REŠENJE

O PROGLAŠENJU ZAŠTIĆENOG STANIŠTA "GLJIVE ADE CIGANLIJE"

("Sl. list grada Beograda", br. 57-I/2013)

Član 1

Prirodno stanište "Gljive Ade Ciganlije" proglašava se zaštićenim staništem.

Prirodno stanište "Gljive Ade Ciganlije" proglašava se zaštićenim kao jedino poznato stanište gljive Myriostoma coliforme u Srbiji koja je zbog ograničenog areala izložena jakom antropogenom uticaju i kao takva ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

Član 2

Prirodno stanište "Gljive Ade Ciganlije" (u daljem tekstu: zaštićeno stanište) nalazi se u šumskom kompleksu Ade Ciganlije na teritoriji grada Beograda, gradska opština Čukarica.

Zaštićeno stanište obuhvata katastarske parcele broj: 13856/1 (deo), 13856/2 (deo) i 13857/1 (deo), KO Čukarica, grad Beograd.

Ukupna površina zaštićenog staništa iznosi 21,25 ha, u državnoj svojini.

Zaštićeno stanište nalazi se u odeljenju 19. posebne osnove gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu "Košutnjak".

Opis granice sa grafičkim prikazom zaštićenog staništa odštampan je uz ovo rešenje i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Zaštićeno stanište svrstava se u III kategoriju, kao zaštićeno stanište lokalnog značaja.

Član 4

Na zaštićenom staništu, ustanovljava se režim zaštite II stepena.

Režim zaštite iz stava 1. ovog člana sprovodi se kao aktivna zaštita i zabranjuju sve radnje i aktivnosti koje ugrožavaju ili menjaju njegova obeležja i svojstva, odnosno primarne vrednosti zaštićenog staništa, a naročito:

1) promena namene površine, odnosno pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište;

2) prosecanje i ogoljavanje šumskog prostora, vršenje zemljanih, građevinskih, šumarskih i drugih radova kojima se šuma može prorediti ili se mogu narušiti, odnosno ugroziti vrednosti zaštićenog staništa;

3) promena vrste drvenaste vegetacije;

4) izvlačenje leževine, palih stabala i otpalih grana;

5) unošenje invazivnih alohtonih vrsta;

6) paljenje i loženje vatre;

7) izgradnja objekata i postrojenja za sakupljanje, skladištenje, tretman ili odlaganje otpada, kao i drugih objekata uključujući privremene, montažne i slične objekte.

Član 5

U okviru ustanovljenog režima zaštite II stepena dozvoljava se sprovođenje mera zaštite, korišćenja i razvoja zaštićenog staništa bez posledica po njegove primarne vrednosti i to:

1) postavljanje informativnih tabli sa osnovnim podacima (šematski prikaz) o prirodnoj vrednosti;

2) postavljanje veštačkih duplji odnosno kućica za ptice;

3) održavanje autohtone vegetacije;

4) održavanje i uređenje šume u skladu sa merama zaštite staništa i šumskom osnovom;

5) primena mehaničko-fizičkih i bioloških mera zaštite u slučaju pojave neželjenih (korovskih) vrsta biljaka;

6) preduzimanje drugih mera i aktivnosti u cilju ukupnog unapređenja zaštićenog staništa bez posledica po njegove primarne vrednosti.

Član 6

Posebna ograničenja u okviru ustanovljenog režima zaštite odnose se na aktivnosti koje mogu biti sprovedene:

1) na zaštićenom staništu, odnosno u odeljenju 19. šumske osnove i to:

- uređenje postojećih pešačkih staza;

- melioracioni i drugi hidrotehnički radovi;

- sprovođenje odgovarajućih mera protivpožarne zaštite;

- primena odgovarajućih bioloških mera protiv fitopatoloških i entomoloških oboljenja šuma;

- gazdovanje šumama i šumskim zemljištem;

- sakupljanje gljiva.

