ODLUKA
O IZGRADNJI, ODRŽAVANJU I PRUŽANJU USLUGA TELEKOMUNIKACIONOG SISTEMA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 53/2008 i 69/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja poslova izgradnje, održavanja i pružanja usluga Telekomunikacionog sistema Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Telekomunikacioni sistem), koji obuhvata optičku, kablovsku i drugu telekomunikacionu infrastrukturu, uređuju se tehničko-tehnološke celine Telekomunikacionog sistema i tehnički i drugi posebni uslovi za izgradnju, održavanje i pružanje usluga Telekomunikacionog sistema, finansiranje Telekomunikacionog sistema, način obezbeđivanja kontinuiteta funkcionisanja Telekomunikacionog sistema, prava i obaveze preduzeća koje obavlja izgradnju, održavanje i pružanje usluga Telekomunikacionog sistema i korisnika Telekomunikacionog sistema, slučajevi i uslovi pod kojima se korisnicima Telekomunikacionog sistema mogu uskratiti usluge ovog sistema, kao i zaštita Telekomunikacionog sistema i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Telekomunikacionog sistema.

Član 2

Tehničko-tehnološka celina Telekomunikacionog sistema, u smislu ove odluke je:

1. primarna, sekundarna i tercijalna mreža koju čini:

1.1. nivo vodova

1.1.1. telekomunikaciona kanalizacija

1.1.2. reviziona okna

1.1.3. objekti za smeštaj opreme

1.2. pasivni nivo

1.2.1. optički i drugi kablovi potrebni za funkcionisanje Telekomunikacionog sistema

1.2.2. kablovske spojnice

1.2.3. razvodni i privodni ormani sa pripadajućom opremom

1.3. aktivni nivo

1.3.1. aktivna telekomunikaciona oprema u razvodnim i privodnim ormanima

2. bežična mreža koju čini:

2.1. oprema za bežični prenos signala

2.2. pripadajuća prateća oprema

3. objekti za prijem i obradu signala

4. oprema za praćenje, kontrolu i upravljanje Telekomunikacionim sistemom

5. oprema za prenos govora putem Internet protokola (VolP), prateća i ostala oprema neophodna za funkcionisanje Telekomunikacionog sistema

6. kućna instalacija za prenos telekomunikacionih signala.

Delovi Telekomunikacionog sistema iz stava 1. tač. 1. do 5. ovog člana su u svojini Grada Novog Sada, dok je kućna instalacija iz stava 1. tačka 6. ovog člana u svojini korisnika Telekomunikacionog sistema.

Član 3

Izgradnju, održavanje i pružanje usluga Telekomunikacionog sistema, obavlja javno komunalno preduzeće koje je osnovano za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 4

Korisnik Telekomunikacionog sistema, u smislu ove odluke je fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik koji koristi ili želi da koristi usluge Telekomunikacionog sistema (u daljem tekstu: Korisnik).

Korisnik Telekomunikacionog sistema, u smislu ove odluke je i davalac telekomunikacionih usluga, odnosno pravno ili fizičko lice koje gradi, poseduje i koristi telekomunikacionu mrežu ili pruža telekomunikacionu uslugu (u daljem tekstu: Davalac telekomunikacione usluge).

II TEHNIČKI I DRUGI POSEBNI USLOVI ZA IZGRADNJU, ODRŽAVANJE I PRUŽANJE USLUGA TELEKOMUNIKACIONOG SISTEMA

Član 5

Izgradnjom Telekomunikacionog sistema, obezbeđuju se nesmetan i bezbedan prenos podataka.

Član 6

Pod izgradnjom Telekomunikacionog sistema, iz člana 5. ove odluke, podrazumeva se:

- izrada tehničke dokumentacije,

- izvođenje zemljanih, građevinskih i montažnih radova na telekomunikacionoj kanalizaciji, revizionim oknima, objektima za smeštaj opreme i objektima za prijem i obradu signala,

- izvođenje elektro i montažnih radova na optičkim i drugim kablovima, kablovskim spojnicama i razvodnim i privodnim ormanima sa pripadajućom opremom,

- izvođenje elektro i montažnih radova na aktivnoj telekomunikacionoj opremi,

- postavljanje bežične mreže, opreme za praćenje, kontrolu i upravljanje Telekomunikacionog sistema, i prateće i ostale opreme neophodne za funkcionisanje sistema, i

- pribavljanje upotrebne dozvole za objekte Telekomunikacionog sistema.

