PROGRAM

RAZVOJA GRADA NIŠA ZA 2014. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 95/2013)

 

I USLOVI, MOGUĆNOSTI, PRETPOSTAVKE I PRAVCI RAZVOJA

Globalne pretpostavke razvoja

Globalna razvojna politika na nivou države je okvir koji na određeni način usmerava ekonomski i ukupni razvoj lokalne zajednice. Osnovni ciljevi razvojne politike Srbije definisani su vladinom Fiskalnom strategijom za 2014. godinu sa projekcijama za 2015. i 2016. godinu

Ekonomska politika Vlade Republike Srbije strateški je orijentisana na ubrzanje procesa evropskih integracija. Srbija će radi bržeg sticanja statusa punopravnog člana EU ubrzati sprovođenje ekonomskih reformi i ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma. Na tim osnovama obezbediće se uspostavljanje tržišne privrede, makroekonomske stabilnosti i vladavine prava, uz suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Ekonomska politika koju će Vlada voditi u narednom srednjoročnom periodu biće usmerena na obezbeđenje održive ekonomske i finansijske stabilnosti, zaustavljanje daljeg rasta duga i stvaranje ambijenta za privredni rast.

Osnovni ciljevi ekonomske politike u naredne tri godine su:

Stabilizacija duga, nakon oštrog rasta, i uspostavljanje trenda njegovog smanjenja;

podsticanje privrednog rasta zasnovanog na investicijama i izvozu;

rast zaposlenosti i povećanje životnog standarda nakon snažnijeg pokretanja privredne aktivnosti.

Osnovni cilj fiskalne politike, kao ključne komponente makroekonomske politike, je usporavanje rasta i smanjenje udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu u granice utvrđene Zakonom o budžetskom sistemu, sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Mere fiskalne konsolidacije i reforme koje otklanjaju strukturne slabosti privrede, uz povoljnije ekonomsko okruženje i ubrzano ispunjavanje uslova za pristupanje EU, pokrenuće oporavak i jačanje srpske privrede. Sa druge strane, to će omogućiti postepeno smanjenje deficita opšte države i javnog duga u referentne okvire utvrđene Zakonom o budžetskom sistemu.

Makroekonomska projekcija za naredne tri fiskalne godine predviđa umereni privredni rast, uz smanjenje makroekonomskih neravnoteža. Ostvarivanje privrednog rasta, uz nižu inflaciju i niži deficit tekućeg računa, zahteva čvrsto fiskalno prilagođavanje koje smanjuje javnu potrošnju i sprovođenje strukturnih reformi koje podstiču rast, konkurentnost, izvoz i priliv stranih direktnih investicija u industriju i poljoprivredu.

Projekcija osnovnih makroekonomskih pokazatelja Republike Srbije za 2014. godinu

- BDP, realni rast od 1,0%;

- Investicije, realni rast od 4,7%

- Inflacija, kraj perioda 5,5%

- Stopa nezaposlenosti 24,6%

Lokalne pretpostavke razvoja

Neophodan uslov razvoja grada je planiranje razvoja, definisanje ciljeva i razvojnih opredeljenja na duži rok i donošenje Strategije razvoja kao osnovnog razvojnog dokumenta, kao i donošenje sektorskih strategija u pojedinim oblastima privrednog i društvenog života. Zbog toga je Niš, doneo Strategiju razvoja Grada. Sprovođenje osnovnih razvojnih opredeljenja definisanih Strategijom realizuje se konkretizacijom i definisanjem aktivnosti na godišnjem nivou - programom razvoja koji Grad Niš donosi svake godine.

Strategijom razvoja Grada Niša za period 2009 - 2020. godine, definisana su četiri osnovna strateška pravca razvoja i utvrđena vizija budućeg razvoja.

Vizija "budućeg Niša"

Raskrsnica puteva i mesto susreta ljudi, ideja, kulture i tradicije; regionalni ekonomski, univerzitetski, zdravstveni, sportski i turistički lider; centar održivog razvoja u kome je dostignut visok kvalitet života za sve građane.

Osnovni strateški pravci i ciljevi razvoja

Strateški pravac I: Teritorijalni razvoj orijentisan ka održivoj životnoj sredini

Cilj strateškog pravca I: transformisati grad Niš u urbani regionalni centar sa visokim kvalitetom životne sredine, komunalne opremljenosti i saobraćajne povezanosti, u skladu sa naprednim razvojnim politikama i dobrim primerima prakse razvijenih evropskih gradova.

Strateški pravac II: Uspostaviti sigurno i pouzdano okruženje za investicije kao osnovu za održiv ekonomski razvoj

Cilj strateškog pravca II: stvoriti uslove za ponudu adekvatne radne snage, otvaranje finansijskih mogućnosti za razvoj preduzetništva, logistike, privlačenje investicija, industrijsku realokaciju, unapređenje odnosa i stvaranje uslova za povećanje aktivnosti lokalne poslovne zajednice, kao i stvaranje novih preduzeća u visokoprofitabilnim oblastima.

Strateški pravac III: Uravnoteženo i sveobuhvatno poboljšanje kvaliteta života u Gradu Nišu

Cilj strateškog pravca III: Stvoriti podsticajnu i bezbednu društvenu sredinu u kojoj će svi građani moći da iskažu i da zadovolje svoje potrebe za pripadanjem i identitetom, druženjem i ličnim razvojem.

Strateški pravac IV: Unapređenje institucionalnog okruženja i procesa upravljanja

Cilj strateškog pravca IV: uvesti institucionalne reforme u cilju poboljšanja sposobnosti i efikasnosti u procesima donošenja odluka, prateći principe subsidijarnosti na teritoriji grada.

Programom razvoja Grada Niša za 2014. godinu vrši se konkretizacija strateških i operativnih programskih opredeljenja i definišu se konkretne akcije i zadaci lokalne samouprave u razvoju Grada tokom godine.

Prioritetni ciljevi razvoja u 2014. godini

1. Nastavak aktivnosti lokalne samouprave na stvaranju povoljnog ambijenta za nove, pre svega, privredne investicije, privlačenje investitora i novo zapošljavanje.

2. Očuvanje radnih mesta.

Izvori finansiranja

1. Budžet Grada

2. Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana;

3. Sopstvena sredstva nosilaca aktivnosti;

4. Sredstva na bazi javno-privatnog partnerstva

5. Sredstva iz republičkih izvora - iz nadležnosti republičkih ministarstava.

6. Sredstva donacija, fondovi, krediti i drugi izvori saglasni planiranim aktivnostima i projektima.

II TERITORIJA, INFRASTRUKTURA I OKRUŽENJE

OPŠTI CILJ: Infrastrukturni i održivi razvoj teritorije usklađen sa kapacitetima životne sredine: iskorišćenje geostrateškog i saobraćajnog položaja Niša na evropskom, nacionalnom i regionalnom nivou i poboljšanje pristupa urbanim sadržajima na čitavoj teritoriji grada.

2.1. Studijska, urbanistička i planska dokumentacija - uređenje prostora

Upravljanje prostorom i uređenje prostora treba da bude u funkciji racionalnog i funkcionalnog korišćenja prostora, aktuelnih inicijativa za razvoj Grada Niša, interesa investicionih zahteva i zadovoljenja potreba građana, privrede i drugih korisnika.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.1.1.

Izrada planova generalne regulacije (PGR) i planova detaljne regulacije (PDR) za prostore od primarnog značaja za grad za koje postoji realna potreba:
- PGR za područja GO Pantelej, Crveni Krst, Palilula i Niška Banja - TREĆA FAZA,
- dalja razrada strateških dokumenata (Prostorni plan administrativnog područja grada Niša 2007 - 2021, GUP-a 2010 - 2025,...),
- dalja razrada PGR za područja GO na teritoriji Grada Niša.
Izrada nove planske dokumentacije:
- poslovi na izradi PGR za područja GO na teritoriji Grada Niša - NAREDNE FAZE, koji treba da obuhvate građevinsko zemljište koje je nastalo proširenjem granica GUP-a 2010-2025 u odnosu na granice definisane tada važećim Generalnim planom,
- PDR koji predstavljaju dalju razradu PGR za područja GO (naredne faze), koji treba da obuhvate građevinsko zemljište, koje je nastalo proširenjem granica GUP-a 2010 - 2025,
- poslovi na izradi planske dokumentacije koji se javljaju u zavisnosti od tekućih potreba osnivača, promena zakona i dr.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JP Zavod za urbanizam Niš, gradske opštine

2.1.2.

Najznačajniji poslovi RGZ - Služba za katastar u Nišu:
- nastavak arhiviranja predmeta osnivanja katastra nepokretnosti i njegovog održavanja, odnosno preuzimanja dokumentacije Zemljišne knjige iz Suda,
- upis prava svojine na objektima i zemljištu na osnovu Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole (za 26 000 predmeta preuzetih iz Uprave za planiranje i izgradnju),
- nastavak izrade baze podataka digitalnog katastarskog plana za sve preostale katastarske opštine na području Grada,
- održavanje premera, katastra nepokretnosti i upisa prava na nepokretnostima,
- održavanje registra prostornih jedinica,
- utvrđivanje i vođenje registra kućnih brojeva, ulica i trgova,
- saradnja sa lokalnom samoupravom u rešavanju potreba za poslovnim prostorom.

Tokom godine

Republički geodetski zavod (RGZ) - Služba za katastar nepokretnosti Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

2.1.3.

Stvaranje jedinstvene baze podataka o zemljištu čiji je vlasnik odnosno korisnik Grad Niš kroz projekat "Modernizacija upravljanja i administriranja građevinskim zemljištem". Nastaviće se usklađivanje postojećih podataka sa važećim podacima RGZ Službe za katastar nepokretnosti Niš (promena brojeva i površina katastarskih parcela, promena naziva katastarskih opština) i uneti u elektronsku evidenciju.

Tokom godine

Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, RGZ - Služba za katastar nepokretnosti Niš

2.2. Vodosnabdevanje i kanalisanje

Osnovni zadatak u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja je proizvodnja i distribucija zdrave pijaće vode u količini neophodnoj za zadovoljavanje optimalnih potreba stanovništva kao i izgradnja potrebne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u urbanom i ruralnom području grada.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.2.1

Početak realizacije projekta Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) po modelu IPA nacionalni program "DBFO" (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj), radi zaštite vodotoka Nišave i sliva Morave i osiguranja uslova za očuvanje i zaštitu prirodne sredine.
Partneri na projektu su opštine Doljevac, Merošina i Gadžin Han.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Naisus"

2.2.2.

Vodovodni sistem Selova

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Naisus"

2.2.3.

Projekti iz oblasti vodosnabdevanja:
- projekat Rekonstrukcija pumpnih stanica na regionalnom sistemu za vodosnabdevanje "NIVOS"-a,
- dobijanje vodnih dozvola za sve objekte u sistemu "NIVOS"-a (Elaborat o zonama sanitarne zaštite izvorišta 2014 - 2015, hidrološka istraživanja podzemnih voda na izvorištima i lagalizacija vodnih objekata),
- obezbeđenje plansko - imovinskih uslova radi povezivanja i stavljanja u funkciju rezervoara II visinske zone Vinik sa mrežom u naselju B. Bjegović i odvođenje prelivno ispusnih voda iz rezervoara;
- izrada projekta Trajnog osiguranja kapaciteta i kvaliteta izvorišta "Medijana";
- rekonstrukcija dotrajalih mreža sa priključcima po prioritetu, radi zamene starih azbestcementnih cevi, smanjenja gubitaka i podizanja stepena sigurnosti u sistemu.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JKP "Naisus", JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Republička Direkcija za vode

2.2.4.

Realizacija aktivnosti na osnovnoj mreži kolektorskog sistema grada:
- rešavanje imovinsko - pravnih odnosa na trasama kolektora i izrada projektne dokumentacije za dobijanja građevinskih dozvola (Desnoobalni kolektor sa sifonskim prelazom, kao neophodni preduslov za izgradnju CPPOV i glavni gradski tj. Nišavski kolektor od postojećeg izliva do lokacije CPPOV),
- izgradnja Popovačkog kolektora;
- nastavak izgradnje Humskog kolektora;
- izgradnja Zetskog kolektora.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Gradsko javno pravobranilaštvo (GJP), JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Naisus"

2.3. Energetika

Razvoj energetskog sistema i povećanje energetske efikasnosti su jedan od bitnih preduslova infrastrukturnog razvoja i bržeg društveno-ekonomskog razvoja Grada. Energetski kapaciteti se moraju rekonstruisati, modernizovati i graditi novi uz što veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.3.0.1.

Izrada Plana razvoja energetike Grada Niša, kojim se utvrđuju uslovi i način obezbeđivanja neophodnih kapaciteta na osnovu godišnjeg energetskog bilansa na nivou grada.

Četvrti kvartal 2014.

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Agencija za energetiku RS, Uprava za planiranje i izgradnju, Regionalni centar za energetsku efikasnost i energetski subjekti

2.3.0.2.

Izrada planske dokumentacije na osnovu Fizibiliti studije za izgradnju Gasne elektrane sa kombinovanim ciklusom (CHP) snage 600 MW (450 MWe+150 MWt), "Serbia - City of NIS Gas-Fueled Combined Heat and Power Plant Feasibility Study". Izradu Studije je finansirala United States Trade and Development Agency (USTDA). Studiju je izradila firma "Worley Parsons" USA, za potrebe Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Tokom godine

Nadležna ministarstva RS, Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Zavod za urbanizam

2.3.0.3

Izrada Fizibiliti studije za izgradnju elektrane sa kombinovanim ciklusom (CHP) na biomasu.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana" Niš, donator

2.3.1. Gasifikacija

Izgradnja sekundarne distributivne mreže odvijaće se po dinamici prioriteta usaglašenog na nivou grada u pravcu intenziviranja razvoja gasifikacije sektora široke potrošnje što će zavisiti od distributera i načina obezbeđenja sredstva.

2.3.1.1.

