ODLUKA
O VISINI NAKNADE U OBLASTI SREDSTAVA ZA ISHRANU BILJA I OPLEMENJIVAČA ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 113/2013)

1. Ovom odlukom utvrđuje se visina naknade koju plaća proizvođač, distributer i uvoznik za:

1) pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta (u daljem tekstu: sredstava za ishranu bilja) koje se vrši na njihov zahtev;

2) pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja uzetih u postupku inspekcijske kontrole u proizvodnji i prometu u slučaju ako je rezultat analize negativan;

3) pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja u postupku inspekcijske kontrole pri uvozu sredstava;

4) ponovno ispitivanje sredstava za ishranu bilja koje se vrši na njihov zahtev.

2. Visina naknade za pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja koje se vrši na zahtev proizvođača i distributera, u zavisnosti od aktivnosti u okviru usluge, iznosi:

Aktivnost u okviru usluge

Iznos u dinarima

Pregled i uzorkovanje

2.2801)

Doplata za uspostavljanje sistema službenih kontrola

300

Laboratorijsko ispitivanje

16.000

1)Iznos se uvećava za 100% ako se pregled i uzorkovanje obavlja državnim praznikom, tokom noći (od 22 časa do 6 časova idućeg dana) i nedeljom.

3. Visina naknade za pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja uzetih u postupku inspekcijske kontrole u proizvodnji i prometu u slučaju ako je rezultat analize negativan, u zavisnosti od aktivnosti u okviru usluge, iznosi:

Aktivnost u okviru usluge

Iznos u dinarima

Pregled i uzorkovanje

2.2802)

Doplata za uspostavljanje sistema službenih kontrola

300

Laboratorijsko ispitivanje

16.000

2)Iznos se uvećava za 100% ako se pregled i uzorkovanje obavlja državnim praznikom, tokom noći (od 22 časa do 6 časova idućeg dana) i nedeljom.

4. Visina naknade za pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja u postupku inspekcijske kontrole pri uvozu utvrđuje se za:

1) pregled, uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka sredstava za ishranu bilja i sirovina za njihovu proizvodnju, a u zavisnosti od aktivnosti u okviru usluge iznosi:

Aktivnost u okviru usluge

Iznos u dinarima

Pregled i uzorkovanje

1.4553),4)

Doplata za uspostavljanje sistema službenih kontrola

300

Laboratorijsko ispitivanje

16.000

3)Iznos je utvrđen za vagonske, kamionske, kontejnerske i brodske pošiljke do 10 tona i za avionske i denčane pošiljke do tri koleta. Za svaku narednu tonu ili koleto dodaje se iznos od 145,5 dinara po toni, odnosno koletu.
4)Ukupan iznos posle obračuna tonaže pošiljke se uvećava za 100% ako se pregled i uzorkovanje obavlja državnim praznikom, tokom noći (od 22 časa do 6 časova idućeg dana) i nedeljom.

2) pregled pošiljki uzoraka sredstava za ishranu bilja i sirovina za njihovu proizvodnju i iznosi 1.260 dinara.

5. Visina naknade za ponovno ispitivanje sredstava za ishranu bilja iznosi 16.000 dinara.

6. Iznos naknada iz tač. 2. do 5. ove odluke uplaćuje se na račun budžeta Republike Srbije.

7. Danom početka primene ove odluke prestaju da važe:

1) Odluka o visini naknada za pokriće troškova u vezi sa izdavanjem dozvola za stavljanje u promet pesticida i đubriva i visini naknada za ispitivanje fizičkih i hemijskih osobina i biološke vrednosti pesticida i đubriva ("Službeni list SRJ", broj 4/01) u delu koji se odnosi na đubriva;

2) Odluka o visini naknada za izvršeni zdravstveni pregled pošiljaka bilja i kontrolu pesticida i đubriva u prometu preko državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 57/08) u delu koji se odnosi na đubriva.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.