DEKLARACIJA
O BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

("Sl. list grada Niša", br. 90/2013)

1.

Odbornici Skupštine Grada Niša, odlučni su da se uključe u borbu protiv svih oblika trgovine ljudima, svesni da je trgovina ljudima težak zločin koji narušava ljudsko dostojanstvo i ugrožava osnovna ljudska prava i slobode.

2.

Skupština Grada Niša podržava napore Republike Srbije u punoj implementaciji Ustava Republike Srbije i Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, kao i poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i pratećeg Protokola za sprečavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima, posebno ženama i decom, što sve zajedno čini međunarodni okvir za borbu protiv trgovine ljudima.

3.

Ovom deklaracijom se, istovremeno, izražava zabrinutost što i pored kontinuiranih aktivnosti i mera na međunarodnom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou, trgovina ljudima i dalje predstavlja ozbiljan društveni problem. Zabrinutost se, pre svega, odnosi na trgovinu ljudima u cilju seksualne i radne eksploatacije, vršenja krivičnih dela, sklapanja brakova, ilegalnog usvajanja dece, upotrebe u pornografske svrhe, kao i zbog drugih oblika eksploatacije.

4.

Zbog svega navedenog, Skupština Grada Niša predlaže ovu Deklaraciju, uz odlučnost da se preduzmu sve potrebne pozitivne mere na unapređenju i ispunjenju ciljeva, definisanim Strategijom borbe protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 111/06), kao i važećeg zakonskog okvira, podzakonskih akata i lokalnih odluka.

5.

Usvajanjem ove Deklaracije će se:

- pozitivno uticati na prevenciju sekundarne viktimizacije,

- iskazati jasna potreba za preduzimanjem adekvatnih mera za prepoznavanje žrtava trgovine ljudima, kako bi im se pružila neophodna pomoć, naročito u slučaju pripadnosti marginalizovanim grupama,

- podstaći kreiranje politika, koje će uzimati u obzir socijalne, ekonomske, kulturne, političke i druge faktore, koji doprinose podložnosti trgovini ljudima.

6.

Deklaracija ima za cilj i da posebnu pažnju posveti saradnji lokalne zajednice sa organizacijama civilnog društva, koje su aktivne u oblasti prevencije i zaštite žrtava trgovine ljudima, kao i onih koje pružaju podršku višestruko marginalizovanim grupama, s obzirom na njihovu izrazitu pogođenost fenomenom trgovine ljudima.

Uz pomoć Deklaracije, informisanost i uključenost građana u aktivnosti ovih organizacija, ali i samog Grada Niša, biće značajno povećane.

7.

Sistemi za zaštitu dece moraju da budu osnaženi, kako bi se efikasno pomoglo u sprečavanju, identifikaciji i reagovanju na sve oblike trgovine decom, čime bi se obezbedila odgovarajuća pomoć i zaštita deci žrtvama trgovine ljudima ili deci koja su u opasnosti da postanu žrtve. U tom smislu će se pratiti rad institucija i organizacija koje izvode programe za pomoć i podršku deci, a koji se zasniva na Konvenciji o pravima deteta.

8.

Da bi se efikasno sprečila radna eksploatacija, Deklaracija poziva na dosledno poštovanje radnih prava, na praćenje i primenu mera za poboljšanje uslova rada i promociju priznatih međunarodnih i nacionalnih radnih prava.