Aktivnosti na gasifikaciji naselja: "Stevan Sinđelić" - jug, "Stevan Sinđelić" - sever i Niška Banja.
Aktivnosti na gasifikaciji industrijskih zona (poslovno - radne zone).
Nastavak priključenja individualnih potrošača na već izgrađene distributivne gasne mreže.
Sprovođenje postupaka imovinske pripreme za merno regulacione stanice.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, AD "Jugorosgas", Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

2.3.1.2.

Uključenje Niša u Projekat korišćenja prirodnog gasa u auto-transportnim preduzećima i javnom gradskom prevozu, čime bi se postigla vidljiva ušteda i smanjenje emisije štetnih gasova u javnom transportu.
Izgradnja pumpi na komprimovan prirodni gas (KPG).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, AD "Jugorosgas", JKP Direkcija za javni prevoz Niša, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

2.3.2. Toplifikacija

Obezbeđenje stabilnog daljinskog grejanja postići će se maksimalnim iskorišćenjem postojećih kapaciteta za proizvodnju toplotne energije i proširenjem za nove konzumente, kao i racionalizacijom kako u potrošnji tako i u distribuciji toplotne energije.

2.3.2.1.

Potpuna primena novog tarifnog sistema naplate prema utrošenoj toplotnoj energiji (kWh), u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije i Trilateralnom Ugovoru o korišćenju sredstava KfW u okviru Programa "Rehabilitacija daljinskog sistema grejanja u Srbiji, faza IV".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana", Savet grada Niša za energetsku efikasnost

2.3.2.2.

Realizacija Projekta ugradnje uređaja za utvrđivanje sopstvene potrošnje (delitelji toplote, kontrolni kalorimetri) i regulaciju temperature (termoregulacioni ventili) u sopstvenim prostorijama korisnika daljinskog grejanja.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana" proizvođači opreme

2.3.2.3.

Nastavak aktivnosti po Projektu "Rehabilitacija daljinskog sistema grejanja u Srbiji, faza IV".
Realizacija Programa KfW 4 (toplovodi, podstanice i toplotni izvori):
- Kotlarnica "Jug" (kompletna rekonstrukcija, ugradnja dva nova membranska kotla od 30 MW i izmena ostale odgovarajuće opreme),
- Rekonstrukcija i izgradnja toplovoda na 27 deonica,
- SKADA (sveobuhvatni centralni sistem za nadzor i upravljanje).
Konverzija manjih kotlarnica sa lož ulja na zemni prirodni gas.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana"

2.3.2.4.

Povezivanje zgrade Univerziteta u Nišu na toplovod Gradske toplane.

Prvi kvartal 2014.

Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana", JP Direkcija za izgradnju grada, Univerzitet u Nišu

2.3.2.5.

Gašenje većih kotlarnica na fosilna goriva i povezivanje objekata na daljinski sistem grejanja.

Do trećeg kvartala 2014.

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana", Ekonomski/Pravni fakultet, Medicinski fakultet,...

2.3.2.6.

Izrada Elaborata izvodljivosti grejanja (gasifikacija ili toplifikacija) zgrade Gradske opštine Pantelej (Dom Duško Radović), Obdaništa, Mesne zajednice i zgrade Policijske stanice.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana", AD "Jugorosgas"

2.3.2.7.

Izrada Analize mogućnosti unapređenja sistema daljinskog grejanja u Nišu u okviru Projekta SD Train.

Tokom godine

Rudarsko geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana"

2.3.2.8.

Gašenje i uklanjanje kotlarnice "Čair" i priključenje korisnika na toplanu "Klinički centar Niš".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, KC Niš, JKP "Gradska toplana" Niš

2.3.2.9.

Izrada Studije izvodljivosti sistema daljinskog grejanja uvođenjem kombinovanog ciklusa (kogeneracije) na toplotnim izvorima JKP "Gradska toplana" Niš.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Gradska toplana"

2.3.2.10.

- Izgradnja sistema daljinskog grejanja na lokaciji novog naselja u ulici Somborska,
- Izgradnja sistema daljinskog grejanja na lokaciji novog naselja za socijalno stanovanje na Ledenoj steni.

Tokom godine

JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Gradska toplana", Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju

2.3.2.11.

Izgradnja po Programu izgradnje objekata toplifikacije za 2014. god.

Tokom godine

JKP "Gradska toplana", Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada

2.3.2.12.

Izrada studije izvodljivosti za Program zamene akumulacionih bojlera na električnu energiju sistemom za snabdevanje korisnika potrošnom toplom vodom putem sistema daljinskog grejanja.

Tokom godine

Grad Niš, JKP "Gradska toplana", Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, PD "Jugoistok"

2.3.2.13.

Izrada studije izvodljivosti za izgradnju distributivnog prstena na sistemu daljinskog grejanja.

Tokom godine

Grad Niš, JKP "Gradska toplana", Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada

2.3.2.14.

Izrada studije izvodljivosti za korišćenje toplotnih pumpi u procesu proizvodnje toplotne energije na toplotnim izvorima sistema daljinskog grejanja u Nišu.

Tokom godine

Grad Niš, JKP "Gradska toplana", Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.3. Razvoj elektroenergetskih kapaciteta

Osnovni cilj je povećanje kvaliteta i pouzdanosti snabdevanja eklektričnom energijom, pri čemu je od izuzetne važnosti učešće gradskih struktura u utvrđivanju prioriteta, pružanju pomoći oko bržeg i efikasnijeg rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, dobijanja potrebnih saglasnosti, odobrenja i dozvola.

2.3.3.1.

Izgradnja, rekonstrukcija i modernizacija elektroenergetskih objekata:
- Izgradnja TS 110/10 kV "Niš 6" - Ratko Pavlović, 63 MVA, (kod pumpe "Tošić" na Bul. Nemanjića),
- Investiciona izgradnja prema Planu za 2014. godinu koja se finansira delom od sredstava kupaca a delom iz sredstava PD "Jugoistok" d.o.o.

Tokom godine

PD "Jugoistok", Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada

2.3.3.2.

Uvođenje električnih brojila sa mogućnošću daljinskog očitavanja.

Tokom godine

PD "Jugoistok"

2.3.4. Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Veća upotreba obnovljivih izvora energije i povećanje efikasnosti korišćenja energije u svim sektorima potrošnje energije biće jedan od ključnih faktora održivog razvoja. Unapređenje svesti o značaju energetske efikasnosti i racionalnom odnosu prema energiji i energentima biće stalna aktivnost.

2.3.4.1.

Izrada i realizacija projekata iz oblasti energetske efikasnosti
- Ugradnja centralizovane klimatizacije u zgradi Skupštine grada,
- Konverzija kotlarnica na gas obdaništa "Bubamara" i OŠ "Dr Zoran Đinđić" u Brzom Brodu,
- Projekat priključenja Medicinske škole na daljinski sistem grejanja na toplanu KC Niš,
- Ugradnja solarnih panela na centralnoj kuhinji "Pčelica".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za obrazovanje, Ustanova "Pčelica", Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, JP "Direkcija za izgradnju grada Niša"

2.3.4.2.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć-Niš:
- Zamena fasadne stolarije centralne zgrade ZHMP,
- Rekonstrukcija sistema centralnog grejanja u ZHMP radi unapređenja energetske efikasnosti.
- Temeljna rekonstrukcija sistema grejanja i ventilacije garaže Zavoda.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Zavod za hitnu medicinsku pomoć-Niš

2.3.4.3.

Zamena fasadne stolarije na zgradi Zavoda za plućne bolesti i tuberkolozu i izrada termoizolacije zgrade.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Zavod za plućne bolesti i tuberkolozu Niš

2.3.4.4.

Izrada Studije razvoja energetike (sa mapom mogućeg iskorišćenja geotermalne, ekološke, solarne i hidro energije na teritoriji grada Niša).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.4.5.

Izrada studije izvodljivosti za izgradnju solarnog postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije na nadstrešnicama tribina gradskog stadiona.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu grada, Uprava za omladinu i sport, SC "Čair"

2.3.4.6.

Priključenje kotlarnice "Somborska" na prirodni gas.

Prvi kvartal 2014.

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Gradska toplana i AD "Jugorosgas"

2.3.4.7.

Revitalizacija postojećih i izgradnja novih malih hidroelektrana (MHE):
- izrada investiciono-tehničke dokumentacije za MHE "Banjica" na Nišavi u Sićevačkoj klisuri i izrada projektne dokumentacije;
- sanacija hidro-građevinskog dela i remont mašinske i elektro opreme MHE "Sićevo" i "Sv. Petka";
- izgradnja malih hidroelektrana na lokacijama prema Katastru malih hidroelektrana za teritoriju grada Niša.

Tokom godine

PD "Jugoistok", Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, privatni investitori

2.3.4.8.

Izrada Studije o modernizaciji i rekonstrukciji sistema javnog osvetljenja, upotrebom najnovijih tehnologija, operativnosti i upravljanja.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, ED "Jugoistok" Niš

2.3.4.9.

Priprema projektne dokumentacije za projekte:
- Rekonstrukcija sistema javnog osvetljenja grada Niša,
- Projekat energetske efikasnosti grupe javnih objekata.
Projekti se pripremaju u okviru Programa "Podrška pravnom okviru za ESCO projekte" u saradnji sa konsultantima EBRD-a, a planira se njihova realizacija putem finansiranja kroz ostvarene uštede.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, JP "Direkcija za izgradnju grada Niša", PD "Jugoistok", SC "Čair", Služba za održavanje i IKT

2.3.4.10.

Postavljanje javnog osvetljenja na objektima pod zaštitom države a koji se nalaze u krugu Vojne bolnice Niš: zgrada Odeljenja za radiologiju, zgrada Uprave VB Niš i crkva Sv. Kozma i Damjan.

 

PD "Jugoistok", JP Direkcija za izgradnju grada Niša i Vojna bolnica Niš

2.3.4.11.

Izrada sajta Odseka za energetiku, u cilju promocije i edukacije iz oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Prvi kvartal 2014.

Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet Grada Niša za energetsku efikasnost

2.3.4.12.

Otklanjanje netehničkih barijera za korišćenje obnovljivih izvora energije (brže i efikasnije rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, potrebnih saglasnosti, odobrenja i dozvola).

Tokom godine

Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Savet Grada Niša za energetsku efikasnost

2.3.4.13.

Projekti iz oblasti energetske efikasnosti u SC "ČAIR":
- Realizacija projekta ugradnje solarnih panela na nadstrešnicama tribina stadiona i bazena u Čairu,
- Projekat racionalizacije potrošnje el. energije centralizovanim kompjuterskim nadzorom i upravljanjem potrošačima u procesu pripreme vode za punjenje bazena.
- Ugradnja toplotne izolacije na objektu zatvorenih bazena,
- Projekat grejanja sanitarne i bazenske vode solarnom energijom.
- Projekat dobijanja toplotne i rashladne energije preko toplotnih pumpi.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Sportski centar "Čair", ED "Jugoistok" i investitori

2.3.4.14.

Realizacija projekta iz programa "Podrška lokanim samoupravama u Srbiji u procesu Evropskih integracija" koji se sprovodi u okviru klastera koji se bavi pitanjima lokalne energetike i energetske efikasnosti koji čine i gradovi Vekšo (Švedska), Niš, Varvarin i Kula.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj

2.3.4.15.

Aktivnosti na promociji važnosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije:
- Organizacija "Nedelje energetike" i
- Organizacija kampanje "Obavezujem se" (Engage).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.3.4.16.

Unapređenje sistema energetskog menadžmenta javnog sektora:
- Učešće zaposlenih iz odseka za energetiku na obuci za energetske menadžere,
- Izrada softvera za formiranje baze podataka o energetskoj potrošnji javnog sektora,
- Uvođenje sistema za elektronsko unošenje i obradu podataka o energetskoj potrošnji javnog sektora i
- Sprovođenje obuke korisnika sistema za elektronsko unošenje i obradu podataka o energetskoj potrošnji javnog sektora.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Gradska Uprava, Institucije grada Niša, JP-a i JKP-a

2.3.4.17.

Realizacija aktivnosti vezanih za Projekat "SCI Energy Lab" koji sprovodi "Sustainable Cities International (SCI)" Vancouver a u kome pored grada Niša učestvuju i gradovi Vankuver, Edmonton, Zagreb, Durban, Porto, Los Kabos, Brisel, Sao Hoze Doš Pinjaiš i Asvan.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj

2.3.4.18.

Sprovođenje mera i aktivnosti definisanih Akcionim planom održivog energetskog razvoja grada Niša (SEAP).

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Koordinacioni tim za sprovođenje SEAP-a, Savet grada Niša za EE, Gradska uprava, Gradske opštine, JP-a, JKP-a

2.3.4.19.

Izrada studije izvodljivosti za Projekat ugradnje solarnih panela na krovovima objekata pod ingerencijom Grada.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Služba za održavanje i IKT

2.3.4.20.

Postavljanje solarnih kolektora na objektima Ustanove dečije odmaralište "Divljana".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za obrazovanje, Ustanova dečije odmaralište "Divljana"

2.3.4.21.

Izrada Programa energetske rekonstrukcije objekata pod ingerencijom grada Niša.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Služba za održavanje i IKT, Uprava za imovinu

2.3.4.22.

Izrada studije izvodljivosti za izbor tehnologije za tretman otpada i njegovo korišćenje u energetske svrhe na regionalnoj deponiji.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Regionalna razvojna Agencija

2.4. Saobraćajna infrastruktura

Nastavak modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajne mreže doprineće ostvarivanju osnovnog cilja u ovoj oblasti, a to je funkcionalna i bezbedna saobraćajna infrastruktura.

2.4.1.

Izrada transportne studije - "Studija saobraćajnog sistema grada Niša".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Zavod za urbanizam, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, JKP "Parking servis" Niš

2.4.2.