2) u neposrednoj okolini zaštićenog staništa, odnosno u odeljenju 18. šumske osnove (zapadno od zaštićenog staništa) i odeljenju 20. šumske osnove (istočno od zaštićenog staništa) i to:

- primena mera utvrđenih u čl. 4. i 5. ovog rešenja u području širine 100 m od granice zaštićenog staništa, radi zaštite i očuvanja prirodnih uslova zaštićenog staništa;

- obnova šumske vegetacije i očuvanje obima i kvaliteta šumskog kompleksa;

- ograničeno korišćenje mehanizacije prilikom sadnje novih sadnica.

Aktivnosti iz stava 1. tač. 1. i 2. ovog člana mogu se planirati i sprovoditi ako su prethodno pribavljeni uslovi zaštite prirode koje utvrđuje organizacija za zaštitu prirode.

Član 7

Zaštićeno stanište poverava se na Upravljanje Javnom preduzeću "Srbijašume", Šumsko gazdinstvo "Beograd", Ulica kneza Miloša broj 55 u Beogradu (u daljem tekstu: upravljač) koji ispunjava zakonom propisane uslove u pogledu stručne, kadrovske i organizacione osposobljenosti za obavljanje poslova zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja zaštićenog staništa.

Član 8

Upravljač ima pravo aktivne legitimacije u pogledu ostvarivanja i sprovođenja ustanovljenog režima zaštite, kao što je pravo pokretanja krivičnih, prekršajnih i upravnih postupaka pred sudskim, državnim i lokalnim organima, pravo na naknadu od pravnih i fizičkih lica za korišćenje zaštićenog staništa i druga prava utvrđena zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 9

Upravljač je dužan da:

1) zaštićeno stanište čuva i održava u skladu sa režimom i merama zaštite propisanim zakonom i ovim rešenjem;

2) obezbedi kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja svih biljaka u zaštićenom staništu i blagovremeno preduzimanje mera zaštite (uzimanje uzoraka obolelih stabala i krošnji, tretman obolelih jedinki i dr);

3) u slučaju nastanka promena koje zaštićeno stanište mogu uništiti, oštetiti ili narušiti njegova bitna svojstva, bez odlaganja obavesti organizaciju za zaštitu prirode i nadležni inspekcijski organ;

4) zaštićeno stanište obeleži postavljanjem table odgovarajućeg izgleda i stara se da neprekidno bude obeleženo na propisan način (naziv, osnovni podaci, grafički prikaz) uz prethodno pribavljenu saglasnost organizacije za zaštitu prirode;

5) postavi informativne table sa latinskim i narodnim nazivom vrste, njenim bitnim karakteristikama i zanimljivostima, a radi prezentacije zaštićenog staništa, obaveštenja i obrazovanja posetilaca;

6) postavi table sa jasno definisanim pravilima ponašanja posetilaca, obavezama i ograničenjima u pogledu korišćenja zaštićenog staništa;

7) donese plan i program upravljanja zaštićenim staništem;

8) organizuje čuvarsku službu;

9) obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i ovim rešenjem ili postupa po zahtevu organizacije za zaštitu prirode, odnosno po nalogu nadležnog inspektora.

Član 10

Plan upravljanja zaštićenim staništem donosi upravljač za period od 10 godina (u daljem tekstu: plan upravljanja).

Planom upravljanja određuju se mere i aktivnosti zaštite, korišćenja i upravljanja zaštićenim staništem, način njihovog sprovođenja, smernice i prioriteti za očuvanje prirodnih vrednosti i razvoj zaštićenog staništa i sadrži naročito:

1) prikaz glavnih prirodnih vrednosti zaštićenog staništa;

2) ocenu stanja zaštićenog staništa i pregled aktivnosti i procesa koji mogu značajno ugroziti zaštićeno stanište;

3) ciljeve zaštite, očuvanja, unapređenja i razvoja, uslove, mere, pogodnosti i ograničenja za njihovo ostvarivanje;

4) prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju ukupnih prirodnih vrednosti zaštićenog staništa;

5) prioritetne zadatke naučnoistraživačkog i obrazovnog rada;

6) aktivnosti na promociji vrednosti zaštićenog staništa;

7) vrstu i sadržaj dokumentacije za sprovođenje ciljeva i aktivnosti na zaštiti, očuvanju i unapređenju stanja prirodnih vrednosti, održivom korišćenju tih vrednosti u naučne, obrazovne i druge svrhe;

8) oblike saradnje i partnerstva sa korisnicima zaštićenog staništa i korisnicima Ade Ciganlije;

9) aktivnosti i mere na sprovođenju plana upravljanja sa dinamikom i subjektima realizacije, način ocene uspešnosti njegove primene;

10) finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za sprovođenje plana upravljanja i način njihovog obezbeđenja;

11) druge aktivnosti i mere predviđene zakonom.

