UPUTSTVO
ZA MARKIRANJE DERIVATA NAFTE

("Sl. glasnik RS", br. 2/2014)

 

1. DEFINICIJE

- Derivati nafte - bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas koji ispunjavaju zahteve bliže propisane propisima koji uređuju tehničke i druge zahteve koje moraju da ispune tečna goriva naftnog porekla, odnosno tečni naftni gas

- Energetski subjekti - pravna lica ili preduzetnici koji imaju licencu za obavljanje energetske delatnosti, koji obavljaju energetsku delatnost proizvodnje derivata nafte, energetsku delatnost trgovine naftom, derivatima nafte i biogorivima i energetsku delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje vozila

- Lot - količina proizvoda koja se odjednom dobija nekom tehnološkom operacijom.

- Marker - jedinjenje na bazi nano tehnologije koje je nakon dodavanja u derivate nafte stabilno, bez boje i mirisa, vidljivo samo sa visoko osetljivim uređajima za detekciju, koje ne utiču na fizičko-hemijske karakteristike derivata nafte, lako se homogenizuje sa derivatima nafte nakon dodavanja, u ekološkom pogledu bezbedno za rukovanje po životnu sredinu i zdravlje radnika na manipulaciji u proizvodnim pogonima, licenciranim skladištima i maloprodajnim objektima

- Markiranje (obeležavanje) - postupak dodavanja određene količine markera u derivate nafte radi uređenja i kontrole tržišnih tokova derivata nafte

- Nivo doziranja markera - količina markera potrebna za markiranje 1000 litara derivata nafte

- Pružalac usluge markiranja derivata nafte - pravno lice (ili više njih) koje vrši uslugu markiranja derivata nafte

- Usluga markiranja derivata nafte - obuhvata markiranje i uzorkovanje derivata nafte, isporuku markera i opreme za markiranje, merenje koncentracije markera u derivatima nafte, isporuku uređaja i opreme za merenje koncentracije markera, održavanje i podešavanje uređaja za merenje koncentracije markera, obuku i tehničku pomoć, propagandu usluge markiranja i na zahtev obezbeđenje monitoringa u skladu sa standardom SRPS EN 14274.

2. OPIS MARKERA

Svi tipovi markera koji se koriste u svrhu obeležavanja (markiranja) derivata nafte u Republici Srbiji imaju sledeće karakteristike i to su jedinjenja:

- na bazi nanotehnologije

- koja se lako homogenizuju sa derivatima nafte

- ne utiču na boju, miris derivata nafte

- stabilna su u derivatima nafte nakon dodavanja najmanje 12 meseci

- organska jedinjenja koja su jedinstvena i ekskluzivno proizvedena za potrebe programa markiranja u Republici Srbiji

- koja hemijski ne reaguju sa drugim markiranim derivatima nafte

- koja ne utiču na kvalitet bezolovnih benzina i gasnih ulja koji je propisan Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla ("Službeni glasnik RS", br. 123/12, 63/13 i 75/13) odnosno na kvalitet tečnog naftnog gasa koji je propisan Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečni naftni gas ("Službeni glasnik RS", br. 97/10, 123/12 i 63/13).

Markeri za markiranje bezolovnih benzina i gasnih ulja

1. Nacionalni marker tipa A je marker za markiranje bezolovnih benzina i gasnih ulja koji se stavljaju na tržište Republike Srbije. Sastoji se od dve jedinstvene komponente koje se zbog sigurnosti detektuju uz pomoć različitih tehnologija detekcije od kojih druga tehnologija detekcije pruža forenzičku potvrdu rezultata terenskog testiranja. Ovo su markeri čiji se sadržaj kvantitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju LSX i MSX.

2. Nacionalni marker tipa B je marker za markiranje bezolovnih benzina i gasnih ulja, koji se stavljaju na tržište teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244. Sastoji se od jedne komponente, otporan je na ispiranje pomoću kiselina, baza i sličnih materija kao što su prirodna glina i aktivni ugalj. Ovo je marker čiji se sadržaj kvalitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju MSX.

3. Izvozni marker je tip markera za markiranje bezolovnih benzina i gasnih ulja namenjenih izvozu iz Republike Srbije. Sastoji se od jedne komponente, otporan je na ispiranje pomoću kiselina, baza i sličnih materija kao što su prirodna glina, aktivni ugalj i dr. Ovo je marker čiji se sadržaj kvalitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju MSX.

Markeri za markiranje tečnog naftnog gasa

1. TNG marker tipa A je marker za markiranje tečnog naftnog gasa koji se stavlja na tržište Republike Srbije. Sastoji se od jedne komponente čiji se sadržaj kvantitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju LPX.

2. TNG marker tipa B je marker za markiranje tečnog naftnog gasa koji se stavlja na tržište teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244. Sastoji se od jedne komponente čiji se sadržaj kvalitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju LPX.

3. TNG izvozni marker je marker za markiranje tečnog naftnog gasa namenjenog izvozu iz Republike Srbije. Sastoji se od jedne komponente čiji se sadržaj kvalitativno potvrđuje pomoću uređaja za detekciju LPX.

Odluku o markiranju derivata nafte koji se izvoze donosi Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove energetike, a po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za poslove trgovine i ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Način korišćenja, održavanja i podešavanja ovih uređaja je opisan Uputstvom za korišćenje, održavanje i podešavanje uređaja.

3. NABAVKA I ISPORUKA MARKERA U REPUBLIKU SRBIJU

Program markiranja derivata nafte započinje procesom nabavke i isporuke markera, kao koncentrata spremnog za upotrebu tj. za dodavanje u derivate nafte bez potrebe za dodatnom pripremom. U svakom trenutku, u skladištima markera u Republici Srbiji mora biti najmanje 25% procenjene godišnje količine markera. Svakog petka, skladištar markera dostavlja trenutnu ukupnu količinu markera u skladištu, ovlašćenoj osobi za nabavku i uvoz markera. Proces nabavke započinje slanjem e-mail dopisa dobavljaču o potrebnoj količini markera koju treba uvesti kao i krajnjem roku za takav uvoz. Krajnji rok uvoza određuje se na osnovu postojećeg trenda korišćenja markera na tržištu. Potreba za novom nabavkom markera se javlja u trenutku kada je ukupna količina na nivou 30% od procenjene godišnje potrošnje. Maksimalna količina markera u Republici Srbiji u svakom trenutku ne treba da prelazi 60% godišnje potrošnje.