Realizacija projekta Izmeštanja pruge Niš - Dimitrovgrad iz gradskog jezgra, deonica glavna ž. stanica Niš - Prosek, u koridor autoputa E-80:
- parcelacija radi eksproprijacije i imovinska priprema zemljišta na deonici Crveni Krst - Prosek,
- izrada projektne dokumentacije obilaznice (studija izvodljivosti sa analizom troškova i uticaja na životnu sredinu, idejni projekat i priprema tenderskih dosijea, priprema prijava projekata i projektnog zadatka za nadzor nad izvođenjem radova).

Tokom godine

Ministarstvo saobraćaja, Republička agencija za prostorno planiranje, JP "Železnice Srbije", JP Zavod za urbanizam Niš, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

2.4.3.

Koridor Xc - nastavak izgradnje deonice autoputa E-80 od Proseka do Crvene Reke kroz teritoriju grada Niša (tunel kod Bancareva).

Tokom godine

"Koridori Srbije" d.o.o.

2.4.4.

Izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica od regionalnog značaja:
- rekonstrukcija kružnog toka kod Apelacionog suda na Trgu Mije Stanimirovića,
- ulica Bubanjskih heroja sa kružnim tokom kod ulice Petra Aranđelovića,
- deo Bulevara Cara Konstantina od Zaplanjske ulice do Niške Banje.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP "Putevi Srbije", JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

2.4.5.

Izgradnja kružnih tokova:
- na bulevaru Cara Konstantina kod Brzog Broda,
- Somborski bulevar - Bulevar Medijana (imovinska priprema),
- Ispitivanje mogućnosti uvođenja novog kružnog toka na raskrsnici bulevar Dr Zorana Đinđića - ul. Radnih brigada, kod ulaza u objekat Vojne bolnice Niš (Nesmetan ulazak i izlazak vozila hitne pomoći u krug Vojne bolnice).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada, Savet za bezbednost saobraćaja

2.4.6.

Izgradnja i rekonstrukcija gradske saobraćajne mreže sa infrastrukturom u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2014. godinu:
- imovinska priprema za nastavak izgradnje saobraćajnice u nastavku Bulevara Medijana, od Somborskog bulevara do Matejevačke petlje i osvetljenje Matejevačke petlje;
- nastavak izgradnje ul. Ivana Milutinovića od Medoševačkog mosta do kružnog toka na isključnici sa auto-puta na pravcu ka KP Domu;
- imovinska priprema i izgradnja saobraćajnice od kružnog toka kod "DIS"-a do Brzog Broda;
- priprema i izgradnja ul. Sime Matavulja od Žel. do Medoševačkog mosta;
- imovinska priprema za izgradnju saobraćajnice od Bulevara Medijana (kod "Velefarma") do ul. Vojvode Mišića (kod "Niteksa");
- izgradnja i rekonstrukcija: ul. Vojvode Putnika, ul. Knjaževačke od Donje Vrežine prema istoku, Igmanske, Gabrovački put, Ljubomira Nikolića, imovinska priprema za završetak Banatske ul. u N. Banji;
- sanacija bivšeg tramvajskog mosta na Kutinskoj reci (naselje Nikola Tesla);
- izgradnja trotoara i sanacija kolovoza u Sarajevskoj ulici
- Rekonstrukcija podvožnjaka ispod pruge na ulasku u naselje "Deveti maj".

Tokom godine

Grad Niš, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JP "Putevi Srbije"

2.4.7.

Nastavak izgradnje Somborskog bulevara do bulevara Nikole Tesle.

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo odbrane, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Grad Niš

2.4.8.

Projekat "Rekonstrukcija ulica u gradu Nišu": ul. Generala Tranijea, ul. Koste Stamenkovića, Trg Pavla Stojkovića, Ul. Učitelj Tasina, Trg Kralja Aleksandra, ul. Svetozara Markovića, ul. Humska, ul. Marina Držića, ul. Pribojska, ul. Durmitorska, ul. Hajduk Veljkova i ul. Episkopska.

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Grad Niš, JP Zavod za urbanizam, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

2.4.9.

Obezbeđivanje i opremanje parking mesta za bicikle kod svih javnih institucija u gradu.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Parking servis", JP Zavod za urbanizam, JP Direkcija za izgradnju grada

2.4.10.

- Opremanje autobuskih stajališta nadstrešnicama, popravka demontiranih i održavanje postojećih.
- Isticanje reda vožnje autobusa za konkretna stajališta.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, JP Direkcija za izgradnju grada

2.4.11.

Definisanje (obeležavanje) biciklističkih staza na saobraćajnicama u užem gradskom jezgru.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

2.4.12.

Realizacija Projekta "Nicikle" - uvođenje renta bajk sistema.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada, Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj i privatni partneri

2.4.13.

Izgradnja pešačkih staza (trotoara) od Merkatora do "DIS"-a sa uređenjem autobuskih stajališta (linija 4) i postavljanjem nadstrešnica.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada

2.4.14.

Izrada urbanističkog projekta parternog parkirališta na lokaciji Obilićev venac (Marger)

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Parking servis"

2.4.15.

Javne garaže - primena optimalnih i savremenih rešenja (van centralne zone), u partnerstvu sa privatnim sektorom.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Parking servis" i privatni partneri

2.5. Infrastrukturni razvoj na seoskom području

Jedan od neophodnih preduslova za svestrani razvoj sela je i infrastrukturno opremanje i saobraćajno povezivanje, čime će se uslovi života i rada na selu približno ujednačavati kao i u gradu i zaustavljati odlazak mladih sa sela.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.5.1.

Nastavak/početak izgradnje objekata kanalizacione i vodovodne infrastrukture od kapitalnog značaja, udruživanjem sredstava fizičkih lica i Grada:
1) nastavak izgradnje fekalne kanalizacione mreže u selima Donje i Gornje Međurovo, Popovac i Gornji Komren (većim delom finansira Ministarstvo građevinarstva i urbanizma);
- izrada projektne dokumentacije i fazno rešavanje problema vodovoda i kanalizacije u selima po Programu izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području Grada Niša i seoskih naseljenih mesta Knežice, Perutina i Ćurlina opštine Doljevac za 2014. godinu;
- nastavak izgradnje vodovodne mreže - "Banja Topilo",
- monitoring vode za piće seoskih vodovoda.

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Naisus", Institut za javno zdravlje, GO i meštani

2.5.2.

Vodovodni sistem Vrelo - sanacija i rekonstrukcija postojeće primarne vodovodne mreže i pruzimanje od strane JKP "Naisus" radi održavanja mreže u Vele Polju, Paligracu i Gornjoj Trnavi.
Završetak izgradnje sekundarne vodovodne mreže u selu Gabrovac, čime se stvaraju uslovi da meštani potpišu ugovore sa JKP "Naisus" i dobiju priključak na gradsku mrežu.

Tokom godine

JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Naisus", GO Crveni Krst, GO Palilula

2.5.3.

Komunalna infrastruktura na seoskom području (vodovodna i kanalizaciona mreža):
1. izrada projektno - tehničke dokumentacije za vodosnabdevanje:
- vezni - dovodni cevovod Mramor - Lalinske Pojate,
- razvodna mreža kroz Mramor prva visinska zona sa priključcima,
- Krušce prva visinska zona,
- Hum - potrošači do kote 340 mnm (pumpna stanica, potisni cevovod, rezervoar i distributivni cevovod kroz selo),
- Brenica (pumpna stanica, potisni cevovod, rezervoar i distributivni cevovod kroz selo),
2. Izrada projektno - tehničke dokumentacije za kanalisanje: Knez Selo, Hum, Čamurlija, Prva Kutina, Jelašnica i Vlaške šume, glavni projekat Humski kolektor IV deonica.
Izrada tehničke dokumentacije se obavlja u 2 ili 3 faze, može obuhvatiti snimanje terena i kartiranje na katastarskoj podlozi sa ucrtavanjem trase za potrebe obezbeđenja lokacijske dozvole, zatim izradu glavnog projekta ili usaglašavanje glavnog projekta sa lokacijskom dozvolom.

2014 - 2016

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Naisus"

2.5.4.

Izgradnje, rekonstrukcije i održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva i mostova:
- nastavak izrade i usvajanje PDR puta Bojanine vode - Ploče,
- izgradnja mosta na Kutinskoj reci kod pogona Nišauta,
- nastavak rekostrukcije putnog pravca Gornja Studena - Bojanine vode,
- izgradnja puta od sela Cerja do Cerjanske pećine dužine 4 km (projekat prekogranične saradnje GO Pantelej sa Bugarskom opštinom Lom).

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, gradske opštine, JKP

2.5.5.

Izrada projekta sanacije klizišta Mramorsko brdo na osnovu elaborata, koji je uradio Geološki institut Srbije.

Tokom godine

Grad Niš, GO Palilula, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma

2.5.6.

Izgradnja telekomunikacione infrastrukture u ruralnim i subruralnim sredinama sa ciljem obezbeđenja univerzalnog servisa (izgradnja pristupne mreže za Gornji Matejevac i Krušce i rekonstrukcija pristupne mreže za Gornji Komren).

Tokom godine

"Telekom Srbija" a.d., Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove

2.5.7.

Poboljšanje stanja atarskih (poljskih) puteva u skladu sa Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2013. (završetak) i za 2014.godinu.
Pokretanje inicijativa za uređenje atarskih puteva za turističko-sportsko - rekreativne namene: pravac Svrljig - Pantelej - GO Crveni krst (Miljkovac - Vidrište - Topilo sa uređenjem puta duž Toponičke reke) - opština Aleksinac.

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, gradske opštine

2.5.8.

Redovno i organizovano sakupljanje otpada na seoskom području sukcesivnim uključivanjem sela i naseljenih mesta, koja nisu obuhvaćena uslugom u cilju podizanja nivoa komunalne higijene i sprečavanja stvaranja divljih deponija.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Medijana", GO, meštani sela

2.5.9.

Adaptacija, dogradnja, sanacija, rekonstrukcija i uređenje objekata od opšteg interesa na seoskom i prigradskom području (domovi kulture, zadružni domovi, škole, prostorije MK...) i njihova revitalizacija kao višenamenskih objekata, a posebno u cilju jačanja pozicije mladih na selu i njihovog aktivnog okupljanja.
Formirati bazu podataka objekata od opšteg interesa na seoskom i prigradskom području po gradskim opštinama, nakon rešavanja njihovog imovinskog statusa.

Tokom godine

Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada, gradske opštine, MK, meštani, NVO, Savet za mlade

2.5.10.

Izgradnja/rekonstrukcija mreža i trafo-stanica TS 10/0,4 kV, kako sa učešćem lokalne samouprave/potrošača, tako i bez učešća, radi poboljšanja naponskih prilika.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju, GO, PD "Jugoistok", JP Direkcija za izgradnju grada

2.6. Vodoprivreda - regulacija vodotokova

Osnovni zadatak u ovoj oblasti biće regulacija obala i korita reka i potoka na teritoriji grada u cilju ostvarivanja zaštitne funkcije (zaštita od poplava) i estetskog uređenja vodotokova.

2.6.1.

Izrada i donošenje Operativnog plana odbrane od poplava za 2014. god. na teritoriji Grada Niša za vode II reda.
Grad Niš će pristupiti izradi Opšteg plana za odbranu od poplava za vodotoke II reda u funkciji sistematskog rešavanja problema zaštite i upravljanja rizicima od štetnog dejstva voda.

Tokom godine

Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, DVP "Erozija", JVP "Srbijavode"

2.6.2.

Nastavak aktivnosti na regulaciji vodotokova i uređenju reke Nišave i Južne Morave.
Aktivnosti regulisanja i uređenja Gabrovačke reke, Toponičke reke, Humskog, Rujničkog, Suvodolskog, Matejevačkog, Breničkog potoka i Jelašničke i Kutinske reke, Kovanlučkog, Suvobanjskog i Rautovskog potoka u N. Banji realizovaće se u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2014. godinu, Programom JVP "Srbijavode" i operativnim planovima odbrane od poplava na teritoriji Grada Niša za vode II reda za 2014. godinu.

Tokom godine

Nadležna ministarstva, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JVP "Srbijavode", DVP "Erozija", GO

2.6.3.

Nastaviti aktivnosti na uređenju vodotokova i to:
- uređenja korita i obale reke Nišave od Železničkog do Medoševačkog mosta (leva obala Nišave);
- detaljno čišćenje Kutinske reke sa regulisanjem kritičnih deonica;
- održavanje postojećih i iniciranje izgradnje novih hidromeliracionih sistema na teritoriji Grada Niša.

Tokom godine

JVP "Srbijavode", DVP "Erozija", GO Niška Banja, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

2.6.4.

Izrada Katastra bujica za Nišavski okrug.

Tokom godine

DVP "Erozija", Grad Niš, nadležno ministarstvo

2.7. Zaštita životne sredine

Poboljšanje stanja u oblasti zaštite životne sredine putem realizacije razvojnih i sanacionih programa i projekata koji će eliminisati ili smanjiti uticaje koji prete ili štete životnoj sredini i prirodnim resursima i poštovanjem propisanih standarda i procedura pri realizaciji novih projekata.

2.7.1.

Implementacija Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Niš i opštine Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Aleksinac, Svrljig, Sokobanja i Ražanj;

Tokom godine

Grad Niš i opštine iz regiona, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.2.

Formiranje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Keleš - JPP";
Rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izrada planske i tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije "Keleš";
Osnivanje regionalnog preduzeća po principu javno - privatnog partnerstva

Tokom godine

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Grad Niš i opštine iz regiona, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, RRA Jug

2.7.3.

U funkciji uspostavljanja i razvoja integralnog održivog sistema upravljanja komunalnim otpadom realizovaće se sledeće aktivnosti prema Lokalnom planu upravljanja otpadom na teritoriji grada Niša za period od 2011. do 2021. god:
- sanacija, zatvaranje i rekultivacija smetlišta "Bubanj";
- otvaranje novog polja S-5 na postojećoj deponiji "Bubanj" kao privremeno rešenje do izgradnje regionalnog centra;
- utvrđivanje parametara stanja zemljišta i podzemnih voda u užoj i široj zoni uticaja deponije "Bubanj" u skladu sa Rešenjem Republičkog inspektora za zaštitu životne sredine iz aprila 2013. god.
- eksploatacije deponijskog gasa radi dobijanja energije - CDM projekat.

