PRAVILNIK
O SADRŽINI POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI IZVEŠTAJ ZA PRIVREDNA DRUŠTVA, ZADRUGE I PREDUZETNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 118/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina pozicija u obrascu Statistički izveštaj za privredna društva, zadruge i preduzetnike koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva (u daljem tekstu: pravna lica i preduzetnici).

Ovaj pravilnik primenjuje se i na ogranke i druge organizacione delove stranih pravnih lica koji obavljaju privrednu delatnost u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom.

Član 2

Obrazac Statistički izveštaj za privredna društva, zadruge i preduzetnike koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva (u daljem tekstu: Statistički izveštaj), odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascu iz stava 1. ovog člana, postupa se prema odredbama pravilnika kojim se uređuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike.

U obrazac iz stava 1. ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara, a broj akcija i zaposlenih u celom broju.

Član 3

Novoosnovano pravno lice, odnosno preduzetnik prikazuje podatke o poslovanju u izveštajnoj godini u periodu koji je kraći od kalendarske godine ili je najviše jednak kalendarskoj godini, ali ne prikazuje stanje na dan 1. januar izveštajne godine, kao ni poslovanje u prethodnoj godini. Na obrascu Statistički izveštaj pravno lice, odnosno preduzetnik stavlja naznaku "novoosnovani".

Na način iz stava 1. ovog člana postupa i preduzetnik koji je u toku izveštajne godine počeo da vodi poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Član 4

U obrazac Statistički izveštaj, pravno lice i preduzetnik unose podatke u sve tabele od I do X, na sve pozicije osim AOP 596 - Lična primanja preduzetnika iz neto dobitka, na kojoj podatke iskazuju samo preduzetnici.

Podaci se unose u sve predviđene kolone prema sadržini grupa računa i računa označenih u tabeli.

Član 5

U tabelu I - OPŠTI PODACI O PRAVNOM LICU, ODNOSNO PREDUZETNIKU, pod oznakom AOP 511 - Broj meseci poslovanja, unosi se broj meseci poslovanja u kalendarskoj godini, kao ceo broj u intervalu od 1 do 12. Novoosnovani obveznici ne popunjavaju kolonu 4.

Pod oznakom AOP 512 - Oznaka za veličinu, unosi se oznaka za veličinu iz Obaveštenja o razvrstavanju, koju je pravno lice utvrdilo na osnovu podataka iz finansijskog izveštaja i kriterijuma propisanih članom 6. Zakona o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13 - u daljem tekstu: Zakon). Oznaka se upisuje prema sledećem: 4 za veliko, 3 za srednje, 2 za malo pravno lice i 1 za mikro pravno lice. Preduzetnici unose oznaku 1, u skladu sa članom 6. stav 13. Zakona.

Pod oznakom AOP 513 - Oznaka za vlasništvo, unosi se statistička oznaka za vlasništvo prema sledećem: 1 za društveno, 2 za privatno, 3 za zadružno, 4 za mešovito (dva ili više oblika vlasništva) i 5 za državno vlasništvo. Preduzetnici unose oznaku 2.

Pod oznakom AOP 514 - Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju učešće u kapitalu, unosi se broj pravnih ili fizičkih lica sa sedištem u inostranstvu koja imaju učešće, udele ili uloge u osnovnom kapitalu pravnog lica. Preduzetnici ne popunjavaju ovu poziciju.

Pod oznakom AOP 515 - Prosečan broj zaposlenih na osnovu stanja krajem svakog meseca, u kolonu 3 unosi se podatak utvrđen kao godišnji prosek brojčanog stanja zaposlenih na kraju svakog meseca u izveštajnoj godini, a u kolonu 4 broj zaposlenih u prethodnoj godini utvrđen na isti način. Godišnji prosek predstavlja zbir zaposlenih na kraju svakog meseca u toku obračunskog perioda, podeljen brojem meseci poslovanja. Broj zaposlenih iskazuje se kao ceo broj, bez decimala.

