PRAVILNIK
O SADRŽINI I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA PRIVREDNA DRUŠTVA, ZADRUGE I PREDUZETNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 118/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se sadržina i forma obrazaca finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja (Izveštaj o finansijskoj poziciji u smislu Međunarodnog računovodstvenog standarda (u daljem tekstu: MRS) 1 Prezentacija finansijskih izveštaja), Bilans uspeha (Izveštaj o dobitku ili gubitku u smislu MRS 1), Izveštaj o ostalom rezultatu (Izveštaj o ukupnom ostalom rezultatu u smislu MRS 1), Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Napomene uz finansijske izveštaje za privredna društva, zadruge i preduzetnike koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva (u daljem tekstu: pravna lica i preduzetnici).

Preduzetnici koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, dužni su da o tome u pisanoj formi obaveste Agenciju za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija), najkasnije 60 dana pre roka za sastavljanje finansijskih izveštaja, a preduzetnik koji je prestao da vodi dvojno knjigovodstvo dužan je da u roku od 60 dana o tome obavesti Agenciju.

Ovaj pravilnik primenjuje se i na ogranke i druge organizacione delove stranih pravnih lica koji obavljaju privrednu delatnost u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom.

Član 2

Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o ostalom rezultatu, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 5, odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz stava 1. ovog člana, postupa se prema odredbama pravilnika kojim se uređuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike.

U obrasce iz stava 1. ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Pravno lice, odnosno preduzetnik koji je u toku izveštajne godine imao statusnu promenu ili je nad njim otvoren postupak stečaja, odnosno likvidacije, u finansijskim izveštajima, u koloni za tekuću godinu, prikazuje podatke o poslovanju za ceo izveštajni period objedinjeno, u neto iznosu, i to posle prebijanja rezultata pre i posle promene. Na svim obrascima finansijskih izveštaja pravnog lica, odnosno preduzetnika stavlja se naznaka "statusna promena", "stečaj" ili "likvidacija".

Pravno lice, odnosno preduzetnik iz stava 1. ovog člana u finansijske izveštaje unosi podatke o poslovanju za sve učesnike u statusnoj promeni, a u Napomenama uz ovaj izveštaj obelodanjuje informacije o učesnicima i vrsti promene.

Pravno lice, odnosno preduzetnik koji je nastao osnivanjem posle statusne promene, prikazuje podatke kao novoosnovani obveznik iz člana 4. ovog pravilnika, s tim što na obrascima finansijskih izveštaja stavlja naznaku "novo osnivanje".

Član 4

Novoosnovano pravno lice, odnosno preduzetnik prikazuje podatke o poslovanju u izveštajnoj godini u periodu koji je kraći od kalendarske godine ili je najviše jednak kalendarskoj godini, ali ne prikazuje stanje na dan 1. januara izveštajne godine, kao ni poslovanje u prethodnoj godini. Na svim propisanim obrascima finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik stavlja naznaku "novoosnovani".

Na način iz stava 1. ovog člana postupa i preduzetnik koji je u toku izveštajne godine počeo da vodi poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva.

Član 5

Matično pravno lice dostavlja sve propisane obrasce finansijskih izveštaja i na njima stavlja naznaku "konsolidovani".

Matično pravno lice prikazuje konsolidovane podatke za sva zavisna pravna lica u zemlji i inostranstvu, za izveštajnu i prethodnu godinu.

Ako se sastav ekonomske celine promeni u toku izveštajne godine, matično pravno lice u konsolidovanom finansijskom izveštaju prikazuje početno stanje i poslovne promene u prethodnoj godini za prethodnu ekonomsku celinu.

Matično pravno lice obelodanjuje podatke o sastavu ekonomske celine na dan 31. decembra, odnosno 1. januara izveštajne godine u Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje.

Pravno lice koje je postalo matično u izveštajnoj godini konsolidovane podatke dostavlja kao novoosnovano pravno lice iz člana 4. ovog pravilnika, pri čemu na svim obrascima stavlja naznaku "novokonsolidovani".

Za priznavanje, vrednovanje, prezentaciju i obelodanjivanje pozicija u finansijskim izveštajima, pravna lica koja imaju obavezu sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja (matična pravna lica), nezavisno od veličine, primenjuju Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Izuzetno od stava 6. ovog člana, ukoliko vrednosti imovine i poslovnog prihoda matičnog i zavisnih pravnih lica, ne računajući međusobna učešća, potraživanja i obaveze, međusobne rezultate i međusobne poslovne prihode i rashode matičnog i zavisnih pravnih lica, u zbiru ne prelaze polovinu kriterijuma za malo pravno lice, u smislu člana 6. Zakona o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13 - u daljem tekstu: Zakon), matično pravno lice nije obavezno da sastavlja, dostavlja i obelodanjuje konsolidovane finansijske izveštaje.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 6

U obrazac Bilans stanja pravna lica koja primenjuju MSFI, odnosno Međunarodni standard finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica (u daljem tekstu: MSFI za MSP) iz člana 2. tačka 7) Zakona iskazuju podatke u kolonama od 4 do 7, na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Mikro pravna lica (osim drugih pravnih lica razvrstanih u mikro pravna lica u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona) i preduzetnici u obrascu Bilans stanja iskazuju skraćeni obim podataka samo na pozicijama koje su označene slovnim oznakama i rimskim brojevima.

U Bilansu stanja u koloni 5 iskazuju se podaci na kraju tekućeg perioda, u koloni 6 podaci na kraju prethodnog perioda (koji je isti kao početak tekućeg perioda) i u koloni 7 podaci na početku najranijeg uporednog perioda (početno stanje prethodnog perioda). Podaci u koloni 7 iskazuju se samo u slučaju retrospektivne primene računovodstvene politike ili retrospektivnog prepravljanja stavki u finansijskim izveštajima, ili kada se reklasifikuju stavke u finansijskim izveštajima.

Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolone 6 i 7 aktive i kolone 6 i 7 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP 001 do 068 u aktivi i AOP 101 do 156 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca.

Podaci pod oznakom AOP 120 pod nazivom "IX. Manjinski interes", popunjavaju se samo u konsolidovanom finansijskom izveštaju.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCIMA BILANS USPEHA I IZVEŠTAJ O OSTALOM REZULTATU

Član 7

Ukupan rezultat poslovanja pravna lica prikazuju u dva posebna izveštaja: u Bilansu uspeha i u Izveštaju o ostalom rezultatu, u skladu sa MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja i drugim relevantnim MRS i MSFI, odnosno MSFI za MSP.

