ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA ZDRAVLJE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 39/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom osniva se Savet za zdravlje (u daljem tekstu: Savet), uređuje se sastav i izbor članova Saveta, delokrug Saveta, način rada i odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad Saveta.

Član 2

Savet se osniva kao posebno stalno radno telo Skupštine grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština).

Savet se osniva radi preduzimanja aktivnosti kojima se doprinosi: obezbeđivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite na teritoriji grada Vranja; očuvanju i unapređenju zdravlja svih kategorija stanovništva; povezivanju svih relevantnih činilaca i resursa u oblasti zdravstvene zaštite; ostvarivanju drugih ciljeva u oblasti zdravstvene zaštite, uz podržavanje trajne inicijative za brigu o zdravlju građana.

II SASTAV, IZBOR I PRESTANAK MANDATA ČLANOVA SAVETA

Sastav i izbor

Član 3

Savet se obrazuje u sastavu predstavnika lokalne samouprave, zdravstvenih ustanova sa teritorije grada Vranja, kao i nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Član 4

Savet ima devet članova, uključujući i predsednika i zamenika predsednika.

Članove Saveta bira Skupština.

Skupština odlučuje o predloženoj listi kandidata za članove Saveta u celini, javnim glasanjem, većinom glasova prisutnih odbornika.

Ako Savet ne bude izabran po predloženoj listi u smislu stava 3. ovog člana, izborni postupak se ponavlja.

Konstituisanje Saveta

Član 5

Prvu sednicu Saveta saziva predsednik Skupštine, a predsedava najstariji član Saveta.

Predsednik i zamenik predsednika Saveta biraju se na prvoj sednici Saveta iz reda izabranih članova Saveta, javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova Saveta.

Savet je konstituisan izborom predsednika Saveta.

Član 6

Predlog kandidata za izbor predsednika i zamenika predsednika Saveta može podneti svaki član Saveta.

O kandidatima za izbor predsednika, odnosno zamenika predsednika Saveta glasa se redosledom podnošenja predloga.

Ako prilikom glasanja za izbor predsednika, odnosno zamenika predsednika Saveta, kandidat ne dobije potrebnu većinu, ili ako od dva člana ni jedan ne dobije potrebnu većinu glasova, izborni postupak se ponavlja.

Član 7

Nakon što je izabran, predsednik Saveta preuzima predsedavanje i dalje vođenje sednice Saveta.

Prestanak mandata članova Saveta

Član 8

Članovi Saveta biraju se na period od četiri godine.

Članovima Saveta prestaje mandat pre isteka perioda na koji su birani na lični zahtev (podnošenjem pisane ostavke) i razrešenjem.

Kada član Saveta podnese ostavku, Skupština na prvoj sednici, bez pretresa i odlučivanja, rešenjem utvrđuje prestanak mandata člana Saveta, danom podnošenja ostavke.

Skupština može razrešiti pojedine članove Saveta pre isteka perioda na koji su birani, na obrazložen predlog najmanje jedne trećine članova Saveta ili najmanje jedne trećine odbornika u Skupštini, odnosno ovlašćenog predlagača na čiji predlog su imenovani.

Ako predlog za razrešenje pojedinih članova Saveta podnosi ovlašćeni predlagač na čiji predlog su izabrani, dužan je da uz predlog za razrešenje podnese i predlog za imenovanje novih članova, kom slučaju Skupština istovremeno odlučuje o razrešenju i imenovanju.

Slučajevi po osnovu kojih članovi Saveta mogu biti razrešeni utvrđuju se Poslovnikom Saveta.

Član 9

U slučaju prestanka mandata pojedinih članova Saveta pre isteka perioda na koji su birani, do izbora novih članova, preostali broj članova Saveta čini njegov puni sastav za postojanje kvoruma za odlučivanje, s tim što taj broj mora biti veći od polovine ukupno utvrđenog broja članova Saveta.

III PRAVA I DUŽNOSTI PREDSEDNIKA, ZAMENIKA PREDSEDNIKA I ČLANOVA SAVETA

Član 10

Predsednik Saveta: predstavlja i zastupa Savet; saziva sednice Saveta, predlaže dnevni red, predsedava sednicama i potpisuje akte Saveta; stara se o izvršenju akata Saveta; stara se o podizanju nivoa informisanosti javnosti o pravima pacijenata i edukaciji pacijenata o propisima iz oblasti zdravstvene zaštite; predlaže mere za zaštitu i promociju prava pacijenata; predlaže načine unapređenja rada savetnika za zaštitu prava pacijenata i stara se o implementaciji; obavlja i druge poslove u skladu sa Poslovnikom Saveta.

Član 11

Zamenik predsednika Saveta zamenjuje predsednika Saveta u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti i obalja poslove iz delokruga predsednika Saveta po ovlašćenju predsednika Saveta.

Član 12

Članovi Saveta imaju pravo i dužnost da: prisustvuju sednicama Saveta i učestvuju u radu Saveta; predlažu Savetu odlučivanje o određenim pitanjima i daju inicijative za pripremanje akata iz nadležnosti Saveta; raspravljaju i izjašnjavaju se o svakom pitanju koje je na dnevnom redu Saveta i o njemu odlučuju; predlažu donošenje akata Saveta; traže i dobijaju podatke i obaveštenja od Gradske uprave grada Vranja i drugih relevantnih institucija i ustanova, potrebnih za obavljanje dužnosti članova Saveta; obavljaju i druge poslove u skladu sa Poslovnikom Saveta.

