ODLUKA

O SIMBOLIMA GRADA VRANJA I NJIHOVOJ UPOTREBI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 39/2013)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se simboli grada Vranja (u daljem tekstu - Grad) i reguliše njihov izgled, upotreba i zaštita.

Član 2

Simboli Grada su grb i zastava.

Grbom i zastavom se izražava pripadnost Gradu.

Grb i zastava Grada se mogu upotrebljavati samo u obliku, sa sadržinom i na način predviđen ovom Odlukom.

OBLIK I SADRŽINA SIMBOLA GRADA

1. Oblik i sadržina grba

Član 3

Grb Grada koristi se u tri nivoa - kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Osnovni grb se sastoji iz štita sa sledećim sadržajem: Na plavom polju, iz stope izrastajući srebrni zupčanik iz koga raste zlatna trograna trnova stabljika sa zlatnim krinom na svakom vrhu, od kojih je srednji uspravan, a desni i levi prate kosinu svoje grane stabljike, a nad svime srebrni plitki ševron.

Srednji grb se sastoji iz goreopisanog štita nadvišenog srebrnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona sa crvenom kolastom azdijom u centru, uz štit se pri stopi nalazi prirodan čokot vinove loze sa dva grozda crnog grožđa sa svake strane, a uz bokove po pet zlatnih listova duvana, ispod štita je svitak, srebrnog lica sa imenom titulara.

Veliki grb se sastoji iz goreopisanog štita nadvišenog srebrnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona sa crvenom kolastom azdijom u centru. Sa svake strane držači štita. Sa desne heraldičke strane, kralj Stefan Prvovenčani obkrunjen dijademom, odeven u kraljevski zlatnu tuniku uskih, kožom opšivenih i ukrašenih rukava, bogato ukrašenu ornamentima u obliku jednokrakog cvetnog krsta u krugu, koja se završava širokim crvenim obrubom opšivenim kožom, sa zlatnim pojasom i crvenom hlamidom, opšivenom kožom i ukrašenim kolastim azdijama, pričvršćenom na desnom ramenu zlatnom kopčom koji u desnoj ruci drži žezlo u obliku trostrukog krsta. Sa leve heraldičke strane, vojnik iz Srpsko-turskih ratova, u punoj zimskoj artiljerijskoj uniformi, sa plavim šinjelom, kožnim opasačem, sa torbicom, o kome sa leve strane visi ašov, sa puškom sa bajonetom u desnoj ruci, leve noge oslonjene na mali top okrnjene cevi. Držači drže dva, u planinski šumoviti postament pobodena zlatom okovana koplja, sa kojih se viju u polje zlatnim resama opšiveni narodni steg Republike Srbije desno i titulara levo. Između dva brežuljka ispod štita brdo boje gline, donje polovine obrasle četinarima, na kome je zlatna truba. U dnu kompozicije pet horizontalnih blago talasastih greda, naizmenično plavih i srebrnih, a ispod svega svitak srebrnog lica sa imenom titulara i godinama 1207. desno i 1878. levo. Ispod svega, godina 1093.

2. Oblik i sadržina zastave

Član 4

Grad ima kvadratni steg (zastavu) sledećeg blazona: na zlatnom polju crveni krst s kraja na kraj, gornji kanton uz jarbol plav, a u njemu zlatno uglasto zatvoreno ocilo okrenuto jarbolu.

UPOTREBA SIMBOLA GRADA

Član 5

Simboli Grada upotrebljavaju se u skladu sa ovom Odlukom i na način kojim se ne narušava ugled Grada.

Grb i zastava Grada mogu da se upotrebljavaju samo u obliku i sadržini koji su utvrđeni Statutom Grada i ovom Odlukom

Na simbolima Grada ne može se ništa ispisivati, dodavati niti menjati.

Simboli Grada ne smeju se koristiti ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu, već se takvi povlače iz upotrebe.

Simboli Grada se ne mogu upotrebljavati kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Grb i zastava Grada upotrebljavaju se zajedno sa grbom i zastavom Republike Srbije i to po sledećem redosledu, gledano s leve na desnu stranu: grb i zastava Republike Srbije, pa onda grb i zastava grada Vranja.

UPOTREBA ZASTAVE

Član 6

Sva fizička i pravna lica na teritoriji Grada imaju pravo da viju zastavu Grada.

Član 7

Zastava se po pravilu vije sa koplja ili jarbola.

U dane žalosti zastava se vije na pola koplja.

Zastava Grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i sl.

Zastava Grada ne sme da se upotrebljava kao aplikacija.

Zastavom Grada se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ako se zastava ističe na govornici mora se postaviti na koplje sa desne strane govornika ili na zidu iza govornika, tako da je govornik ne zaklanja.

Kada se zastava ističe zajedno sa zastavom drugih gradova ili opština postavlja se tako da se ističe prednost zastave grada Vranja kao zastave domaćina.

Član 8

Zastava Grada se stalno ističe:

- na zgradi Gradske uprave grada Vranja, na zgradi Gradske opštine Vranjska Banja i zgradama u kojima su smeštene Mesne zajednice i Mesne kancelarije,

- u službenim prostorijama organa Grada,

- na zgradama javnih preduzeća, javnih ustanova, i organizacija, čiji osnivač je Grad.

Član 9

Zastava Grada se privremeno ističe:

- prilikom proslava, svečanosti i drugih masovnih kulturnih, sportskih i službenih manifestacija koje su od značaja za Grad,

- prilikom međuopštinskih susreta, takmičenja i drugih skupova (kulturnih, sportskih, naučnih i sl.) na kojima Grad učestvuje ili je reprezentovan u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova,

- u drugim slučajevima, ako upotreba zastave nije u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

Zastava Grada ističe se na dane praznika Republike Srbije i Grada Vranja.

