UREDBA

O PRAVNO-INFORMACIONOM SISTEMU REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2013)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom bliže se propisuje način na koji se uspostavlja i vodi Pravno-informacioni sistem Republike Srbije (u daljem tekstu: Pravno-informacioni sistem), a posebno: bliža sadržina Pravno-informacionog sistema, upravljanje podacima i dokumentacijom, razmena i dostavljanje podataka i dokumentacije, pristup tom sistemu i način njegovog korišćenja.

II BLIŽA SADRŽINA PRAVNO-INFORMACIONOG SISTEMA

Zbirka podataka u elektronskom obliku

Član 2

Pravno-informacioni sistem kao zbirka podataka u elektronskom obliku sadrži:

1) elektronski oblik "Službenog glasnika Republike Srbije" (u daljem tekstu: Službeni glasnik);

2) arhivu službenih glasila;

3) bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Republike Srbije objavljenih u Službenom glasniku;

4) bazu koja sadrži sudsku praksu;

5) druge podatke o pravnom sistemu Republike Srbije;

6) vezu sa pravnim aktima Evropske unije.

Pravno-informacioni sistem, u skladu sa zakonom, objavljuje se na internet stranama Javnog preduzeća "Službeni glasnik" (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Elektronski oblik Službenog glasnika

Član 3

Elektronski oblik osnovnog izdanja Službenog glasnika sadrži, u PDF i HTML formatu, sve akte, prečišćene tekstove propisa, ispravke akata, javne konkurse, oglase, javne pozive i druga obaveštenja organa, pravnih i fizičkih lica, koji su, u skladu sa zakonom, objavljeni u odgovarajućem broju osnovnog izdanja Službenog glasnika.

Elektronski oblik posebnog izdanja Službenog glasnika "Službeni glasnik Republike Srbije - Međunarodni ugovori" sadrži, u PDF i HTML formatu, sve potvrđene međunarodne ugovore i druge međunarodne sporazume i akte, koji su, u skladu sa zakonom, objavljeni u odgovarajućem broju tog posebnog izdanja Službenog glasnika.

Elektronski oblik posebnog izdanja Službenog glasnika "Službeni glasnik Republike Srbije - Prosvetni glasnik" sadrži, u PDF i HTML formatu, sve republičke propise kojima se uređuju nastavni planovi i programi obrazovanja, prostor, oprema i nastavna sredstva, program pripravničkog staža i programi usavršavanja i osposobljavanja nastavnika i saradnika u osnovnim i srednjim školama, kao i druge akte, koji su, u skladu sa zakonom, objavljeni u odgovarajućem broju tog posebnog izdanja Službenog glasnika.

U skladu sa zakonom, elektronski oblik Službenog glasnika mora imati isti datum kao i štampani oblik Službenog glasnika i mora biti sa štampanim oblikom sadržinski usaglašen.

Arhiva službenih glasila

Član 4

Arhiva službenih glasila sadrži, u PDF i HTML formatu, zbirku svih brojeva osnovnog i posebnih izdanja Službenog glasnika objavljenih nakon uspostavljanja Pravno-informacionog sistema.

Arhiva službenih glasila sadrži i zbirku, u PDF formatu, osnovnog i posebnih izdanja Službenog glasnika objavljenih pre uspostavljanja Pravno-informacionog sistema, kao i zbirku službenih glasila državne zajednice Srbija i Crna Gora i službenih glasila bivše savezne države.

Baza koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata

Član 5

Baza koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Republike Srbije objavljenih u Službenom glasniku sadrži:

1) registar zasnovan na klasifikaciji propisa i drugih akata koja je utvrđena na osnovu materije, pravnog osnova za donošenje propisa i drugih akata i na osnovu hijerarhije opštih pravnih akata;

2) tekst važećih propisa i drugih akata objavljenih u Službenom glasniku;

3) zvanično prečišćene tekstove propisa, kao i nezvanično prečišćene tekstove propisa sačinjene u Javnom preduzeću;

4) službena glasila u kojima su objavljeni osnovni tekstovi propisa i drugih akata i službena glasila u kojima su objavljene njihove izmene, dopune i ispravke, u PDF formatu.

Baza koja sadrži sudsku praksu

Član 6

Baza koja sadrži sudsku praksu obuhvata:

1) odabrane sudske odluke i pravne stavove Ustavnog suda, sudova opšte i posebne nadležnosti, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Republiku Srbiju;

2) vezu sa službenim glasilima u kojima su objavljeni propisi bitni za donošenje sudskih odluka;

3) vezu sa zvanično i nezvanično prečišćenim tekstovima važećih propisa koji su bitni za donošenje sudskih odluka;

4) vezu sa drugim aktima koji su bitni za donošenje sudskih odluka.

Baza koja sadrži sudsku praksu vodi se u skladu sa propisima kojima se uređuje prikupljanje i objedinjavanje sudske prakse.