Član 6

U tabelu II - BRUTO PROMENE NEMATERIJALNE IMOVINE I NEKRETNINA, POSTROJENJA, OPREME I BIOLOŠKIH SREDSTAVA, pod oznakama AOP 516 do 530 unose se podaci sa odgovarajuće grupe računa 01, 02 i 03, i to: stanje na početku godine, promene u toku godine (nabavke, smanjenja i revalorizacije) i stanje na kraju godine, tako što se u kolonu 4 unose bruto vrednosti, u kolonu 5 ispravka vrednosti, a u kolonu 6 neto vrednosti. Podaci uneti u kolonu 6 (neto vrednosti) odgovaraju podacima iz Bilansa stanja, i to: za oznaku AOP 516 kolona 6 = AOP 003 kolona 6, AOP 520 kolona 6 = AOP 003 kolona 5, AOP 521 kolona 6 = AOP 011 kolona 6, AOP 525 kolona 6 = AOP 011 kolona 5, AOP 526 kolona 6 = AOP 021 kolona 6, AOP 530 kolona 6 = AOP 021 kolona 5.

Član 7

U tabelu III - STRUKTURA OSNOVNOG KAPITALA, pod oznakama AOP 531, 533, 535, 537 do 541 unosi se stanje računa 300 do 309, a pod oznakama AOP 532, 534 i 536 unosi se deo koji se odnosi na iznos stranog kapitala. Pod oznakom AOP 542 - Svega, unosi se iznos osnovnog kapitala koji odgovara podatku unetom u Bilans stanja na oznaci AOP 101, kolona 5 za tekuću, odnosno kolona 6 za prethodnu godinu.

Član 8

U tabelu IV - STRUKTURA AKCIJSKOG KAPITALA, pod oznakama AOP 543 i 545 unosi se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju tekuće (kolona 4) i prethodne godine (kolona 5). Pod oznakama AOP 544 i 546 unosi se nominalna vrednost običnih, odnosno prioritetnih akcija, dobijena množenjem broja akcija i nominalne vrednosti po jednoj akciji. Pod oznakom AOP 547 unosi se ukupna nominalna vrednost akcija koja je jednaka iznosu akcijskog kapitala pod oznakom AOP 531.

Član 9

U tabelu V - POTRAŽIVANJA I OBAVEZE, pod oznakom AOP 548 - Potraživanja po osnovu prodaje i 549 - Obaveze iz poslovanja, unosi se stanje grupe računa 20, odnosno 43 na kraju tekuće, odnosno prethodne godine. Ovi iznosi moraju biti usklađeni, odnosno manji ili jednaki iznosima iskazanim u Bilansu stanja na oznakama AOP 051 do 058, odnosno AOP 143 do 150.

Pod oznakom za AOP 550 - Potraživanja u toku godine od društava za osiguranje za naknadu štete, unosi se ukupna vrednost odštetnih zahteva po osnovu naknada šteta od društava za osiguranje u toku godine (povećanje - dugovni promet bez početnog stanja računa 226, u delu koji se odnosi na potraživanja od društava za osiguranje).

Pod oznakom AOP 551 - PDV - prethodni porez, unosi se ukupan godišnji iznos prethodnog poreza na dodatu vrednost prema obračunu PDV-a i poreskim prijavama.

Pod oznakom AOP 552 - Obaveze iz poslovanja, unosi se iznos potražnog prometa bez početnog stanja sa odgovarajućih računa grupe 43.

Pod oznakama AOP 553 do 555 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, porez i doprinose na zarade i naknade zarada, unosi se ukupan godišnji iznos prema obračunu zarada - povećanje u toku godine (potražni promet bez početnog stanja) sa računa 450, 451 i 452.

Pod oznakom AOP 556 - Obaveze za dividende i učešće u dobitku i lična primanja poslodavca, unosi se ukupan godišnji iznos obračunatih dividendi i učešća u dobitku prema raspodeli rezultata izvršenoj u toku godine (povećanje u toku godine - potražni promet bez početnog stanja). Na ovoj poziciji unosi se i eventualna akontaciona isplata međudividendi vlasnicima i članovima društva (račun 723 - Lična primanja poslodavca).

Pod oznakom AOP 557 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima, unosi se povećanje u toku godine (potražni promet bez početnog stanja) obaveza za naknade fizičkim licima po osnovu ugovora o delu, autorstvu, privremenim i povremenim poslovima, zastupanju i posredovanju, dopunskom radu i drugih ugovora uz naknadu.

Pod oznakom AOP 558 - Obaveze za PDV, unosi se ukupan godišnji iznos poreza na dodatu vrednost prema obračunu PDV-a i poreskim prijavama.

