zdravlja Palilula

581.516

23.991

93.409

12.909

 

33.648

 

 

 

21.971

723.502

230.

Dom zdravlja Rakovica

336.220

14.689

49.718

7.597

 

18.214

 

 

 

11.758

414.680

231.

Dom zdravlja Savski Venac

220.663

9.349

41.069

10.253

 

10.708

 

 

 

8.129

283.913

232.

Dom zdravlja Sopot

97.824

6.044

20.729

2.458

 

3.904

 

 

 

1.272

129.687

233.

Dom zdravlja Stari Grad

350.227

15.205

55.289

7.281

 

21.543

 

 

 

13.883

435.662

234.

Dom zdravlja Čukarica

527.634

20.950

80.198

18.046

 

36.298

 

 

 

26.107

657.019

235.

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

144.364

8.626

28.249

12.116

 

7.715

52.770

7.381

 

557

260.664

236.

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

156.518

8.072

39.904

1.021

 

2.124

 

6.797

 

55

214.381

237.

Institut za neonatologiju

263.442

11.726

69.619

41.628

 

39.535

 

8.276

 

 

434.226

238.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

355.728

17.210

88.086

74.205

 

84.574

 

10.494

 

1.687

628.610

239.

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

910.666

32.697

170.908

4.600

 

6.554

 

 

 

 

1.125.425

240.

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

67.865

2.488

8.672

231

 

3.673

 

 

 

558

82.371

241.

Gradski zavod za gerontologiju

251.234

12.812

30.074

1.445

 

3.002

 

 

 

2.455

296.112

242.

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

174.453

7.653

24.028

2.877

 

10.636

 

 

 

4.603

215.044

243.

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

92.160

5.050

32.018

9.801

 

7.407

83.224

7.306

 

745

236.221

244.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

148.740

6.066

21.379

1.978

 

3.310

 

1.012

 

 

182.485

245.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

135.553

5.519

21.995

2.036

 

4.913

 

 

 

4.606

165.410

246.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

144.914

7.505

29.912

2.454

 

2.223

 

14.277

 

145

201.140

247.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

144.885

4.734

23.616

8.783

 

2.133

 

6.154

 

 

190.305

248.

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

70.921

3.176

19.000

84

 

49

 

3.302

 

 

96.532

249.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

697.689

31.969

168.308

100.583

383

606.397

 

45.018

 

12.253

1.638.094

250.

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

658.841

20.851

112.381

24.367

 

7.093

 

34.584

 

 

858.117

251.

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

598.990

28.505

375.896

156.315

26.331

785.772

 

29.950

 

11.788

1.989.971

252.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

884.733

37.767

254.783

218.432

2.091

269.343

 

51.103

 

190

1.718.062

253.

Institut za mentalno zdravlje

300.022

9.278

45.196

5.219

 

6.007

 

13.395

 

2.176

376.941

254.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

770.180

40.114

312.021

1.311.347

57

165.402

 

27.952

 

97

2.626.976

255.

Institut za reumatologiju

214.629

9.138

43.924

358.001

 

7.842

 

13.163

 

1.726

644.971

256.

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

245.157

12.710

54.709

5.671

 

7.727

 

21.989

 

3.049

344.914

257.

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

108.597

3.498

21.307

1.159

 

2.244

 

4.787

 

 

141.592

258.

Univerzitetska dečja klinika

645.606

33.724

154.911

142.628

51

189.062

13.651

29.829

 

 

1.209.462

259.

Ginekološko-akušerska klinika

661.200

28.738

168.481

83.819

22

93.817

 

20.891

 

1.023

1.055.945

260.

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa"

830.440

35.297

185.596

321.294

20.990

283.178

 

22.952

 

5.949

1.693.798

261.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.061.160

53.220

221.148

87.027

5.294

260.921

56.882

52.200

 

4.779

1.793.073

262.

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.184.317

51.378

212.463

185.721

24.652

346.387

64.299

39.060

 

3.255

2.105.022

263.

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.489.217

62.249

335.660

220.068

2.580

321.186

181.578

43.826

 

3.636

2.652.728

264.

Klinički centar Srbije

7.100.490

285.592

2.112.517

2.679.753

2.586

2.821.751

86.700

427.851

 

28.504

15.488.736

265.

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

100.822

2.970

32.174

118

 

705

 

6.112

 

134

142.767

266.

Vojnomedicinska akademija

966.488

36.581

404.634

478.731

62.094

574.873

69.472

74.109

 

4.041

2.662.941

267.