Tokom godine

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JKP "Mediana", italijanska kompanija "Amest"

2.7.4.

Izrada i donošenje Programa zaštite životne sredine sa lokalnim akcionim i sanacionim planovima.
Realizacija istraživačko razvojnih projekata sa eksperimentalnom primenom radi dobijanja konkretnih predloga mera za zaštitu i očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, praćenje parametara stanja životne sredine u realnom vremenu i kartografisanje grada sa tačno označenim mestima gde je ugrožena životna sedina (Projekat istraživanja primene automatskog praćenja kvaliteta vazduha putem senzora).
Nabavka mobilne merne stanice za merenje nivoa nejonizujućih zračenja na teritoriji grada Niša, angažovanje stručne organizacije koja bi vršila merenja, pratila i i objavljivala podatke i uradila kartu elektromagnetno ugroženih područja.

Tokom godine

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.5.

Sprovođenje aktivnosti po Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Niša za 2014. g. Iz ovog Fonda finansiraće se:
- programi i projekti praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji grada Niša za određene parametre;
- podsticajni i sanacioni programi i projekti;
- preventivni programi (sistematska deratizacija i dezinsekcija i dr.);
- programi zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Niša.

Tokom godine

Gradsko veće, Budžetski fonda za zaštitu životne sredine Grada Niša, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode, odeljenje u Nišu

2.7.6.

Nastaviće se monitoring vode za piće na teritoriji grada Niša (vodovodi, javne česme, izvorišta).

Tokom godine

Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Niša, Institut za javno zdravlje Niš, JKP "Naisus"

2.7.7.

Stvaraće se uslovi i stimulisati održivi saobraćaj kako bi se umanjili višestruki negativni uticaji saobraćaja u ekspanziji na životnu sredinu.
Pokrenuće se izrada Projekta zvučne zaštite (zvučne barijere) na lokacijama koje se nalaze u blizini obrazovnih i zdravstvenih ustanova na kojima je dosadašnjim merenjima ustanovljeno stalno prekoračenje dozvoljenog nivoa buke.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

2.7.8.

Nastavak zamene radioaktivnih gromobrana i aktivnosti na unapređenju protivpožarne zaštite u stambenim zgradama.
Vidljivo obeležavanju protivpožarnih puteva.

Tokom godine

Nadležne uprave, JP "Nišstan" JP Direkcija za izgradnju grada, MUP Niš, GO

2.7.9.

Nastavak istraživanja, uređenja i zaštite Cerjanske pećine.

Tokom godine

Grad Niš, ino partneri, GO Pantelej sa opštinom Lom iz Bugarske

2.7.10.

Izgradnja mini ZOO

Tokom godine

Grad Niš

2.7.11.

Promocija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine. (obrazovne aktivnosti, edukacija, štampanje propagandnog materijala i dr.).

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Institut za javno zdravlje Niš, NVO, mediji

2.8. Održavanje komunalnih objekata

Korišćenje i održavanje postojećih i izgradnja i uređenje novih komunalnih objekata za urbani izgled svih delova grada u interesu privrede i građana Niša.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

2.8.1.

Iniciranje izrade i usvajanje novih odluka (na bazi Odluke o komunalnom redu i Zakona o komunalnim delatnostima):
- sakupljanju i transportu otpada (na celoj teritoriji grada Niša),
- deponovanju otpada,
- javnoj higijeni (na celoj teritoriji grada Niša),
- dimničarskim uslugama.

Tokom godine

Skupština grada, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj, JKP "Mediana", gradske opštine

2.8.2.

Unapređenje komunalne higijene:
- čišćenje i pranje ulica trećeg stepena prioriteta, dva puta godišnje,
- akcija prikupljanja kabastog otpada putem sanduka, dva puta godišnje.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Mediana"

2.8.3.

Nastavak izgradnje neophodne komunalne infrastrukture realizacijom započetih projekata:
- završetak Reciklažnog centra i otvaranje pogona za reciklažu,
- nastavak ugradnje podzemnih kontejnera na većem broju lokacija,
- nabavka kamiona za sakupljanje i transport komunalnog otpada, cisterni i ostalih mašina i opreme,
- unifikacija posuda (tipizacija sudova za odlaganje otpada).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JKP "Mediana", Savet za upravljanje otpadom

2.8.4.

Održavanje javnih toaleta, stavljanje u funkciju onih koji ne rade i izgradnja novih na lokacijama sa velikom frekvencijom ljudi.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Mediana"

2.8.5.

Stvaranje uslova za organizaciju primarne separacije otpada (plastična ambalaža, limenke, tetrapak, karton i papir) na teritoriji GO Medijana i GO Palilula, finansira se iz IPA projekta "Waste" prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Pernik. Ovaj projekat podrazumeva osim obezbeđenja neophodnih posuda za reciklabilni materijal i edukaciju stanovništva o važnosti separacije otpada kao i permanentnu medijsku kampanju.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Mediana", GO Medijana, GO Palilula, škole, mediji

2.8.6.

Rešavanje problema životinja lutalica - izrada planske dokumentacije za izgradnju novog prihvatilišta za napuštene pse i mačke u produžetku postojećeg prihvatilišta na deponiji "Bubanj".

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP 'Medijana", JP Direkcija za izgradnju grada, strani partner, NVO

2.8.7.

Proširenje, uređenje i održavanje grobalja - statusno, urbanističko (izrada urbanističkih projekata) i komunalno uređenje grobalja na urbanom području u naseljima gradskog karaktera, koja nisu u sistemu održavanja, u skladu sa Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju (Vrežinsko groblje, groblje u Donjem Komrenu i Donjem Međurovu, Romsko groblje, groblje u Brzom Brodu).
Uređenje Starog groblja "Gorica" kao memorijalnog parka.

Tokom godine

Grad Niš,Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za građanska stanja i opšte poslove, MK, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JKP "Gorica", gradske opštine

2.8.8.

Uređenje i održavanje javnih zelenih površina:
- u zoni trgova, parkova (park u crkvi sv. Pantelejmona);
- uređenje kejskog prostora od rekreativnog parka do Brzog Broda u dužini od 1,5 km,
- park Čair: uređenje šetališta za pse i izgradnja "Japanskog vrta" u delu parka;
- estetsko uređenje i ozelenjavanje javnih gradskih prostora,
- uređenje i redovno održavanje saobraćajnih površina,
- revitalizacija divljih deponija.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Gorica", JKP "Mediana", Zavod za zaštitu spomenika kulture, GO Pantelej, GO Medijana, donatori

2.8.9.

Efikasno održavanje sistema uličnog osvetljenja i adekvatno osvetljavanje javnih površina i objekata, spomenika i autentičnih arhitektonskih, ambijentalnih i prirodnih celina i vrednosti u funkciji njihove zaštite, bezbednosti i estetskog uređenja.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Gorica"

2.8.10.

Realizacija posebnih programa i projekata na investicionoj izgradnji komunalnih objekata kao što su uvođenje zalivnih sistema na javnim zelenim površinama, bolje uređivanje blokovskog zelenila kao sastavnog dela redovnog programa, uređenje novih kružnih tokova i savremenija semaforizacija raskrsnica.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP Direkcija za izgradnju grada, JKP "Gorica"

2.8.11.

Unapređenje odnosa između korisnika i pružaoca usluga - ažuriranje baze podataka radi sveobuhvatne evidencije korisnika komunalnih, stambenih i drugih usluga i naknada u saradnji sa JKP (Objedinjena naplata, "Mediana", "Gorica", "Naisus", "Nišstan", "Gradska toplana").

Tokom godine

JKP Objedinjena naplata, JKP, GO

2.8.12.

Poboljšanje javno - komunalnog reda:
- definisanje pravaca delovanja i aktivnosti iz delokruga nadležnosti,
- striktna primena propisa tj. sankcionisanje pravnih i fizičkih lica, koji se ne ponašaju u u skladu sa Odlukom o komunalnom redu,
- podizanje nivoa svesti građana, a naročito školske populacije za poštovanje komunalnog reda.

Tokom godine

Komunalna inspekcije, Komunalna policija, nadležne uprave, JKP "Mediana", JKP "Gorica", JKP "Naisus", JKP "Parking servis", gradske opštine, škole, udruženja građana

 

III RAZVOJ EKONOMIJE I POSLOVANJA

OPŠTI CILJ: Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje, razvoj preduzetništva, povećanje zaposlenosti i jačanje konkurentnosti niške privrede; jačanje inicijativa teritorijalnog marketinga radi poboljšanja imidža grada kao privrednog centra

3.1. Preduzetništvo

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investiranje, podsticanje inovativnog i preduzetničkog ponašanja, razvoj preduzetništva kroz povećanje broja MSPP (mala i srednja preduzeća i preduzetnici) pojednostavljivanje procedure i brže dolaženje do dozvola za rad, određivanje novih lokacija radnih zona i njihovo infrastrukturno opremanje, jačanje konkurentnosti niške privrede, jačanje inicijativa teritorijalnog marketinga radi poboljšanja imidža grada kao privrednog centra, povećanje ukupne zaposlenosti, veće ulaganje u razvoj ljudskog kapitala, podsticanje regionalnog povezivanja, su neki od osnovnih ciljeva u ovoj oblasti.

3.1.1.

Nastavak razvoja, komunalnog i infrastrukturnog opremanja postojećih i novih privrednih i radnih zona: IZ Zapad - ul. Ivana Milutinovića, Malča, Gornja Vrežina, prema Matejevcu, IZ Sever (opremanje lokacije za fabriku Johnson electric i deo prema Čamurliji), IZ Istok - Centar za vinogradarstvo (pokrenut je postupak prenosa prava korišćenja - svojine sa Republike Srbije na Grad Niš).

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Grad Niš, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, RPK Niš, donatori, JP Zavod za urbanizam Niš, investitori

3.1.2.

Početak izgradnje Naučno - tehnološkog parka na Gradskom polju kao deo projekta "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru".

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, "JUP istraživanje i razvoj" d.o.o, Grad Niš, Univerzitet u Nišu, investitori

3.1.3.

Komunalno opremanje i revitalizacija infrastrukture kompleksa EI Holding Niš na osnovu Plana detaljne regulacije i preparcelacija kompleksa Elektronske industrije.

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, JP Zavod za urbanizam Niš, EI Holding, poslovno udruženje "Medianum"

3.1.4.

Početak izgradnje Kargo centra u blizini Aerodroma "Konstantin Veliki" u IZ Sever.

Tokom godine

Grad Niš, investitori

3.1.5.

Izgradnja novih fabrika (Johnson electric - proizvodnja elektromotora, Frucom Handels - hladnjača i pogon za preradu voća, izraelska kompanija MC Group).

Tokom godine

Grad Niš, investitori

3.1.6.

Korišćenje povoljnih kredita kao i bespovratnih sredstava za kupovinu opreme za pokretanje ili unapređenje sopstvenog biznisa: za preduzetnike i pravna lica, za početnike u preduzetništvu, za studente i mlade preduzetnike, izbegla, interno raseljena lica i povratnike.

Tokom godine

nadležna ministarstva, Fond za razvoj RS, Grad Niš, ENESA, HELP, NSZ, komercijalne banke

3.1.7.

Realizacija projekta "Poslovanje bez granica" - privlačenje stranih direktnih investicija sa regionom Pernik putem organizovanja investicionih forumi sa zainteresovanim ulagačima.

Tokom godine

Regionalni centar za razvoj MSPP Niš, RPK Niš, Univerzitet u Nišu

3.1.8.

Izrada planske i projektne dokumentacije za Sajmište.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

3.1.9.

Nastavak sprovođenja projekta "Drugi inkubacionog ciklusa Biznis inkubator centar Niš" i rešavanje imovinskih odnosa između Grada i MIN-a.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Inkubator centar Niš d.o.o. KLER, MSPP, MIN

3.1.10.

Nastavak izrade baze podataka investicionih potencijala Grada Niša, baza slobodnih lokacija u svojini Grada Niša, baza napuštenih postojećih objekata, baza razvojnih projekata iz domena nadležnih JKP, pogodnih za investicije privatnog sektora.
Publikovanje promotivnog materijala o investicionim potencijalima grada.

Tokom godine

KLER, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP

3.1.11.

Podrška održavanju tradicionalnog Niškog savetovanja ekonomista pod pokroviteljstvom Grada.
Sprovođenje istraživanja, analize stavova poslovne zajednice (BAS anketa), izrada programa unapređenja poslovnog ambijenta i unapređenje saradnje sa lokalnom samoupravom.

Tokom godine

Privredno ekonomski savet, Društvo ekonomista Niša (DEN), Savez ekonomista Srbije, KLER

3.1.12.

Model za finansijsku i nefinansijsku pomoć MSP sektoru i investitorima.

Tokom godine

KLER, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine; Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke

3.1.13.

Realizacija Akcionog plana Vlade RS u cilju završetka procesa privatizacije društvenih preduzeća u restrukturiranju.

30. jun

Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju, Grad Niš preduzeća u restrukturiranju

3.2. Poljoprivreda

Unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje (biljne i stočarske) kroz jačanje: tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje, individualnog poljoprivrednog proizvođača, svih oblika udruživanja, institucija i stručnjaka, kao i različitih vidova podrške, tako da ovaj sektor postane međunarodno prepoznat po izuzetnim poljoprivrednim proizvodima i prehrambenoj industriji koja spaja profitabilnost sa akcijama zaštite životne sredine i koja je sposobna da se brzo adaptira na promene zahteva tržišta.

3.2.1.