Član 10

U tabelu VI - DRUGI TROŠKOVI I RASHODI, unose se podaci u kolone 4 i 5 prema sadržini računa označenih u koloni 1.

Pod oznakom AOP 563 - Troškovi naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora, unosi se zbir stanja na računima 522 - Troškovi naknada po ugovoru o delu, 523 - Troškovi naknada po autorskim ugovorima, 524 - Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i 525 - Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora.

Pod oznakom AOP 567 - Troškovi zakupnina, unosi se godišnji iznos zakupnina po osnovu ugovora o zakupu osnovnih sredstava: opreme, poslovnog, skladišnog, kancelarijskog i drugog prostora, zemljišta i sl., bez obzira na to da li je zakupodavac pravno ili fizičko lice. Ova pozicija trebalo bi da odgovara zbiru konačnog stanja računa 533 - Troškovi zakupnina i analitičkog računa u okviru računa 525 na kojem se knjiže troškovi naknada fizičkim licima po osnovu drugih ugovora (ugovora o zakupu kada je zakupodavac fizičko lice i dr.), prema godišnjem zaključku poslovnih knjiga. U slučaju dugoročnog zakupa koji se knjiži na računu 014 - Ostala nematerijalna imovina, tj. ukoliko je zakupnina plaćena za period duži od jedne godine, upisuje se deo koji pripada izveštajnoj godini.

Pod oznakom AOP 568 - Troškovi zakupnina zemljišta, unosi se godišnji iznos zakupnine za zemljište uzeto u zakup prema ugovoru o zakupu. Ova pozicija odgovara zbiru konačnog stanja analitičkog računa u okviru računa 533 na kojem se knjiži zakupnina zemljišta pravnih lica i preduzetnika i analitičkog računa u okviru računa 525 na kojem se knjiže troškovi naknada fizičkim licima po osnovu drugih ugovora (ugovora o zakupu kada je zakupodavac fizičko lice i dr.), u delu koji se odnosi na zakup zemljišta, prema godišnjem zaključku poslovnih knjiga. U slučaju dugoročnog zakupa koji se knjiži na računu 014 - Ostala nematerijalna imovina, tj. ukoliko je zakupnina plaćena za period duži od jedne godine, upisuje se deo koji pripada izveštajnoj godini.

Pod oznakom AOP 576 - Rashodi kamata, unose se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema zavisnim i povezanim pravnim licima.

Pod oznakom AOP 577 - Rashodi kamata i deo finansijskih rashoda, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih rashoda kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa, finansijskom lizingu, zatezne i druge kamate proknjižene na računu 562 - Rashodi kamata. Pored navedenog, unosi se i godišnji obračunati iznos svih vrsta kamata po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima proknjiženih na računima 560, 561 i 562.

Pod oznakom AOP 578 - Rashodi kamata po kreditima od banaka i drugih finansijskih institucija, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih rashoda kamata po osnovu kredita uzetih od poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija prema ugovoru o kreditu. Uključuje se deo računa 562 koji se isključivo odnosi na kamate po kreditima, kao i eventualni deo kamata po kreditima od banaka po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima proknjiženih na računima 560, 561 i 562.

Pod oznakom AOP 579 - Rashodi za humanitarne, naučne, verske, kulturne, zdravstvene, obrazovne i za sportske namene, kao i za zaštitu čovekove sredine, unosi se godišnji iznos izdataka za navedene svrhe proknjižen na analitičkim računima u okviru računa 579, i to na analitičkom računu na kojem se knjiže izdaci za humanitarne, kulturne, zdravstvene, obrazovne, naučne i verske namene, za zaštitu čovekove sredine i za sportske namene, kao i na analitičkom računu na kojem se knjiže davanja u novčanom iznosu ili naturalnom obliku pravnim licima i preduzetnicima radi ublažavanja posledica elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja.

Član 11

U tabelu VII - DRUGI PRIHODI, unose se podaci u kolone 4 i 5 prema sadržini računa označenih u koloni 1.

Pod oznakom AOP 586 - Prihodi od kamata, unose se prihodi od kamata po datim kreditima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa, finansijskom lizingu, zateznim i drugim kamatama proknjiženim na računu 662. Pored navedenog, unose se i prihodi od svih vrsta kamata po osnovu potraživanja iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima evidentiranim na računima 660 i 661.