Drugi podaci o pravnom sistemu Republike Srbije

Član 7

Pravno-informacioni sistem sadrži i zbirke podataka u elektronskom obliku u kojima su sistematizovani: odabrana mišljenja i drugi akti nastali u radu državnih organa i državnih i drugih organizacija, pravna literatura, modeli akata, prevodi propisa Republike Srbije na engleski jezik i drugi podaci značajni za tumačenje i primenu pravnih normi.

Veza sa pravnim aktima Evropske unije

Član 8

Veza sa pravnim aktima Evropske unije uspostavlja se povezivanjem Pravno-informacionog sistema sa odgovarajućim bazama Evropske unije koje omogućavaju pristup pravnoj regulativi Evropske unije.

III VOĐENJE PRAVNO-INFORMACIONOG SISTEMA

Član 9

Pravno-informacioni sistem, u skladu sa zakonom, vodi Javno preduzeće.

Pravno-informacioni sistem ima Odbor urednika Pravno-informacionog sistema, koji, u skladu sa zakonom, usmerava i nadzire razvoj Pravno-informacionog sistema.

Odbor urednika Pravno-informacionog sistema ima predsednika i deset članova, koji se imenuju iz reda funkcionera i državnih službenika u ministarstvu nadležnom za pravosuđe i državnu upravu, ministarstvu nadležnom za spoljne poslove, ministarstvu nadležnom za prosvetu, ministarstvu nadležnom za informaciono društvo, Službi Narodne skupštine, Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, Generalnom sekretarijatu Vlade i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, kao i iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću i stručnjaka iz oblasti prava i informatike.

U skladu sa zakonom, predsednika i članove Odbora urednika Pravno-informacionog sistema imenuje Vlada na predlog Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Način rada Odbora urednika Pravno-informacionog sistema podrobnije se uređuje poslovnikom Odbora urednika Pravno-informacionog sistema.

IV UPRAVLJANJE PODACIMA I DOKUMENTACIJOM

Član 10

Javno preduzeće upravlja podacima i dokumentacijom koji čine sadržaj Pravno-informacionog sistema.

Upravljanje obuhvata unos, obradu i objavljivanje u elektronskom obliku podataka i dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

V RAZMENA I DOSTAVLJANJE PODATAKA I DOKUMENTACIJE

Član 11

Državni organi i državne i druge organizacije koji raspolažu podacima i dokumentacijom potrebnim za vođenje Pravno-informacionog sistema (uključujući i podatke i dokumentaciju koji se odnose na akte koji nastanu u njihovom radu, a od značaja su za vođenje tog sistema) dužni su, u skladu sa zakonom, da Javnom preduzeću blagovremeno, a najmanje jednom u tri meseca, dostavljaju te podatke i dokumentaciju.

Dostavljanje podataka i dokumentacije vrši se u elektronskom obliku.

Podatke i dokumentaciju iz stava 1. ovog člana koje državni organi i državne i druge organizacije učine javno dostupnim Javno preduzeće može preuzeti u istovetnoj sadržini, na način na koji su učinjeni javno dostupnim.

Ako Odbor urednika Pravno-informacionog sistema prilikom praćenja da li državni organi i državne i druge organizacije blagovremeno pružaju podatke i dokumentaciju potrebnu za vođenje Pravno-informacionog sistema utvrdi da ti organi i organizacije nisu podatke i dokumentaciju dostavljali Javnom preduzeću blagovremeno, obavestiće o tome te organe i organizacije, a po potrebi i organe nadležne za vršenje nadzora nad njihovim radom.

VI PRISTUP PRAVNO-INFORMACIONOM SISTEMU

Član 12

U bazi koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Republike Srbije objavljenih u Službenom glasniku svim korisnicima interneta dostupni su, u skladu sa zakonom, bez naknade: nezvanično prečišćeni tekstovi propisa, originalna službena glasila u PDF formatu u kojima su objavljeni osnovni tekstovi propisa i službena glasila u kojima su objavljene njihove izmene i dopune.

Za pristup ostalim podacima koje sadrži Pravno-informacioni sistem plaća se, u skladu sa zakonom, naknada čija se visina određuje aktom Javnog preduzeća, na koji saglasnost daje Vlada.

Baza koja sadrži sudsku praksu dostupna je bez naknade organima i organizacijama za koje je to određeno zakonom.

VII NAČIN KORIŠĆENJA PRAVNO-INFORMACIONOG SISTEMA

Član 13

Javno preduzeće obezbeđuje korišćenje Pravno-informacionog sistema bez ograničenja i podnošenja posebnog zahteva ako se taj sistem koristi u delu koji obuhvata bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata.

Javno preduzeće obezbeđuje korišćenje Pravno-informacionog sistema u delu koji obuhvata bazu koja sadrži sudsku praksu svim organima i organizacijama za koje je to određeno zakonom, bez ograničenja, dostavljanjem posebnih pristupnih šifara, i bez naknade.

Radi obezbeđivanja korišćenja Pravno-informacionog sistema u delu za koji se, u skladu sa zakonom, pristup obezbeđuje uz plaćanje posebne naknade, Javno preduzeće sa korisnikom zaključuje ugovor.

VIII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Ova uredba stupa na snagu 1. januara 2014. godine.