1. Bilans uspeha

Član 8

U obrazac Bilans uspeha pravna lica koja primenjuju MSFI, odnosno MSFI za MSP iz člana 2. tačka 7) Zakona, iskazuju podatke u kolonama 5 i 6, na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

Mikro pravna lica (osim drugih pravnih lica razvrstanih u mikro pravna lica u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona) i preduzetnici u obrascu Bilans uspeha iskazuju skraćeni obim podataka samo na pozicijama koje su označene slovnim oznakama i rimskim brojevima.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakama AOP 201 do 250 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakama AOP 253 i 254 - dobici i gubici po osnovu poslovanja koje se obustavlja u skladu sa MSFI 5 Stalna imovina koja se drži za prodaju i prestanak poslovanja, pod oznakama AOP 255 i 256 - dobitak i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakama AOP 257 i 258 - iznos poreskog rashoda perioda i iznos isplaćenih ličnih primanja poslodavca i pod oznakama AOP 259 i 260 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja.

Pod oznakom AOP 261 ovog obrasca unosi se iznos dela neto dobitka sa AOP 263 koji pripada manjinskim ulagačima, a pod oznakom AOP 262 iznos dela neto dobitka iskazanog sa AOP 259 koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica.

Pod oznakom AOP 263 ovog obrasca unosi se iznos osnovne zarade po akciji utvrđen u skladu sa MRS 33 Zarada po akciji.

Pod oznakom AOP 264 ovog obrasca unosi se iznos umanjene (razvodnjene) zarade po akciji utvrđen u skladu sa MRS 33 Zarada po akciji.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, reklasifikovani u skladu sa strukturom podataka za tekući period, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose sa računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

2. Izveštaj o ostalom rezultatu

Član 9

U obrascu Izveštaj o ostalom rezultatu, pravno lice koje primenjuje MSFI, odnosno MSFI za MSP iz člana 2. tačka 7) Zakona, unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini grupa računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

U ovom obrascu iskazuju se komponente ostalog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka u skladu sa MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja, MRS 16 Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS 38 Nematerijalna imovina, MRS 19 Primanja zaposlenih, MRS 21 Efekti promena deviznih kurseva, MRS 28 Investicije u pridružene entitete i zajedničke poduhvate, MRS 39 Finansijski instrumenti: priznavanje i odmeravanje, MSFI 7 Finansijski instrumenti: obelodanjivanja, MSFI 9 Finansijski instrumenti i drugim relevantnim MRS i MSFI, odnosno MSFI za MSP.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, podaci se unose pod oznakama AOP 301 i 302 - neto dobitak ili neto gubitak iz Bilansa uspeha sa oznaka AOP 259 i 260, pod oznakama AOP 319 i 320 iskazuje se ostali sveobuhvatni dobitak ili gubitak perioda, pod oznakom AOP 321 iskazuje se porez na ostali sveobuhvatni dobitak ili gubitak obračunat primenom propisane stope poreza na dobit na osnovicu iskazanu pod oznakom AOP 319 ili AOP 320. Pod oznakama AOP 324 i 325 iskazuje se ukupan neto sveobuhvatni dobitak ili gubitak perioda kao zbir dobitka ili gubitka iz Bilansa uspeha sa oznaka AOP 259 i 260 i ostalog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka sa oznaka AOP 319 i 320.

Komponente ostalog sveobuhvatnog dobitka i gubitka pod oznakama AOP 303 do 320 ovog obrasca, iskazuju se pojedinačno u bruto iznosu, a obračunati porez na dobit na ostali sveobuhvatni dobitak ili gubitak iskazuje se pod oznakom AOP 321, a neto ostali sveobuhvatni dobitak ili gubitak perioda pod oznakama AOP 322 i 323, utvrđuje se kao razlika između bruto sveobuhvatnog dobitka ili gubitka i obračunatog poreza na dobit na ostali sveobuhvatni dobitak ili gubitak perioda.

U ovom obrascu pod oznakama AOP 326 do 328 iskazuje se ukupan neto sveobuhvatni dobitak ili gubitak pripisan većinskim vlasnicima i vlasnicima koji nemaju kontrolu (manjinski vlasnici).

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 10

U obrascu Izveštaj o tokovima gotovine, pravno lice koje primenjuje MSFI, odnosno MSFI za MSP iz člana 2. tačka 7) Zakona, unosi podatke u kolone 3 i 4, prema sadržini i opisu pozicija označenih u koloni 1 tog obrasca. Izveštaj o tokovima gotovine priprema se u skladu sa zahtevima MRS 7, primenom direktne metode.

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih računa i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istom pravnom licu ne smatra se tokom gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa Bilansa stanja, Bilansa uspeha i grupa računa i računa u knjigovodstvu pravnih lica.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 11

Pod oznakom AOP 401 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 402 do AOP 404.

Pod oznakom AOP 402 - Prodaja i primljeni avansi, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od kupaca u toku obračunskog perioda i primljeni avansi od dobavljača.

Pod oznakom AOP 403 - Primljene kamate iz poslovnih aktivnosti, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih zateznih i ugovornih kamata po osnovu potraživanja od kupaca i druge naplaćene kamate iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 404 - Ostali prilivi iz redovnog poslovanja, iskazuju se podaci o prilivu gotovine od državnih organa po osnovu premija, subvencija, dotacija i sl, po osnovu naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.

Član 12

Pod oznakom AOP 405 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine sa pozicija pod oznakama AOP 306 do AOP 310.

Pod oznakom AOP 406 - Isplate dobavljačima i dati avansi, iskazuju se iznosi izvršenih isplata dobavljačima za nabavke sirovina i materijala i drugih troškova poslovanja u toku obračunskog perioda, kao i iznosi plaćenih avansa dobavljačima za buduće nabavke materijala, robe, energije i usluga.

Pod oznakom AOP 407 - Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 408 - Plaćene kamate, iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 409 - Porez na dobitak, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobitak u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 410 - Odlivi po osnovu ostalih javnih prihoda, iskazuju se iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu akciza, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina.

Član 13

Pod oznakom AOP 411 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 401 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 405 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 412 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 405 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 401 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 14

Pod oznakom AOP 413 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakama AOP 414 do AOP 418.