Pod oznakom AOP 587 - Prihodi od kamata po računima i depozitima, u bankama i ostalim finansijskim institucijama, unosi se godišnji iznos (povećanje) obračunatih kamata po depozitima, i računima u bankama i drugim finansijskim institucijama. Unosi se deo računa 662 koji se odnosi na kamate po depozitima, kao i eventualni deo kamata po depozitima proknjižen na računima 660 i 661 po osnovu potraživanja iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.

Pod oznakom AOP 588 - Prihodi po osnovu dividendi i učešća u dobitku, unosi se godišnji iznos prihoda po osnovu dividendi i učešća u dobitku proknjižen na računu 669. Pored navedenog, unose se i prihodi od dividendi i učešća u dobitku ostvarenom u odnosu sa matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima koja se evidentiraju na računima 660 i 661.

Član 12

U tabelu VIII - OSTALI PODACI, pod oznakom AOP 590 - Obaveze za akcize (prema godišnjem obračunu akciza), unosi se ukupan godišnji iznos obračunatih akciza prema godišnjem obračunu i poreskoj prijavi.

Pod oznakom AOP 591 - Obračunate carine i druge uvozne dažbine, unosi se ukupan godišnji iznos obračunatih carina i drugih uvoznih dažbina prema carinskoj i drugoj dokumentaciji u vezi sa uvozom.

Pod oznakom AOP 592 - Kapitalne subvencije i druga državna dodeljivanja za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja, unose se državna dodeljivanja namenjena za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava (poslovni prostor i zgrade, oprema, vozila i ostalo), primljena osnovna sredstva bez naknade, kao i državna pomoć za rekonstrukciju, modernizaciju i druga unapređenja osnovnih sredstava. Takođe, unosi se i otpis dugova po osnovu poreza i doprinosa, kao i priliv sredstava u cilju pokrića gubitaka kumuliranih tokom više poslovnih godina. Obuhvata se i državna pomoć u cilju nadoknade štete i pokrića gubitaka nastalih kao posledica prirodnih nepogoda i drugih vanrednih okolnosti (deo grupe računa 68 koji se odnosi na pomoć države i njenih organa i fondova). Na ovoj poziciji unosi se ukupan (bruto) iznos novoprimljenih sredstava u toku godine po osnovu državnih dodeljivanja za nabavku i izgradnju osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja. Unosi se isključivo iznos novih državnih dodeljivanja primljenih u toku godine u bruto iznosu (u slučaju da je izvršeno vremensko razgraničenje primljenih državnih dodeljivanja preko računa 495, neophodno je prikazati ukupan (bruto) iznos primljenog dodeljivanja, odnosno donacije u toku godine, a ne godišnji deo koji se prenosi sa računa 495 na račune grupe 64). Ukidanje odloženih prihoda po osnovu dodeljivanja iz prethodnih godina se isključuje.

Pod oznakom AOP 593 - Državna dodeljivanja za premije, regres i pokriće tekućih troškova poslovanja, unose se državna dodeljivanja u vidu premija, regresa, dodeljivanja za pokriće tekućih troškova poslovanja i poslovnih gubitaka, odnosno samo ona dodeljivanja koja su neposredno vezana za proizvodnju proizvoda i usluga i koja se primaju po osnovu količine ili vrednosti ostvarene proizvodnje.

Pod oznakom AOP 594 - Ostala državna dodeljivanja, unose se svi prethodno nepomenuti vidovi državne pomoći u novcu ili naturi. Obuhvataju se primanja bez uslovljene namene i bez direktne veze sa proizvodnjom proizvoda i usluga, kao što su dotacije za novozaposlena lica, za zaštitu čovekove okoline i ugradnju odgovarajuće opreme, za istraživanje i razvoj, povraćaj poreskih dažbina po osnovu izvoza proizvoda i usluga i sl.

Pod oznakom AOP 595 - Primljene donacije iz inostranstva i druga bespovratna sredstva u novcu ili naturi od inostranih pravnih i fizičkih lica, unose se donacije i sva ostala bespovratna sredstva iz inostranstva primljena u toku godine u bruto iznosu (u novcu ili naturi). Obuhvataju se ne samo prihodi od uslovljenih donacija (deo grupe računa 64), već i donacije za koje ugovorom nije predviđen uslov niti namena i koje se knjiže u korist ostalih prihoda, kao i prihodi od naknada šteta od katastrofa i drugih nepredviđenih događaja (deo računa 679). Ukidanje odloženih prihoda po osnovu donacija iz prethodnih godina se isključuje.