Član 7

Održavanjem Telekomunikacionog sistema, obezbeđuje se očuvanje njegove upotrebne i realne vrednosti.

Član 8

Pod održavanjem Telekomunikacionog sistema iz člana 7. ove odluke podrazumeva se:

- tekuće održavanje objekata Telekomunikacionog sistema, koje obuhvata redovne, vanredne i specijalističke preglede, čišćenje, servisiranje i popravke delova Telekomunikacionog sistema,

- investiciono održavanje objekata, koje obuhvata rekonstrukcije, popravke i zamene delova Telekomunikacionog sistema od uticaja na upotrebljivost i sigurnost sistema, i

- hitne intervencije na delovima Telekomunikacionog sistema koje se moraju izvršiti bez odlaganja kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi, otklonila opasnost od ugrožavanja imovine i okoline i obezbedilo dovođenje objekata Telekomunikacionog sistema i njegovih delova u bezbedno stanje.

Član 9

Pod pružanjem usluga Telekomunikacionog sistema u smislu ove odluke podrazumeva se prenos podataka, kao i upravljanje, kontrola i korišćenje tog sistema.

Pod podatkom iz stava 1. ovog člana smatra se: govor, zvuk, tekst, slika, računarski, merni i upravljački podaci.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, Preduzeće pruža i sledeće usluge:

- izdavanje prethodne saglasnosti o ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem, koja se pribavlja pre početka izvođenja radova na izgradnji objekata i izvođenja drugih građevinskih radova,

- izdavanje saglasnosti za priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem koja važi godinu dana od dana izdavanja,

- priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem,

- izdavanje prethodnih uslova i davanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju za izgradnju drugih komunalnih infrastruktura, u skladu sa zakonom i drugim propisima, normativima i standardima, i

- izdavanje prethodne saglasnosti i nadzor nad radovima koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema, a koje ne izvodi Preduzeće, kao i izdavanje prethodne saglasnosti i nadzor nad radovima kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem ili neki njegov deo.

Član 10

Tehnički uslovi za priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem (u daljem tekstu: tehnički uslovi) utvrđuju se pravilnikom, koji donosi Nadzorni odbor Preduzeća, uz saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Pravilnikom iz stava 1. ovog člana, u skladu sa zakonom i drugim propisima, normativima i standardima, utvrđuju se:

1) tehnički uslovi za projektovanje i građenje kućne instalacije i prostora za smeštaj opreme u objektu Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge, i

2) potrebna dokumentacija za izdavanje prethodne saglasnosti iz člana 9. stav 3. alineja jedan i pet ove odluke, odnosno saglasnosti iz člana 9. stav 3. alineja dva i četiri ove odluke.

Član 11

Cene usluga iz člana 9. ove odluke utvrđuju se cenovnikom, koji donosi Nadzorni odbor Preduzeća, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Član 12

Pre početka izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova na objektu Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge, Preduzeće izdaje prethodnu saglasnost iz člana 9. stav 3. alineja jedan ove odluke, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 13

Po završetku izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova na objektu Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge, Preduzeće izdaje saglasnost iz člana 9. stav 3. alineja dva ove odluke, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 14

Pre početka izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova na drugoj komunalnoj infrastrukturi, Preduzeće izdaje prethodne uslove i saglasnost iz člana 9. stav 3. alineja četiri ove odluke, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 15

Pre početka izgradnje i izvođenja drugih građevinskih radova koji se izvode u neposrednoj blizini delova Telekomunikacionog sistema, a koje ne izvodi Preduzeće, kao i radova kojima se može ugroziti Telekomunikacioni sistem ili neki njegov deo, Preduzeće izdaje prethodne saglasnosti iz člana 9. stav 3. alineja pet ove odluke, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

III FINANSIRANJE

Član 16

Izvori sredstava za obavljanje poslova izgradnje, održavanja i pružanja usluga Telekomunikacionog sistema Grada Novog Sada obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta Grada,

- prihoda od pružanja usluga,

- namenskih sredstava drugih nivoa vlasti, i

- drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 16a

Na osnovu analize potreba i u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava, Preduzeće utvrđuje programe izgradnje, održavanja i pružanja usluga Telekomunikacionog sistema, koji čine sastavni deo godišnjeg programa poslovanja Preduzeća.