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXVI

Beograd

27.467.285

1.178.131

6.845.916

6.717.009

147.131

7.245.083

676.270

1.026.243

 

307.808

50.995.260

268.

Zdravstveni centar Gnjilane

350.261

2.684

24.601

7.435

 

2.603

 

 

 

 

387.584

269.

Apoteka Gnjilane

34.199

457

3.973

 

 

 

 

 

16.658

2.186

53.101

XXVII

Gnjilane

384.460

3.141

28.574

7.435

 

2.603

 

 

16.658

2.186

440.685

270.

Dom zdravlja Gračanica, Priština

554.021

 

45.635

1.131

 

18.852

 

 

1.837

213

621.263

271.

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

315.283

 

23.627

1.212

 

5.177

 

 

3.296

479

348.116

272.

Dom zdravlja Kosovo Polje

145.471

 

13.320

829

 

1.250

 

 

4.101

601

164.370

273.

Dom zdravlja Obilić

194.603

 

12.129

692

 

2.137

 

 

1.612

85

211.088

274.

Dom zdravlja Štrpce

275.284

 

22.281

3.694

 

6.781

 

 

6.043

958

313.125

275.

Kliničko-bolnički centar Priština

894.920

 

52.841

12.453

782

13.834

 

6.780

 

1.606

980.004

276.

Zdravstveni centar Prizren

167.295

 

10.523

 

 

 

 

 

1.786

132

179.472

277.

Apoteka Prizren

10.064

 

505

 

 

 

 

 

 

 

10.569

278.

Dom zdravlja Dragaš

23.323

 

882

 

 

 

 

 

 

 

24.205

279.

Zdravstveni centar Peć

124.152

 

8.461

 

 

 

 

 

1.490

217

133.886

280.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

16.254

 

464

 

 

 

 

 

 

 

16.718

281.

Apoteka Peć

6.205

 

320

 

 

 

 

 

 

 

6.525

282.

Zdravstveni centar Đakovica

20.601

 

1.073

 

 

 

 

 

 

 

21.674

283.

Dom zdravlja Istok

44.793

 

4.010

 

 

 

 

 

993

141

49.655

284.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

20.876

 

765

 

 

 

 

 

 

 

21.641

285.

Dom zdravlja Priština

338.850

 

28.057

 

 

 

 

 

 

 

366.907

286.

Apoteka Priština

6.770

 

447

 

 

 

 

 

 

 

7.217

XXVIII

Gračanica

3.158.765

 

225.340

20.011

782

48.031

 

6.780

21.158

4.432

3.476.435

287.

Opšta bolnica Novi Pazar

575.559

16.083

110.259

83.964

6.213

70.016

66.455

13.328

 

2.299

939.578

288.

Dom zdravlja Novi Pazar

252.651

6.601

46.352

17.425

 

4.687

 

 

 

4.685

323.031

289.

Dom zdravlja Tutin

171.943

1.777

31.303

11.033

 

6.214

13.616

1.200

 

1.338

235.748

XXIX

Novi Pazar

1.000.153

24.461

187.914

112.422

6.213

80.917

80.071

14.528

 

8.322

1.498.357

A

SVEGA

95.374.184

3.098.680

20.008.716

15.841.561

491.442

15.796.945

3.055.347

2.566.160

220.944

1.108.601

155.345.378

290.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

27.905

653

6.187

193

 

403

 

4.739

 

5

40.075

291.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

11.252

210

2.007

 

 

432

 

1.667

 

15

15.553

292.

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

64.255

1.573

18.349

1.690

 

881

 

9.384

 

226

95.906

293.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

17.190

573

12.684

1.787

 

2.343

 

5.775

 

 

40.352

294.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

150.036

1.863

24.751

11.745

 

9.641

 

12.904

 

840

210.100

295.

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

154.862

4.943

29.148

119.251

 

29.347

 

11.408

 

2.402

346.557

296.

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

11.663

211

2.830

29

 

118

 

157

 

 

15.008

B

SVEGA RH

437.163

10.026

95.956

134.695

 

43.165

 

46.034

 

3.488

763.551

V

UKUPNO

95.811.347

3.108.706

20.104.672

15.976.256

491.442

15.840.110

3.055.347

2.612.194

220.944

1.112.089

156.108.929

297.

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

436.820

17.737

55.398

10.798

 

22.000

 

 

 

19.729

523.024

G

SVEGA ZU VAN PMZU

436.820

17.737

55.398

10.798

 

22.000

 

 

 

19.729

523.024

Sledeći