Pod oznakom AOP 596 - Lična primanja preduzetnika iz neto dobitka, unosi se deo neraspoređenog neto dobitka preduzetnika iz ranijih godina (smanjenje računa 340) koji je preduzetnik podigao u gotovini za sopstvene potrebe u toku godine. Na ovoj poziciji se upisuju i iznosi gotovine koje je preduzetnik akontaciono podigao u toku godine na ime svog neto prihoda (račun 723 - Lična primanja poslodavca).

Član 13

U tabelu IX - RAZGRANIČENI NEGATIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA, podatke unose pravna lica i preduzetnici koji su u godišnjim finansijskim izveštajima za 2008, 2009, 2010, 2012. i 2013. godinu vršili razgraničenje neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i neto efekata obračunatih kursnih razlika, u skladu sa čl. 77a-77l Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", br. 114/06, 119/08, 9/09, 4/10, 3/11 i 101/12) za tekuću i prethodnu godinu.

Pod oznakom AOP 598 - Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se saldo sa računa 299 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja negativnog neto efekta ugovorene valutne klauzule iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 599 - Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule, unosi se negativan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 600 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni negativan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 601 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, iskazuje se saldo na računu 299 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

Pod oznakom AOP 602 - Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se saldo sa računa 299 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja negativnog neto efekta kursnih razlika iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 603 - Razgraničeni neto efekat kursnih razlika, unosi se negativan neto efekat kursnih razlika koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 604 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni neto efekat kursnih razlika koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 605 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika, iskazuje se saldo na računu ostala aktivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

Član 14

U tabelu X - RAZGRANIČENI POZITIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA, podatke unose pravna lica i preduzetnici koji su u godišnjim finansijskim izveštajima za 2008, 2009, 2010, 2012. i 2013. godinu vršili razgraničenje neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i neto efekata obračunatih kursnih razlika, u skladu sa čl. 77a-77l Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", br. 114/06, 119/08, 9/09, 4/10, 3/11 i 101/12) za tekuću i prethodnu godinu.

Pod oznakom AOP 606 - Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se saldo sa računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja pozitivnog neto efekta ugovorene valutne klauzule iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 607 - Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule, unosi se pozitivan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 608 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni pozitivan neto efekat ugovorene valutne klauzule koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 609 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule, iskazuje se saldo na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, na kraju tekuće godine.

Pod oznakom AOP 610 - Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se saldo sa računa 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, deo koji je nastao po osnovu razgraničenja pozitivnog neto efekta kursnih razlika iz prethodnih godina.

Pod oznakom AOP 611 - Razgraničeni neto efekat kursnih razlika, unosi se pozitivan neto efekat kursnih razlika koji je razgraničen po godišnjem finansijskom izveštaju u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 612 - Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika, unosi se deo ili u celini ukinut razgraničeni pozitivan neto efekat kursnih razlika koji je prenet u Bilans uspeha u tekućoj godini.

Pod oznakom AOP 613 - Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika, iskazuje se saldo na računu ostala pasivna vremenska razgraničenja na kraju tekuće godine.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ovaj pravilnik primenjuje se počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Statistički izveštaj za privredna društva, zadruge i preduzetnike koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva

 

Popunjava pravno lice - preduzetnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

STATISTIČKI IZVEŠTAJ
za 20___. godinu

I. OPŠTI PODACI O PRAVNOM LICU, ODNOSNO PREDUZETNIKU

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Broj meseci poslovanja (oznaka od 1 do 12)

511

 

 

2. Oznaka za veličinu (oznaka od 1 do 4)

512

 

 

3. Oznaka za vlasništvo (oznaka od 1 do 5)

513

 

 

4. Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju učešće u kapitalu

514

 

 

5. Prosečan broj zaposlenih na osnovu stanja krajem svakog meseca (ceo broj)

515

 

 

II. BRUTO PROMENE NEMATERIJALNE IMOVINE I NEKRETNINA, POSTROJENJA, OPREME I BIOLOŠKIH SREDSTAVA

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto
(kol. 4-5)

1

2

3

4

5

6

01

1. Nematerijalna imovina

 

 

 

 