Član 15

Pod oznakom AOP 414 - Prodaja akcija i udela (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 415 - Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje nematerijalnih ulaganja, osnovnih sredstava i bioloških sredstava u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 416 - Ostali finansijski plasmani (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana, umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 417 - Primljene kamate iz aktivnosti investiranja, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog perioda iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 418 - Primljene dividende, iskazuje se iznos primljene gotovine po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Član 16

Pod oznakom AOP 419 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakom AOP 420 do AOP 422.

Pod oznakom AOP 420 - Kupovina akcija i udela (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela, umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela.

Pod oznakom AOP 421 - Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Pod oznakom AOP 422 - Ostali finansijski plasmani (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana.

Član 17

Pod oznakom AOP 423 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 413 - Prilivi gotovine iz investiranja i AOP 419 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 424 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 419 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 413 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 18

Pod oznakom AOP 425 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakama AOP 426 do AOP 428.

Pod oznakom AOP 426 - Uvećanje osnovnog kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih trajnih udela u osnovni kapital pravnih lica.

Pod oznakom AOP 427 - Dugoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu dugoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 428 - Kratkoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu kratkoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 429 - Ostale dugoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih obaveza pravnih lica, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 430 - Ostale kratkoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih kratkoročnih obaveza pravnih lica, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Član 19

Pod oznakom AOP 431 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti finansiranja sa pozicija pod oznakom AOP 432 do AOP 437.

Pod oznakom AOP 432 - Otkup sopstvenih akcija i udela, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i udela.

Pod oznakom AOP 433 - Dugoročni krediti (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih kredita, umanjen za iznos novih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 434 - Kratkoročni krediti (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate kratkoročnih kredita, umanjen za iznos novih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 435 - Ostale obaveze (odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate drugih obaveza, umanjen za iznos novih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 436 - Finansijski lizing, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing.

Pod oznakom AOP 437 - Isplaćene dividende, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi u toku obračunskog perioda.

Član 20

Pod oznakom AOP 438 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 425 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 431 Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 439 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 431 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 425 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o tokovima gotovine

Član 21

Pod oznakom AOP 440 - Svega priliv gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 401, AOP 413 i AOP 425.

Pod oznakom AOP 441 - Svega odliv gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 405, AOP 419 i AOP 431.

Pod oznakom AOP 442 - Neto priliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 440 i AOP 441.

Pod oznakom AOP 443 - Neto odliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 441 i AOP 441.

Pod oznakom AOP 444 - Gotovina na početku obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na dan 1. januara prethodne i tekuće godine.

Pod oznakom AOP 445 - Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 446 - Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 447 - Gotovina na kraju obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (442 - 443 + 444 + 445 - 446).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 22

U obrascu Izveštaj o promenama na kapitalu, pravno lice koje primenjuje MSFI, odnosno MSFI za MSP iz člana 2. tačka 7) Zakona, unosi podatke u kolone 3 do 15, prema sadržini grupa računa i računa označenih u zaglavlju tih kolona.

Pod rednim brojem 1. Izveštaja o promenama na kapitalu, za svaku komponentu kapitala iskazuje se početno stanje na dan 1. januara prethodne godine, promene početnog stanja prethodne godine nastale po osnovu promene računovodstvenih politika koje se primenjuju retrospektivno, kao i ispravke materijalno značajnih grešaka u skladu sa MRS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške.

Podaci o početnom stanju na dan 1. januara prethodne godine iskazuju se za svaku komponentu kapitala i ostalog rezultata (dobitka ili gubitka) razvrstanih u kolonama 3 do 15, posebno za dugovna salda računa (pod rednim brojem 1a), a posebno za potražna salda računa pod rednim brojem 1b). Zbir prebijenih iznosa iskazanog početnog stanja pod red. br. 1a) i 1b) iz kolona 3 do 15 iskazuje se pod AOP 401 koji predstavlja ukupan kapital, ako je zbir potražnih salda računa veći od zbira dugovnih salda računa, odnosno ako je rezultat [∑(redni broj 1b) kolona 3 do 15) minus ∑(redni broj 1a) kolona 3 do 15)] ≥0, podatak se upisuje pod AOP 401. Ako je zbir dugovnih salda računa veći od zbira potražnih salda računa, podatak se upisuje pod AOP 063 Bilansa stanja, kao gubitak iznad visine kapitala.

Podatak sa AOP 501 iz Izveštaja o promenama na kapitalu treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 101 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 506 treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 065 Bilansa stanja, pod uslovom da u prethodnoj godini nisu vršene korekcije početnog stanja po osnovu materijalno značajnih grešaka i po osnovu promena računovodstvenih politika koje se primenjuju retrospektivno.

Član 23

Pod rednim brojem 2. iskazuju se promene početnog stanja na dan 1. januara prethodne godine koje su nastale po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Podaci o izvršenim ispravkama materijalno značajnih grešaka i korekcija nastalih po osnovu retrospektivne primene izmenjenih računovodstvenih politika, iskazuju se za svaku komponentu kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka, razvrstanih u kolonama 3 do 15, posebno za korekcije knjižene na dugovnoj strani računa pod rednim brojem 2a), a posebno za korekcije knjižene na potražnoj strani računa pod rednim brojem 2b).

Član 24

Pod rednim brojem 3. iskazuje se korigovano početno stanje svih komponenti kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka na dan 1. januara prethodne godine koje je iskazano u kolonama 3 do 15. Korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine iskazuje se posebno za korekcije dugovnih salda pod rednim brojem 3a), a posebno za korekcije potražnih salda pod rednim brojem 3b) na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 3a) i 3b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir korigovanog početnog stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ostalog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka iskazuje se na AOP 502 za ukupan kapital, odnosno na AOP 507 za gubitak iznad visine kapitala, na način opisan u članu 22. stav 2. ovog pravilnika.

Podatak sa AOP 502 treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 101 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 507 treba da je jednak podatku iz kolone 7 AOP 065 Bilansa stanja.

Član 25

Pod rednim brojem 4. iskazuju se promene na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka koje su nastale u prethodnoj godini. Pod rednim brojem 4a) iskazuju se promene nastale na dugovnoj strani računa, a pod rednim brojem 4b) promene nastale na potražnoj strani računa klasifikovanih u kolonama 3 do 15 Izveštaja o promenama na kapitalu.