Aktivnosti na implementaciji Plana ruralnog razvoja Nišavskog okruga 2012 - 2021. god. biće u funkciji očuvanja, unapređenja i razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje, konkurentne i na domaćem i na ino tržištu. Najznačajnije akcije biće usmerene ka:
- stvaranju uslova za ukrupnjavanje zemljišnog poseda;
- specijalizaciji i regionalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji;
- razvoju i modernizaciji proizvodnih, preradnih i skladišnih kapaciteta;
- organizacionom jačanju poljoprivredne proizvodnje i proizvođača;
- razvoju i realizaciji regionalnih infrastrukturnih projekata;
- održivom upravljanju prirodnim resursima.

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, gradske opštine, gradovi i opštine Nišavskog regiona i Soko Banja

3.2.2.

Finansijska podrška merama za unapređenje i razvoj ovog sektora, ruralne ekonomije i ruralnih naselja realizovaće se preko Fonda za razvoj poljoprivrede Grada Niša. Program Fonda za 2014. god. definisaće način korišćenja sredstava, kojima će se, pre svega, subvencionisati svi vidovi primarne poljoprivredne proizvodnje i podizanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, a finansirati ili dotirati smanjenje rizika i zaštita poljoprivredne proizvodnje (protivgradna zaštita, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, prognozno izveštajna služba i uspostavljanje fitosanitarnog sistema RS, sistematska borba protiv ambrozije, borba protiv fitoplazme i uspostavljanje PCR laboratorije za kontrolu prisutnosti virusa i fitoplazme, matične službe,...)

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela i Fond za razvoj poljoprivrede, poljoprivredni proizvođači, Protivgradne službe, osiguravajuća društva, PSS, CEVIN, matične službe

3.2.3

Projekat formiranja povrtarsko-voćarsko-vinogradarskog centra, faza 1 - izrada Studije izvodljivosti i tehnička dokumentacija.
Formiranje proizvodno edukativnog vinarsko voćarskog doma korišćenjem modela javno-privatnog partnerstva u selu Kamenica, GO Pantelej.
Realizacija projekta "Vinsko selo Malča" (vinograd, vinarija za proizvodnju organskog vina sa laboratorijom, edukativnim centrom)

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, GO Pantelej, partneri u projektu (Privredna komora, udruženja, prerađivači, donatori)

3.2.4.

Uspostavljanje demo plantaža u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji i demo farmi u stočarskoj proizvodnji (ovčarstvo i kozarstvo).

Tokom godine

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela i donatori (Francuska)

3.2.5.

Osnivanje i izgradnja regionalne veletržnice na niškom aerodromu sa sortirnim i preradnim centrom i pakerajem (faza I - izrada projektne dokumentacije)

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.2.6.

Formiranje baze podataka o svim vidovima poljoprivredne proizvodnje

Tokom godine

MPVŠ, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.2.7.

Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2014. godinu.

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.2.8.

Realizacija projekata iz donacija međunarodnih organizacija:
a) "Multifarmers - IPA Adriatik CBC",
b) "Regionalni agrobiznis centar za skladištenje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda/ Zelena zona, za međuopštinska područja gradova Niša i Leskovca i opština Merošina, Doljevac i Gadžin Han;
c) "Jačanje kapaciteta proizvođača i prerađivača mleka - Eko milk";
d) "Podrška razvoju voća i bobičastog voća na jugu Srbije".

Tokom godine

Grad Niš, partneri na projektima, USAID, opština Tran, Republika Bugarska, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Klaster sireva Jug, Danska,

3.2.9.

Realizacija druge faze Projekta "Uspostavljanje karantina za smeštaj životinja u unutrašnjem prometu" (završni radovi na objektu).

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.2.10.

Započeće aktivnosti za izradu studije i glavnog projekta navodnjavanja i odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta za Niš, Merošinu, Doljevac i Aleksinac.
Nastavak realizacije pilot projekta navodnjavanja i odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta (faza 1 - istražne radnje i bušotine).

2013-2015

Nadležno ministarstvo, Grad Niš, opštine Merošina, Doljevac, Aleksinac

3.2.11.

Priprema projekta formiranja grupacije MSP iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije i unapređenje saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima radi uključivanja u lanac nabavke.

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Služba za poslove Gradonačelnika - KLER, USAID, SLD Program

3.2.12.

Formiranje Regionalnog centra za ruralni razvoj i inovacije

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.2.13.

Subvencije za sadnju autohtonih šumskih vrsta drveća i rastinja (naročito divljih voćaka i lekovitog bilja) kao i autohtonih starih sorti voća u zaštićenim i pejzažno očuvanim područjima.

Tokom godine

Zavod za zaštitu prirode, JP Srbijašume ŠG Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.3. Trgovina i snabdevanje

Stabilno i redovno snabdevanje robama i uslugama, ravnomerna pokrivenost teritorije grada prodajnim objektima različite površine i namene, stalno unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane i zaštita osnovnih prava i interesa potrošača su osnovni ciljevi u ovoj oblasti.

3.3.1.

Informisanje i edukacija proizvođača, trgovaca i potrošača sa odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakona o zaštiti potrošača.

Tokom godine

Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača, Centar za zaštitu potrošača Forum - Niš, proizvođači, trgovci i građani kao potrošači

3.3.2.

Priprema i izgradnja mega marketa kompanije "LIDL" u Nišu.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i kompanija "LIDL"

3.3.3.

- Uređenje i rekonstrukcija postojećih pijaca (Krive Livade, Durlan-letnja pijaca, Bubanj),
- Izgradnja pijaca na novim lokacijama (Ledena Stena, Novo Selo, Mramor),
- Definisanje lokacije i izrada planske dokumentacije za Veletržnicu,
- Definisanje lokacija, izgradnja i opremanje mini pijaca u saradnji sa Gradskim opštinama na svojim teritorijama, površine od 100 do 200 m2,
- Projekat "Rekonstrukcija pijačnog osvetljenja": pijaca "Tvrđava", pijaca "Bubanj", kvantaška pijaca "Medijana" i pijaca "OTC".
- Priprema plansko projektne dokumentacije i određivanje lokacije za stočnu pijacu.

Tokom godine

Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Tržnica"

3.3.4.

Realizacija Programa gradskih robnih rezervi ostvarivaće se u skladu sa Srednjoročnim i godišnjim Programom robnih rezervi.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

3.4. Saobraćaj i veze

Optimalni nivo funkcionisanja saobraćajnog i transportnog sistema grada ostvarivaće se kroz kvalitetnije pružanje saobraćajnih, telekomunikacionih i poštanskih usluga u cilju smanjenja saobraćajnog zagušenja i rasterećenja mirujućeg saobraćaja.

3.4.1.

- Istraživanje o karakteristikama kretanja, kvalitetu usluge, mreži linija i tarifnom sistemu u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji grada Niša.
- Sprovođenje procedure JPP i izrada Projekta javno-privatnog partnerstva u cilju sprovođenja odluke SG o postupku poveravanja obavljanja gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Niša.
- Sprovođenje Javnog oglasa za izbor prevoznika za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju u Nišu, za period od 2014. do 2019. god.,
- Realizacija integrisanog sistema u javnom prevozu putnika.

Prvi kvartal 2014. g.

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj; JKP Direkcija za javni prevoz Niša; prevoznici i organizacije invalida.

3.4.2.

- Kompletna automatizacija sistema za praćenje vozila i povećanje pouzdanosti rada GPS uređaja u vozilima javnog gradskog prevoza,
- Postavljanje informacionih tabli sa izmenljivim sadržajem o dolascima autobusa na određenom broju frekventnih autobuskih stajališta (čvorne tačke).
- Pružanje mogućnosti praćenja vozila na mreži autobuskih linija za korisnike koji imaju mogućnost pristupa internetu i mobilnim telefonima.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj; JKP Direkcija za javni prevoz grada; Saobraćajna policija i organizacije invalida.

3.4.3.

Uvođenje sistema centralizovanog upravljanja saobraćajem.

Tokom godine

Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj; JP Direkcija za izgradnju grada.

3.4.4.

Izrada i realizacija Strategije bezbednosti saobraćaja grada Niša.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet za bezbednost saobraćaja, JP Direkcija za izgradnju grada, SUP Niš.

3.4.5.

Realizacija projekta video nadzora na određenim raskrsnicama i saobraćajnicama.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet za bezbednost saobraćaja, Služba za održavanje i IKT, JP Direkcija za izgradnju grada, SUP Niš.

3.4.6.

Realizacija projekata zaštite dece u zonama škola.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet za bezbednost saobraćaja, JP Direkcija za izgradnju grada, SUP Niš.

3.4.7.

Razvojna opredeljenja i prioriteti u investiranju u vazdušnom saobraćaju
- Realizacija projekta "Rekonstrukcija i dogradnja Aerodroma Niš",
- Izgradnja Kargo-logističkog centra koji je namenjen za skladištenje, distribuciju i rekonsolidaciju robe u intermodalnom transportu (drumski, železnički i vazdušni saobraćaj),
- Unapređenje vazdušnog saobraćaja kroz povećanje broja letova, broja putnika i interesovanja avio-kompanija za korišćenje usluga Aerodroma "Konstantin Veliki",
- Izrada planske dokumentacije za pristupni put za aerodrom.
- Aktivnosti za nabavku vazduhoplovne opreme (vozilo za odleđivanje, specijalni traktor sa priključnom opremom za letnje i zimsko održavanje površina, vozila za transport prtljaga, putničke stepenice, elektroagregat),
- Izrada parkinga za vozila pod nadzorom u okviru aerodroma,
- Izrada Projekta rehabilitacije postojeće poletno-sletne staze,
- Izrada nove rulne staze sa potrebnim spojnicama.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JP "Aerodrom Niš", investitori, JP Zavod za urbanizam

3.4.8.

Realizacija projekata na Aerodromu Niš:
- Izgradnja tornja aerodromske kontrole letenja,
- Ugradnja navigacionog sistema za precizni instrumentalni prilaz (ILS CAT I).

Tokom godine

Ministarstvo saobraćaja i SMATSA-d.o.o. Beograd (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) i JP "Aerodrom Niš".

3.4.9.

Optimalna organizacija i funkcionisanje taksi prevoza sa definisanjem taksi-stajališta.

Tokom godine

Uprava za kom. delatnosti, energetiku i saobraćaj; udruženja taksi vozača.

3.4.10.

Izrada Studije stacionarnog saobraćaja u Nišu.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, JKP "Parking servis".

3.4.11.

Nabavka softvera za formiranje Katastra saobraćajne signalizacije u gradu.

Tokom godine

Uprava z a komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Savet za bezbednost saobraćaja, Služba za održavanje i IKT, JP Direkcija za izgradnju grada.

3.4.12.

RJ Poštanskog saobraćaja Niš:
- Završetak procesa automatizacije procesa prerade pošiljaka u poštanskom centru Niš.
- Adaptacija i rekonstrukcija šalter i dostavne sale Pošte 18103 Niš u Ul. Knjaževačka 103.
- Adaptacija dela poslovnog prostora na lokaciji "Autogaraža" (Trošarina).

Tokom godine

JP PTT saobraćaja "Srbija", RJ poštanskog saobraćaja Niš, Uprava za planiranje i izgradnju.

3.4.13.

Učešće u okviru svih značajnih projekata Grada Niša (saobraćajnice i biznis zone). Nastavak modernizacije postojeće kablovske i optičke infrastrukture. Za realizaciju širokopojasnih servisa velikih protoka radi se montaža mini IPAN i IPAN, kao i optička pristupna mreža GPON.

Tokom godine

"Telekom Srbija" a.d.

3.4.14.

- Definisanje uslova za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije i antenskih postrojenja.
- Definisanje uslova za postavljanje mreže kablovske televizije.

Prvi kvartal 2014.

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

3.4.15.

Realizacija Programa korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Niša nezavršenih u 2013. i planiranih za 2014. (uvođenje video nadzora, organizovanje promocija, edukacija i kampanja, povećanje nivoa bezbednosti u zonama škola, izrada projekata saobraćajne signalizacije i usklađivanje svetlosne signalizacije sa potrebama u saobraćaju).

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za obrazovanje, Uprava saobraćajne policije SUP-a, JP Direkcija za izgradnju grada, Savet za bezbednost saobraćaja, organizacije invalida i JP "Parking servis".

3.5. Turizam i ugostiteljstvo

Osnovni zadatak u ovoj oblasti biće povećanje turističkog prometa uz bolje iskorišćavanje postojećih kapaciteta i poboljšanje kvaliteta i sadržaja turističke ponude i marketinga i investiranje u turističku, putnu i komunalnu infrastrukturu kojim bi se stvorili uslovi da atraktivni prirodni resursi i kulturno-istorijska baština budu stavljeni u turističku funkciju sve u cilju ostvarivanja vizije razvoja turizma definisane Strategijom razvoja turizma Grada Niša za period 2011-2016.

3.5.1.

Promocija i prezentacija turističke ponude i potencijala grada, organizacija turističko-kulturnih manifestacija koje su u funkciji obogaćivanja turističke ponude grada i izrada projekata i učešće u projektima u oblasti turizma.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Niš (TON), GO, Regionalna privredna komora Niš, NKC i druge institucije i organizacije

3.5.2.

Promocija i ulaganja u atraktivne turističke objekte i sadržaje i aktivan marketinški pristup njihovoj promociji: Čegar, Cerjanska pećina, Kamenički vis, Gradac, Višegrad stena, Vinik, Bojanine vode, "Banja Topilo", Medijana, Ćele Kula, Bubanj, Tvrđava, spa centar, ekstremni sportovi, verski turizam, eko i etno turizam, lovni turizam.

Tokom godine

GO, TON, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, JKP "Gorica", Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Zavod za zaštitu prirode, Institut Niška Banja, NVO, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, KLER.

3.5.3.

Brendiranje Niša - izgradnja destinacijskog identiteta i razvijanje vrednosti destinacijskog brenda.

Tokom godine

TON, Kancelarija za LER, turističke agencije i preduzeća

3.5.4.

Turističko rekreativni kompleks Bojanine vode Donošenje PDR pristupnog puta Ploče - Bojanine vode.