U svrhu obezbeđenja sigurnosti, markeri se transportuju od proizvođača do skladišta gde se carinjenje obavlja u skladu sa zakonima Republike Srbije. Markeri se uvoze u odgovarajućim UN buradima (tipična zapremina buradi koja se koristi je 200l). Za svaki tip markera koji uveze, Pružalac usluge ministarstvu nadležnom za poslove energetike dostavlja Dokument o kvalitetu markera i Dokument o uvezenoj količini za svaki tip markera, pre nego što se otpočne sa upotrebom markera.

Svrha Dokumenta o kvalitetu markera je da potvrdi da je marker prošao odgovarajuća testiranja kvaliteta i on mora da sadrži najmanje sledeće:

- Ime markera

- Broj lota

- Datum proizvodnje

- Izjavu proizvođača koja potvrđuje da odgovarajući lot zadovoljava kontrolu kvaliteta

- Gustinu proizvoda tj. markera

- Izgled i boju proizvoda tj. markera

- Ime proizvođača tj. kompanije koja je proizvela marker

- Potpis odgovornih lica (menadžera proizvodnje i menadžera kontrole kvaliteta)

- Rok trajanja

Svrha Dokumenta o uvezenoj količini markera je da potvrdi količinu za svaki tip markera i on mora da sadrži najmanje sledeće:

- Ime markera (tip markera)

- Vrstu derivata nafte koji će se markirati pomoću ovog tipa markera

- Količinu (l) i broj buradi (kom.)

- Datum uvoza

- Potpis odgovornog lica.

Svaku količinu markera i svaki tip markera prati odgovarajući bezbednosni list dostavljen na srpskom jeziku svim energetskim subjektima čiji se derivati nafte markiraju.

4. PRIJEM I SKLADIŠTENJE MARKERA U REPUBLICI SRBIJI

Skladištenje markera se obavlja u objektima koji su za to predviđeni u skladu sa najvišim standardima bezbednosti i očuvanja životne sredine. Takvi objekti moraju biti opremljeni adekvatnom ventilacijom i odgovarajućim sistemom zaštite od krađe i zloupotrebe.

Svaka isporuka markera koja stigne u skladište je praćena otpremnicom, a prijem se beleži na odgovarajućem dokumentu koji mora da sadrži najmanje sledeće:

- Datum otpreme

- Otpremljena količina (kg)

- Datum prijema

- Primljena količina (kg)

- Broj primljenih buradi

- Zapažanja.

Ovlašćeni predstavnik skladišta prilikom prijema markera merenjem na etaloniranoj vagi (min tačnost +/- 1000g, max masa za koju je vaga namenjena 500kg) verifikuje količinu i fizičko stanje isporuke. Pružalac usluge je odgovoran za ispravnost vage. Takođe prilikom prijema, količina markera kao i pakovanje se verifikuje od strane ovlašćene osobe skladišta kao i od strane predstavnika dobavljača i/ili uvoznika. Marker se iz buradi pumpom pretače u plastične kanistere (tipična zapremina kanistera je 25l), koji su obeleženi jedinstvenim identifikacionim brojem, kako bi se formirale radne zalihe, a detalji o pretakanju za svaki tip markera se upisuju u dokument koji mora da sadrži najmanje sledeće:

- Početna masa bureta (kg)

- Masa bureta nakon pretakanja (kg)

- Istočena masa (kg).

Prazna burad kao i kanisteri koji nisu pogodni za dalju upotrebu se tretiraju kao otpad sa kojim se postupa u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10).

Prilikom punjenja kanistera, zapisuje se masa (kg) u dokumentu koji mora da sadrži najmanje sledeće:

- Početna masa kanistera (kg)

- Krajnja masa kanistera (kg)

- Jedinstveni identifikacioni broj kanistera

- Datum punjenja.

5. DISTRIBUCIJA MARKERA U REPUBLICI SRBIJI

5.1. Distribucija markera iz centralnog do regionalnih skladišta markera

Prilikom distribucije iz centralnog skladišta u regionalna, u odgovarajućem dokumentu se upisuje najmanje sledeće:

- Tip markera

- Jedinstveni identifikacioni broj kanistera

- Masa po kanisteru koja je izdata u centralnom skladištu (kg)

- Masa po kanisteru koja je primljena u regionalnom skladištu (kg)

- Datum i potpis osobe koja je izdala marker

- Datum i potpis osobe koja je primila marker.

5.2. Distribucija markera iz regionalnih skladišta markera do mesta markiranja

Prilikom distribucije markera iz regionalnih skladišta do mesta markiranja, u odgovarajućem dokumentu se upisuje najmanje sledeće:

- Tip markera

- Jedinstveni identifikacioni broj kanistera

- Masa po kanisteru koja je izdata u regionalnom skladištu

- Masa po kanisteru koja je primljena na mestu markiranja

- Datum i potpis osobe koja je izdala marker

- Datum i potpis osobe koja je primila marker.

6. MARKIRANJE DERIVATA NAFTE

6.1. Podnošenje zahteva za markiranje derivata nafte

Energetski subjekt podnosi zahtev Pružaocu usluge navodeći vrstu i količinu derivata nafte koju je potrebno markirati, kao i mesto gde je potrebno izvršiti markiranje.

Zahtev se načelno podnosi u skladu sa ugovorom zaključenim između energetskog subjekta i Pružaoca usluge. Zahtev se Pružaocu usluge šalje putem e-mail pisma ili faksom. Pružalac usluge je dužan da izda predračun energetskom subjektu za uslugu markiranja, a energetski subjekt da izvrši uplatu. U roku od maksimalno 24 sata od primanja dokaza o uplati troškova markiranja, osim u slučaju više sile, Pružalac usluge vrši markiranje derivata nafte prema zahtevu energetskog subjekta.

Usluga se smatra izvršenom u momentu kad Pružalac usluge izvrši markiranje kod energetskog subjekta i izda odgovarajući izveštaj (Prilog 1,2,3) koji pored ostalog sadrži količinu derivata nafte i količinu dodatog markera po derivatu nafte.