Član 26

Pod rednim brojem 5. iskazuje se stanje svih komponenti kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka na kraju prethodne godine iskazanih u kolonama 3 do 15. Krajnje stanje kapitala na dan 31. decembra prethodne godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, iskazuje se posebno za dugovna salda računa pod rednim brojem 5a), a posebno za potražna salda pod rednim brojem 5b) na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 5a) i 5b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir krajnjeg stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka iskazuje se na AOP 503 za ukupan kapital, odnosno na AOP 508 za gubitak iznad visine kapitala, na način opisan u članu 22. stav 2. ovog pravilnika.

Podatak sa AOP 503 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 101 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 508 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 065 Bilansa stanja, pod uslovom da u tekućoj godini nisu vršene korekcije početnog stanja po osnovu materijalno značajnih grešaka i po osnovu promena računovodstvenih politika koje se primenjuju retrospektivno.

Član 27

Pod rednim brojem 6. iskazuju se promene krajnjeg stanja na dan 31. decembra prethodne godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, koje su nastale po osnovu ispravki materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Podaci o izvršenim ispravkama materijalno značajnih grešaka i korekcija nastalih po osnovu retrospektivne primene izmenjenih računovodstvenih politika, iskazuju se za svaku komponentu kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka, razvrstanih u kolonama 3 do 15, posebno za korekcije knjižene na dugovnoj strani računa pod rednim brojem 6a), a posebno za korekcije knjižene na potražnoj strani računa pod rednim brojem 6b).

Član 28

Pod rednim brojem 7. iskazuje se korigovano početno stanje svih komponenti kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka na dan 1. januara tekuće godine koje je iskazano u kolonama 3 do 15 Izveštaja o promenama na kapitalu. Korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara tekuće godine iskazuje se posebno za korekcije dugovnih salda pod rednim brojem 7a), a posebno za korekcije potražnih salda pod rednim brojem 7b) na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 7a) i 7b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir korigovanog početnog stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ostalog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka iskazuje se na AOP 404 za ukupan kapital, odnosno na AOP 509 za gubitak iznad visine kapitala, na način opisan u članu 22. stav 2. ovog pravilnika.

Podatak sa AOP 504 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 101 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 509 treba da je jednak podatku iz kolone 6 AOP 065 Bilansa stanja.

Član 29

Pod rednim brojem 8. iskazuju se promene na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka koje su nastale u tekućoj godini. Pod rednim brojem 8a) iskazuju se promene nastale na dugovnoj strani računa, a pod rednim brojem 8b) promene nastale na potražnoj strani računa klasifikovanih u kolonama 3 do 15 Izveštaja o promenama na kapitalu.

Član 30

Pod rednim brojem 9. iskazuje se stanje svih komponenti kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka na kraju tekuće godine iskazanih u kolonama 3 do 15. Krajnje stanje kapitala na dan 31. decembra tekuće godine, odnosno na drugi dan pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji, iskazuje se posebno za dugovna salda računa pod rednim brojem 9a), a posebno za potražna salda pod rednim brojem 9b) na računima kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka razvrstanih u kolonama 3 do 15. Podaci na red. br. 9a) i 9b) u kolonama od 3 do 15 dobijaju se računskim putem na način opisan u koloni 2 obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu.

Zbir krajnjeg stanja u prebijenom iznosu potražnih i dugovnih salda računa kapitala i ukupnog sveobuhvatnog dobitka ili gubitka iskazuje se na AOP 505 za ukupan kapital, odnosno na AOP 510 za gubitak iznad visine kapitala, na način opisan u članu 22. stav 2. ovog pravilnika.

Podatak sa AOP 505 treba da je jednak podatku iz kolone 5 AOP 101 Bilansa stanja, a podatak pod AOP 510 treba da je jednak podatku iz kolone 5 AOP 065 Bilansa stanja.

VI NAPOMENE UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

1. Opšte informacije

Član 31

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjavanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o ostalom rezultatu, Izveštaju o tokovima gotovine i Izveštaju o promenama na kapitalu i dodatne informacije koje nisu prikazane u finansijskim izveštajima, u skladu sa zahtevima pojedinačnih MRS, odnosno MSFI u vezi sa obelodanjivanjem.

Napomene uz finansijske izveštaje posebno sadrže:

1) opšte informacije o pravnom licu (sedište, pravna forma, opis prirode poslovanja i glavnih aktivnosti, naziv matičnog pravnog lica i krajnjeg vlasnika matičnog pravnog lica, podatak o prosečnom broju zaposlenih u toku godine na bazi stanja krajem svakog meseca);

2) informaciju o usaglašenosti sa nacionalnim propisima i MRS;

3) informaciju o korekciji početnog stanja po osnovu greške i promena računovodstvenih politika;

4) informaciju o primenjenim osnovama za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskog izveštaja;

5) informaciju o računovodstvenim politikama, koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje;

6) informacije o stavkama koje se nisu kvalifikovale za priznavanje u izveštajima iz stava 1. ovog člana, a značajne su za ocenu finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja pravnog lica.

Za prikazivanje rednog broja Napomena uz finansijske izveštaje koriste se arapski brojevi, prema redosledu prikazivanja podataka u finansijskom izveštaju.

2. Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja

Član 32

Dodatna prikazivanja i obelodanjivanja sadrže:

1) dodatne informacije vezane za pozicije koje su prikazane u finansijskom izveštaju, prema redosledu obrazaca i pozicija u obrascima;

2) dodatna obelodanjivanja koja zahtevaju MRS, odnosno MSFI (prikazati po redosledu MRS, odnosno MSFI).

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Ovaj pravilnik primenjuje se počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Pravilnik o sadržini i formi obrazaca finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", br. 114/06, 5/07 - ispravka, 119/08, 2/10, 101/12 i 118/12) prestaje da važi 31. decembra 2014. godine.

Član 34

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Popunjava pravno lice - preduzetnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

 

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS STANJA

na dan __________ 20__. godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

prethodna godina

Krajnje stanje _____ 20__.

Početno stanje 01.01.20__.