Prva polovina godine

GO Niška Banja, Uprava za planiranje i izgradnju, JP Zavod za urbanizam Niš

3.5.5.

Realizacija projekata kojima se poboljšava turistička ponuda Niške Banje:
- projekat "Ada Ženeva" u Niškoj Banji - nastavak aktivnosti (pripremne aktivnosti za uređenje plaže - kupališta);
- rekonstrukcija platoa kod fontane u sklopu nastavka uređenja centralnog banjskog parka;
- rekonstrukcija staze zdravlja;
- rekonstrukcija i prenamena zgrade strelišta i stavljanje u turističku funkciju;
- pokretanje inicijative i izrada PDR seoskog turističkog centra (etno-selo u Koritniku).

Tokom godine

GO Niška Banja, nadležne uprave, JP Zavod za urbanizam

3.5.6.

"Banja Topilo" - turistički kompleks "Ajca", nastavak aktivnosti na urbanističko-planskom i komunalnom uređenju.

Tokom godine

GO Crveni Krst, Uprava za planiranje i izgradnju, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, JP Direkcija za izgradnju grada, JP Zavod za urbanizam Niš

3.5.7.

Pripremne aktivnosti usmerene ka daljem razvoju izletničkog, lovnog i seoskog turizma na teritoriji GO Crveni Krst (uređenje izletišta Humska čuka i Leskovik; sanacija vodenica; trasiranje i uređenje pešačkih i trim staza i terena za paraglajding).

Tokom godine

GO Crveni Krst u saradnji sa nadležnim upravama i institucijama

3.5.8.

- Pokretanje inicijative za formiranje turističkog info centra gradske opštine Pantelej;
- izgradnja tutističke infrastrukture i uređenje izletišta na teritoriji GO Pantelej;
- pokretanje inicijative za razvoj vinskog turizma (Vinsko selo Malča);
- nastavak speleoloških istraživanja Cerjanske pećine i promovisanje pećine kao specifične i posebne turističke atrakcije.

Tokom godine

GO Pantelej, nadležne uprave i institucije

3.5.9.

Kategorizacija smeštajnih kapaciteta.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

3.5.10.

Realizacija projekata razvoja seoskog turizma u skladu sa Planom ruralnog razvoja Nišavskog okruga 2012-2021

Tokom godine

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela

3.5.11.

Izrada plana preuređenja, modela upravljanja i turističke valorizacije Tvrđave.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš,

3.5.12.

Realizacija projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom "Menadžment turističkih destinacija Sofija - Niš" (MOTODESTIN)

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, TON,

3.5.13.

Pripremne aktivnosti za formiranje turističkog klastera

Tokom godine

RPK Niš, RRA JUG, TON, hotelijeri, turoperateri, agencije, NVO sektor

3.6. Stambena izgradnja i poslovni prostor

Zadovoljavanje stambenih potreba građana, posebno socijalno ranjivih kategorija stanovništva, uspostavljanje i regulisanje tržišta rentiranog stanovanja, održavanje postojećeg stambenog i poslovnog prostora uz unapređenje kvaliteta i nivoa stanovanja po standardima humanog stanovanja.

Akcije

Rok

Nosilac aktivnosti

3.6.1.

Obezbeđivanje i infrastrukturno opremanje novih lokacija za individualnu i kolektivnu stambenu izgradnju po Programu uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2014. godinu.

Tokom godine

JP Direkcija za izgradnju grada Niša

3.6.2.

Počeće izgradnja multifunkcionalnog kompleksa na prostoru bivše kasarne "Bubanjski heroji" (21% stanova biće namenjeno Vojsci Srbije).

Tokom godine

Grad Niš, investitor Clean Earth Capital

3.6.3.

Izgradnja novih stanova iz Programa socijalnog stanovanja:
- početak izgradnje na novim objektima - lamela L5 i L6 na lokaciji Majakovski, neto stambene površine 4090 m2,
- nastavak fazne izgradnje stambenog objekta u ul. Petra Ranđelovića u skladu sa novim ugovorom, kojim će se pored ostalog regulisati i način finansiranja izgradnje 237 stanova,
- izgradnja stanova u naselju Branko Bjegović u ul. Inžinjera Birviše (uz uslov obezbeđenja sredstava iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope i procenu isplativosti projekta).
Uspostavljanje i regulisanje javnog rentalnog stanovanja (787 m2 na lokaciji Majakovski iz sredstava RS i Grada Niša).

Tokom godine

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Republička agencija za stanovanje (RAS), Grad Niš, JP "Gradska stambena agencija" Niš (JP GSA Niš)

3.6.4.

Prenos prava trajnog korišćenja stanova uz naknadu od JP "Gradska stambena agencija" na Grad Niš na lokaciji u ulici Majakovskog.

2014 - 2016

Grad Niš, JP "Gradska stambena agencija"

3.6.5.

Prenos prava korišćenja na poslovnom prostoru uz naknadu između Grada Niša i Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih.

2014 - 2016

Grad Niš, Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih

3.6.6.

Održavanje postojećeg stambenog i poslovnog prostora:
- kapitalno održavanje stambenih zgrada (remont i rekonstrukcija liftova, sanacija ravnih krovova i fasada, ...)
- tekuće održavanje stambenih zgrada i hitne intervencije,
- tekuće i investiciono održavanje poslovnog prostora na teritoriji grada i seoskom području, koji se koristi kao službeni prostor.

Tokom godine

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, JP Direkcija za izgradnju grada, JP "Nišstan", skupštine stanara

3.6.7.

Raspolaganje i upravljanje poslovnim prostorom Grada, prema planu aktivnosti Uprave za imovinu i inspekcijske poslove:
- davanje u zakup,
- kontrola korišćenja i plaćanja zakupa, kao i plaćanja komunalnih troškova prema javnim i komunalnim preduzećima,
- sanacija i rekonstrukcija,
- vraćanje nacionalizovanog poslovnog prostora ranijim vlasnicima odnosno njihovim pravnim sledbenicima.

Tokom godine

Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Služba Grada za održavanje, JP Direkcija za izgradnju grada

3.7. Zapošljavanje

Unapređenje klime za otpočinjanje poslova, otvaranje novih i razvoj postojećih malih i srednjih preduzeća i stimulativne mere za zapošljavanje pojedinih kategorija nezaposlenih lica (žena, mladih, invalida, starijih lica, ugroženih i marginalnih grupa), širenje prakse fleksibilnih oblika zapošljavanja su osnovni ciljevi razvoja u ovoj oblasti.

3.7.1.

Realizacija aktivnih mera zapošljavanja: samozapošljavanje i novo zapošljavanje, obuka za aktivno traženje posla, edukacije u poslovnim centrima, stručno osposobljavanje lica bez radnog iskustva itd.

Tokom godine

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Niš, nezaposleni sa evidencije, poslodavci

3.7.2.

Realizacija Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja mladih partnerskim programom Skupštine grada Niša i NSZ.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, NSZ filijala Niš, nezaposleni i poslodavci

3.7.3.

Stručno osposobljavanje i prekvalifikacija nezaposlenih i tehnološkog viška radnika za ponovno zaposlenje u skladu sa potrebama preduzetnika i početnička pomoć u zasnivanju posla.

Tokom godine

Nacionalna služba za zapošljavanje, Zanatska komora Niš, nezaposleni i poslodavci

3.7.4.

Program podsticanja zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija (invalidi, samohrani roditelji, Romi).

Tokom godine

"Narodni univerzitet" Niš i partneri

3.7.5.

Realizacija projekata javnih radova i zapošljavanje radnika na određeno vreme: 3-6 meseci.

Tokom godine

Grad Niš, NSZ, JP i JKP preduzeća

3.7.6.

Realizacija Akcionog plana zapošljavanja Grada Niša za 2014. godinu.

Tokom godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Savet za zapošljavanje, NSZ,

3.7.7.

Realizacija projekata pomoći u otpočinjanju posla.

Tokom godine

Uprava za dečju, socijalnu i prim. zdrav. zaštitu DIN "Phillip Morris International", NVO, ENECA, nezaposleni

3.7.8.

Zapošljavanje u novoizgrađenim fabrikama ("Johnson Electric", "Frucom", izraelska kompanija MC Group).

Tokom godine

Kompanije, "Frucom", "Johnson Electric" NSZ, nezaposleni

 

IV DRUŠTVENI RAZVOJ

Stvoriti podsticajnu i bezbednu društvenu sredinu u kojoj će svi građani moći da iskažu i da zadovolje svoje potrebe za pripadanjem i identitetom, druženjem i ličnim razvojem

4.1. Zdravstvo

Briga o zdravlju građana Niša, posebno ranjivih populacionih grupa (deca i majke, stare osobe, siromašni, izbegli i raseljeni, manjinske grupe) jer je ulaganje u zdravlje najbolja investicija u ekonomski održivi razvoj.

4.1.1.

Izrada i usvajanje Strategije javnog zdravlja Grada Niša sa Akcionim planom

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Savet za zdravlje grada Niša, Institut za javno zdravlje Niš, ustanove

4.1.2.

U funkciji kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga, na svim nivoima zdravstvene zaštite realizovaće se sledeće aktivnosti:
- izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih ili započetih objekata (sanacija centralnog objekta i zdravstvenih stanica i ambulanti Doma zdravlja, nadgradnja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata; zamena prozorske stolarije i izolacija zgrade sa obnovom fasade Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, sanacija, tj. postavljanje krova na zgradi Klinike za stomatologiju);
- nabavka nove savremene opreme ili popravka postojeće medicinske i nemedicinske opreme;
- edukaciji kadrova i osoblja.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ustanove

4.1.3.

Dom zdravlja Niš će nastaviti aktivnosti vezane za:
- formiranje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje Niš;
- rad Centra za skrining, jedinstvenog, specijalizovanog centra za prevenciju i rano otkrivanje malignih i drugih masovnih hroničnih nezaraznih oboljenja;
- realizaciju započetih i novih projekata promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Institut za javno zdravlje Niš, Dom zdravlja Niš

4.1.4.

Završetak projekta "Medikoterapija Čair".

Tokom godine

Grad Niš, KfW, nadležna uprava, Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja Niš

4.1.5.

Apoteke "Niš" će nastaviti da rade na podizanju kvaliteta farmaceutske zdravstvene usluge čineći je dostupnom većem broju korisnika i održavati kontinuitet u snabdevanju stanovništva lekovima, medicinskim sredstvima i drugim proizvodima bezbednog kvaliteta.
Rekonstrukcija postojećih apoteka po programu ustanove.

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Apoteke "Niš"

4.1.6.

Rešavanje imovinsko pravnog statusa dispanzera i ambulanti Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika i unapređenje rada dispanzera "Elektronske industrije" koji pruža zdravstvenu zaštitu invalidima i licima sa posebnim potrebama.

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

4.1.7.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć realizovaće sledeće aktivnosti:
- renoviranje fasade centralne zgrade, garaže i portirnice;
- otvaranje dve nove podstanice na teritoriji GO Pantelej i GO Palilula;
- osnivanje stručno-metodološko-edukativnog centra ZZHMP (saglasnost SG i Ministarstva zdravlja)

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Skupština Grada Niša, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Zavod za hitnu medicinsku pomoć,

4. 1. 8.

Adekvatno rešavanje transporta i skladištenja medicinskog otpada

Tokom godine

Dom zdravlja i ustanove zdravstva

4.1.9.

Izgradnja zgrade novog KC i rekonstrukcija postojećih zgrada Kliničkog centra Niš.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja KC Niš, EBRD i Grad Niš

4.1.10.

Otvaranje novih organizacionih formi u KC Niš (Urgentni centar, Klinika za kardiohirurgiju, DNK laboratorija u okviru Instituta za sudsku medicinu)

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, KC Niš

4.1.11.

Investicioni radovi na objektima Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica" (trajno rešenje problema otpadnih voda) i Instituta za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja".

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja RS, Specijalna bolnica G. Toponica, Institut Niška Banja

4.1.12.

Unapređenje civilno - vojne saradnje u zdravstvenom zbrinjavanju stanovništva

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane, civilne ustanove i Vojna bolnica

4.1.13.

Pokretanje inicijative i preduzimanje pravnih radnji za otvaranje opšte bolnice, tj. sekundarne zdravstvene zaštite.
Realizacija programa palijativnog zbrinjavanja u skladu sa pozitivnim propisima.

Tokom godine

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane Grad Niš, Institut za javno zdravlje i ustanove

4.1.14.

Sve zdravstvene ustanove uvešće zaštitnika prava osiguranika, u skladu sa Pravilnikom o zaštiti prava osiguranika.

Početkom godine

Ministarstvo zdravlja, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ustanove

4.1.15.

Prevencija bolesti zavisnosti, pre svega kod mladih i promocija zdravih načina života.

Tokom godine

Uprava za obrazovanje, Uprava za omladinu i sport, Klinika za zaštitu mentalnog zdravlja, Institut za javno zdravlje, ustanove, Crveni krst, NVO

4.2. Društvena briga o deci

Briga za pravilan razvoj dece i mladih i uspostavljanje sistema sveobuhvatne zaštite od svih rizika, pre svega od rizika socijalne isključenosti, nejednakosti, siromaštva i dr. kako bi Niš bio grad po meri dece.

4.2.1

Realizacija mera i akcija u oblasti zdravlja, obrazovanja, zaštite dece ometene u razvoju, bez roditeljskog staranja, izložene zlostavljanju, iskorišćavanju, zanemarivanju ili nasilju i za smanjenje siromaštva predviđenih Lokalnim planom akcije za decu grada Niša (LPA) "Niš po meri dece".

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za obrazovanje, NVO

4.2.2.

Nastaviće se izrada Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Niša i započeti njegova implementacija.