6.2. Mesta markiranja

Derivati nafte iz domaće proizvodnje se markiraju u objektima za proizvodnju derivata nafte.

Derivati nafte iz uvoza se markiraju u objektima za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte.

Markiranje derivata nafte iz domaće proizvodnje i iz uvoza može da se vrši i u transportnom sredstvu prilikom utovara, iz objekta za proizvodnju derivata nafte, odnosno iz objekta za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte, na autopretakalištu, vagonpretakalištu ili pristanu.

6.3. Metode markiranja derivata nafte

Detaljna procedura i tehničke pojedinosti u zavisnosti od specifičnosti lokacije markiranja derivata nafte biće definisani sa svakim pojedinačnim energetskim subjektom ugovorom između energetskog subjekta i Pružaoca usluge.

Pružalac usluge je odgovoran za količinu i kvalitet markera koji se dodaje derivatima nafte.

6.3.1. Ručno markiranje

Pružalac usluga odgovarajući tip markera dodaje ručno u poznatu količinu derivata, a prema odnosu definisanom u sledećoj tabeli:

Tabela 1. Nivo doziranja koncentrata markera u derivate nafte

Tip markera

Količina derivata nafte (l)

Potrebna količina markera (g ili ml)*

Nacionalni marker tip A

1000

10

Nacionalni marker tip B

1000

100

Izvozni marker

1000

100

TNG marker

1000

10

* gustina koncentrata markera je 1 g/cm3

Pružalac usluge na osnovu dostavljene dokumentacije dobijene od energetskog subjekta o količinama derivata nafte, obavlja kako merenje ciljne mase markera shodno Tabeli 1. tako i ručno dodavanje markera u derivate.

Pružalac usluge je odgovoran za merenje mase markera kao i za ispravnost uređaja za merenje.

Ukoliko se u praksi u cilju ubrzanja procesa markiranja pokaže neophodnost korišćenja sigurnosno obezbeđene ambalaže za markiranje, Pružalac usluge će razmotriti uvođenje ovog rešenja.

Derivati nafte se markiraju na ciljni nivo markiranja od 100%.

Derivati nafte ne mogu biti stavljeni u promet na tržište Republike Srbije bez odgovarajuće Deklaracije o usaglašenosti i potvrde o izvršenom markiranju. Ukoliko se po uvidu u Deklaraciju o usaglašenosti proizvoda utvrdi da prethodno markirani derivat nafte nije u skladu sa zahtevima Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla ("Službeni glasnik RS", br. 123/12, 63/13 i 75/13), energetski subjekt je u obavezi da o ovome obavesti ministarstvo nadležno za poslove energetike i preduzme neophodne mere za otklanjanje nedostataka.

6.3.1.1. Dodavanje markera u železničke cisterne

Pružalac usluge po uvidu u dokumentaciju energetskog subjekta o količinama derivata nafte po železničkim cisternama, identifikuje železničke cisterne u kojima su naftni derivati koje treba markirati i identifikuje da li su derivati nafte za stavljanje u promet na teritoriju Republike Srbije, Kosova i Metohije za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244 ili za izvoz. Takođe, na osnovu pomenute dokumentacije, Pružalac usluge izračunava ciljanu masu markera na osnovu Tabele 1 koja je potrebna za markiranje. Operacija markiranja železničkih cisterni podrazumeva korišćenje posebno obeleženih aluminijumskih boca. Ovi detalji se upisuju u odgovarajućem dokumentu (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata) koji sadrži najmanje sledeće podatke:

- Registarski broj železničke cisterne

- Vrsta derivata nafte i kanal prodaje

- Količina derivata nafte po železničkoj cisterni (l)

- Ciljana masa markera (g)

- Stvarna masa dodatog markera u železničku cisternu

- Vrsta markera

- Datum i broj dokumenta

- Jedinstveni broj boce

- Masa prazne boce bez poklopca

- Dodata masa markera u bocu

- Masa ispražnjene boce nakon markiranja bez poklopca

- Potpis lica koje je izvršilo merenje markera

- Potpis lica koje je izvršilo dodavanje markera

- Potpis lica koje verifikuje proces dodavanja markera.*

Prilikom markiranja, prati se sledeći proces dodavanja markera u prazne boce, kako bi se sipala tačna masa markera u svaku bocu:

- Izmeriti praznu bocu bez poklopca na etaloniranoj vagi (min tačnost +/- 5g, max masa za koju je vaga namenjena 50kg)

- Staviti levak na bocu

- Tarirati vagu

- Ostaviti bocu na vagi prilikom dodavanja markera

- Sipati ciljanu masu markera u praznu bocu (g)

- Ukloniti levak i staviti poklopac

- Ponoviti proceduru sa ostalim bocama ukoliko je zahtevano.

Date boce sa markerom i jedinstvenim brojem se tada prenose na platformu kod železničkih cisterni.

Po završetku punjenja cisterni derivatima nafte, ovlašćena osoba Pružaoca usluge sipa marker iz boce sa jedinstvenim brojem u odgovarajuću železničku cisternu.

Marker treba dodati kroz sredinu otvora na vrhu železničke cisterne.

Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte zajedno sa ovlašćenom osobom Pružaoca usluge koja je izvršila dodavanje markera u derivate potpisuje Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata (Prilog 1).

Nakon što je marker iz svih boca sipan u železničke cisterne, prazne boce se vraćaju na mesta merenja markera u cilju ponovnog merenja.

Rezultati ponovnog merenja se upisuju u pomenuti dokument (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata).

Po završetku procesa markiranja, podaci iz ovog dokumenta (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata) se prebacuju u bazu podataka.

______________
* Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte, ovim putem potvrđuje samo broj boca markera dodatih u derivat nafte čije se markiranje zahteva.