Član 17

Sredstva za sprovođenje programa iz člana 16a ove odluke, obezbeđuju se iz cene usluga, budžeta Grada Novog Sada i ostalih prihoda u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine Grada Novog Sada.

IV NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA FUNKCIONISANJA TELEKOMUNIKACIONOG SISTEMA

Član 18

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbedi funkcionisanje Telekomunikacionog sistema u cilju njegovog trajnog i nesmetanog korišćenja od strane Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge.

Član 19

U slučaju prekida u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema ili dela sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke, kao i dela kućnih instalacija koje su zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predate Preduzeću na korišćenje i održavanje, usled više sile, ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Preduzeće je dužno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u funkcionisanju, i to:

1. privremeno obezbedi funkcionisanje Telekomunikacionog sistema preko alternativnih pravaca uvek kada je to moguće,

2. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka prekida, odnosno poremećaja u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema, ili da angažuje treća lica u vršenju usluga Telekomunikacionog sistema dok se ne otklone uzroci prekida, odnosno poremećaja u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema,

3. hitno popravi i/ili zameni opremu i uređaje kojima se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje Telekomunikacionog sistema, kao i da zaštiti delove Telekomunikacionog sistema od daljih kvarova ili havarija, i

4. preduzima i druge mere koje utvrdi Gradsko veće.

Član 20

Ako se prekid u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema predviđa zbog planiranih radova na delovima sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke kao i na delu kućnih instalacija koje su zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predate Preduzeću na korišćenje i održavanje, Preduzeće je dužno da o tome obavesti Korisnike, odnosno Davaoce telekomunikacione usluge najkasnije 24 sata pre nastanka predviđenog prekida i to putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Preduzeće je dužno da u pisanoj formi obavesti Gradsko veće i Gradsku upravu za komunalne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava) najkasnije 24 sata pre nastanka predviđenog prekida.

V PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA I KORISNIKA, ODNOSNO DAVAOCA TELEKOMUNIKACIONE USLUGE

Član 21

Preduzeće ima obavezu da, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast telekomunikacija, pribavi potrebne dozvole nadležnih organa za obavljanje poslova utvrđenih ovom odlukom.

Član 22

Preduzeće je dužno da:

1. razvija i gradi Telekomunikacioni sistem iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke, a u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima i planskim aktima Grada Novog Sada,

2. priprema tehničku dokumentaciju i izvodi radove na izgradnji Telekomunikacionog sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke,

3. projektuje, gradi, koristi i održava delove Telekomunikacionog sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke, tako da njihov rad ne izaziva smetnje u radu drugih telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava,

4. koristi i održava deo kućne instalacije iz člana 2. stav 1. tačka 6. ove odluke koje su zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predate Preduzeću na korišćenje i održavanje, tako da njihov rad ne izaziva smetnje u radu drugih telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava,

5. pri izgradnji, održavanju i pružanju usluga Telekomunikacionog sistema, preduzme neophodne mere da obezbedi zaštitu tuđe imovine, bezbednost i zaštitu života i zdravlja ljudi, kao i da osigura bezbedan protok saobraćaja i zaštitu životne sredine, posebno u odnosu na zračenja koja se prema važećim standardima smatraju štetnim,

6. pri pružanju usluga Telekomunikacionog sistema, se pridržava tehničkih uslova za priključenje, koji su utvrđeni pravilnikom iz člana 10. ove odluke,

7. određuje objekte Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge u kojima treba izgraditi prostor za smeštaj opreme iz člana 2. stav 1. podtačka 1.1.3 ove odluke, a na teret sredstava Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge,

8. priključuje objekte na Telekomunikacioni sistem,

9. upravlja, kontroliše i koristi Telekomunikacioni sistem, u skladu sa zakonom i drugim propisima, normativima i standardima,

10. trajno čuva tehničku dokumentaciju o izvedenom stanju Telekomunikacionog sistema, i

11. obezbedi kontinuirano i kvalitetno održavanje i zaštitu delova Telekomunikacionog sistema, kao i da omogući njegovu bezbednu i nesmetanu upotrebu.