Građani slobodno mogu da koriste zastavu Grada, kao izraz pripadnosti Gradu, a ako to nije u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

UPOTREBA GRBA

Član 10

Grb Grada, u skladu sa ovom Odlukom i bez posebne dozvole, mogu da koriste: Skupština grada, gradonačelnik, Gradsko veće, Gradska uprava, mesne zajednice, javna preduzeća, javne ustanove, organizacije i službe, čiji je osnivač Grad, u vidu memoranduma, plakete, značke, zahvalnice i slično.

Pravna lica mogu zastavu i grb da koriste samo u službene svrhe.

Član 11

Izgled grba u sva tri nivoa za službenu upotrebu definisaće se etalonom (izvornikom) izrađenim na osnovu blazona iz člana 3. ove Odluke.

Izgled stega definiše se etalonom (izvornikom) na osnovu blazona iz člana 4. ove Odluke.

Etalon propisuje Gradsko veće grada Vranja.

Etalon grba i zastave Grada čuvaju se u zgradi u kojoj je sedište Grada. Kopija etalona grba i zastave deponuje se u arhivi Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksilologiju i faleristiku "Beli orao" u Beogradu.

Jedna kopija etalona čuva se u arhivi autora grba.

Član 12

Veliki grb Grada je oznaka i simbol Grada, a ističe se na zgradi Gradske uprave, u službenim prostorijama predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika Skupštine grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika i za njihovu službenu upotrebu, u Velikoj i Maloj sali Skupštine grada i Gradskog veća, sali za venčanje, kao i u posebno svečanim prilikama kada se ističu značaj i tradicija Grada.

Srednji grb Grada je i službeni grb Gradske uprave i može se istaći u službenim prostorijama Gradske uprave, u službenoj je upotrebi sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada Vranja, sekretara, zamenika sekretara i članova Gradskog veća, načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave i pomoćnika gradonačelnika.

Osnovni (mali) grb Grada može se istaći u službenim prostorijama i na zgradama javnih preduzeća, škola, predškolskih i drugih ustanova i organizacija čiji osnivač je Grad.

Po pravilu, na granici teritorije Grada ističe se Veliki grb, a na ulazu u Grad ističe se Srednji grb.

Osnovni grb može se isticati i na tablama sa nazivima ulica na teritoriji Grada.

Veliki grb, Srednji grb i Osnovni grb mogu biti isticani na javnim mestima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, za vreme trajanja manifestacija od značaja za Grad.

Član 13

Veliki grb mogu sadržati odluke, dopisi i druga službena akta koja upućuju predsednik Skupštine grada i gradonačelnik, državnim organima ili pravnim i fizičkim licima van Gradske uprave.

Veliki grb sadrže i povelje, plakete i druga priznanja, koja u ime Grada dodeljuje Skupština grada ili gradonačelnik.

Srednji grb mogu sadržati memorandum dopisa, odluka, rešenja i drugih službenih akata koja donose Skupština grada, gradonačelnik, Gradsko veće, Gradska uprava kao i "Službeni glasnik grada Vranja".

Zaposlena lica u Gradskoj upravi mogu otiskivati samo Osnovni grb na službenim vizit-kartama, a izabrana, imenovana i postavljena lica mogu otiskivati Srednji grb na službenim vizit-kartama.

Osnovni grb se može koristiti kao oznaka na službenom odelu zaposlenih u Gradskoj upravi, koji u skladu sa posebnim propisima nose službena odela.

NADZOR

Član 14

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Komunalna inspekcija u saradnji sa Komunalnom policijom, shodno gradskim propisima kojima se reguliše komunalno uređenje grada Vranja.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se grb i zastava koriste suprotno odredbama ove Odluke, rešenjem zabrani upotrebu grba i zastave grada i, po pravilu, naloži uklanjanje sa objekta i predmeta na kojima su istaknuti i da preduzima i druge mere radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Član 15

Pravna i fizička lica čije je sedište na teritoriji Grada, podnose zahteve Skupštini grada za dobijanje saglasnosti za upotrebu grba i zastave.

Uz zahtev se prilaže i dokumentacija sa opisom namene i načina korišćenja za koje se traži saglasnost kao i druga dokumentacija radi objektivnijeg sagledavanja opravdanosti zahteva.

Rešenje o davanju saglasnosti za upotrebu grba, od strane pravnih ili fizičkih lica, donosi Skupština grada Vranja.

Rešenje iz prethodnog stava sadrži uslove, rok i namenu u okviru kojih je saglasnost data.

Član 16

Skupština grada može poništiti rešenje iz člana 15. ove Odluke, ako se utvrdi da se korisnik ne pridržava utvrđenih uslova ili ako svojim korišćenjem grba i zastave narušava ugled Grada.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Organi Grada izvršiće usklađivanje svojih zvaničnih oznaka i simbola u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

Organi Gradske opštine Vranjska Banja izvršiće usklađivanje svojih zvaničnih oznaka i simbola od dana donošenja ove Odluke do 31.01.2014. godine.

U roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke, moraju se uskladiti sa njom sva pravna i fizička lica koja službeno ili po osnovu važećeg odobrenja koriste grb ili zastavu Grada.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o amblemu grada Vranja, broj: 06-44/76-04 od 31.03.1976. godine ("Službeni list opštine Vranje", broj 2/76).

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu 01.01.2014. godine.

Član 20

Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".