6.3.1.2. Dodavanje markera u plovne objekte

Pružalac usluge po uvidu u dokumentaciju energetskog subjekta o količinama derivata nafte po komorama plovnog objekta, identifikuje plovni objekat sa derivatima nafte koje treba markirati i identifikuje da li su derivati nafte za stavljanje u promet na teritoriju Republike Srbije ili za izvoz. Takođe, na osnovu pomenute dokumentacije, Pružalac usluge izračunava ciljanu masu markera na osnovu Tabele 1 koja je potrebna za markiranje. Operacija markiranja plovnih objekata podrazumeva korišćenje posebno obeleženih aluminijumskih boca. Ovi detalji se upisuju u odgovarajućem dokumentu (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata) koji sadrži najmanje sledeće podatke:

- Oznaka plovnog objekta i broj komore

- Vrsta derivata nafte i kanal prodaje

- Količina derivata nafte po komorama (l)

- Ciljana masa markera (g)

- Stvarna masa dodatog markera (g) u komoru plovnog objekta

- Vrsta markera

- Datum i broj dokumenta

- Jedinstveni broj boce

- Masa prazne boce bez poklopca

- Dodata masa markera u bocu

- Masa ispražnjene boce nakon markiranja bez poklopca

- Potpis lica koje je izvršilo merenje markera

- Potpis lica koje je izvršilo dodavanje markera

- Potpis lica koje verifikuje proces dodavanja markera.*

Prilikom markiranja, prati se sledeći proces, kako bi se sipala tačna masa markera u svaku bocu:

- Izmeriti praznu bocu bez poklopca na etaloniranoj vagi (min tačnost +/- 5g, max masa za koju je vaga namenjena 50kg)

- Staviti levak na bocu

- Tarirati vagu

- Ostaviti bocu na vagi prilikom dodavanja markera

- Sipati ciljanu masu markera u praznu bocu (g)

- Ukloniti levak i staviti poklopac

- Ponoviti proceduru sa ostalim bocama ukoliko je zahtevano.

Date boce sa markerom i jedinstvenim brojem se tada prenose na platformu kod plovnog objekta.

Po završetku punjenja plovnog objekta derivatima nafte, ovlašćena osoba Pružaoca usluge sipa marker iz boce sa jedinstvenim brojem u odgovarajuću komoru plovnog objekta.

Marker treba dodati kroz sredinu otvora na vrhu komore.

Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte zajedno sa ovlašćenom osobom Pružaoca usluge koja je izvršila dodavanje markera u derivate potpisuje Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata (Prilog 1).

Nakon što je marker iz svih boca sipan u sve komore plovnog objekta predviđene za markiranje, prazne boce se vraćaju na mesto merenja markera u cilju ponovnog merenja.

Rezultati ponovnog merenja se upisuju u gorepomenuti dokument (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata).

Po završetku procesa markiranja, podaci iz gorepomenute forme (Prilog 1, Obrazac markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata) se prebacuju u bazu podataka.

______________
* Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte, ovim putem potvrđuje samo broj boca markera dodatih u derivat nafte čije se markiranje zahteva.

6.3.1.3. Dodavanje markera u rezervoare

Derivati nafte u rezervoaru mogu biti markirani u slučaju da postoji adekvatan sistem mešanja koji će obezbediti odgovarajuću homogenizaciju markera sa derivatima nafte.

Pružalac usluge po uvidu u dokumentaciju energetskog subjekta identifikuje rezervoar sa derivatima nafte koje treba markirati.

Po uvidu u dokumentaciju energetskog subjekta o količinama derivata nafte, Pružalac usluge izračunava ciljanu masu markera na osnovu Tabele 1 koja je potrebna za markiranje. Operacija markiranja rezervoara podrazumeva korišćenje plastičnih kanistera. Ovi detalji se upisuju u odgovarajućem dokumentu (Prilog 2, Obrazac markiranja rezervoara prilikom prijema derivata nafte) koji sadrži sledeće:

- Oznaka rezervoara

- Vrsta derivata nafte/kanal prodaje

- Količina derivata nafte koja se prima u rezervoar (l)

- Ciljana masa markera (g)

- Stvarna masa dodatog markera (g) u rezervoar

- Vrsta markera

- Jedinstveni broj kanistera

- Masa praznog kanistera bez poklopca

- Dodata masa markera

- Masa ispražnjenog kanistera nakon markiranja bez poklopca

- Datum i broj dokumenta

- Potpis lica koje je izvršilo merenje markera

- Potpis lica koje je izvršilo dodavanje markera

- Potpis lica koje verifikuje učinjenu uslugu.*

Prilikom markiranja, prati se sledeći proces, kako bi se sipala tačna masa markera u kanister:

- Izmeriti prazan kanister bez poklopca na etaloniranoj vagi (min tačnost +/- 5g, max masa za koju je vaga namenjena 50kg)

- Staviti levak na kanister

- Tarirati vagu

- Ostaviti kanister na vagi prilikom dodavanja markera

- Sipati ciljanu masu markera u prazan kanister

- Ukloniti levak i staviti poklopac.

Markiranje se može vršiti direktno u rezervoar (ukoliko nema plivajuću membranu), na prijemnim cevovodima, pumpnim stanicama na za to definisanim delovima armature ili direktno u derivat nafte a izuzetno i u prevoznom sredstvu pre početka istovara. Dodavanje markera se vrši tokom prijema.

Nakon što je marker iz kanistera sipan na zato određeno mesto, prazan kanister se vraća na mesto merenja markera u cilju ponovnog merenja.

Rezultati ponovnog merenja se upisuju u dokument (Prilog 2, Obrazac markiranja rezervoara prilikom prijema derivata nafte).

Po završetku procesa markiranja, podaci iz dokumenta (Prilog 2, Obrazac markiranja rezervoara prilikom prijema derivata nafte) se prebacuju u bazu podataka.

______________
* Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte, ovim putem potvrđuje samo broj kanistera sa markerom koji su dodati u derivat nafte čije se markiranje zahteva.

6.3.1.4. Dodavanje markera u autocisterne

Nakon dolaska autocisterne u rafineriju/skladište derivata nafte, osoblje Pružaoca usluge dobija na uvid nalog za utovar pomoću kojeg utvrđuje da li je u pitanju vrsta derivata nafte koju treba markirati.

