ODLUKA

O SAVETNIKU ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA

("Sl. list grada Čačka", br. 22/2013)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se organizovanje, finansiranje i uslovi rada savetnika za zaštitu prava pacijenata (u daljem tekstu: savetnik pacijenata) na teritoriji grada Čačka i druga pitanja od značaja za zaštitu prava pacijenata.

Član 2

Savetnik pacijenata se organizuje za vršenje poslova zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima i pružanja potrebnih informacija i saveta u vezi sa pravima pacijenata.

Samostalnost

Član 3

Savetnik pacijenata je samostalan i nezavisan u obavljanju poslova i radi u okviru i na osnovu Ustava, zakona i drugih propisa i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

Savetnik pacijenata za svoj rad odgovara Gradskom veću i Skupštini grada.

Stručnost, nepristrasnost i politička neutralnost

Član 4

Savetnik pacijenata postupa u skladu sa zakonom i drugim propisima i pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno.

Javnost rada

Član 5

Rad savetnika pacijenata dostupan je javnosti.

Javnost rada savetnika pacijenata obezbeđuje se podnošenjem i objavljivanjem godišnjeg i posebnih izveštaja, davanjem informacija, održavanjem konferencija za medije i objavljivanjem izveštaja o radu na veb sajtu grada.

Finansiranje

Član 6

Sredstva za rad savetnika pacijenata obezbeđuju se u budžetu grada Čačka.

Član 7

Savetnik pacijenata ima svoj pečat.

Sedište

Član 8

Savetnik pacijenata poslove iz svoje nadležnosti vrši u sedištu organa grada u Čačku, u ulici Župana Stracimira broj 2.

Član 9

Savetnik pacijenata vodi upisnik o podnetim prigovorima.

Upisnik sadrži redni broj, datum kada je prigovor podnet, ime i prezime pacijenta koji je podneo prigovor, mesto stanovanja, kratak opis prigovora.

Nadležnost i ovlašćenja

Član 10

Savetnik pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima i pruža potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata i vrši druge poslove utvrđene zakonom.

Ovlašćenja

Član 11

U vršenju poslova iz svoje nadležnosti savetnik pacijenata postupa na način utvrđen propisima koji uređuju način postupanja po prigovoru, obrascu i sadržaju zapisnika i izveštaja savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Uslovi za obavljanje poslova

Član 12

Načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove raspoređuje savetnika pacijenata.

Član 13

Za savetnika pacijenata može biti raspoređen državljanin Republike Srbije pod uslovom:

1) da je diplomirani pravnik (visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne nauke na studijama drugog stepena - diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno završen pravni fakultet u trajanju od najmanje četiri godine);

2) da ima položen ispit za rad u organima državne uprave;

3) da ima najmanje 3 godine radnog iskustva u struci;

4) da poznaje propise iz oblasti zdravstva, i

5) da poseduje znanje rada na računaru.

Član 14

Na radno-pravni status, odnosno položaj, dužnosti, prava i odgovornosti savetnika pacijenata, primenjuju se propisi o zaposlenim u organima Grada, ako zakonom, drugim propisima i ovom odlukom nije drukčije određeno.

Kancelarija savetnika pacijenata

Član 15

Za vršenje stručnih i administrativnih poslova obrazuje se Kancelarija savetnika pacijenata, kao posebna služba u okviru Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Radom Kancelarije savetnika pacijenata rukovodi savetnik pacijenata.

O pravima, obavezama i odgovornostima savetnika pacijenata i zaposlenih u Kancelariji savetnika pacijenata odlučuje načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Završne odredbe

Član 16

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona, podzakonskih akata i propisa organa Grada kojima se uređuju poslovi i ovlašćenja savetnika pacijenata i zaposlenih u organima lokalne samouprave.

Član 17

Odluku o određivanju lica koje će obavljati poslove savetnika pacijenata načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove doneće najkasnije do 1. decembra 2013. godine.

Član 18

Do izrade pečata savetnika pacijenata koristiće se pečat Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".