Pored obaveza iz stava 1. ovog člana, Preduzeće odgovara za štetu koja nastane kod Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge zbog neblagovremenog i nestručnog obavljanja poslova iz svoje nadležnosti.

Član 23

Ako dođe do poremećaja ili prekida u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema, Preduzeće je obavezno da istovremeno sa preduzimanjem mera iz čl. 19. i 20. ove odluke, obavesti Gradsko veće i Gradsku upravu o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Član 24

Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge sa Preduzećem zaključuje ugovor o priključenju na Telekomunikacioni sistem, na osnovu saglasnosti za priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. rok za priključenje objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem,

2. cenu usluge priključenja objekata Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem, u skladu sa cenovnikom iz člana 11. ove odluke, i

3. prava i obaveze ugovornih strana.

Sastavni deo ugovora iz stava 1. ovog člana je zapisnik o priključenju objekata Korisnika, odnosno Davaoca Telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem i primopredaji dela kućne instalacije Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge Preduzeću na korišćenje i održavanje (u daljem tekstu: zapisnik).

Član 25

Davalac telekomunikacione usluge čiji je objekat, u skladu sa ovom odlukom, priključen na Telekomunikacioni sistem zaključuje sa Preduzećem ugovor o korišćenju Telekomunikacionog sistema.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. početak i period na koji se koriste usluge prenosa podataka,

2. uslove za prenos podataka,

3. brzinu prenosa podataka,

4. cenu usluge prenosa podataka, u skladu sa cenovnikom iz člana 11. ove odluke, i

5. prava i obaveze ugovornih strana.

Član 26

Korisnik zaključuje ugovor o pružanju telekomunikacione usluge sa Davaocem telekomunikacione usluge, u skladu sa zakonom.

Član 27

Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge:

1. stara se o ispravnosti dela kućne instalacije koji zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke Preduzeću nije predat na korišćenje i održavanje,

2. pridržava se tehničkih uslova iz prethodne saglasnosti za priključenje objekta Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem, iz člana 9. stav 3. alineja jedan i pet ove odluke,

3. pridržava se tehničkih uslova iz saglasnosti za priključenje objekta Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem, iz člana 9. stav 3. alineja dva i četiri ove odluke, i

4. obavezan je da omogući pristup delu kućne instalacije koji je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predao Preduzeću na korišćenje i održavanje.

Član 28

Ukoliko dođe do poremećaja ili prekida funkcionisanja Telekomunikacionog sistema, Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ima pravo da Preduzeću podnese zahtev radi ispitivanja uzroka poremećaja ili prekida funkcionisanja Telekomunikacionog sistema.

Preduzeće je u obavezi da po zahtevu iz stava 1. ovog člana postupi u okviru svojih nadležnosti u roku od 24 sata od prijema zahteva.

Član 29

Korisniku, odnosno Davaocu telekomunikacione usluge nije dozvoljeno da samostalno priključuje ili isključuje kućnu instalaciju na Telekomunikacioni sistem.

VI SLUČAJEVI I USLOVI POD KOJIMA SE MOGU USKRATITI USLUGE TELEKOMUNIKACIONOG SISTEMA

Član 30

Preduzeće je obavezno da uskrati uslugu Telekomunikacionog sistema u sledećim slučajevima:

1. kada Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ili drugo neovlašćeno lice preduzima radnje na delu kućne instalacije koju je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predao na korišćenje i održavanje Preduzeću,

2. ukoliko se Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ne pridržava ugovora o priključenju,

3. ukoliko se Davalac telekomunikacione usluge ne pridržava ugovora o korišćenju Telekomunikacionog sistema,

4. kada su kućne instalacije Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge neispravne tako da ugrožavaju normalno funkcionisanje Telekomunikacionog sistema, i

5. kada Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ne omogući pristup delu kućne instalacije koju je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predao na korišćenje i održavanje Preduzeću.

Član 31

Preduzeće može Davaocu telekomunikacionih usluga privremeno da uskrati uslugu korišćenja Telekomunikacionog sistema ako dođe do kvara ili smetnji na Telekomunikacionom sistemu.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Davalac telekomunikacionih usluga ne snosi troškove ponovnog uspostavljanja usluge korišćenja Telekomunikacionog sistema.