Ukoliko je utvrđeno da se radi o autocisterni koju treba markirati, sledeće informacije se unose u odgovarajući obrazac markiranja (Prilog 3, Obrazac markiranja auto cisterni):

- Vrsta derivata nafte i kanal prodaje (domaće, Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244, izvoz)

- Registarski broj autocisterne

- Broj svake komore

- Količina derivata nafte u komori (l)

- Količina dodatog markera po komori (ml)

- Broj naloga

- Datum i vreme

- Oznaka autocisterne koju dodeljuje Pružalac usluge

- Potpis lica koje je izvršilo markiranje

- Potpis lica koje je izvršilo pripremu markera

- Potpis lica koje verifikuje učinjenu uslugu.*

Oznaka autocisterne koju dodeljuje Pružalac usluge dodeljuje svakoj autocisterni identifikaciju koja korespondira obrascu za markiranje (Prilog 3, Obrazac markiranja auto cisterni) tokom procesa markiranja autocisterne. U zavisnosti od tipa markera koji se koristi, oznake autocisterne mogu biti:

- Zelene boje (za derivate koji se markiraju nacionalnim markerom tipa A)

- Crvene boje (za derivate koji se markiraju nacionalnim markerom tipa B)

- Bele boje (za derivate koji se NE markiraju)

Nakon popunjavanja obrasca, predstavnik Pružaoca usluge stavlja oznaku autocisterne na prednje staklo autocisterne.

Nakon popunjavanja obrasca za markiranje i izdavanja oznake autocisterne, količina potrebnog markera po komorama se prema Tabeli 1. razmerava u plastične boce.

Prilikom markiranja, treba ispratiti sledeću procedure za određivanje tačne količine markera za sipanje u boce:

- Marker se sipa iz kanistera uz pomoć pumpe za istakanje

- Staviti praznu menzuru ispod pumpe za istakanje

- Pomoću pumpe prepumpati potrebnu količinu markera u menzuru

- Prebaciti čitavu količinu markera iz menzure u bocu

- Zatvoriti bocu poklopcem i staviti je u numerisani prenosivi stalak za boce**

- Ponoviti procedure sve dok se ne napune sve zahtevane boce

Prenosivi stalak se nosi na mesto markiranja.

Lice Pružaoca usluge dodaje marker u odgovarajuću komoru prema obrascu za markiranje (Prilog 3, Obrazac markiranja auto cisterni).

Marker se dodaje kroz sredinu otvora na vrhu svake komore autocisterne što je tipičan slučaj za obe vrste utovara.

Nakon što je marker iz svih boca sipan u komore autocisterne, prazne boce u prenosivom stalku se vraćaju na mesto merenja markera.

______________
* Lice energetskog subjekta koje potpisom verifikuje dodavanje markera u derivate nafte, ovim putem potvrđuje samo broj boca markera dodatih u derivat nafte čije se markiranje zahteva.
** Prenosivi stalak se koristi kada je svaka komora autocisterne numerisana. Broj sa stalka odgovara broju komore autocisterne i broju komore sa obrasca za markiranje (Prilog 3, Obrazac markiranja auto cisterni). Npr. broj 1 komore autocisterne odgovara broju 1 sa ovog obrasca koji odgovara broju 1 prenosivog stalka.

6.3.2. Automatsko markiranje

Ovo je metoda markiranja gde se odgovarajući marker u derivate nafte dodaje preko automatskih injektora.

Inicijalno, markiranje derivata nafte u sistemu skladištenja i distribucije derivata nafte na teritoriji Republike Srbije se ostvaruje ručnim dodavanjem markera. Proces dodavanja markera je podložan usavršavanju, koje može biti predmet ugovora između energetskih subjekata i Pružaoca usluge.

7. OTPREMA MARKIRANIH DERIVATA

Energetski subjekt je u obavezi da prilikom otpreme derivata nafte na tržište izda otpremnicu koja sadrži količinu markiranog derivata nafte i količinu dodatog markera po derivatu nafte. Navedene podatke energetski subjekt dobija od Pružaoca usluge (Obrasci markiranja iz Priloga 1, 2, 3). U otpremnici se takođe može navesti "Derivat je markiran" u kom slučaju se uz otpremnicu prilaže adekvatan obrazac (Obrasci markiranja iz Priloga 1, 2, 3).

8. KONTROLA DERIVATA NAFTE

U ovom programu postoji redovno i vanredno uzorkovanje i testiranje.

1) Redovno uzorkovanje i testiranje uzoraka tj. merenje koncentracije markera u derivatu nafte se vrši u objektima za trgovinu derivatima nafte i ostalim mestima određenim Planom uzorkovanja. Tržišni inspektor postupa u skladu sa ovlašćenjima, a Pružalac usluge u skladu sa Zakonom o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10).

2) Vanredno uzorkovanje i testiranje uzoraka tj. merenje koncentracije markera u derivatu nafte vrši Pružalac usluge u skladu sa Zakonom o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10).

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Uredbe o obeležavanju (markiranju) derivata nafte ("Službeni glasnik RS", broj 46/13) vrši ministarstvo nadležno za poslove trgovine preko tržišnih inspektora. Tržišni inspektor ima pravo i dužnost da uzima uzorak i vrši kontrolu prisustva i koncentracije markera.

Terenski uređaji i oprema za uzorkovanje i utvrđivanje koncentracije markera prilikom redovnih kontrola se ustupaju na korišćenje tržišnim inspektorima na osnovu Ugovora između Pružaoca usluge markiranja derivata nafte i ministarstva nadležnog za poslove trgovine, a u skladu sa Ugovorom između Pružaoca usluge markiranja derivata nafte i ministarstva nadležnog za poslove energetike.

8.1. Redovno uzorkovanje i testiranje

Kontrola prisustva markera i utvrđivanje koncentracije realizuje se:

1. Terenskim ispitivanjima u objektima za trgovinu derivatima nafte i ostalim mestima određenim Planom uzorkovanja (terensko testiranje).

2. Testiranjem u laboratoriji (forenzičko testiranje) - primenljivo za benzine i gasna ulja.

Terensko testiranje uzoraka tj. merenje koncentracije markera u derivatu nafte vrši se u objektima za trgovinu derivatima nafte i ostalim mestima određenim Planom uzorkovanja na LSX i LPX terenskom uređaju za detekciju čija je osnovna namena indikacija prisustva i koncentracije markera.

Laboratorijsko testiranje uzorka za benzine i gasna ulja vrši se na forenzičkom MSX uređaju za detekciju.

