UREDBA

O OBRAZOVANJU RADNE GRUPE ZA STRUČNU REDAKTURU PREVODA PRAVNIH TEKOVINA EVROPSKE UNIJE

("Sl. glasnik RS", br. 115/2013)

1. Obrazuje se Radna grupa za stručnu redakturu prevoda pravnih tekovina Evropske unije (u daljem tekstu: Radna grupa), na vreme do stupanja Republike Srbije u punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

2. Radna grupa proverava tačnost stručnih termina u prevodima pravnih tekovina Evropske unije na srpskom jeziku i odgovorna je za kvalitet i tačnost prevoda s obzirom na odgovarajuću stručnu oblast i za utvrđivanje standardizovane stručne terminologije u svim oblastima koje obuhvata pravo Evropske unije.

3. Uži sastav Radne grupe čine koordinatori za stručnu redakturu.

Širi sastav Radne grupe čine koordinatori za stručnu redakturu i stručni redaktori.

Koordinatori za stručnu redakturu i stručni redaktori su predstavnici ministarstava i posebnih organizacija, odnosno drugih nadležnih organa i organizacija, za one oblasti koje su u nadležnosti tih organa i organizacija u pogledu praćenja propisa Evropske unije, u skladu sa zakonom i uz korišćenje podataka o podeli nadležnosti unetih u elektronsku bazu podataka koja prati Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA).

Predsednik Radne grupe je predstavnik Kancelarije za evropske integracije.

4. Članove Radne grupe imenuje Vlada posebnim aktom, na predlog Kancelarije za evropske integracije. Kancelarija za evropske integracije predlaže članove Radne grupe nakon konsultacija sa ministarstvima i posebnim organizacijama, odnosno drugim nadležnim organima i organizacijama.

Stručni redaktori moraju dobro poznavati domaće propise i pravo Evropske unije u oblasti u kojoj obavljaju stručnu redakturu, vladati engleskim jezikom i, po mogućnosti, poznavati još neki od zvaničnih jezika Evropske unije.

5. Poslovnik Radne grupe donosi Radna grupa u užem sastavu.

6. Kancelarija za evropske integracije pruža stručnu i administrativno-tehničku potporu Radnoj grupi i obezbeđuje materijalne i druge uslove za njen rad.

7. Stručni redaktori imaju pravo na naknadu za rad u Radnoj grupi, čija se visina utvrđuje posebnim aktom Vlade.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".