1

2

3

4

5

6

7

 

AKTIVA

 

 

 

 

 

00

A. UPISANI A NEUPLAĆENI KAPITAL

001

 

 

 

 

 

B. STALNA IMOVINA (003 + 011 + 021 + 026 + 035)

002

 

 

 

 

01

I. NEMATERIJALNA IMOVINA (004 + 005 + 006 + 007 + 008 + 009 + 010)

003

 

 

 

 

010

1. Ulaganja u razvoj

004

 

 

 

 

011 i 012

2. Koncesije, patenti, licence, robne i uslužne marke, softver i ostala prava

005

 

 

 

 

013

3. Gudvil

006

 

 

 

 

014

4. Ostala nematerijalna imovina

007

 

 

 

 

015

5. Nematerijalna imovina u pripremi

008

 

 

 

 

016

6. Avansi za nematerijalnu imovinu

009

 

 

 

 

019

7. Ispravka vrednosti nematerijalne imovine

010

 

 

 

 

02

II. NEKRETNINE, POSTROJENJA I OPREMA (012 + 013 + 014 + 015 + 016 + 017 + 018 + 019 + 020)

011

 

 

 

 

020 i 021

1. Zemljište

012

 

 

 

 

022

2. Građevinski objekti

013

 

 

 

 

023

3. Postrojenja i oprema

014

 

 

 

 

024

4. Investicione nekretnine

015

 

 

 

 

025

5. Ostale nekretnine, postrojenja i oprema

016

 

 

 

 

026

6. Nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi

017

 

 

 

 

027

7. Ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi

018

 

 

 

 

028

8. Avansi za nekretnine, postrojenja i opremu

019

 

 

 

 

029

9. Ispravka vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme

020

 

 

 

 

03

III. BIOLOŠKA SREDSTVA (022 + 023 + 024 + 025)

021

 

 

 

 

030 i 031

1. Šume i višegodišnji zasadi

022

 

 

 

 

032

2. Osnovno stado

023

 

 

 

 

037

3. Biološka sredstva u pripremi

024

 

 

 

 

038

4. Avansi za biološka sredstva

025

 

 

 

 

04

IV. DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (027 + 028 + 029 + 030 + 031 + 032 + 033 + 034)

026

 

 

 

 

040

1. Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica

027

 

 

 

 

041

2. Učešća u kapitalu pridruženih subjekata i zajedničkim poduhvatima

028

 

 

 

 

042

3. Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

029

 

 

 

 

043

4. Dugoročni plasmani matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima u zemlji

030

 

 

 

 

044

5. Dugoročni plasmani matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima u inostranstvu

031

 

 

 

 

045

6. Dugoročni plasmani u zemlji i inostranstvu

032

 

 

 

 

046

7. Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

033

 

 

 

 

048

8. Ostali dugoročni finansijski plasmani

034

 

 

 

 

05

V. DUGOROČNA POTRAŽIVANJA (036 + 037 + 038 + 039 + 040)

035

 

 

 

 

050 i 051

1. Potraživanja od povezanih lica

036

 

 

 

 

052 i 053

2. Potraživanja po osnovu prodaje na robni kredit i finansijski lizing

037

 

 

 

 

054

3. Potraživanja po osnovu jemstva

038

 

 

 

 

055

4. Sporna i sumnjiva potraživanja

039

 

 

 

 

056

5. Ostala dugoročna potraživanja

040

 

 

 

 

298

V. ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

041

 

 

 

 

 

G. OBRTNA IMOVINA (043 + 050)

042

 

 

 

 

Klasa 1

I. ZALIHE (044 + 045 + 046 + 047 + 048 + 049)

043

 

 

 

 

10

1. Materijal, rezervni delovi, alat i sitan inventar

044

 

 

 

 

11

2. Nedovršena proizvodnja i nedovršene usluge

045

 

 

 

 

12

3. Gotovi proizvodi

046

 

 

 

 

13

4. Roba

047

 

 

 

 

14

5. Stalna sredstva namenjena prodaji

048

 

 

 

 

15

6. Plaćeni avansi za zalihe i usluge

049

 

 

 

 

Klasa 2 (osim 237 i 298)

II. KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA (051 + 052 + 053 + 054 + 055 + 056 + 057 + 058 + 059 + 060 + 061 + 062 + 063 + 064 + 062 + 063 + 064 + 065 + 066)

050

 

 

 

 

200

1. Kupci u zemlji - matična i zavisna pravna lica

051

 

 

 

 

201

2. Kupci u inostranstvu - matična i zavisna pravna lica

052

 

 

 

 

202

3. Kupci u zemlji - ostala povezana pravna lica

053

 

 

 

 

203

4. Kupci u inostranstvu - ostala povezana pravna lica

054

 

 

 

 

204

5. Kupci u zemlji

055

 

 

 

 

205

6. Kupci u inostranstvu

056

 

 

 

 

206

7. Ostala potraživanja po osnovu prodaje

057

 

 

 

 

209

8. Ispravka vrednosti potraživanja od prodaje

058

 

 

 

 

21

9. Potraživanja iz specifičnih poslova

059

 

 

 

 

22

10. Druga potraživanja

060

 

 

 

 

236

11. Finansijska sredstva koja se vrednuju po fer vrednosti kroz bilans uspeha

061

 

 

 

 

(23 osim 236) - 237

12. Kratkoročni finansijski plasmani

062

 

 

 

 

24

13. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

063

 

 

 

 

27

14. Porez na dodatu vrednost

064

 

 

 

 

290

15. Gubitak iznad visine kapitala

065

 

 

 

 

29 osim 290 i 298

16. Aktivna vremenska razgraničenja

066

 

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (002 + 041 + 042)

067

 

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

068

 

 

 

 

 

PASIVA

 

 

 

 

 

 

A. KAPITAL (102 + 111 + 112 + 113 + 114 - 115 + 116 + 119 - 120 - 123) ≥ 0 = (067 - 102 - 124 - 139- 140) ≥ 0

101

 

 

 

 

30

I. OSNOVNI KAPITAL
(103 + 104 + 105 + 106 + 107 + 108 + 109 + 110)

102

 

 

 

 

300

1. Akcijski kapital

103

 

 

 

 

301

2. Udeli društava s ograničenom odgovornošću

104

 

 

 

 

302

3. Ulozi

105

 

 

 

 

303

4. Državni kapital

106

 

 

 

 

304

5. Društveni kapital

107

 

 

 

 

305

6. Zadružni udeli

108

 

 

 

 

306

7. Emisiona premija

109

 

 

 

 

309

8. Ostali osnovni kapital

110

 

 

 

 

31

II. UPISANI A NEUPLAĆENI KAPITAL

111

 

 

 

 

047 i 237

III. OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

112

 

 

 

 

32

IV. REZERVE

113

 

 

 

 

330

V. REVALORIZACIONE REZERVE PO OSNOVU REVALORIZACIJE NEMATERIJALNE IMOVINE, NEKRETNINA, POSTROJENJA I OPREME

114

 

 

 

 

33 osim 330

VI. NEREALIZOVANI DOBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH KOMPONENTI OSTALOG SVEOBUHVATNOG REZULTATA (potražna salda računa grupe 33 osim 330)