Testiranje koncentracije markera u tečnom naftnom gasu vrši se samo na terenskom uređaju, a tržišna inspekcija u slučaju utvrđene nepravilnosti na terenu daljom proverom dokumentacije postupa u skladu sa ovlašćenjima.

Opis i rukovanje LSX, LPX i MSX uređajima za detekciju dati su u Uputstvu za korišćenje, podešavanje i održavanje uređaja za detekciju.

Derivati nafte se markiraju na ciljni nivo markiranja od 100% što se postiže dodavanjem određene količine markera u derivate nafte koja je propisana u Tabeli 1.

Inicijalno u toku prvog dela faze implementacije programa markiranja derivate nafte, rezultati terenskog testiranja tipično podrazumevaju sledeće granice:

1. Koncentracija markera u derivatu nafte ≥ 95%

a) Na ekranu uređaja LSX: zeleno tj. "Zadovoljava"

b) Na ekranu uređaja LPX: koncentracija markera ≥ 95%

2. 80% ≤ Koncentracija markera u derivatu nafte < 95%

a) Na ekranu uređaja LSX: žuto tj. "Upozorenje"

b) Na ekranu uređaja LPX: 80% ≤ koncentracija markera < 95%

3. Koncentracija markera u derivatu nafte < 80%

a) Na ekranu uređaja LSX: crveno tj. "Ne Zadovoljava"

b) Na ekranu uređaja LPX: koncentracija markiranja < 80%

Opisane granice opsega su podložne reviziji i njihovo potvrđivanje će ministarstvo nadležno za poslove energetike obaviti nakon prvog kruga testiranja uzoraka i podnošenja izveštaja o rezultatima ovog testiranja ministarstvu nadležnom za poslove energetike.

Nakon ispunjenja svih uslova koji su bitni za početnu fazu uzorkovanja i testiranja koncentracije markera u derivatima nafte i koja se planira za 1. avgust 2014. godine, rezultati terenskog testiranja koji će se primenjivati podrazumevaju sledeće granice:

Pozitivan rezultat - prikazan na ekranu uređaja LSX kao zeleno tj. "Zadovoljava" odnosno koncentracija markera veća ili jednaka 95% na ekranu uređaja LPX.

Rezultat Upozorenje - prikazan na ekranu uređaja LSX kao žuto tj. "Upozorenje" odnosno koncentracija markera veća ili jednaka 80% a manja od 95% na ekranu uređaja LPX.

Negativan rezultat - prikazan na ekranu uređaja LSX kao crveno tj. "Ne zadovoljava" odnosno koncentracija markera manja od 80% na ekranu uređaja LPX.

Postupak u slučaju pozitivnog rezultata na terenskom uređaju

U slučaju pozitivnog rezultata na terenskom uređaju, ne preduzimaju se dalje radnje.

Postupak u slučaju rezultata upozorenja na terenskom uređaju

U slučaju rezultata upozorenja na terenskom uređaju, uzima se dodatni uzorak. Ukoliko dodatni uzorak potvrdi da rezultat nije pozitivan, uzorak podleže forenzičkoj analizi kod Pružaoca usluge. U ovom slučaju, uzimaju se četiri uzorka, od kojih jedan ostaje energetskom subjektu. Ostala tri uzorka dostavljaju se u centralnu laboratoriju koja je u nadležnosti Pružaoca usluge. Jedan od ova tri uzorka se koristi za laboratorijsko (forenzičko) testiranje, dok se ostala dva uzorka čuvaju 60 dana i mogu se, na zahtev, predati tržišnoj inspekciji i koristiti kao arbitražni u slučaju spora.

- Ukoliko se forenzičkim uređajem utvrdi prisustvo markera tipa B ili izvoznog markera u uzorku, dostavlja se izveštaj tržišnoj inspekciji koja postupa u skladu sa ovlašćenjima.

- Ukoliko se forenzičkim uređajem utvrdi da je koncentracija markera manja od 90%, dostavlja se izveštaj tržišnoj inspekciji koja postupa u skladu sa ovlašćenjima.

- Ukoliko se forenzičkim uređajem ne utvrdi prisustvo markera tipa B ili izvoznog markera u uzorku ili ukoliko je koncentracija markera veća ili jednaka 90%, ne preduzimaju se dalje radnje.

Postupak u slučaju negativnog rezultata na terenskom uređaju

U slučaju negativnog rezultata na terenskom uređaju, uzima se dodatni uzorak. Ukoliko dodatni uzorak potvrdi da rezultat nije pozitivan, uzorak podleže forenzičkoj analizi kod Pružaoca usluge. U ovom slučaju, uzimaju se četiri uzorka, od kojih jedan ostaje energetskom subjektu. Ostala tri uzorka dostavljaju se u centralnu laboratoriju koja je u nadležnosti Pružaoca usluge. Jedan od ova tri uzorka se koristi za laboratorijsko (forenzičko) testiranje, dok se ostala dva uzorka čuvaju 60 dana i mogu se, na zahtev, predati tržišnoj inspekciji i koristiti kao arbitražni u slučaju spora.

Rezultat dobijen na ovom tipu uređaja je referentan i dobijen u najkraćem mogućem roku ne dužem od 24 časa od trenutka stizanja uzorka u laboratoriju.

Ukoliko se forenzičkim uređajem potvrdi negativan rezultat, tržišna inspekcija postupa u skladu sa ovlašćenjima.

U slučaju drugostepenog postupka, provera negativnog rezultata se vrši od strane nezavisne domaće ili laboratorije Authentix York Lab, kompanije Authentix Limited, 7 Chessingham Park, Common Road Dunnington, York, YO19 5SE, United Kingdom.

8.2. Vanredno uzorkovanje i testiranje

Na zahtev energetskog subjekta Pružalac usluge će izvršiti uzorkovanje i testiranje uzorka tj. merenje koncentracije markera u derivatu nafte u objektima za trgovinu derivatima nafte i ostalim mestima određenim Planom uzorkovanja a u skladu sa Zakonom o akreditaciji ("Službeni glasnik RS", broj 73/10).