Član 32

Po prestanku razloga za uskraćivanje usluga Telekomunikacionog sistema iz člana 30. ove odluke, Preduzeće je dužno da Korisniku, odnosno Davaocu telekomunikacione usluge u roku od dva dana od dana prijema pisanog zahteva omogući korišćenje istog.

Troškove ponovnog uspostavljanja usluge Telekomunikacionog sistema iz stava 1. ovog člana snosi Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge.

Član 33

Kada Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge suprotno odredbama ove odluke objekat priključi na Telekomunikacioni sistem, Gradska uprava za inspekcijske poslove je dužna da sprovede postupak za izdavanje naloga za isključenje objekta.

Postupak iz stava 1. ovog člana se pokreće po službenoj dužnosti ili na osnovu prijave Preduzeća ili drugog pravnog ili fizičkog lica.

VII ZAŠTITA TELEKOMUNIKACIONOG SISTEMA

Član 34

Zabranjeno je:

1. neovlašćeno, privremeno ili stalno zauzimanje delova Telekomunikacionog sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke, i dela kućne instalacije iz člana 2. stav 1. tačka 6. ove odluke koji je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predat Preduzeću na korišćenje i održavanje, i

2. neovlašćeno pristupanje delovima Telekomunikacionog sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke i delu kućne instalacije iz člana 2. stav 1. tačka 6. ove odluke koji je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predat Preduzeću na korišćenje i održavanje.

Član 35

Lice koje ošteti deo Telekomunikacionog sistema iz člana 2. stav 1. tač. 1. do 5. ove odluke ili deo kućne instalacije iz člana 2. stav 1. tačka 6. ove odluke koji je zapisnikom iz člana 24. stav 3. ove odluke predat Preduzeću na korišćenje i održavanje, dužno je da nadoknadi štetu.

VIII NADZOR

Član 36

Nadzor nad primenom ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke vrši Gradska uprava.

Nadzor nad obimom i vrstom izvedenih radova na izgradnji predviđenih godišnjim programom izgradnje Telekomunikacionog sistema vrši Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu.

Nadzor nad izgradnjom Telekomunikacionog sistema, kao i nad održavanjem i pružanjem usluga prenosa podataka vrši se u skladu sa zakonom.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1) ne izda prethodnu saglasnost o ispunjenosti tehničkih uslova u roku propisanom u članu 12. ove odluke,

2) ne izda saglasnost na priključenje objekta Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge na Telekomunikacioni sistem u roku propisanom u članu 13. ove odluke,

3) ne izda prethodne uslove i saglasnost na projektnu dokumentaciju u roku propisanom u članu 14. ove odluke,

4) ne izda prethodnu saglasnost, u roku propisanom u članu 15. ove odluke,

5) ne obezbedi funkcionisanje Telekomunikacionog sistema u skladu sa članom 18. ove odluke,

6) ne preduzme mere na otklanjanju uzroka, odnosno prekida u funkcionisanju Telekomunikacionog sistema utvrđene u članu 19. ove odluke,

7) ne preduzme meru utvrđenu u članu 20. ove odluke,

8) ne ispuni obaveze iz člana 22. tač. 2. do 11. ove odluke,

9) ne obavesti Gradsko veće i Gradsku upravu u slučaju iz člana 23. ove odluke,

9) ne postupi po zahtevu Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge u slučaju iz člana 28. ove odluke, i

10) ne postupi po zahtevu Korisnika, odnosno Davaoca telekomunikacione usluge u slučaju iz člana 32. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 38

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ukoliko je fizičko lice za prekršaj ako:

1) ne postupi u skladu sa članom 27. ove odluke,

2) postupi suprotno članu 29. ove odluke,

3) postupi suprotno članu 34. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se Korisnik, odnosno Davalac telekomunikacione usluge ukoliko je pravno lice novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara .

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se Korisnik ukoliko je preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Pravilnik iz člana 10. ove odluke Preduzeće će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 40

Ova odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluka o izmenama i dopunama
Odluke o izgradnji, održavanju i pružanju usluga telekomunikacionog sistema Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 69/2013)

Član 10

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".