 

1.1. Stanje na početku godine

516

 

 

 

 

1.2. Povećanja (nabavke) u toku godine

517

 

 

 

 

1.3. Smanjenja u toku godine

518

 

 

 

 

1.4. Revalorizacija

519

 

 

 

 

1.5. Stanje na kraju godine (516 + 517 - 518 + 519)

520

 

 

 

02

2. Nekretnine, postrojenja i oprema

 

 

 

 

 

2.1. Stanje na početku godine

521

 

 

 

 

2.2. Povećanja (nabavke) u toku godine

522

 

 

 

 

2.3. Smanjenja u toku godine

523

 

 

 

 

2.4. Revalorizacione rezerve

524

 

 

 

 

2.5. Stanje na kraju godine
(521 + 522 - 523 + 524)

525

 

 

 

03

3. Biološka sredstva

 

 

 

 

 

3.1. Stanje na početku godine

526

 

 

 

 

3.2. Povećanja (nabavke) u toku godine

527

 

 

 

 

3.3. Smanjenja u toku godine

528

 

 

 

 

3.4. Revalorizacija

529

 

 

 

 

3.5. Stanje na kraju godine
(526 + 527 - 528 + 529)

530

 

 

 

III. STRUKTURA OSNOVNOG KAPITALA

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

300

1. Akcijski kapital

531

 

 

 

u tome: strani kapital

532

 

 

301

2. Udeli društava s ograničenom odgovornošću

533

 

 

 

u tome: strani kapital

534

 

 

302

3. Ulozi

535

 

 

 

u tome: strani kapital

536

 

 

303

4. Državni kapital

537

 

 

304

5. Društveni kapital

538

 

 

305

6. Zadružni udeli

539

 

 

306

7. Emisiona premija

540

 

 

309

8. Ostali osnovni kapital

541

 

 

30

9. SVEGA (531 + 533 + 535 + 537 + 538 + 539 + 540 + 541 = 101)

542

 

 

IV. STRUKTURA AKCIJSKOG KAPITALA

- broj akcija kao ceo broj -
- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

 

1. Obične akcije

 

 

 

 

1.1. Broj običnih akcija

543

 

 

deo 300

1.2. Nominalna vrednost običnih akcija - ukupno

544

 

 

 

2. Prioritetne akcije

 

 

 

 

2.1. Broj prioritetnih akcija

545

 

 

deo 300

2.2. Nominalna vrednost prioritetnih akcija - ukupno

546

 

 

300

3. SVEGA - nominalna vrednost akcija (544 + 546 = 531)

547

 

 

V. POTRAŽIVANJA I OBAVEZE

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

20

1. Potraživanja po osnovu prodaje (stanje na kraju godine 548 ≤ 051 + 052 + 053 + 054 + 055 + 056 + 057 + 058)

548

 

 

43

2. Obaveze iz poslovanja (stanje na kraju godine 549 ≤ 143 + 144 + 145 + 146 + 147 + 148 + 149 + 150)

549

 

 

deo 226

3. Potraživanja u toku godine od društava za osiguranje za naknadu štete (dugovni promet bez početnog stanja)

550

 

 

27

4. PDV - prethodni porez (godišnji iznos po poreskim prijavama)

551

 

 

43

5. Obaveze iz poslovanja (potražni promet bez početnog stanja)

552

 

 

450

6. Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju (potražni promet bez početnog stanja)

553

 

 

451

7. Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

554

 

 

452

8. Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet bez početnog stanja)

555

 

 

461, 462 i 723

9. Obaveze za dividende, učešće u dobitku i lična primanja poslodavca (potražni promet bez početnog stanja)

556

 

 

465

10. Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima (potražni promet bez početnog stanja)

557

 

 

47

11. Obaveze za PDV (godišnji iznos po poreskim prijavama)

558

 

 

 

12. Kontrolni zbir (od 548 do 558)

559

 

 

VI. DRUGI TROŠKOVI I RASHODI

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

513

1. Troškovi goriva i energije

560

 

 

520

2. Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

561

 

 

521

3. Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

562

 

 

522, 523, 524 i 525

4. Troškovi naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora

563

 

 

526

5. Troškovi naknada direktoru, odnosno članovima organa upravljanja i nadzora

564

 

 

529

6. Ostali lični rashodi i naknade

565

 

 

53

7. Troškovi proizvodnih usluga

566

 