Na zahtev energetskog subjekta Pružalac usluge će izvršiti uzorkovanje i testiranje uzorka tj. merenje koncentracije markera u derivatu nafte i na bilo kom mestu duž lanca snabdevanja derivatima nafte kad god je tehnički izvodljivo odnosno kad je postignuta homogenizacija markera u derivatu nafte a na osnovu ugovora zaključenog između energetskog subjekta i Pružaoca usluge.

Pružalac usluge uzima dva uzorka, od kojih se plombirani uzorak ostavlja energetskom subjektu.

Nakon testiranja, Pružalac usluge piše izveštaj i dostavlja ga energetskom subjektu.

8.3. Planiranje uzorkovanja

Planiranje nadzora nad sprovođenjem Uredbe vrši se u skladu sa članom 16. Uredbe o obeležavanju (markiranju) derivata nafte.

Plan redovnog uzorkovanja i testiranja uzoraka tj. merenje koncentracije markera u derivatima nafte, vrši se u skladu sa ugovorom utvrđenim između Pružaoca usluge markiranja derivata nafte i ministarstva nadležnog za poslove trgovine, a u skladu sa ugovorom između Pružaoca usluge markiranja derivata nafte i ministarstva nadležnog za poslove energetike.

Prema ovom planu svaki, a posebno maloprodajni objekat će biti posećen bar jednom u 12 meseci. Na osnovu spiska licenciranih maloprodajnih i veleprodajnih objekata, svaki od njih dobija svoju jedinstvenu identifikacionu oznaku, koja će se koristiti u izveštavanju o rezultatima.

9. IZVEŠTAVANJE

Efikasno prikupljanje podataka je od suštinskog značaja za uspešnost programa markiranja. Kako bi se osiguralo sveobuhvatno sprovođenje ovog programa, svi podaci se sakupljaju i čuvaju u web aplikaciji tj. on-line sistemu za praćenje podataka. Informacije su od suštinskog značaja za utvrđivanje budućih planova za uzimanje uzoraka i mogu da pomognu u sudskom postupku.

Izveštaji sa terena omogućavaju potpuno praćenje pripreme markera i njegove upotrebe dok je u nadležnosti Pružalac usluge i to počev od prijema markera tj. uvoza u Republiku Srbiju pa sve do konačnog sipanja u derivate nafte.

Pružalac usluge redovno dva puta mesečno podnosi izveštaje ministarstvu nadležnom za poslove energetike. Ovi izveštaji treba da sadrže podatke koji se odnose na određeni period sa naznačenom količinom markiranih derivata nafte, brojem uzetih uzoraka i njihovih rezultata, brojem posećenih benzinskih stanica, zatim pokrivene oblasti za uzimanje uzoraka, probleme koji su nastali. Pored toga, dostavljaju se i kumulativne količine, broj uzoraka, broj lokacija i trendovi dobijenih rezultata tokom određenog vremenskog perioda kao i svi drugi izveštaji na zahtev ministarstva nadležnog za poslove energetike.

Ovi izveštaji pružaju podatke koji omogućavaju procenu uspešnosti implementacije programa markiranja derivata nafte. Oni takođe omogućavaju da se utvrdi da li određeni problemi treba da budu označeni kao oblast na koju u budućnosti treba usmeriti posebnu pažnju.

9.1. Opis informacionog sistema - SOMARK baza podataka

Svrha SOMARK baze podataka je da objedinjuje sve podatke koji se tiču Programa integriteta derivata nafte (FIP - Fuel Integrity Programme), iz svih izvora, obezbeđujući praćenje procesa markiranja derivata nafte, uzorkovanja i merenja koncentracije markera u derivatima nafte, praćenje planirane i realizovane potrošnje resursa u procesu markiranja, funkcije izveštavanja i mogućnosti da se pretražuju podaci koji pružaju sledljivost i dokaze koji se mogu koristiti u slučajevima preduzetim protiv energetskih subjekata kada je identifikovano prisustvo nelegalnih derivata nafte.

Korisnicima baze podataka SOMARK se dodeljuju jedinstvena korisnička imena i lozinke koji su neophodni da bi omogućili svakom korisniku da se prijavi na sistem i dobije pristup podacima. Svaki korisnik će imati dodeljena prava koja će mu dozvoljavati ili zabranjivati pristup određenim delovima baze podataka u skladu sa potrebama njegove funkcije u okviru organizacije. Samo ključne osobe iz menadžmenta će imati pristup svim delovima baze podataka. Mogućnost da dodeli ili menja prava korisnika za pojedinačnog zaposlenog ili drugog autorizovanog korisnika će biti ograničena na menadžere najvišeg nivoa.

Unos podataka će biti omogućen preko interneta sa svake lokacije gde se vrši markiranje derivata nafte. Takođe, podaci u vezi sa uzorkovanjem i merenjem koncentracije markera sa objekata za trgovinu derivatima nafte i ostalim mestima određenim Planom uzorkovanja, će se unositi u bazu podataka.

Podaci u SOMARK bazi podataka su poverljivi. Autorizovanim osobama će biti dodeljen on-line pristup izveštajima, koji podrazumeva da korisnik nema mogućnost dodavanja i/ili izmena SOMARK baze podataka, već samo nadzor, proveru i/ili pregled. Izveštaji će biti dostupni u pdf i/ili excel formatu. Izveštaji iz SOMARK baze podataka su poverljivi i biće prosleđeni u tajnosti i u skladu sa relevantnom zakonskom regulativom.

Modul

Kratak opis

Upravljanje podacima

Izveštaji

Korisnici i grupe

Detalji autorizovanih korisnika i definisanih korisničkih grupa

Omogućavaju korisnicima da se uključe (loguju) na sistem. Definiše korisnička prava pristupa u okviru sistema

 

Upravljanje zalihama

Snabdevanje markera

Prijem i popis markera i opreme na primarnom skladištu i na svakoj drugoj lokaciji gde se markeri skladište i čuvaju.