Članovi Saveta su obavezni da u svom radu postupaju u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Obaveza iz stava 2. ovog člana odnosi se i na predsednika i zamenika predsednika Saveta.

IV DELOKRUG SAVETA

Član 13

Delokrug Saveta je da:

1) prati i unapređuje pristupačnost i ujednačenost korišćenja zdravstvene zaštite na teritoriji grada Vranja;

2) sprovodi mere u oblasti zaštite prava pacijenata i to:

- razmatra prigovore o povredi pojedinačnih prava pacijenata na osnovu dostavljenih i prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica;

- o utvrđenim činjenicama obaveštava podnosioca prigovora i direktora zdravstvene ustanove, odnosno osnivača privatne prakse na koju se prigovor odnosi i daje odgovarajuće preporuke;

- razmatra tromesečne, šestomesečne i godišnje izveštaje savetnika za zaštitu pacijenata i predlaže mere za zaštitu i promociju i promociju prava pacijenata;

3) podnosi godišnji izveštaj o svom radu i preduzetim merama za zaštitu prava pacijenata Skupštini i ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja, a radi informisanja i ostvarivanja potrebne saradnje izveštaj dostavlja i Zaštitniku građana;

4) prati zdravstveno stanje stanovništva i donosi Strategiju javnog zdravlja stanovništva grada Vranja, uz prethodnu saglasnost Skupštine;

4) podstiče saradnju zdravstvenih ustanova, institucija i organizacija sa teritorije grada Vranja i međusektorsku saradnju;

5) unapređuje odnose sa republičkim i regionalnim institucijama, ustanovama i organizacijama u oblasti zdravlja;

6) preduzima i druge aktivnosti u cilju unapređenja sistema zdravstvene zaštite i zdravlja stanovništva, u skladu sa Poslovnikom Saveta.

V SEDNICE SAVETA

Sazivanje sednica saveta

Član 14

Sednice Saveta saziva predsednik Saveta najmanje jedanput mesečno.

Poziv za sednicu Saveta dostavlja se članovima Saveta najkasnije tri dana pre dana održavanja sednice. Iz opravdanih razloga sednica Saveta može se sazvati i u kraćem roku.

Uz poziv za sednicu Saveta dostavlja se predlog dnevnog reda, materijal o kome će se voditi rasprava i zapisnik sa prethodne sednice.

Pre utvrđivanja dnevnog reda prihvata se zapisnik sa prethodne sednice.

Član 15

Sednici Saveta predsedava predsednik Saveta, a u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti zamenik predsednika Saveta.

U radu Saveta mogu učestvovati, bez prava glasa, stručnjaci iz pojedinih područja vezanih za zdravlje i brigu o zdravlju i druga lica koja se pozivaju u skladu sa Poslovnikom Saveta.

Način rada i odlučivanja Saveta

Član 16

Savet može da radi i punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Član 17

Savet odlučuje većinom glasova prisutnih članova, osim u slučajevima kada je ovom odlukom i Poslovnikom Saveta drugačije određeno.

Savet, većinom glasova od ukupnog broja članova, odlučuje o:

1) donošenju Poslovnika Saveta;

2) izboru predsednika i zamenika predsednika Saveta;

3) donošenju Strategije javnog zdravlja stanovništva grada Vranja, uz prethodnu saglasnost Skupštine;

4) izveštajima savetnika za zaštitu pacijenata;

5) u drugim slučajevima utvrđenim Poslovnikom Saveta.

Član 18

Poslovnikom Saveta bliže se uređuje sazivanje sednica Saveta, način rada i odlučivanja Saveta.

VI RADNE GRUPE SAVETA

Član 19

Savet može osnovati stalne i povremene radne grupe, odnosno stručne timove za uža područja delovanja.

Stalne radne grupe, odnosno stručni timovi razmatraju predloge akata i druga pitanja koja su u predlogu dnevnog reda i o njima daju mišljenja i predloge, koji čine sastavni deo predloga akata.

Povremene radne grupe, odnosno stručni timovi razmatraju i vrše stručnu obradu pojedinih pitanja, odnosno predloga pojedinog akta.

Aktom o osnivanju radnih grupa, odnosno stručnih timova uređuje se njihov naziv, sastav i delokrug.

VII JAVNOST RADA SAVETA

Član 20

Rad Saveta je javan.

Radi potpunijeg i tačnijeg informisanja javnosti o radu Saveta mogu se davati službene izjave i održavati konferencije za novinare.

Službene izjave o radu Saveta daje predsednik Saveta, odnosno zamenik predsednika Saveta ili član Saveta po ovlašćenju predsednika Saveta.

Javnost rada Saveta bliže se uređuje Poslovnikom Saveta.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Stručne, organizacione, administrativne i tehničke poslove za Savet obavljaće služba Gradske uprave grada Vranja nadležna za oblast zdravstva.

Član 22

Akt o izboru predsednika i članova Saveta doneće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 23

Poslovnik Saveta doneće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu akta o imenovanju članova Saveta.

Član 24

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".