115

 

 

 

 

33 osim 330

VII. NEREALIZOVANI GUBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI I DRUGIH KOMPONENTI OSTALOG SVEOBUHVATNOG REZULTATA (dugovna salda računa grupe 33 osim 330)

116

 

 

 

 

34

VIII. NERASPOREĐENI DOBITAK (118 + 119)

117

 

 

 

 

340

1. Neraspoređeni dobitak ranijih godina

118

 

 

 

 

341

2. Neraspoređeni dobitak tekuće godine

119

 

 

 

 

 

IX. MANJINSKI INTERES

120

 

 

 

 

35

B. GUBITAK (122 + 123)

121

 

 

 

 

350

1. Gubitak ranijih godina

122

 

 

 

 

351

2. Gubitak tekuće godine

123

 

 

 

 

 

V. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE (125 + 132)

124

 

 

 

 

40

I. DUGOROČNA REZERVISANJA (126 + 127 + 128 + 129 + 130 + 131)

125

 

 

 

 

400

1. Rezervisanja za troškove u garantnom roku

126

 

 

 

 

401

2. Rezervisanja za troškove obnavljanja prirodnih bogatstava

127

 

 

 

 

403

3. Rezervisanja za troškove restrukturiranja

128

 

 

 

 

404

4. Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih

129

 

 

 

 

405

5. Rezervisanja za troškove sudskih sporova

130

 

 

 

 

402 i 409

6. Ostala dugoročna rezervisanja

131

 

 

 

 

41

II. DUGOROČNE OBAVEZE
(133 + 134 + 135 + 136 + 137 + 138)

132

 

 

 

 

410

1. Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

133

 

 

 

 

411

2. Obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima

134

 

 

 

 

412

3. Obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima

135

 

 

 

 

413

4. Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana

136

 

 

 

 

414 i 415

5. Dugoročni krediti

137

 

 

 

 

416 i 419

6. Obaveze po finansijskom lizingu i ostale dugoročne obaveze

138

 

 

 

 

498

G. ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

139

 

 

 

 

42 do 49 (osim 498)

D. KRATKOROČNE OBAVEZE (141 + 142 + 143 + 144 + 145 + 146 + 147 + 148 + 149 + 150 + 151 + 152 + 153 + 154)

140

 

 

 

 

42, osim 427

1. Kratkoročne finansijske obaveze

141

 

 

 

 

427

2. Obaveze po osnovu stalnih sredstava i sredstava obustavljenog poslovanja namenjenih prodaji

142

 

 

 

 

430

3. Primljeni avansi, depoziti i kaucije

143

 

 

 

 

431

4. Dobavljači - matična i zavisna pravna lica u zemlji

144

 

 

 

 

432

5. Dobavljači - matična i povezana pravna lica u inostranstvu

145

 

 

 

 

433

6. Dobavljači - ostala povezana pravna lica u zemlji

146

 

 

 

 

434

7. Dobavljači - ostala povezana pravna lica u inostranstvu

147

 

 

 

 

435

8. Dobavljači u zemlji

148

 

 

 

 

436

9. Dobavljači u inostranstvu

149

 

 

 

 

439

10. Ostale obaveze iz poslovanja

150

 

 

 

 

44, 45 i 46

11. Ostale kratkoročne obaveze

151

 

 

 

 

47

12. Obaveze po osnovu poreza na dodatu vrednost

152

 

 

 

 

48

13. Obaveze za ostale poreze, doprinose i druge dažbine

153

 

 

 

 

49 osim 498

14. Pasivna vremenska razgraničenja

154

 

 

 

 

 

Đ. UKUPNA PASIVA (101 + 124 + 139 + 140) ≥ 0

155

 

 

 

 

89

E. VANBILANSNA PASIVA

156

 

 

 

 

 

U _______________

 

Zakonski zastupnik

 

M.P.

 

dana ______ 20__ godine

 

 

 

Prilog 2

 

Popunjava pravno lice - preduzetnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

 

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS USPEHA

za period od _____ do _____20__. godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. PRIHODI I RASHODI IZ REDOVNOG POSLOVANJA

 

 

 

 

60 do 65

I. POSLOVNI PRIHODI (202 + 209 + 216 + 217) ≥ 0

201

 

 

 

60 i 61

II. PRIHODI OD PRODAJE ROBE (203 + 204 + 205 + 206 + 207 + 208)

202

 

 

 

600

1. Prihodi od prodaje robe matičnim i zavisnim pravnim licima na domaćem tržištu

203

 

 

 

601

2. Prihodi od prodaje robe matičnim i zavisnim pravnim licima na inostranom tržištu

204

 

 

 

602

3. Prihodi od prodaje robe ostalim povezanim pravnim licima na domaćem tržištu

205

 

 

 

603

4. Prihodi od prodaje robe ostalim povezanim pravnim licima na inostranom tržištu

206

 

 

 

604

5. Prihodi od prodaje robe na domaćem tržištu

207

 

 

 

605

6. Prihodi od prodaje robe na inostranom tržištu

208

 

 

 

61

III. PRIHODI OD PRODAJE PROIZVODA I USLUGA (210 + 211 + 212 + 213 + 214 + 215)

209

 

 

 

610

1. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga matičnim i zavisnim pravnim licima na domaćem tržištu

210

 

 

 

611

2. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga matičnim i zavisnim pravnim licima na inostranom tržištu

211

 

 

 

612

3. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga ostalim povezanim pravnim licima na domaćem tržištu

212

 

 

 

613

4. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga ostalim povezanim pravnim licima na inostranom tržištu

213

 

 

 

614

5. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga na domaćem tržištu

214

 

 

 

615

6. Prihodi od prodaje gotovih proizvoda i usluga na inostranom tržištu

215

 

 

 

64

7. Prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl.

216

 

 

 

65

8. Drugi poslovni prihodi

217

 

 

 

50 do 55

IV. POSLOVNI RASHODI
(219 - 220 - 221 - 222 + 223 + 224 + 225 + 226 + 227 + 228 + 229) ≥ 0

218

 

 

 

50

1. Nabavna vrednost prodate robe

219

 

 

 

62

2. Prihodi od aktiviranja učinaka i robe

220

 

 

 

630

3. Povećanje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda i nedovršenih usluga

221

 

 

 

631

4. Smanjenje vrednosti zaliha nedovršenih i gotovih proizvoda i nedovršenih usluga

222

 

 

 

51 osim 513

5. Troškovi materijala

223

 

 

 

513

6. Troškovi goriva i energije

224

 

 

 

52

7. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični troškovi

225

 

 

 

53

8. Troškovi proizvodnih usluga

226

 

 

 

540

9. Troškovi amortizacije

227

 

 

 

541 do 549

10. Troškovi dugoročnih rezervisanja

228

 

 

 

55

11. Nematerijalni troškovi

229

 

 

 

 

V. POSLOVNI DOBITAK (201 - 218) ≥ 0

230

 

 

 

 

VI. POSLOVNI GUBITAK (218 - 201) ≥ 0

231

 

 

 

66

VII. FINANSIJSKI PRIHODI (233 + 234 + 235 + 236 + 237)

232

 

 

 

660 i 661

1. Finansijski prihodi od povezanih lica

233

 

 

 

662

2. Prihodi od kamata (od trećih lica)

234

 

 

 

663 i 664

3. Pozitivne kursne razlike i pozitivni efekti valutne klauzule

235

 

 

 

665

4. Prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih aranžmana

236

 

 

 

669

5. Ostali finansijski prihodi

237

 

 

 

56

VIII. FINANSIJSKI RASHODI (239 + 240 + 241 + 242 + 243 + 244)

238

 

 

 

560

1. Finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima

239

 

 

 

561

2. Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

240

 

 

 

562

3. Rashodi kamata (prema trećim licima)

241

 

 

 

563 i 564

4. Negativne kursne razlike i negativni efekti valutne klauzule (prema trećim licima)

242

 

 

 

565

5. Rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

243

 

 

 

566 i 569

6. Ostali finansijski rashodi

244

 

 

 

 

IX. REZULTAT FINANSIRANJA (232 - 238)

245

 

 

 

683 i 685

X. PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA

246

 

 

 

583 i 585

XI. RASHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA

247

 

 

 

 

XII. REZULTAT PO OSNOVU USKLAĐIVANJA VREDNOSTI OSTALE IMOVINE KOJA SE ISKAZUJE PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA (246- 247)

248

 

 

 

67 i 68, osim 683 i 685

XIII. OSTALI PRIHODI

249

 

 

 

57 i 58, osim 583 i 585

XIV. OSTALI RASHODI

250

 

 

 

 

XV. DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA (230 - 231 + 232 - 238 + 249 - 250)

251

 

 

 

 

XVI. GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA (231 - 230 - 232 + 238 - 249 + 250)

252

 

 

 

69-59

XVII. NETO DOBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, EFEKTI PROMENA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA I ISPRAVKA GREŠAKA IZ RANIJIH PERIODA

253

 

 

 

59-69

XVIII. NETO GUBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, RASHODI PROMENA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA I ISPRAVKA GREŠAKA IZ RANIJIH PERIODA

254

 

 

 

 

B. DOBITAK PRE OPOREZIVANJA
(251 - 252 + 253 - 254)

255

 

 

 

 

V. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA
(252 - 251 + 254 - 253)

256

 

 

 

 

G. POREZ NA DOBITAK

 

 

 

 

 

1. Poreski rashod perioda

257

 

 

 

 

D. ISPLAĆENA LIČNA PRIMANJA POSLODAVCA

258

 

 

 

 

Đ. NETO DOBITAK
(255 - 256 - 257 - 258)

259

 

 

 

 

E. NETO GUBITAK
(256 - 255 + 257 + 258)

260

 

 

 

 

Ž. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA MANJINSKIM ULAGAČIMA

261

 

 

 

 

Z. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA VEĆINSKOM VLASNIKU

262

 

 

 

 

I. ZARADA PO AKCIJI

 

 

 

 

 

1. Osnovna zarada po akciji

263

 

 

 

 

2. Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji

264

 

 

 

 

U _______________

 

Zakonski zastupnik

 

M.P.

 

dana ______ 20__ godine

 

 

 

Prilog 3

 

Popunjava pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

 

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O OSTALOM REZULTATU

za period od _____ do _____ 20__. godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. NETO REZULTAT IZ POSLOVANJA

 

 

 

 

I. NETO DOBITAK (AOP 259)

301

 

 

 

II. NETO GUBITAK (AOP 260)

302

 

 

 

 

B. OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK

 

 

 

 

a) Stavke koje neće biti reklasifikovane u Bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

330

1. Promene revalorizacije nematerijalne imovine, nekretnina, postrojenja i opreme

 

 

 

 

a) povećanje revalorizacionih rezervi

303

 

 

 

b) smanjenje revalorizacionih rezervi

304

 

 

 

331

2. Aktuarski dobici ili gubici po osnovu planova definisanih primanja

 

 

 

 

a) dobici

305

 

 

 

b) gubici

306

 

 

 

332

3. Dobici ili gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

 

 

 

 

a) dobici

307

 

 

 

b) gubici

308

 

 

 

333

4. Dobici ili gubici po osnovu udela u ostalom sveobuhvatnom dobitku ili gubitku pridruženih društava

 

 

 

 

a) dobici

309

 

 

 

b) gubici

310

 

 

 

 

b) Stavke koje naknadno mogu biti reklasifikovane u Bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

334

1. Dobici ili gubici po osnovu preračuna finansijskih izveštaja inostranog poslovanja

 

 

 

 

a) dobici

311

 

 

 

b) gubici

312

 

 

 

335

2. Dobici ili gubici od instrumenata zaštite neto ulaganja u inostrano poslovanje

 

 

 

 

a) dobici

313

 

 

 

b) gubici

314

 

 

 

336

3. Dobici ili gubici po osnovu instrumenata zaštite rizika (hedžinga) novčanog toka

 

 

 

 

a) dobici

315

 

 

 

b) gubici

316

 

 

 

337

4. Dobici ili gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

 

a) dobici

317

 

 

 

b) gubici

318

 

 

 

 

I. OSTALI BRUTO SVEOBUHVATNI DOBITAK
(303 + 305 + 307 + 309 + 311 + 313 + 315 + 317) - (304 + 306 + 308 + 310 + 312 + 314 + 316 + 318) ≥ 0

319

 

 

 

 

II. OSTALI BRUTO SVEOBUHVATNI GUBITAK
(304 + 306 + 308 + 310 + 312 + 314 + 316 + 318) - (303 + 305 + 307 + 309 + 311 + 313 + 315 + 317) ≥ 0

320

 

 

 

 

III. POREZ NA OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK PERIODA

321

 

 

 

 

IV. NETO OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK (319 - 320) ≥ 0

322

 

 

 

 

V. NETO OSTALI SVEOBUHVATNI GUBITAK (320 - 319) ≥ 0

323

 

 

 

 

V. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI REZULTAT PERIODA

 

 

 

 

 

I. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI DOBITAK
(301 + 322) ≥ 0 ili (301 - 323) ≥ 0

324

 

 

 

 

II. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI GUBITAK
(302 + 323) ≥ 0 ili (323 - 301) ≥ 0

325

 

 

 

 

G. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK (324 + 325)

326

 

 

 

 

1. Pripisan većinskim vlasnicima kapitala

327

 

 

 

 

2. Pripisan vlasnicima koji nemaju kontrolu

328

 

 

 

 

U _______________

 

Zakonski zastupnik

 

M.P.