Podacima se može pristupiti i mogu se generisati izveštaji u periodima određenim od strane korisnika

Distribucija markera

Otpremanje markera od jedne lokacije do druge

Podacima se može pristupiti i mogu se generisati izveštaji u periodima određenim od strane korisnika

Poravnanje markera

Poravnanje primljenih zaliha markera, iskorišćenih i sačuvanih markera za svaku lokaciji i integrisanje (konsolidacija) svih lokacija

Podacima se može pristupiti i mogu se generisati izveštaji u periodima određenim od strane korisnika

Zahtevi za markiranje

Za energetske subjekte da podnesu zahtev za markiranje

Zahtevi za markiranje, primalac zahteva i potvrde. Generisanje računa na osnovu primljenog zahteva za markiranje

Interfejs koji omogućava energetskom subjektu on-line podnošenje zahteva ili na drugi način (putem e-mail, i dr.) i unošenje podataka u sistem od strane osoblja Pružaoca usluge

Operacije markiranja

Markiranje goriva u auto-cisternama, auto-vagonima, rečnim plovnim objektima i skladišnim rezervoarima

Zapisi o količini iskorišćenog markera, količini goriva, detalji o trasportnom sredstvu ili rezervoaru. Takođe, usaglašavanje markiranih količina goriva sa zahtevanim količinama za markiranje od strane energetskih subjekata

Izveštaji koji usaglašavaju naplaćenu količinu u odnosu na markiranu količinu

Uzorkovanje

Detalji o uzorcima koji se dalje šalju na testiranje ili zadržavaju

Lokacija, datum i vreme, tip proizvoda, razlog za uzorkovanje

Izveštaj koji generiše gde se šalje uzorak, oznaku uzorka i dr.

Testiranje na terenu

Rezultati testova uzoraka sa terenskih uređaja

Rezultat testa, tip instrumenta i ID

Izveštaj sadrži rezultate testova sa terena i omogućava pregled podataka po regionima i identifikaciju oblasti visokog stepena nelegalnih aktivnosti. "Loš" rezultat generiše trenutni izveštaj kojim se može preneti informacija

Laboratorijsko testiranje

Rezultati testova na uzorcima dostavljenim u laboratoriju za svrhe forenzičkih (sudskih) dokaza

Rezultat testa, tip instrumenta i ID

Izveštaj potvrđuje rezultate testova sa terena i koristi se kao dokaz u pripremi slučaja legalnog gonjenja

Kalibracija testne opreme

Kalibracija svih terenskih i laboratorijskih test instrumenata

Zapisi (rezultati) svih kalibracionih testova i rasporeda

Izveštaj obezbeđuje sledljivost kalibracije da bi se potvrdila tačnost svih rezultata testiranja dobijenih na svakom instrumentu

Izveštaji

Povezivanje podataka iz svih delova baze podataka

Izveštaji na raspolaganju ili u predefinisanim periodima ili u okviru perioda koje definiše korisnik

Izveštaji komercijalni ili poverljivi, za internu ili eksternu upotrebu. Formati izveštaja namenjenih za eksternu upotrebu se definišu prema zahtevima klijenta

 

10. ZAVRŠNE ODREDBE

 

U cilju proširenja i poboljšanja efikasnosti programa, sve gore navedene procedure će biti podložne promenama u skladu sa procesom kontrole i sistema upravljanja kvalitetom Pružaoca usluge uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove energetike.

Arbitraža u slučaju spora između Pružaoca usluge i korisnika usluge je predmet međusobnih ugovora između energetskog subjekta i Pružaoca usluge markiranja.

11. PRILOZI

 

11.1. Prilog 1 - OBRAZAC MARKIRANJA ŽELEZNIČKIH CISTERNI I PLOVNIH OBJEKATA

Deo 1. Obrasca markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata (Strana 1 od 2)

Lokacija:

Datum i broj dokumenta (dd/mm/gg):

 

Reg. broj žel. cisterne/oznaka plovnog objekta i broj komore

Vrsta derivata nafte i kanal prodaje

Količina derivata nafte po železničkoj cisterni/komori plovnog objekta (l)

Vrsta markera

Ciljana masa markera (g)

Jedinstveni broj boce

Lice koje je izvršilo dodavanje markera:

(Potpis)

Lice koje verifikuje proces dodavanja:

(Potpis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deo 2. Obrasca markiranja železničkih cisterni i plovnih objekata (Strana 2 od 2):

Lokacija:

Datum i broj dokumenta (dd/mm/gg):

 

Jedinstveni broj boce

Ciljana masa markera (g)

Masa prazne boce bez poklopca (g)
(A)

Dodata masa markera u bocu (g)
(B)

Masa ispražnjene boce bez poklopca (g)
(C)

Stvarna masa dodatog markera u železničku cisternu/komoru plovnog objekta (g)
[= (A + B) - C]

Potpis lica koje je izvršilo merenje:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.2. Prilog 2 - OBRAZAC MARKIRANJA REZERVOARA PRILIKOM PRIJEMA DERIVATA NAFTE

 

Lokacija:

Datum i broj dokumenta (dd/mm/gg):

 

Oznaka rezervoara

Vrsta derivata nafte/kanal prodaje

Količina derivata nafte koja se prima u rezervoar (l)

Vrsta markera

Masa dodatog markera - ciljana količina markera (g)

Jedinstveni broj kanistera

Lice koje je izvršilo dodavanje markera:

(Potpis)

Lice koje verifikuje proces dodavanja:

(Potpis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacija:

Datum i broj dokumenta (dd/mm/gg):

 

Jedinstveni broj kanistera

Ciljana masa markera (g)

Masa praznog kanistera bez poklopca (g)

(A)

Dodata masa markera (g)

(B)

Masa ispražnjenog kanistera bez poklopca (g)

(C)

Stvarna masa dodatog markera u rezervoar (g)
[= (A + B) - C]

Potpis lica koje je izvršilo merenje:

 

 

 

 

 

 

 

 

11.3. Prilog 3 - OBRAZAC MARKIRANJA AUTOCISTERNI

 

Lokacija:

Datum:

Vreme:

Energetski subjekt:

Klijent/Lokacija:

Transporter:

Oznaka autocisterne koju dodeljuje Pružalac usluge:             

Broj dokumenta:          

Broj naloga za utovar:      

Reg. broj autocisterne:

Prednji:

Zadnji:

 

Broj komore

Vrsta derivata nafte/kanal prodaje

Količina derivata nafte po komori (l)

Vrsta markera

Količina dodatog markera po komori (ml)

Lice koje je izvršilo pripremu markera:

Lice koje je izvršilo markiranje:

Lice koje verifikuje učinjenu uslugu: