AUTENTIČNO TUMAČENJE
ODREDBI ČLANA 22. STAV 1. TAČKA 1) I ČLANA 29. STAV 5. ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA ("SLUŽBENI GLASNIK REPUBLIKE SRBIJE", BROJ 119/12)

("Sl. glasnik RS", br. 116/2013)

Odredba člana 22. stav 1. tačka 1) Zakona o javnim preduzećima glasi:

"- Za direktora javnog preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, imenuje se lice koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je punoletno i poslovno sposobno;".

Odredba člana 29. stav 5. Zakona o javnim preduzećima glasi:

"- oglas o javnom konkursu sadrži podatke o javnom preduzeću, radnom mestu, uslovima za imenovanje direktora javnog preduzeća, mestu rada, stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku i načinu njihove provere, rok u kome se podnose prijave, podatke o licu zaduženom za davanje obaveštenja o javnom konkursu, adresu na koju se prijave podnose, i podatke o dokazima koji se prilažu uz prijavu;".

Ovim odredbama je propisano da oglas o javnom konkursu sadrži, između ostalog, uslove za imenovanje direktora javnog preduzeća i podatke o dokazima koji se prilažu uz prijavu. Da bi kandidat bio imenovan za direktora javnog preduzeća, potrebno je da ispunjava sve uslove koji su propisani Zakonom o javnim preduzećima, Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća, čiji je osnivač Republika Srbija ("Službeni glasnik RS", broj 102/13), kao i aktima Komisije za imenovanje Vlade.

U tom smislu, teret dokazivanja o ispunjenosti svih uslova pada na podnosioca prijave po javnom konkursu za imenovanje direktora, što znači da je kandidat dužan da dostavi, kako dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 22. Zakona o javnim preduzećima, tako i druge dokaze tražene oglasom o javnom konkursu.

Ovo autentično tumačenje objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".