 

533, deo 54 i 525

8. Troškovi zakupnina

567

 

 

533, deo 54 i 525

9. Troškovi zakupnina zemljišta

568

 

 

536 i 537

10. Troškovi istraživanja i razvoja

569

 

 

54

11. Troškovi amortizacije i rezervisanja

570

 

 

552

12. Troškovi premija osiguranja

571

 

 

553

13. Troškovi platnog prometa

572

 

 

554

14. Troškovi članarina

573

 

 

555

15. Troškovi poreza

574

 

 

556

16. Troškovi doprinosa

575

 

 

562

17. Rashodi kamata (prema trećim licima)

576

 

 

deo 560, deo 561 i 562

18. Rashodi kamata i deo finansijskih rashoda

577

 

 

deo 560, deo 561 i 562

19. Rashodi kamata po kreditima od banaka i drugih finansijskih institucija

578

 

 

deo 579

20. Rashodi za humanitarne, naučne, verske, kulturne, zdravstvene, obrazovne i za sportske namene, kao i za zaštitu čovekove sredine

579

 

 

 

21. Kontrolni zbir (od 560 do 579)

580

 

 

VII. DRUGI PRIHODI

- iznosi u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

60

1. Prihodi od prodaje robe

581

 

 

640

2. Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povraćaja poreskih dažbina

582

 

 

deo 641

3. Prihodi po osnovu uslovljenih donacija

583

 

 

deo 650

4. Prihodi od zakupnina za zemljište

584

 

 

deo 679

5. Prihodi od članarina

585

 

 

deo 660, deo 661 i 662

6. Prihodi od kamata

586

 

 

deo 660, deo 661 i 662

7. Prihodi od kamata po računima i depozitima u bankama i ostalim finansijskim institucijama

587

 

 

deo 660, deo 661 i deo 669

8. Prihodi po osnovu dividendi i učešća u dobitku

588

 

 

 

9. Kontrolni zbir (od 581 do 588)

589

 

 

VIII. OSTALI PODACI

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Obaveze za akcize (prema godišnjem obračunu akciza)

590

 

 

2. Obračunate carine i druge uvozne dažbine (ukupan godišnji iznos prema obračunu)

591

 

 

3. Kapitalne subvencije i druga državna dodeljivanja za izgradnju i nabavku osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja

592

 

 

4. Državna dodeljivanja za premije, regres i pokriće tekućih troškova poslovanja

593

 

 

5. Ostala državna dodeljivanja

594

 

 

6. Primljene donacije iz inostranstva i druga bespovratna sredstva u novcu ili naturi od inostranih pravnih i fizičkih lica

595

 

 

7. Lična primanja preduzetnika iz neto dobitka (popunjavaju samo preduzetnici)

596

 

 

8. Kontrolni zbir (od 590 do 596)

597

 

 

IX. RAZGRANIČENI NEGATIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

598

 

 

2. Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule

599

 

 

3. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

600

 

 

4. Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule (red. br. 1. + red. br. 2. - red. br. 3.)

601

 

 

5. Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika

602

 

 

6. Razgraničeni neto efekat kursnih razlika

603

 

 

7. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika

604

 

 

8. Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika (red. br. 5. + red. br. 6. - red. br. 7.)

605

 

 

X. RAZGRANIČENI POZITIVNI NETO EFEKTI UGOVORENE VALUTNE KLAUZULE I KURSNIH RAZLIKA

- iznosi u hiljadama dinara -

OPIS

Ozn. za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Početno stanje razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

606

 

 

2. Razgraničeni neto efekat ugovorene valutne klauzule

607

 

 

3. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule

608

 

 

4. Preostali iznos razgraničenog neto efekta ugovorene valutne klauzule (red. br. 1. + red. br. 2. - red. br. 3.)

609

 

 

5. Početno stanje razgraničenog neto efekta kursnih razlika

610

 

 

6. Razgraničeni neto efekat kursnih razlika

611

 

 

7. Srazmerni deo ukinutog razgraničenog neto efekta kursnih razlika

612

 

 

8. Preostali iznos razgraničenog neto efekta kursnih razlika (red. br. 5. + red. br. 6. - red. br. 7.)

613

 

 

 

U _______________

M.P.

Zakonski zastupnik

dana ______ 20__ godine

 

 

_________________________

 

_______________________