Tokom godine

Ministarstvo omladine i sporta, Grad Niš, Uprava za omladinu i sport, GIZ (nemačka organizacija za međunarodnu saradnju), Kancelarija za mlade

4.2.3

Sistem podrške porodici kroz:
- kvalitetno osmišljen savetodavni rad;
- stvaranje uslova za dodatnu finansijsku podršku porodicama koje su pogođene siromaštvom, invaliditetom deteta, kod mnogočlanih porodica i porodica gde oba roditelja ne rade ili jednoroditeljskih porodica;
- razvoj programa prevencije maloletničke delikvencije, prevencije bolesti zavisnosti.

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za obrazovanje, Uprava za omladinu i sport, ustanove i NVO

4.2.4.

Razvijaće se postojeće usluge i uvoditi nove usluge za decu i mlade (prihvatilište za decu sa problemima u ponašanju, svratište za decu ulice, klubovi za decu i omladinu, dnevni boravak za decu iz disfunkcionalnih i osiromašenih porodica, rezidencijalni smeštaj privremenog karaktera za decu ometenu u razvoju, predah roditeljstvo, regionalni centar za porodični smeštaj i sl.).
Uspostavljanje efikasne, operativne međusektorske saradnje svih aktera na lokalnom nivou u cilju efikasnijeg pružanja usluga zaštite dece od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja.

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Uprava za obrazovanje, Uprava za omladinu i sport, ustanove, NVO, Multisektorski savet grada Niša

4.2.5.

Kapaciteti predškolske ustanove "Pčelica" biće povećani realizacijom sledećih investicija:
- priprema i izgradnja vrtića u Novom Selu, Trupalu, između Medoševca i Popovca, Pasi Poljani, u naselju Ledena Stena, u Ulici Pariske komune, Somborskoj ulici i otvaranje vrtića u Brzom Brodu;
- renoviranje dečijih vrtića "Plavi čuperak", "Neven", "Leptirić" i "Maslačak"

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Uprava za obrazovanje, ustanova "Pčelica"

4.2.6.

Dečija ustanova "Pčelica":
- obezbediće nove radne prostore u gradu za boravak dece najstarijeg, predškolskog, uzrasta i realizaciju pripremnog predškolskog programa;
- organizovaće rad Službe za čuvanje dece na sat, odnosno više sati, celodnevni rad subotom i nedeljom, petodnevni boravak dece od ponedeljka do petka i sl. u jednom ili u dva vrtića.

Tokom godine

Uprava za obrazovanje, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ustanova "Pčelica"

4.2.7.

Ustanova Dečiji centar Niš radiće na:
- omasovljavanju polaznika;
- uvođenju novih sekcija i programa na osnovu interesovanja dece;
- osnivanju isturenih odeljenja;
- opremanju savremenim nastavnim sredstvima.
Radovi na kapitalnom održavanju obuhvatiće rekonstrukciju krova, fasade zgrade i sl. i izgradnju sale za održavanje programa sa 150 do 200 sedišta.
Izvršiće se nabavka jednog automobila

Tokom godine

Uprava za obrazovanje, ustanova Dečiji centar Niš

4.2.8.

Pripremne aktivnosti za izgradnju sportske hale ustanove dečijeg odmarališta "Divljana".

Tokom godine

Uprava za obrazovanje, ustanova Divljana

4.2.9.

Izgradnja i opremanje dečijih igrališta u parkovima i stambenim blokovima, prigradskim naseljima i selima.

Tokom godine

Uprava za omladinu i sport,

4.2.10.

Podrška razvoju aktivizma, volonterizma i solidarnosti mladih kroz podršku različitim oblicima organizovanja mladih (kancelarije, klubovi, udruženja, ...) i njihovim projektima i inicijativama.

Tokom godine

Kancelarije za mlade Grada i GO

4.3. Socijalna zaštita

Ciljevi socijalne zaštite su efikasni materijalni transferi i razvijena mreža institucija i socijalnih usluga koje mogu da otklone ili ublaže osnovne rizike kojima su građani, posebno marginalizovane grupe, izloženi u aktuelnim uslovima i pruže im neophodnu socijalnu sigurnost.

4.3.1.

Aktivne mere socijalne zaštite radi poboljšanja socijalnog statusa građana (ličnog, porodičnog i opštedruštvenog) u skladu sa nacionalnim i lokalnim propisima.

Tokom godine

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Centar za socijalni rad "Sveti Sava", GO

4.3.2.

Razvijaće se i unapređivati:
- raznovrsne i dostupne usluge lokalne zajednice u skladu sa identifikovanim potrebama i najboljim interesom korisnika uz kontinuirano poboljšanje kvaliteta pruženih usluga i poštovanje minimalnih standarda;
- uslovi za uvođenje novih i razvoj postojećih programa socijalne zaštite (Hraniteljstvo po meri dece i specijalizovano hraniteljstvo; Sigurna kuća; Kuća na pola puta; Dnevni boravak za mlade, Servis personalnih asistenata (SPAN), Narodna kuhinja i dr.);
- "Integrisani servis usluga za stara i invalidna lica", Pomoć u kući starim licima; personalni servis;
- uslovi za uključivanje različitih aktera u pružanju usluga.

Tokom godine

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu,
Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke, Centar za socijalni rad, ustanove, Crveni krst, NVO

4.3.3.

Dom za decu i omladinu "Duško Radović" će:
A) nastaviti realizaciju usluga:
- domski smeštaj deci bez roditeljskog staranja i deci sa poremećajem u ponašanju;
- prihvatilište sa Prihvatnom stanicom za decu koja su u stanju urgentnog zbrinjavanja (decu sa ulice i decu sa poremećajem u ponašanju) i
- "Male domske zajednice" za decu sa težim i teškim smetnjama u razvoju.
B) Započeti realizaciju nove, inovativne usluge putem trogodišnjeg pilot projekta "Porodični saradnik".

Tokom godine

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Republički zavod za socijalnu zaštitu, UNICEF, Fondacija "Novak Đoković", Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Dom "Duško Radović", partneri iz regiona i donatori

4.3.4.

Završetak izgradnje objekta i otvaranje dnevnog boravka za dementne osobe u Gerontološkom centru Niš;
Povećanje obima i dostupnosti otvorenih oblika zaštite starih (dnevni boravak, klubovi, ishrana i dr. servisi) u Domu i na drugim lokacijama u gradu.

Tokom godine

Grad Niš, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Gerontološki centar Niš, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD

4.3.5.

Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju "Mara" iniciraće stvaranje uslova (proširenje poslovnog prostora, opremanje i sl.) za uvođenje novih usluga:
- produženog boravka, vikend boravka i predah od roditeljstva;
- inkluzivnog vrtića (inkluzivne grupe sastavljene od zdrave dece i dece sa smetnjama u razvoju)

Tokom godine

Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ustanova "Mara"

4.3.6.

Izrada Lokalnog akcionog plana za rešavanje pitanja izbeglih i raseljenih lica za period 2013-2017. na teritoriji grada Niša

Tokom godine

Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Savet za migracije Grada Niša, Komesarijat za izbegla i raseljena lica i migracije RS

4.3.7.

Rešavanje egzistencijalnog pitanja građana pogođenih elementarnom nepogodom - klizištem u selu Mramor i stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih grupa iz programa socijalnog stanovanja.

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, nadležne uprave, JP GSA

4.3.8.

Prevencija društveno neprihvatljivih oblika ponašanja (agresivnost, vršnjačko nasilje, međugeneracijska netrpeljivost, skitnja, mobing, trgovina ljudima i dr. oblici kriminala, korupcija...).

Tokom godine

Nadležne uprave, ustanove, državni organi, NVO

4.3.9.

Proširenje aktivnosti i jačanje kapaciteta Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Tokom godine

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Centar za socijalni rad "Sveti Sava", NVO

4.3.10.

Realizacija projekta "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovaniih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji"

maj 2013. do decembra 2016.

Help, donacija Nemačke Vlade i ciljni gradovi i opštine Pirot, Niš i Smederevo

4.4. Obrazovanje i vaspitanje i naučno-istraživački rad

Održivi razvoj društva podrazumeva, pored ostalog, unapređenje sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno moderno obrazovanje i neprekidno usavršavanje koje će moći da bude oslonac buduće efikasne i konkurentne privrede zasnovane na znanju.

Osnovni ciljevi u ovoj oblasti su: promena planova i programa rada u školama i na fakultetima, uvođenje novih obrazovnih profila u skladu sa potrebama ekonomskog razvoja, dalje usklađivanje visokog obrazovanja sa zahtevima Bolonjske deklaracije, organizovano istraživanje, uspostavljanje veza između nauke, privrede i preduzetnika koje će biti sistemske i zasnovane na tržištu, stvaranje mnogo većeg broja istraživačko razvojnih funkcionalnih jedinica u privredi, osnivanje naučno-tehnološkog parka i razvojno-inovativnih centara.

4.4.1.

Investiciono-tehničko održavanje i sanacija objekata prema Programu kapitalnog investiranja u nefinansijsku imovinu za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja za 2014. godinu.

Tokom godine

Uprava za obrazovanje, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

4.4.2.

Dogradnja OŠ "Miroslav Antić"- izgradnja kabineta za hemiju, biologiju, tehničko i muzičko obrazovanje i školske sportske sale.

Rekonstrukcija i dogradnja OŠ "Branko Miljković"

Tokom godine,

Jun 2014. godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Evropska investiciona banka, Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, JP Direkcija za izgradnju grada Niša

4.4.3.

Stručno usavršavanje prosvetnih radnika, edukacija zdravstvenih radnika i farmaceuta i aktivnosti na edukaciji ljudi "u trećem dobu".

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Uprava za obrazovanje, SDC, GIZ, institucije, "Pokret treće doba"

4.4.4.

Jačanje kapaciteta Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Reg. centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Grad Niš, strani donatori

4.4.5.

Opremanje dograđenog prostora iznad Centralne kuhinje Studentskog centra Niš.

Tokom godine

Studentski centar Niš

4.4.6.

Izrada projekta i obezbeđenje prostora za Univerzitetski kampus i Univerzitetski sportski centar.

Tokom godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Grad Niš, Univerzitet u Nišu

4.4.7.

Nastavak druge faze izgradnje novog Studentskog doma kod tehničkih fakulteta - građevinski radovi, deo vodovoda i kanalizacije i deo elektroinstalacije.

Do kraja 2014. godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Evropska investiciona banka, Studentski centar Niš

4.4.8.

Implementacija istraživačkih programa Univerziteta u Nišu u MSPP.

Tokom godine

Grad Niš, Univerzitet u Nišu, RPK Niš, Udruženje preduzetnika

4.4.9.

Otvaranje Pravoslavno - bogoslovskog fakulteta.
Stvaranje uslova za otvaranje Filološkog i Fakulteta političkih nauka u Nišu.

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Vlada RS, Univerzitet u Nišu, Srpska pravoslavna crkva, Filozofski fakultet u Nišu

4.4.10.

Rekonstrukcija fasade zgrade Univerziteta u Nišu.

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Univerzitet u Nišu

4.4.11.

Obezbeđivanje adekvatnog prostora za Fakultet umetnosti u Nišu.

Tokom godine

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Uprava za imovinu i insp. poslove

4.5. Kultura i spomenici kulture

Potpunije i raznovrsnije zadovoljavanje kulturnih potreba građana postići će se obogaćenjem kulturne ponude i podizanjem kapaciteta institucija kulture, zaštitom kulturnog nasleđa i verskih objekata, održavanjem tradicionalnih gradskih i opštinskih manifestacija. Stvoriće se uslovi za razvoj svih vidova profesionalnog i amaterskog kulturnog stvaralaštva.

4.5.1.

Zaštita kulturnog nasleđa i verskih objekata

 

 

4.5.1.1.

Izgradnja, opremanje i održavanje verskih objekata u skladu sa Programom uređivanja građevinskog zemljišta i izgradnje za 2014. godinu, planovima Srpske pravoslavne crkve i potrebama vernika:
- završetak izgradnje i opremanja crkve Svete Petke kod ž. stanice,
- nastavak uređenja porte crkve Svetog Pantelejmona,
- izgradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Duvaništu.

U toku godine

JP Direkcija za izgradnju grada, SPC, GO, Zavod za zaštitu spomenika kulture

4.5.1.2.

Rekonstrukcija, uređenje, održavanje memorijalnih centara i arheoloških nalazišta
- nastavak arheoloških istraživanja i rekonstrukcija palate sa oktagonom u Gradskom polju,
- nastavak arheoloških iskopavanja na Medijani, Bubnju, Balanici i Humskoj čuki, konzervacija i prezentacija nalazišta,
- postavljanje specijalne zaštitne konstrukcije na arheološkom nalazištu Medijana,
- revitalizacija i uređenje celokupnog prostora Tvrđave,
- nastavak sanacije bedema, niša, ateljea, barutana i Bali Begove džamije u Tvrđavi,
- nastavak sređivanja spomen parka Bubanj,
- istraživanje, konzervacija, zaštita i prezentacija arheološkog lokaliteta Ranohrišćanska nekropola u Jagodin-mali, (na prostoru fabrike "Beneton Srbija").

U toku godine

Uprava za kulturu, GO, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej

4.5.2.

Izgradnja novih, dogradnja i rekonstrukcija objekata institucija kulture

 

 

 

- Rekonstrukcija, dogradnja i nadgradnja zgrade Narodne biblioteke,
- Apliciranje ka republičkim institucijama projektom "Nova zgrada muzeja u Nišu",
- Opremanje stalne memorijalne izložbene postavke Sremac - Miljković u novom galerijskom prostoru u ul. A. Nenadovića,
- Adaptacija zgrade "Apsane" u Tvrđavi za potrebe Istorijskog arhiva,
- Sanacija instalacija u Narodnom pozorištu,
- Izrada projektne dokumentacije za adaptaciju sale, pozornice i foajea u Pozorištu lutaka i početak radova (I faza),
- Otvaranje novog kulturnog centra,
- Sanacija i stavljanje u funkciju celokupnog prostora Engleskog doma, adaptacija postojeće višenamenske bine za kulturna dešavanja i javne manifestacije,
- Izrada projektne dokumentacije za dogradnju foajea u Simfonijskom orkestru,
- Izgradnja Spomen kuće na Čegru,
- Opremanja multimedijalne sale u NKC-u.

