ODLUKA

O VISINI NAKNADE ZA IZVRŠENE FITOSANITARNE PREGLEDE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2013)

1. Ovom odlukom utvrđuje se visina naknade za:

1) izvršene fitosanitarne preglede pošiljki prilikom uvoza;

2) izvršene fitosanitarne preglede pošiljki u međunarodnom prometu i izdavanje fitosertifikata i fitosertifikata za reeksport;

3) izvršene fitosanitarne preglede bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata u proizvodnji i prometu i izdavanje biljnog pasoša;

4) izvršene fitosanitarne preglede objekata radi upisa u Registar pružalaca usluga;

5) izvršeni fitosanitarni pregled za izdavanje zamene biljnog pasoša.

2. Za fitosanitarne preglede pošiljki prilikom uvoza i u međunarodnom prometu plaća se naknada za proveru dokumentacije, proveru identiteta i proveru zdravstvenog stanja pošiljke, kao i naknada za izdavanje fitosertifikata i fitosertifikata za reeksport za pošiljke koje se izvoze ili reeksportuju, kada to zahteva zemlja uvoznica.

3. Visina naknade za izvršeni fitosanitarni pregled pošiljaka prilikom uvoza i u međunarodnom prometu, zavisno od vrste pošiljki, iznosi:

1) za proveru dokumentacije po pošiljci - 330 dinara;

2) za proveru identiteta po pošiljci - 330 dinara;

3) za proveru zdravstvenog stanja pošiljke bilja u zavisnosti od vrste pošiljke:

- za vagonske i kamionske pošiljke i za pošiljke u kontejnerima do 10 tona - 660 dinara, a za svaku sledeću tonu, odnosno započetu tonu u pošiljci preko 10 tona - još po 60 dinara,

- za brodske pošiljke - 60 dinara za jednu tonu, a najmanje 660 dinara za jednu pošiljku,

- za denčane i avionske pošiljke do tri koleta 660 dinara, a za svako sledeće koleto - još po 60 dinara,

- za poštanske pošiljke do 10 kilograma - 330 dinara, a za svaki sledeći kilogram još po 60 dinara,

- za pošiljke do 10 kilograma koje putnici i osoblje prevoznih sredstava nose sa sobom 330 dinara, a za svakih sledećih započetih 10 kilograma - još po 60 dinara,

- za pošiljke drveta (trupce, rezanu građu, jamsko drvo, razne vrste prerađevina od drveta i sl.) - 60 dinara za svaki kubni metar, odnosno za svaki prostorni metar pošiljke celuloznog i ogrevnog drveta, a najmanje 660 dinara za jednu pošiljku,

- za pregled ostatka tovara biljnog porekla posle čišćenja broda, odnosno šlepa, 660 dinara po jednom brodu, odnosno šlepu.

4. Kada se u međunarodnom prometu fitosanitarni pregled obavlja na mestu utovara, visina naknade za izvršeni fitosanitarni pregled pošiljaka u međunarodnom prometu utvrđena u tački 3. podtačka 3) alineja prva do sedme ove odluke, uvećava se za 990 dinara.

5. Visina naknade za izdavanje fitosertifikata i fitosertifikata za reeksport iznosi 660 dinara.

6. Visina naknade za izvršeni fitosanitarni pregled i kontrolu sortnosti i kvaliteta semena, rasada i sadnog materijala prilikom uvoza uvećava se za 100% od visine naknade utvrđene u tački 3. podtačka 3) alineja prva do pete ove odluke.

7. Za praznu ambalažu biljnog porekla koja se vraća u Republiku Srbiju, a služila je za otpremanje pošiljaka bilja, plaća se 50% od visine naknade utvrđene u tački 3. podtačka 3) alineja prva do sedme ove odluke.

8. Za fitosanitarni pregled ambalaže robe prilikom uvoza i u međunarodnom prometu koja ne podleže obaveznom fitosanitarnom pregledu plaća se naknada za fitosanitarni pregled pošiljaka iz tačke 3. podtačke 3) alineja prava i druga ove odluke.

9. Za izvršeni fitosanitarni pregled pošiljke koja sadrži veći broj vrsta bilja naknada se utvrđuje prema vrsti bilja koja je najviše zastupljena u pošiljci, a prema visini utvrđenoj u ovoj odluci, a za ostale vrste bilja plaća se naknada još po 330 dinara za svaku vrstu. Izuzetak su male poštanske pošiljke iz tačke 3. podtačka 3) alineja četvrta ove odluke.

10. Visina naknade za pregled pošiljaka iz tačke 3. podtačka 3) alineja prva do sedme ove odluke koji se vrši u toku noći, nedeljom i u dane državnih praznika uvećava se za 100% od visine naknade predviđene u tim tačkama.

11. Ako se blagovremeno ne pripremi pošiljka za pregled prilikom uvoza i u međunarodnom prometu, a pozove se fitosanitarni inspektor da pregleda pošiljku i ako inspektor izađe na mesto pregleda u zakazano vreme, za svaki čas inspektorovog čekanja plaća se 1980 dinara.

12. Za pošiljke namenjene potrebama specijalizovanih organizacija Ujedinjenih nacija, kao i potrebama humanitarnih organizacija, naknada za pregled prilikom uvoza i u međunarodnom prometu ne naplaćuje se.

13. Naknada za izvršeni fitosanitarni pregled bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata u proizvodnji i prometu, kod držaoca bilja upisanog u Registar proizvođača, prerađivača, dorađivača, uvoznika, skladištara i prometnika bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata i izdavanje biljnog pasoša iznosi:

1) za fitosanitarni pregled u proizvodnji - 2640 dinara;

2) za fitosanitarni pregled u prometu - 990 dinara;

3) za izdavanje biljnog pasoša - 330 dinara.

14. Naknada za izvršeni fitosanitarni pregled objekata radi upisa u Registar pružaoca usluga iznosi 2640 dinara.

15. Naknada za izvršeni fitosanitarni pregled za izdavanje zamene biljnog pasoša iznosi 990 dinara i izdavanje zamene biljnog pasoša 330 dinara.

16. Novčani iznosi utvrđeni u ovoj odluci uplaćuju se prilikom podnošenja zahteva za obavljanje fitosanitarnog pregleda na račun budžeta Republike Srbije.

17. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o visini naknade za izvršeni zdravstveni pregled pošiljaka bilja i kontrolu pesticida i đubriva u prometu preko državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 57/08) u delu koji se odnosi na zdravlje bilja.

18. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.