Na plan upravljanja saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine po prethodno pribavljenom mišljenju organizacije za zaštitu prirode.

O predlogu plana upravljanja upravljač je dužan da obavesti javnost i da obezbedi javni uvid u predloženi plan u trajanju od 30 dana.

Plan upravljanja se može revidirati u periodu njegove važnosti.

Izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za zaštitu životne sredine najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Član 11

Plan upravljanja se razrađuje i sprovodi kroz godišnje programe upravljanja zaštićenim staništem (u daljem tekstu: program upravljanja) na koje saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine.

Programom upravljanja iz stava 1. ovog člana određuju se mere i aktivnosti zaštite, očuvanja, unapređenja i korišćenja zaštićenog staništa, sa obimom i dinamikom njihove realizacije i iznosom potrebnih finansijskih sredstava za jednu godinu.

Izveštaj o realizaciji programa upravljanja za tekuću godinu, kao i program upravljanja za narednu godinu, upravljač podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove zaštite životne sredine najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Član 12

Unutrašnji red i čuvarska služba uređuju se aktom koji donosi upravljač uz prethodnu saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila unutrašnjeg reda u zaštićenom staništu.

Čuvarska služba kontroliše sprovođenje pravila unutrašnjeg reda i obavlja poslove čuvanja zaštićenog staništa, sa pravima i dužnostima utvrđenim zakonom.

Pravila utvrđena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije o sprovođenju režima zaštite, upravljač je dužan javno da oglasi i na pogodan način učini dostupnim posetiocima i korisnicima zaštićenog staništa.

Član 13

Sredstva potrebna za sprovođenje režima zaštite zaštićenog staništa obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, iz naknade za korišćenje zaštićenog staništa, prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti upravljanja zaštićenim staništem, sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva obezbeđena u budžetu grada Beograda za tekuću godinu isplaćuju se upravljaču u skladu sa obimom i dinamikom mera i aktivnosti utvrđenih godišnjim programom upravljanja iz člana 11. ovog rešenja.

Član 14

Stručni nadzor nad sprovođenjem ovog rešenja i akata donetih na osnovu ovog rešenja vrši organizacija za zaštitu prirode u skladu sa zakonom.

Član 15

Planiranje, uređenje i korišćenje prostora koji obuhvata zaštićeno stanište mora biti u skladu sa ovim rešenjem i planom upravljanja.

Planovi i programi koji obuhvataju zaštićeno stanište, a koji su doneti pre stupanja na snagu ovog rešenja, usaglasiće se sa odredbama ovog rešenja u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Za sve planove, programe i projekte iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljaju se uslovi zaštite prirode od organizacije za zaštitu prirode, kao i uslovi zaštite životne sredine od organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za zaštitu životne sredine.

Član 16

Plan upravljanja i pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, upravljač je dužan da donese u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Program upravljanja za 2013. godinu, upravljač je dužan da donese u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Do donošenja programa iz stava 2. ovog člana upravljač je dužan da primenjuje mere utvrđene zakonom, sprovodi režim zaštite utvrđen ovim rešenjem, kao i mere koje odredi nadležni inspekcijski organ.

Član 17

Upravljač je dužan da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja organizuje privremenu čuvarsku službu do donošenja akta iz člana 12. ovog rešenja.

Član 18

Upravljač je dužan da zaštićeno stanište obeleži u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Član 19

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove zaštite životne sredine dužna je da, u roku od 30 dana od dana donošenja ovog rešenja, dostavi rešenje organizaciji za zaštitu prirode radi upisa u registar zaštićenih prirodnih dobara i organu nadležnom za katastar nepokretnosti radi upisa u zemljišne knjige.

Član 20

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".