 

dana ______ 20__ godine

 

 

 

Prilog 4

 

Popunjava pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

 

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

u periodu od __________ do __________ 20_____. godine

- u hiljadama dinara -

Pozicija

AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I. Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 3)

401

 

 

1. Prodaja i primljeni avansi

402

 

 

2. Primljene kamate iz poslovnih aktivnosti

403

 

 

3. Ostali prilivi iz redovnog poslovanja

404

 

 

II. Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 5)

405

 

 

1. Isplate dobavljačima i dati avansi

406

 

 

2. Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi

407

 

 

3. Plaćene kamate

408

 

 

4. Porez na dobitak

409

 

 

5. Odlivi po osnovu ostalih javnih prihoda

410

 

 

III. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (I - II)

411

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (II - I)

412

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 5)

413

 

 

1. Prodaja akcija i udela (neto prilivi)

414

 

 

2. Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

415

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto prilivi)

416

 

 

4. Primljene kamate iz aktivnosti investiranja

417

 

 

5. Primljene dividende

418

 

 

II. Ostali odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 3)

419

 

 

1. Kupovina akcija i udela (neto odlivi)

420

 

 

2. Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

421

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto odlivi)

422

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (I - II)

423

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (II - I)

424

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 3)

425

 

 

1. Uvećanje osnovnog kapitala

426

 

 

2. Dugoročni krediti (neto prilivi)

427

 

 

3. Kratkoročni krediti (neto prilivi)

428

 

 

4. Ostale dugoročne obaveze

429

 

 

5. Ostale kratkoročne obaveze

430

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 4)

431

 

 

1. Otkup sopstvenih akcija i udela

432

 

 

2. Dugoročni krediti (odlivi)

433

 

 

3. Kratkoročni krediti (odlivi)

434

 

 

4. Ostale obaveze (odlivi)

435

 

 

5. Finansijski lizing

436

 

 

6. Isplaćene dividende

437

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (I - II)

438

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (II - I)

439

 

 

G. SVEGA PRILIV GOTOVINE (401 + 413 + 425)

440

 

 

D. SVEGA ODLIV GOTOVINE (405 + 419 + 431)

441

 

 

Đ. NETO PRILIV GOTOVINE (440 - 441)

442

 

 

E. NETO ODLIV GOTOVINE (441 - 440)

443

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

444

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

445

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

446

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA
(442 - 443 + 444 + 445 - 446)

447

 

 

 

U _______________

 

Zakonski zastupnik

 

M.P.

 

dana ______ 20__ godine

 

 

 

Prilog 5

 

Popunjava pravno lice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

 

Popunjava Agencija za privredne registre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

u periodu od _______________ do _______________ 20_____. godine

- u hiljadama dinara -

Red. br.

OPIS

Komponente kapitala

Komponente ostalog rezultata

30
Osnovni kapital

31
Upisani a neuplaćeni kapital

32
Rezerve

35
Gubitak

047 i 237
Otkupljene sopstvene akcije

34
Neraspoređeni dobitak

330
Revalorizacione rezerve

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Početno stanje na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa

 

 

 

 

 

 

 

b) potražni saldo računa

 

 

 

 

 

 

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

3.

Korigovano početno stanje na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (1a + 2a - 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

b) korigovani potražni saldo računa (1b - 2a + 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

4.

Promene u prethodnoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

5.

Stanje na kraju prethodne godine 31.12. _____

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (3a + 4a - 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

b) potražni saldo računa (3b - 4a + 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

6.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

7.

Korigovano početno stanje tekuće godine na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (5a + 6a - 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

b) korigovani potražni saldo računa (5b - 6a + 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

8.

Promene u tekućoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

9.

Stanje na kraju tekuće godine 31.12. _____

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (7a + 8a - 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

b) potražni saldo računa (7b - 8a + 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

 

Red. br.

OPIS

Komponente ostalog rezultata

AOP

Ukupan kapital [S(red 1b kol 3 do kol 15) -S(red 1a kol 3 do kol 15)] ≥ 0

AOP

Gubitak iznad kapitala [S(red 1a kol 3 do kol 15) - S(red 1b kol 3 do kol 15)] ≥ 0

331
Aktuarski dobici ili gubici

332
Dobici ili gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

333
Dobici ili gubici po osnovu udela u ostalom dobitku ili gubitku pridruženih društava

334 i 335
Dobici ili gubici po osnovu inostranog poslovanja i preračuna finansijskih izveštaja

336
Dobici ili gubici po osnovu hedžinga novčanog toka

337
Dobici ili gubici po osnovu HOV raspoloživih za prodaju

1

2

10

11

12

13

14

15

 

16

 

17

1.

Početno stanje na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa

 

 

 

 

 

 

501

 

506

 

b) potražni saldo računa

 

 

 

 

 

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Korigovano početno stanje na dan 01.01. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (1a + 2a - 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

502

 

507

 

b) korigovani potražni saldo računa (1b - 2a + 2b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

4.

Promene u prethodnoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Stanje na kraju prethodne godine 31.12. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (3a + 4a - 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

503

 

508

 

b) potražni saldo računa (3b - 4a + 4b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

6.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Korigovano početno stanje tekuće godine na dan 01. 01. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (5a + 6a - 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

504

 

509

 

b) korigovani potražni saldo računa (5b - 6a + 6b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

8.

Promene u tekućoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b) promet na potražnoj strani računa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Stanje na kraju tekuće godine 31.12. _____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (7a + 8a - 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

505

 

510

 

b) potražni saldo računa (7b - 8a + 8b) ≥ 0

 

 

 

 

 

 

 

U _______________

 

Zakonski zastupnik

 

M.P.

 

dana ______ 20__ godine