U toku godine

Uprava za kulturu, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, GO Pantelej, NKC Zavod za zaštitu spomenika kulture, JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Pozorište lutaka, GO

4.5.3.

Organizovanje, promovisanje i unapređenje stalnih kulturnih manifestacija koje svojim značajem i sadržajem afirmišu grad (Filmski susreti, Horske svečanosti, Likovna kolonija Sićevo, Književna kolonija Sićevo, NIMUS, Majska pesma, Nisomnija, Nišville, Novogodišnji koncert).

U toku godine

Uprava za kulturu, NKC

4.5.4.

Finansiranje programa, umetnika i grupa iz oblasti kulture, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, po izboru Komisije za izbor projekata u kulturi.

U toku godine.

Uprava za kulturu

4.5.5.

Negovanje i potsticanje svih vidova amaterskog stvaralaštva (obezbeđivanje prostora, opreme za rad KUD, finansiranje putovanja na takmičenja i smotre).

U toku godine

Uprava za kulturu, GO

4.5.6.

Nabavka opreme za rad institucija kulture

U toku godine

Uprava za kulturu

4.5.7.

Formiranje baze podataka kulturne baštine Niša

U toku godine

Uprava za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture

4.5.8.

Prezentacija, zaštita i održavanje spomeničkog nasleđa Niša
- Održavanje i fizičko tehničko obezbeđenje kulturno istorijskog nasleđa, spomenika, memorijalnih parkova i grobalja.

U toku godine

Uprava za kulturu, Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture

4.5.9.

Obogaćenje kulturne ponude, promocija Niša kao kulturnog centra

trajno

Uprava za kulturu, ustanove kulture

4.5.10.

Proglašavanje 2014. godine za godinu Branka Miljkovića i obeležavanje jubileja

2014.

Skupština Grada, Institucije kulture

4.5.11.

Organizacija manifestacija koje obogaćuju kulturnu ponudu gradskih opština i grada (Jelašničko leto, Leto u Banji, Susreti sela, Medijana fest...).

U toku godine

GO, Grad Niš

4.5.12.

Obezbeđivanje prostora za stalnu postavku GSLU Niš, klimatizacija prostora galerije "Srbija".

U toku godine

Uprava za kulturu, GSLU Niš,

4.6. Informisanje

4.6.1.

Depolitizovano, pravovremeno i tačno informisanje građana, o događajima od interesa za život i rad lokalne zajednice; medijsko pokrivanje političkih, kulturnih i sportskih događanja.
- Nabavka digitalne opreme za NTV.

U toku godine

Skupština Grada, Uprava za kulturu, NTV

4.7. Sport

Potpunije i kvalitetnije zadovoljavanje sportsko-rekreativnih potreba građana postići će se proširenjem kapaciteta sportskih objekata i obogaćenjem ponude sportskih sadržaja. Promovisaće se rekreatvno bavljenje sportom kao način zdravog života. Podsticaće se masovni školski i univerzitetski sport kao baza iz koje se regrutuju budući profesionalni sportisti. Podržavaće se razvoj sporta na seoskom području.

4.7.1.

Izgradnja novih sportskih objekata

 

 

4.7.1.1.

- izgradnja regionalnog gimnastičkog centara u okviru OŠ "M. Antić"
- izgradnja rekreacionog bazena u okviru kupališnog kompleksa u "Čairu"

U toku godine

Ministarstvo regionalnog razvoja i lok. sam., Uprava za omladinu i sport, Sportski centar "Čair"

4.7.1.2.

Izgradnja fiskulturnih i balon sala u osnovnim i srednjim školama
- rešavanje problema nedostatka fiskulturnih sala u Administrativno - birotehničkoj školi i Školi mode i lepote

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, GO, JP Direkcija za izgradnju grada

4.7.1.3.

Opremanje ski staza na Bojaninim vodama.

U toku godine

Grad Niš, GO Niška Banja, JP Skijališta Srbije

4.7.1.4.

Izgradnja novih sportskih objekata privatno javnim partnerstvom:
- nastavak realizacije projekta "Ada Ženeva" - uređenje priobalja i izgradnja kupališta,
- sportsko rekreativni centar "Lozni kalem",
- pokretanje inicijative za izgradnju sportskog kompleksa u Donjoj Vrežini (u okviru igrališta Proleter - Jastrebac),
- pokretanje inicijative i stvaranje uslova za izgradnju sportskog kompleksa u naselju Ratko Jović,
- pretvaranje prostora vrežinskog bazena u sportsko rekreativni kompleks.

U toku godine

Grad Niš, GO, investitori

4.7.2

Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija otvorenih sportskih terena na seoskom i gradskom području.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, JP Direkcija za izgradnju grada, GO

4.7.3.

Održavanje i opremanje postojećih sportskih objekata:
- završetak rekonstrukcije gradskog stadiona "Čair" - radovi na zapadnoj tribini,
- revitalizacija sportsko rekreacionog centra "Kula",
- nastavak rekonstrukcije sportskog kompleksa "Vrtop",
- održavanje i opremanje postojećih fiskulturnih sala i otvorenih terena osnovnih i srednjih škola,
- osvetljavanje i opremanje otvorenih sportskih terena u okviru stambenih blokova i MK.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, GO, Sportski centar "Čair"

4.7.4.

Promovisanje, popularizacija i razvijanje rekreativnog sporta.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport

4.7.5.

Promovisanje i razvijanje školskog i univerzitetskog sporta.

U toku godine

Uprava za obrazovanje, Uprava za omladinu i sport

4.7.6.

Promocija i popularizacija sporta na seoskom području kroz organizaciju takmičenja u okviru Seoskih olimpijskih igara.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, GO

4.7.7.

Podrška klubovima i pojedincima koji svojim rezultatima doprinose promociji grada.

trajno

Uprava za omladinu i sport

4.7.8.

Uređenje prostora za rekreaciju (biciklističke, trim, roler, skejt staze)
- rekonstrukcija biciklističke staze Niš - Niška Banja,
- Uređenje pešačkih, rekreativnih i staza za trčanje na obali Nišave,
- nastavak trasiranja i uređenja rekreativnih staza na području Kamenički vis - Gradac - Kalafat i u parku prirode Sićevačka klisura.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, GO

4.7.9.

Stvaranje uslova za razvoj ekstremnih sportova (moto-kros, šuting reli, paraglajding, slobodno penjanje, off-roud...)
- promocija i opremanje paraglajding lokacije Oreovac - Višegrad stena.

U toku godine

Uprava za omladinu i sport, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove, Uprava za planiranje i izgradnju

4.8. Demografski razvoj

Aktivno uključivanje lokalne samouprave u sprovođenje populacione politike kroz sagledavanje individualnih potreba u ostvarivanju roditeljstva (specifične potrebe roditelja i dece) i korišćenje resursa za njihovo zadovoljenje, afirmacija i ostvarivanje celovitog pristupa starenju stanovništva i stvaranje pozitivne populacione klime, osnovni su pravci razvoja u ovoj oblasti.

4.8.1.

Realizacija mera i aktivnosti u oblasti pronatalitetne populacione politike

Tokom godine

SG Niša, Gradonačelnik, Gradsko veće, Gradske opštine

4.8.2.

Realizacija mera i aktivnosti Lokalnog akcionog plana za podsticanje rađanja za period 2013-2017. godine Gradske opštine Medijana

Tokom godine

GO Medijana, privatni sektor, donatori, SPC

4.8.3.

Godišnje utvrđivanje i sprovođenje sistema mera nematerijalne, materijalne i organizacione prirode u cilju podsticanja rađanja dece (naknada troškova za vantelesnu oplodnju, postojeći oblici novčane i materijalne pomoći porodici sa decom, novi oblici pomoći itd).

Tokom godine

SG Niša, Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu

4.8.4.

Reafirmacija uloge lokalne zajednice u brizi o starijim licima, razvoj preventivne funkcije socijalne zaštite, veće učešće neprofitnog i privatnog sektora u izboru usluga, razvoj novih usluga i povećanje obima i kvaliteta postojećih usluga.

Tokom godine

Javni, privatni i nevladin sektor

 

V UPRAVLJANJE

OPŠTI CILJ: Jačanje vertikalne/horizontalne uprave i učešća građana i stejkholdera, implementacija efikasnog sistema za planiranje, politika, monitoringa i evaluaciju.

Podizanjem kapaciteta i nivoa usluga uprave, jačanjem partnerstva javnog, nevladinog i privatnog sektora težiće se ka modernoj, efikasnoj, profesionalnoj i depolitizovanoj upravi u koju građani imaju poverenje i u čijem radu aktivno učestvuju i doprinose razvoju lokalne zajednice.

5.1.

Optimalizacija rada lokalne samouprave

 

 

5.1.1.

Pojednostavljenje procedura i skraćivanje rokova za dobijanje priključaka za infrastrukturu, dozvola za izgradnju novih objekata i legalizaciju postojećih objekata.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave i JP (javna preduzeća)

5.1.2.

Povećanje efikasnosti rada lokalnih inspekcijskih službi i komunalne policije, poboljšanje koordinacije gradskih i republičkih inspekcija i komunalne policije i saradnja sa drugim nadležnim službama.

U toku godine

Republičke i gradske inspekcije, komunalna policija, Skupština grada, nadležne uprave i JP

5.2.

Modernizacija rada uprave u skladu sa praksom rada u EU
- nabavka savremene opreme i sistema komunikacija i uvođenje e-uprave,
- prihvatanje prakse i standarda rada u EU, priprema i edukacija zaposlenih za to.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave

5.3.

Implementacija Strategije razvoja grad Niša, nastavak realizacije Akcionog plana održivog razvoja 2010 - 2014.; priprema i izrada Akcionog plana održivog razvoja 2015-2020. godine.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave

5.4.

Realizacija projekata sredstvima iz fondova IPA 2007-2013.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave

5.5.

Realizacija projekata iz programa "Exchange 4"

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave, institucije kulture i JP

5.6.

Formiranje mesnih zajednica kao organa lokalne samouprave.

U toku godine

Skupština grada, Gradske opštine

5.7.

Unapređenje partnerskih odnosa
- javnog, privatnog i nevladinog sektora,
- sa partnerima koji učestvuju u lokalnom razvoju,
- sa drugim lokalnim zajednicama u Republici,
- sa građanima,
- sa Vojskom Srbije.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave

5.8.

Unapređenje međunarodne saradnje po modelima EU

 

 

5.8.1.

Unapređenje bilateralne i prekogranične saradnje
- Realizacija projekata iz susedskog programa koji promoviše i podržava prekograničnu saradnju lokalnih zajednica u oblasti održivog ekonomskog i društvenog razvoja, zaštiti životne sredine, borbi protiv organizovanog kriminala i poboljšanju granične kontrole,

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave, GO

5.8.2.

- Inteziviranje saradnje u okviru EVROBALKAN regiona, Niš - Sofija-Skoplje.

U toku godine

Skupština grada, nadležne uprave, GO

5.9.

Unapređenje sistema bezbednosti u gradu
- Formiranje Saveta za bezbednost
- podizanje nivoa bezbednosti građana na području grada u stambenim zgradama i javnim objektima; provera ispravnosti i bezbednosti pri upotrebi elektro, vodovodno-kanalizacionih instalacija, liftova, fasada, krovova, šahti, hidranata, prohodnosti protivpožarnih puteva i dr.,
- podizanje nivoa bezbednosti u saobraćaju, bolja signalizacija, edukacija stanovništva o propisima u saobraćaju i uključivanje hendikepiranih u saobraćaj,
- podizanje nivoa bezbednosti u školama, preventivnim i edukativnim programima, sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama.

U toku godine

Skupština grada, Saveta za bezbednost, nadležne uprave, MUP, Upravni okrug, Komunalna policija, NVO

5.10.

Održavanje, adaptacija i rekonstrukcija zgrada uprava i gradskih opština:
- Nastavak rekonstrukcije zgrade Gradske uprave.

U toku godine

Skupština grada, nadležne službe

5.11.

Restrukturiranje i reorganizacija javnih komunalnih preduzeća.

U toku godine

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaš. životne sredine, Uprava za kom. del. energetiku i saobraćaj, JKP

5.12.

Stvaranje uslova za afirmaciju i unapređenje rada društvenih organizacija i udruženja građana kao partnera lokalne samouprave (materijalnih, prostornih, organizacionih i kadrovskih).

U toku godine

Nadležne uprave,

5.13.

Izrada i usvajanje akcionih planova za probleme koji uključuju saradnju lokalnih i centralnih vlasti i građana (nasilje u školama, prevencija bolesti zavisnosti, vanpijačna prodaja,....), aktiviranje različitih formi građanskih inicijativa i samoorganizovanja.

U toku godine

Nadležne uprave, NVO

5.14.

Formiranje javnog komunalnog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa.

Tokom godine

Skupština grada, Uprava za komunalne delatnosti energetiku i saobraćaj

5.15.

Uspostavljanje i razvoj jedinstvenog informacionog sistema grada:
- poboljšanje i unapređenje funkcionisanja organa grada, primenom i korišćenjem e-servisa,
- obuka za implementaciju IKT (informatičko komunikacione tehnologije) u svim sektorima,
- formiranje baza podataka,
- uvođenje dokument menadžment sistema, sa elektronskom pisarnicom i praćenjem toka kretanja predmeta,
- formiranje internet kancelarija,
- uvođenje sistema za praćenje realizacije budžeta sa javnim nabavkama,
- unapređenje rada pozivnog centra.

U toku godine

Služba za održavanje i IKT, uprave, službe, JP i institucije

5.16.

Nastavak aktivnosti na izradi i korišćenju GIS-a (Geografski informacioni sistem) i edukacija kadrova za rad u GIS-u,
- razvoj GIS-a sa modalitetima razmene podataka sa relevantnim subjektima (gradska i republička JP i JKP).

U toku godine

Nadležne uprave, službe, JP